Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво значи 100 км в час?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Какво значи 100 км в час?

""с по нестабилна от твоята консерва и караш след него на нужната дистанция""
    байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
    Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
    Суперспам - спама на суперите

Коментар

Това е толкова субективно нещо, че можем да го дъвчем и до другата година.

Според мен скорорста си зависи от това колко дадения човек има в главата. Карам Volvo S80 с достатъчно кончета под капака за да може да върви и с 260км/ч. без проблем, но в БГ по магистралките всичко над 130км/ч. си е дърпане на опашката на дявола. А тя не се знае колко дърпания издържа...

Времето на реакция на човек е много относително нещо. Едно е да си се шашнал по някаква причина и да вземаш все грешни решения в дадена ситуация, а друго е да си спокоен и да реагираш правилно.

Единственото отърване от човешкия фактор е да направят колите да седнеш вътре и да кажеш отивам там и колата да те закарва сама. А дотогава единственото спасение е надеждата че този който сяда на шофьорското място знае поне малко какво означава думичката отговорност...
      Последно редактирано от Tisho; 01-01-09, 17:19.

Коментар

Най бързащите първи стигат в гробищата.За къде бързаш ?Карай си полека и пак ше стигнеш.За трийсетината години професионално каране най лошият момент ми е когато усетиш както казваше един колега че сърцето ти спиТова е нощем като караш и изведнъж трепнеш и се усетиш че си на пътя и държиш воланаа дотогава?Е в такива моменти се излита от пътя или се нахендриш у някой друг.Господ да ни пази
        К мирной жизни не пригоден.
        Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
        ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

На 20.04.1899г. белгиецът Камил Женази първи в света развива скорост над 100км/ч. по-точно 105,882км/ч. с електромобил,собствено производство. През 1906г. Фред Мариот достига с парен автомобил 205,380км/ч.
          Предвид състоянието на тогавашните пътища и автомобили,не би трябвало 100км/ч. да ни се струват твърде висока скорост.
          Друг е въпроса,че има хора,които и при 60км/ч. са опасни,но те не би трябвало изобщо да управляват автомобил.
          Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
          -----------------------------------------------
          Питието определя съзнанието....
          -----------------------------------------------
          0887770735

Коментар

От скромния си опит- скорост над 100км е за особено повишено внимание,дори и да е чисто и без трафик. Я животно или нещо друго да излезе и трябва да скачаш на спирачките. По принцип времето за реакция на трезвен човек е около секунда. Такива под секунда и тн. са някакви свръхчовеци. Имаше една таблица някъде с време за рекция,задействане на спирачките и спирачен път. Повечето модерни коли (след 2005) има спирачен път около 38-40 метра. АБС-а е важно да държи зададената траектория,иначе се изисква голямо усилие върху волана. В крайна сметка излизаше около 80-85 метра спирачен път,за суха настилка,кола с ABS,EBD и BAS и спирачен път 37 метра. Абе излизаше,че реакцията е два пъти повече от самото спиране. Също така,ако има място и възможност е много по-добре да заобиколиш,отколкото да биеш спирачки.
            Hyundai Santa Fe CM D4EB 4WD
            Peugeot 406 RHZ, Peugeot 405 RFV, Peugeot 205 DKZ
            Volkswagen Bora AKL

Коментар

Пиша тук,за да не отварям нова тема.
              В контекста на темата,искам да задам един,по-скоро,риторичен въпрос но ще се радвам да видя мнения и отговори.
              Мислите ли,че е възможно принудително ограничаване на скоростта на движение за всички видове превозни средства?
              Уточнявам,въпроса не е дали технически е възможно,а по-скоро дали е целесъобразно?
              Факт е че при товарните автомобили и автобусите максималната скорост е ограничена със скоростоограничител.Това е законово регламентирано и задължително от доста години (не знам точно от кога,ако някой знае да каже)Технически е лесноизпълнимо дори за стари модели автомобили.Варианти има достатъчно-все пак в 21-ви век живеем.
              Технически погледнато,в момента са изобретени всички необходими системи за да може скоростта на автомобилите да бъде принудително ограничавана в определени участъци от пътя до съответните законови стойности.За пример мога да посоча навигационните системи дават информация за текуща скорост както и за ограниченията на пътя.Други системи в автомобилите се използват за спазване на определена дистанция от преднодвижещо се ПС.Има системи които сами спират превозното средство при възникнала опасност,препятствие на пътя и др. С изпълнителните органи на тези (и други) системи и с подходящото им управление въпроса е технически решим но така и не решен засега.
              Интересно е,че за всички системи за безопасност се пише и говори но точно за такъв "силов" контрол на движението не се споменава.Може би причината трябва да я обяснят психолозите и ... икономистите.
              P.S.Все пак автомобилът е,и ще си остане средство за самоутвърждавана на повечето хора.Ако всички го използваха само за да стигнат от точка А до точка Б то несъмнено описаната система щеше да е в употреба или пък въобще нямаше да има леки автомобили.
              Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Време за реакция- 1секунда / 28метра
                Време за натискане на педала на спирачката- 0.2секунди / 5.6метра
                Задействане на спирачките- 0.05секунди / 1.4метра
                Повишаване на налягането в спирчната система- 0.22секунди / 6.2метра
                Спирачен път - варира. В случая 2.97секунди / 37метра
                ________________________________________________________________
                Тотал : 4.44секунди и 78.2 метра. За трезвен шофьор и скорост от 100км/ч.
                И какво става,ако спирачната система е стара(не особено изправна),колата няма АБС,мокро е и си пийнал??? Спираш в небитието.

A ето и таблица за липсващите метри спирачен път при сблъсък.
                Скорост Липсавщ спирачен път
                10km/h 0.3м
                20km/h 1.4м
                30km/h 3.0м
                40km/h 5.2м
                50km/h 8.2м
                60km/h 12м
                70km/h 16м
                80km/h 21м
                90km/h 29м
                100km/h 38м
                130km/h 65м

И това за модерна кола,с ABS,BAS,EBD и тн. глупости на сух асвалт. За данните над 60км не съм много сигурен дали са напълно точни,но все пак някаква представа дава. И това е само СПИРАЧЕН ПЪТ,без време за реакция и тн.
                Последно редактирано от Dino; 17-10-09, 16:19.
                Volkswagen Bora AKL

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                  Пиша тук,за да не отварям нова тема.
                  В контекста на темата,искам да ...
                  Първо, всичките хитри системи подлежат на прецакване, имам предвид умишлено прецакване. Второ, надеждността на GPS все още е мноооого далеч от нивото да си заложа живота. Трето - не ме кефи накой друг да ми кара колата
                  О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Хм, всички се концентрираме върху последствията от каране с висока скорост. А дали се замисляме за ПРИЧИНИТЕ да караме с висока скорост. Наистина ли ще стигнем толкова по-бързо ? Айде да си представим че София и Варна са съединени с магистрала ~ 500 км. Ако караме със 100 км/ч (без препяствия, намаляване, изпреварване и пр) ще ни отнеме 5 часа да стигнем до Варна, ако караме със 120 км/ч -4:10 часа, т.е. спестяваме 50 минути. Айде сега да се върнем в реалноста, където магистралата свършва в Ябланица, и се налага да намаляваме, изпреварваме и т.н., та колко точно ще спестим ? Аз съм го правил тоя експеримент и знам отговора - 20 минути ! И това България от единия до другия край... ами на по кратки разстояния ? 5 мин, 10 мин ? Аз отдавна съм решил, че не желая да свърша в някоя канавка, за да получа възможноста да стигна някъде 10 минути по рано Но всекидневно подминавам крайпътни паметници на хора, на които явно тия 10 минути са им били много важни... някога.
                    Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Съгласен, но на някои целта не е да стигнат до Варна, а да шофират(пилотират) до там.
                      Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от Dino Преглед на мнение
                        ...И това за модерна кола,с ABS,BAS,EBD и тн. глупости на сух асвалт..
                        Тия системи не са панацея. Например АБС - в някои случаи помага, в други пречи. Нека не се предоверяваме на модерните технологии.
                        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Уважаеми колега ittso,
                          Тъй като от доста време чета из форума , и не само, че АБС системата пречела понякога ,бих искал да Ви помоля да ми опишете една такава ситуация. Аз лично не се сещам и точно затова търся помощта Ви. Ако говорим за суха настилка и как едикакъв си шофъор спирал по-бързо,то желая да кажа,че една много малка част от водачите имат акива умения,та да направят спирачния път ,на кола без АБС и компания, по-къс от на такава със системите.
                          Volkswagen Bora AKL

Коментар

Уважаеми колега ittso,
                            Тъй като от доста време чета из форума , и не само, че АБС системата пречела понякога ,бих искал да Ви помоля да ми опишете една такава ситуация. Аз лично не се сещам и точно затова търся помощта Ви. Ако говорим за суха настилка и как едикакъв си шофъор спирал по-бързо,то желая да кажа,че една много малка част от водачите имат акива умения,та да направят спирачния път ,на кола без АБС и компания, по-къс от на такава със системите.
                            То и от ABS до ABS има разлика.

На тераното, на мокър асфалт, ама леко мокър - все едно току що е намокрило. Точно момента дето най се хлъзга. Еднолично пречи. Многократно съм проверявал. При това пречи не толкова първото сработване, а последващите.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Може,нямам опит с автомобила,за да го отреча. И точно затова питам за такива ситуации,защото от колите с АБС,които съм имал, не е имало никакви проблеми,ако се е налагало да прибягна до услугите на системата.
                              Volkswagen Bora AKL

Коментар

Уважаеми колега ittso,
                                Тъй като от доста време чета из форума , и не само, че АБС системата пречела понякога ,бих искал да Ви помоля да ми опишете една такава ситуация...
                                В тоя пост няма да влизам в официалния ти тон, но ако държиш, следващите ще са с такъв. При нужда ще обличам и смокинг.
                                За да не пиша фермани, приемам, че знаеш как работят ейбиес системите. При блокиране на някое от колелата, АБС намалява спирачното усилие. Това е най-общо. На практика е малко по-сложно.
                                Проблемът е, че при тоя начин на работа, колелото с най-малко сцепление определя сипрачното усилие за цялата система (пак най-общо казано). Спирачното усилие не може да е различно защото автомобилът ще се поднесе или поне ще се опита. Съответно, при четити колела стъпили на суха и твърда настилка с добро сцепление, спирането би било максимално ефективно. Ако едно от тях попадне на пясък, вода, неравност или нещо друго намаляващо сцеплението с настилката, спирачната ефективност значително намалява. При автомобил без АБС, спирането ще е значително по-ефективно, дори и с цената на някакво поднасяне или опит за такова и малко скърцане на гуми.

Редакция:
                                Дино, тъй като последно време в няколко теми ти опонирам, то не е заради лично отношение или защото на всяка цена държа да споря точно с теб. Явно имаме различни мнения по някои въпроси.
                                Последно редактирано от ittso; 17-10-09, 23:20.
                                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X