Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво значи 100 км в час?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Какво значи 100 км в час?

Малко статистика

Време за реакция
    Водачът зад волана реагира със закъснение на възникващите опасности:

когато ги очаква - за 0,4 сек.
    когато не ги очаква
    - за над 1 сек.
    когато е ядосан, разсеян,
    уморен и др. - за над 2 сек.

При време за реакция 1 сек., още преди да започне спирането, автомобилът е изминал:
    14 м. при скорост от 50 км/ч
    25 м. при скорост от 90 км/ч
    36 м. при скорост от 130 км/ч

Последствия
    Силата на удара в неподвижно препятствие е равнозначна на удар в земята при свободно падане от височина:
    10 метра - при скорост от 50 км/ч
    22 метра - при скорост от 75 км/ч
    40 метра - при скорост от 100 км/ч

Когато автомобил удари пешеходец, вероятността от смъртоносен изход, в зависимост от скоростта, е:
    при 30 км/ч - опасността от смъртоносно нараняване е нищожна
    при 50 км/ч - загиват 50% от блъснатите пешеходци
    при 70 км/ч - загиват 100% от блъснатите пешеходци

Коментар

Първоначално публикуван от velio Преглед на мнение
      Кракът от газта до спирачката изминава около 7-10см. Натискане на сптирачката - още няколко сантиметра и всичко в различни посоки. Ако си убеден в скоростта от 1/30, аз ще наглася затвора на фотоапарат на тази скорост, а ти ще си вкараш показалеца от 10-12 см в затвора, докато още е отворен. Ако не успееш - плащаш ремонта на апарата.
      Кефи ме този опит. Зависи с какъв фотоапарат ще се направи, все пак ако е някой скъп ще епо-интересно .

Както и да е. И аз съм си мислил по тази тема. Млад съм, като взех книжка се сещате какво става. Сега от време на време пак нещо прищраква в главата.

Доколкото си спомням от регистрирането на обекта и подаване на импулс от мозъка за спиране се случват следните неща (най-грубо):
      1. Подава се импулс.
      2. Мускулите го регистрират и преместват крака.
      3. Започва натиск на педала на спирачките.
      4. Спирачните апарати започват да сработват.
      4.1. Минава време докато те започнат да стискат със усилието, с което си задал.

4-те точки май отнемаха около 0.5-1.5 сек. Ако приемем средната стойност, то има приблизително около секунда за да започнеш да спираш. Да не забравяме и времето, в което взимаш решение. Така излиза, че в най-добрия случай имаш едно допълнителни ~33 м(при скорост 120 км/ч) преди да почнеш да спираш. От там имаме около 50 м. спирачен път (новите коли докарват 40-45м 100-0км/ч, при това долната граница я достигат само много добри "образци"). Така де, имаш около 85 м минимум за изключително ексремно спиране на магистралата при движение със скорост 120 км/ч. За магистрала при добра видимост (около и над 300 метра) това не е толкова страшно. Проблемътидва че ако се движиш със 2 пъти по-висока скорост (240 км/ч), то спирачният ти път не е 2 пъти повече, а мноооогоо повече. Там вече гониме около ~300 метра и нагоре(цифра сметната по метода "1 към кесим", включваща време за реакция + спирачен път). Аз предпочитам да не правя изводи.

Колкото до периферното зрение: При високи скорости ти се фокусираш напред тъй като това е по-важно, няма толкова сериозна нужда от него, тъй като се движиш доста бързо и съответно оглеждаш пътя доста напред и виждаш това което ще видиш с перфиерното зрение много скоро. Не го описах много добре, но идеята е, че като се движиш бавно ако нещо се появи отстрани то може да ти изскочи в траелтоията сравнително лесно. Ако нещо се появи отсртани а ние се движим много бързо, то нещото има доста по-малко време за да стигне до нашата траектория...

Колкото до усещането при високи скорости: и аз съм карал доста бързо. наистина пътя започва много леко да се стеснява, но разчиташ че мрежите пазят от навлизането на животни. За жалост те не пазят от "животните" дето се движат в дясната лента (мен ме засече някакъв въпреки че от много далече му бях светнал и дълги и мигах и какво ли не за да не почне да изпреварва... Резултатът беше доста рязко намаляване на скоростта с малко над 120 км/ч.... Мнооого страшно и много неприятно). При високи скорости (над 150-170 км/ч) аз седя на тръни и не смея да погледна нищо различно от пътя. Действа ми много изморително.

ПП. Ники, да не си пуснал тази тема откакто се вози при мен към Въча?

ПП2. Писаал съм едновременно с Kringster. Статистиката ми я писах по спомени.
      Георги Гатев

Коментар

всъщност скоростта сама по себе си не е опасна
        опасна е несъобразената скорост - с автомобила, пътните условия и уменията на шофера
        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

И примери с Германия недейте да давате... (положителни имам в предвид) За мен там са шофьорите които са най-зле в цяла Европа... Няма никаква друга причина нормален човек да кара с 250 и спокойно да се оглежда... при положение че предния му е на десет метра от бронята... Това е проява само и единствено на човек напълно лишен от усет за реалността... Затова и там само един като "пипне" по някакъв повод рязко спирачката да стават верижни катастрофи от по три километра... Имам представа от обучение за екстремно каране и мога да ви кажа че тези дето могат да карат така безопасно (сравнително и без оглед на щети по другите) са единици и то преминават страхотна подготовка която включва постоянна поддръжка и ежемесечно разбиване на някоя и друга кола...
          VPetrov.photography

Коментар

За реакция 1/30 от секундата забравете! Това никакъв бозайник не го може. Евентуално гущер или змия в горещ летен ден върху напечен камък, може.

За около 1/10 от секундата (т.е. 3 пъти по-дълго време) сработват очите("развивката" им е 10-16 херца...). На ушите, в зависимост от звука, може да им трябва и повече. Чувството за ускорение (вестибуларната система) реагира още по-бавно (0.3 секунди примерно). Мускулите са способни да реагират малко по-бързо на нервен импулс, но пак в този порядък от време (0.1с). Отделно, мозъкът (ако го има, де) колко време ще обмисля нещата. Събрано всичкото, не съществува и най-автоматичната реакция за време по-кратко от 0.2 секунди. Това при идеални условия и за реакция, не изискваща избор на алтернативни решения.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
              всъщност скоростта сама по себе си не е опасна
              опасна е несъобразената скорост - с автомобила, пътните условия и уменията на шофера
              има скорости, които просто няма с какво да съобразиш. С 250 си мъртъв от първата грешка. Даже на безкрайна равна и празна повърхност.

Коментар

Преди време четох едно изследване на американски застрахователи (най-заинтересованата страна от статистиките по пътя) в което авторите правеха един много интересен извод: За всяка катастрофа е необходимо наличието на поне три предпоставки.

Примерно, "висока скорост" е относително понятие и не значи "катастрофа". Висока скорост и нормален завой - също. Но висока скорост, нормален завой и лед/вода води до катастрофа.

Изобщо не съм съгласен, че главната причина за катастрофите по българските пътища е високата скорост.

Главната причина за катастрофите по българските пътища са българските пътища.

Когато трябва да гледаш дупките по пътя, нямаш време да видиш пътя. Пътната ни мрежа е на ниво 1980 г и не може да поеме трафика.

Коментар

Първоначално публикуван от Tougi Преглед на мнение
                  Изобщо не съм съгласен, че главната причина за катастрофите по българските пътища е високата скорост.
                  Главната причина за катастрофите по българските пътища са българските пътища.
                  Прав си колега - не високата скорост убива а простотията..
                  При добри пътища скоростта ще нарастне драстично. Простотията и неумението, дори да си останат на същото ниво не са малко. Не е трудно да си представиш какво ще се случи с простотия + още по-висока скорост.
                  Относително малко от тежките ПТП се дължат на лош път.
                  Немислене, неумение, ПРОСТОТИЯ, нетолерантност, надценяване и алкохол....
                  От София до Бургас пътят е що годе приличен и въпреки това там мрат хора (защо ли)...
                  "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    има скорости, които просто няма с какво да съобразиш. С 250 си мъртъв от първата грешка. Даже на безкрайна равна и празна повърхност.
                    абе не баш
                    на Ф1 оцеляват и с повече
                    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                      абе не баш
                      на Ф1 оцеляват и с повече
                      Оцеляват (невинаги) на максимално обезопасена писта с максимално обезопасени болиди и се управляват от максимално добри пилоти.
                      Когато астричката или голфчето се приемат за болиди, Владайското дефиле за Монца и жителя на Кралев Дол за Шумахер, става страшно

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                        Оцеляват (невинаги) на максимално обезопасена писта с максимално обезопасени болиди и се управляват от максимално добри пилоти.
                        Когато астричката или голфчето се приемат за болиди, Владайското дефиле за Монца и жителя на Кралев Дол за Шумахер, става страшно
                        е нали и аз тва казвам

Коментар

Ако трябва да цитирам един професор:

"ВИСОКАТА СКОРОСТ НЕ УБИВА. РЯЗКОТО И НАМАЛЯВАНЕ - ДА"

Колеги причината за високата смъртност по българските пътища са българските шофьори. Не може да избиваш всичките си проблеми зад волана, и да очакваш движението да е сигурно.

Българинът по принцип превръща колата в оръжие, и като повечето случаи когато човек е въоръжен - губи чувството за самосъхранение. От там нататък оправия няма.

Тук хората имат един лаф - "по-добре да си с пистолет за 300$ и бронирана жилетка за 300$, отколкото с два пистолета по 600$. Е, средностатистическият български шофьор е с една торба пистолети, по фанелка.

Докато не мина веднъж София - Бургас без да ми се залепят 500 човека на 1 метър дистанция при 110-130км/ч - няма да си променя мнението. Ама ако не са на един метър а на 15, все ще се намери друг безсмъртен да се навре в тия 15 метра. Няма оправия.
                          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Хора,
                            темата започна да се изкривява. Заглавието е : "Какво значи 100 км в час",
                            а не "Причини за катастрофите по пътищата".
                            Георги Гатев

Коментар

Първоначално публикуван от trimata Преглед на мнение
                              Хора,
                              темата започна да се изкривява. Заглавието е : "Какво значи 100 км в час",
                              а не "Причини за катастрофите по пътищата".
                              Означава 100000 м. за 60 мин.
                              На магистрала означават едно на черен път друго....
                              За различните МПС и различните хора различно...

Коментар

Нищо не означават на магистрала ако карат нормални хора.

Тоест в Европа означават: бавене на другите участници в движението и безкраен ред псувни от страна на тирове и автобуси ограничени на 105км/ч.
                                Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X