Обява

Свий
Няма добавени обяви.

До-лекарска помощ, аптечки, лечение

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: До-лекарска помощ, аптечки, лечение

А аз имам в джипа нормален кислород, нормално Амбу, и никакъв шанс, по парите, да сменям съдържанието на куфарите. Периодично може да врънкаш това - онова от старшите сестри, но постоянно не може. Големите дистрибутори са царе да говорят в кръчмата, но всъщност никога не съм получавал от тях нищо, независимо от обясненията какво и защо искам. От съчувстващи сестри, анестезиолози и хирурзи - много. Обаче се чувствам свински от злоупотребата с добротата им.
    Наясно съм че лигатура на бедрена артерия, в канавката, може и с просрочени конци. Кога и защо е допустимо директното кръвовливане. Как и защо се стига до костектомия. Но продължавам да не знам защо средствата за това, или за просто обновяване на битова автомобилна аптечка, са сравними с годишната ми заплата.
    Това са МНОГО пари. Но само при положение, че някой има интерес от цялата истерия. Себестойността на тия неща е стотинки. А търговските договори - държавна тайна.
    Извън всяко съмнение, големият процент от немигновенно загиналите при ПТП, са резултат от държавната политика. 20% ДДС за буквари и лекарства, и в същото време 7% за хазарт, не са престъпление. Това е геноцид, еднозначно.
    Последно редактирано от Стефан; 16-09-09, 00:21.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
      А аз имам в джипа нормален кислород, нормално Амбу, и никакъв шанс, по парите, да сменям съдържанието на куфарите. Периодично може да врънкаш това - онова от старшите сестри, но постоянно не може. Големите дистрибутори са царе да говорят в кръчмата, но всъщност никога не съм получавал от тях нищо, независимо от обясненията какво и защо искам. От съчувстващи сестри, анестезиолози и хирурзи - много. Обаче се чувствам свински от злоупотребата с добротата им.
      Наясно съм че лигатура на бедрена артерия, в канавката, може и с просрочени конци. Кога и защо е допустимо директното кръвовливане. Как и защо се стига до костектомия. Но продължавам да не знам защо средствата за това, или за просто обновяване на битова автомобилна аптечка, са сравними с годишната ми заплата.
      Това са МНОГО пари. Но само при положение, че някой има интерес от цялата истерия. Себестойността на тия неща е стотинки. А търговските договори - държавна тайна.
      Извън всяко съмнение, големият процент от немигновенно загиналите при ПТП, са резултат от държавната политика. 20% ДДС за буквари и лекарства, и в същото време 7% за хазарт, не са престъпление. Това е геноцид, еднозначно.
      Съгласен. И за мен са много...Иначе бих се обзавел със спешна чанта в колата. У нас анестезиолозите все още са негрите на медицината-бачкам на две места,за да изкарам 1/3 от дохода на общопрактикуващ колега. А медикаменти,инструментариум-струват толкова и в белите държави...Но животът и здравето нямат цена.
      Животът е харизан кон според мен...

Теди

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
        ... 20% ДДС за буквари и лекарства, и в същото време 7% за хазарт, не са престъпление. Това е геноцид, еднозначно.
        болезнено си прав, уви..

Коментар

В много постове се оплаквате от липсата на курсове за първа помощ в провинцията. Мога да ви предложа следното. Курсовете по първа помощ които организира БЧК и са задължителни за всички кандидат шофьори са свободно достъпни. Таксата за курса е 40лв. Издават валиден сертификат, че лицето е способно да оказва първа помощ и реално ще научите полезни неща. Курсовете обикновенно се водят от анестезиолог-реаниматор на който спокойно можете да задавате и други въпроси, които ви вълнуват. Та курсове има и в провинцията.Който иска може да опита.
          Декларирам, че аз не водя курсове към БЧК.
          Nissan Patrol L28

Коментар

Ходил съм на такъв курс. Предполагам, че на моя лектор не му се занимаваше, но отгоре отгоре обясни за изкуственото дишане и сърдечния масаж, и за турникета. Имам такова картонче и какво от това.
            Едно нещо съм установил за себе си. В подобни ситуации е най-важно да не се панираш. Когато си относително спокоен вземаш адекватни решения. Аптечките в колите найстина са пародия, но с подръчни материали ако човек разсъждава може да направи понякога много. Дано не се налага.
            "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Няма нищо по-добро от своевременната реакция при ситуация застрашаваща живота на хора. Темата е доста сериозна. Моите лични наблюдения показват, че човек започва да прави нещо добре, колкото повече го практикува. В този ред на мисли е и първата помощ. Не знам доколко аз бих бил полезен на някого, при липсата на практика в тази област. Преди много време, бях още малък се случи да попаднем на инцидент, - точно до портала на жп тунел по искърското дефиле бе паднал човек. Нямаше видими травми, показваше признаци на живот. Хората около нас тъпчеха нерешително, страхуваха се да слязат при него, - и времената бяха смутни. Тръгнаха слухове, че виждаш ли някой го бутнал от влака, опит за убийство, - я по добре далече..........
              Дочакахме идването на линейка и полиция.
              Ден след това разбрах, че човекът е починал в болницата. От хипотермия и свързаните с нея усложнения в сърдечно съдовата система. Оказа се че човекът не е някакъв си там пътник, който друг се е опитал да убие, бутайки го от влака, ами роднина на "наблюдателите" от хълма, по-горе. Оказа се че е паднал от необезопасената пътека, - почти отвесен склон 6-7 м. още вечерта. И явно зашеметен от удара, а може би други травми е престоял цялата нощ при температури около нулата. И едва доживял сутринта, наместо някой да дойде да го спаси, той е бил ням свидетел на суетенето и безхаберието над него, и така е дочакал края си - като куче.
              Та това е понякога ситуацията. След този случай си повтарям всеки ден, че при нужда, на всяка цена бих помогнал, всичко което е по силите ми, и няма да бъда безучастен свидетел на нечия смърт поради нехайство или нерешителност.
              7-8 години по-късно, в една мъгла се наложи да режем кабина на Камаз-самосвал, за да извадим оттам шофьора и спътничката му, пресовани от тавана. Шофьорът се оттърва с дребни проблеми, жената закарахме в Пирогов - два дни след това почина, от тежки вътрешни разкъсвания и кръвоизливи. При все че имаме лош край, в първия случай човек може да съжалява цял живот, при втория му остава успокоението, че поне е опитал да направи нещо.

Тези курсове са много добро начало, но е хубаво и да има известна практика, - например съпровождане на някои екипи от пожарната например и черпене на опит (ако е възможно).
              KIA Sportage 2000 DOHC 16 v

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X