Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Оцеляване с деца на път в снежна буря?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Оцеляване с деца на път в снежна буря?

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    Един от вариантите:
    Вариант е във вода. В пряспа, кой знае...

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Вариант е във вода. В пряспа, кой знае...
      В пряспа, ако колата е изцяло затрупана, сигурно няма да е вариант.
      Ама ако пък е изцяло затрупана, дали вътре няма да е достатъчно топло (за оцеляване) и без работещо парно?
      Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
        В пряспа, ако колата е изцяло затрупана, сигурно няма да е вариант.
        Ама ако пък е изцяло затрупана, дали вътре няма да е достатъчно топло (за оцеляване) и без работещо парно?
        Ако е изцяло затрупана, може би няма да е толкова студено, в сравнение с виелица, но няма да е много топло

Но статията по-горе ме научи на доста неща. Не знаех, че под вода стават такива работи...

В общи линии полезна тема, лично за себе си придобих ценни знания.

Благодаря за включването
        Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
        Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
        ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Те ескимосите са го измислили. Къщите им са просто едни по-големи преспи. Само трябва да си осигуриш мъничко въздух.

А това, за водата и за мен беше изненада, когато го прочетох. Както, вероятно, е било изненада и за пострадалите в такава ситуация състезатели.

Коментар

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
            ...
            Сега няма много запорожци по трасето, но има някакви автономни духалки. Нямам опит с такава, но сигурно би могла да свърши работа???
            Нека някой ако си е купил да сподели.
            Само бръмчът , но никаква работа не вършат.На майка ми колата беше без парно и купихме такава.Само 2 пъти се опита да я ползва и се отказа.Отвратително нещо.
            Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

Първоначално публикуван от jenia7812 Преглед на мнение
              Само бръмчът , но никаква работа не вършат.На майка ми колата беше без парно и купихме такава.Само 2 пъти се опита да я ползва и се отказа.Отвратително нещо.
              Идеята за отоплителен уред на 12В е налудна сама по себе си. Почти колкото и тази за отоплителен уред работещ на батерия... била тя и автомобилна. Лесно се смята - една домашна "духалка" дето топли криво-ляво е 2 киловата. Това е грубо казано 180 ампера, ако използваме 12В акумулатор. Няма смисъл да разсъждаваме наглас нататък...
              Technical Rescue Direct - life lies in courage
              http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Първоначално публикуван от jenia7812 Преглед на мнение
                Автономната електрическа духалка е изключително добър начин да не можеш да запалиш след като я ползваш известно време
                Предназначена е за обдухване на стъкла и въпреки, че се справя добре със задачата си практически не променя температурата в купето.
                Аз я ползвам са размразяване на челното стъкло, но при работещ незагрял двигател.
                А за печката от Запорожеца - вервай ми, върши чудеса
                С такъв дивайс си отоплявам гаража, когато се наложи.
                "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                  Автономната електрическа духалка е изключително добър начин да не можеш да запалиш след като я ползваш известно време
                  Предназначена е за обдухване на стъкла и въпреки, че се справя добре със задачата си практически не променя температурата в купето.
                  Аз я ползвам са размразяване на челното стъкло, но при работещ незагрял двигател.
                  А за печката от Запорожеца - вервай ми, върши чудеса
                  С такъв дивайс си отоплявам гаража, когато се наложи.
                  Който пробва газов петромакс - забравя за всички други варианти !
                  Толкова топло и светло няма !!! За вредни газове - все едно си в къщи на газ !!!
                  Освен това като горен капак се слага нещо ,което се използва за котлон !!! Естествено говорим за стоене на място , а не в движение !!!
                  Дори ще забравите и за якетата !!!

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                    ...
                    ...
                    И майка така , но въпреки всичко не се получи нищо.Въобще не ми се мисли как може това чудо да ти върши някаква работа.А за акумулатора е ясно , че ще замине за нула време.
                    Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                      ...За вредни газове - все едно си в къщи на газ !!!
                      ...
                      Вкъщи не си в 3 кубични метра за 4 човека.

Коментар

Съгласен съм на 100% за спални чували, топли завивки и дрехи. Но някой опитвал ли се е да задържи малко дете в легнало положение когато е будно!? Сега идва ред и на естествените биологични нужди! Няма как - трябва да се мисли и за някакво минимално отопление на купето. Ако се постигне поне 10-12*C пак е нещо. Мисля си за спиртник от тези в училищните опити. Едва ли ще успее да превиши нормите за СО. Ще гори не повече от 30-40 мин.и трябва да се презареди. Проветрява се леко и отново.
                        Не съм пробвал със спирт но съм пробвал с бензинов примус. По време на голямата бензинова криза изкарах 7 часа с леко отворен прозорец и презареждане на четвъртия час. За това време не получих нито главоболие нито ми се приспиваше. Е мирише си на бензин, ама нали става въпрос за оцеляване.
                        Ако наистина има как да се провери съдържанието на СО може да направиме експеримента.
                        Спорът ражда истината, а нуждата - изобретението!

Ако тръгнеш след муха, непременно ще стигнеш до лйно! /партийна поговорка/

Коментар

Ако се ползват уреди с открит пламък надявам се сещате,че трябва хората да са будни и много внимателни в движенията из купето,за да не се получи един голям факел,особенно ако се ползват уреди с течно гориво.Иначе може и да се стъкми нещо на момента,например консервена кутия с бензин или дизел в нея,решения много просто трябва да се взимат трезво и няма да има проблеми.

Коментар

Първоначално публикуван от musovir Преглед на мнение
                            Колеги, вероятно има някъде писано по темата за оцеляване в зимни условия. Но ще си позволя да отворя нова тема.

Как да оцелее семейство с малки деца в автомобил, закъсал далеч от населено място в снежна буря. Приемаме, че двигателя не работи, има преспи и мобилните нямат обхват. А дори и да имат обхват ще трябва да се оцелее поне 12-15 часа, ако не и повече.

Как да се постъпи и евентуално какво можем да сложим в багажника, за такъв случай.
                            при снежна бурия мисля че единствено трябва да се внимава само за въздух във купето , щом вали сняг не е студено много да некажа че винаги е около нулата , по опасно е ако сте затрупани и ви прегази някоя расчистваща снегъ машина
                            sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                              Който пробва газов петромакс - забравя за всички други варианти !
                              Толкова топло и светло няма !!! За вредни газове - все едно си в къщи на газ !!!
                              Освен това като горен капак се слага нещо ,което се използва за котлон !!! Естествено говорим за стоене на място , а не в движение !!!
                              Дори ще забравите и за якетата !!!
                              Къде продават?
                              Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
                              Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
                              ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Първоначално публикуван от musovir Преглед на мнение
                                Къде продават?
                                Внос са от Турция и са всеобщи любимци на всички рибари ,жабари ,планинари и туристи ! Леки ,удобни и сигурни !!! Отдавна те замениха примусите , спиртниците и бензиновия петромакс !
                                Има ги в две големини като размер ! Би трябвало да ги има във всеки туристически магазин , железария и стоки от Турция !
                                Тук в Пловдив се продават навсякъде , но на Руския пазар са по 16 лв големия размер , зареден с 1 бр бутилка и 1 бр чорапче ! Имат си предпазно стъкло и метална дръжка за висящо положение !!!
                                При поставяне на сменяемото патронче - ако само го поставиш без сила ,а само го фиксираш още няма приток на газ ,т.е. още не си разпечатъл газа ! Така може да си ги носиш неограничено време - до ... нуждата !!!
                                Аз след като завъртя със малко сила и активирам газа издържа около 4 часа нон стоп ползване ! Последния път не изразходих целия патрон .Вчера проверих ( 3 месеца не съм го ползвал ) още си е там газта !
                                Значи си държи супер добре ! Имам и спиртник ,и бенз. петромакс ...но ... вече ръждясват за съжаление !!!
                                Така че, препоръчвам на всеки който има нужда от - СВЕТЛИНА , ТОПЛИНА , КОТЛОН (има спец. котлон като разширена употреба ) - похарчете 15-20 лв и ..... никога няма да съжалявате! Естествено че може да го ползвате и в къщи !!! Между другото - гледам го в "Некерман" от преди 10 години ! Гадовете си го ползват отдавна !!!
                                Забравих да спомена - оставен да свети на нивата пази от дивите прасета и .....известно време имитира човешко присъствие !!
                                Последно редактирано от bgbul; 17-01-09, 11:34.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X