Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Оцеляване с деца на път в снежна буря?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Оцеляване с деца на път в снежна буря?

Съдържанието на аптечката от горния ми пост.
    Прикачени файлове
    Колкото е по-добър джипа, толкова по-далеко ходиш за трактор и попадаш на по-пиян тракторист

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
      ...
      5. Телефон - зареден ! Ако са два и няма обхват - единия да се изключи ,за да го ползваме като другия свърши , НО ......ВНИМАНИЕ !!!
      Активирайте услугата на изключения телефон " прехвърлено повикване " на номера на включения телефон !!! Така ако по време на кратък обхват ви потърсят на изкл. телефон - ще ви открият на включения в момента !!!! ТОВА Е ВАЖНО !!!
      ...
      Прехвърляне на повикването може да се направи само при налична мрежа !!! Т.е. като няма обхват, няма как да стане.

Коментар

Първоначално публикуван от gr_kanev Преглед на мнение
        Прехвърляне на повикването може да се направи само при налична мрежа !!! Т.е. като няма обхват, няма как да стане.
        Който е бил в месности без обхват знае че:

Набирането към вас е по лесно , но често чувате само вие , а вас не ви чуват.
        На една и съща точка обхвата ту се губи , ту се появява .
        Когато има мъгла и вятър - това влияе допълнително .
        Затова - за да се пести от " батерията " се оставя включен само единия телефон .
        Ако в този кратък момент ( като захапе обхават ) ви потърсят на другия телефон - какво става ??? Затова се подсигурете - нищо не губите !!!
        За съжаление има вече един трагичен случай с подобен проблем !!!
        На пътя Асеновград -Смолян след поднасяне падат в реката ( 15м височина) Голф със 5 човека . Зима , студ !!! Живите са изпочупени и .... без обхват !!! Имат и малко дете ( 10 месеца )!!!
        През двата дни докато ги намерят сме минавали 500 коли от там !!!
        На 15 метра от замръзващи и умиращи хора !!!...........
        Не мога да разказвам повече !!! Всички баха замръзнали !!!
        Майката с прегърналото си детенце ...

Коментар

5 метра рибарска прьчка с флаг Помощ и високоинтензивна лампа,Моторола 9505А сателитен телефон,сателитен Спот за ОК СЬМ или ПОМОЩ с координати / това работеше целия океан,на 200 мили от Хавай спря да предава/................Ма ще ви дрьпна аз един списьк да видим кой какво може да ползва от това което ние имаме в морето.
          TOYOTA SEQUOIA ‘11
          W140 S420 '99

Коментар

Преди месец купих от "Бриколаж" детектор за СО.

Портативен, с дисплей за нивото на газта и звукова аларма при повишаването му.

Работи с 9 волтова батерия.

Сложил съм го в купето на колата.
            За всеки случай.

Струваше около 125 лева.

Първоначално публикуван от чаро 4х4 Преглед на мнение
            ...
            И още нещо.Който е ловец с риск да бъде наказан не е лошо да си носи пушката./Освен ,че може да сигнализира,барутът в краен случай може да се ползва за да запалиш огън./
            Риск от наказание няма ако оръжието е законно и ловецът има билет за съответната година.
            Ловно оръжие може да се пренася по пътищата свободно ако е разглобено или в калъф, а боеприпасите са отделени от него.

Разходката с ловно оръжие из гората вече е друг въпрос.
            Последно редактирано от Vimpel; 20-01-09, 17:40.

Коментар

Първоначално публикуван от Vimpel Преглед на мнение
              Преди месец купих от "Бриколаж" детектор за СО.

Портативен, с дисплей за нивото на газа и звукова аларма при повишаването му.

Работи с 9 волтова батерия.

Сложил съм го в купето на колата.
              За всеки случай.

Струваше около 125 лева.
              Пробвал ли си дали работи?

Коментар

Ако е едно плоско бяло с дисплей в горния десен ьгьл и пищялка в долния ляв да знаеш,че много пищи щото моето е такова,но бачка и на 110 волта.С батерия караше около 48 часа и в моторно помещение с кофти мотори кара по 3 секунди и писва.Фьрст Аларм нам си кой модел беше,имаше ги по 20$,из нета гледах и по 17,не намерих обаче на 12 Волта и много ме е яд.
                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                  Ако е едно плоско бяло с дисплей в горния десен ьгьл и пищялка в долния ляв да знаеш,че много пищи щото моето е такова,но бачка и на 110 волта.С батерия караше около 48 часа и в моторно помещение с кофти мотори кара по 3 секунди и писва.Фьрст Аларм нам си кой модел беше,имаше ги по 20$,из нета гледах и по 17,не намерих обаче на 12 Волта и много ме е яд.
                  Щом работи на 9, ще работи и на 12 волта. Ако те е страх, 7809 е твой приятел.

Коментар

Най-добрият начин е да отидеш сам или с приятели една нощ, като застудее пак и навали снежец и да преспиш в/с колата някъде на забито тъмно горско и ветровито и да си направиш сам изводите.
                    Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                    0888 315 794
                    LZ1UPI
                    A1 (Rh+)

Коментар

Много добра тема.
                      Да не се случва, но е хубаво човек да знае все пак някои основни неща.
                      Относно спането в колата, ако има възможност направете този експеримент, особено за дизеловата, както споменаха по-горе, че почти нямало CO.
                      Ще ми бъдат интересни резултатите.
                      За спането в кола, спал съм през ноща при -10 С и в бензинова и в дизелова. Припалвам през някакъв интервал от време (1-2 часа), като съм стигал до 1 час и нещо работа на двигателя, без да имам проблем или да съм усетил нещо.
                      .

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        Щом работи на 9, ще работи и на 12 волта. Ако те е страх, 7809 е твой приятел.

Ей ма не се научих да пиша и аз като хората.

Мисьлта ми е,че на самия апарат има извод или щепсьл за 110 Волта да си го рьгам в контакта.Като спре тока / генератор изпляка примерно или изгьрмим преобразувателя / и минава на батерия от 9 волта която си стои в него.
                        Ако тва нещо имаше и извод за 12 волта запалка на кола цена нямаше да има.Другия кофтак е,че батерия 9 волта имаме само на тая макина,а по неписан наш закон всичко трябва да бачка с макс 3 вида батерии - фенери,навигация,лампи,радио,фотоапарат..............като му клекне на това батерията от кьде да му намеря нова.
                        Зарядно не я сьбира тая батерия,а и не сьм виждал от тоя модел да се презареждат.Като получим прогноза за кофти време и като презаредим батериите и тва все си кара сьс старата,кой да му носи по 4 батерии специялно за него.
                        Не е проблем да му включим преобразувател на 75 или 300,но пьрво ни товари врьзките,второ е още един потенциален проблем.
                        Сега клеми за батерията,4 силови извода за запалка и разклонители и всичко вьтре - лаптоп с карти,ГПС,сат. телефон,радиото,ЛЕД лампа.............
                        Добре е,че за това за което го ползваме до момента грешка няма,не сме губили генератор примерно и някой да е останал да спи.Кофти е,че ако искам да си го включа в колата и трябва да му мькна преобразувател спец. за него.
                        Попадне ли ми на 12 Волта си взимам едно ма все не ми попада.

Списьк с полезни неща които да носим за зимата има ли из форума,че сьм нов и ме мьрзи да ровя?
                        TOYOTA SEQUOIA ‘11
                        W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          Пробвал ли си дали работи?

Все още не ми се е налагало да преспивам в колата с включен двигател.
                          Но когато го държа около ауспуха почва да се обажда.

Една батерия трябва да издържа около година при активен режим.

Звуковият сигнал е много силен и рязък - ще събуди всеки.

Коментар

Изчетох темата с голямо удоволствие.
                            Към нещата за оцеляване които мъкна ще прибавя някои които научих тук.

Въпросът обаче който ме глождеше е - до колко и как е възможно да се спучи нещо такова. За да се затрупа една кола, и то не малка (джип вероятно) трябва да е закъсала + много, много ама много силен снеговалеж. И то не говорим за навявания, които са предимно странични.

И тогава ме осени как може да стане (на никой да не се случва!!!) - лавина!
                            Подценявано явление, доста хора не са виждали даже вече паднала такава. На идеята ме доведе нощното ми качване на пълнолуние до хижа Мальовица(пеш). Сега няма толкова сняг, но преди години челата на лавините (малки разбира се) стигаха близо до пътеката след като се мине моста.

Та - при лавина (непредивидимо!) можеш и да си с малки деца. Не знам дали всички знаят бетонните конструкции като покриви над някои пътища из родината - но те са точно за това - предназначението им е ако има лавина то тя да мине над пътя, не през него.

В този случай темата става много разклонена (все пак беше за снежна буря), така че няма да разводнявам повече.

Коментар

По Варненския край стават ей такива работи:

кликни тук

А обикновено духа и един силен вятър и образува огромни преспи. Нямам снимка но по магистралата край Варна съм виждал преспи към 4 метра.
                              Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
                              Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
                              ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Ето как пътуваме в зимни условия и ние:
                                1.Автомобил в добро техническо състояние и постоянно пълен резервоар( падне ли под половината се спира и се пълни).
                                2.Топлите дрехи са ясни ( все пак е зима ).Одеала.
                                3.Ако преходът е примерно 3 часа - храна и вода за 3 дни ( много е , но все пак съм с децата , а и не я нося на гръб)
                                4.Вериги , лопата , течности за размразяване , пакет сол.
                                5.Лекарства ( то и лятно време де съм като ходеща аптека)
                                6.Преди пътуване щателно запознаване с прогнозата за времето.
                                7.Никакво предприемане на рискове.Ако видя ( чуя по радиото) нещо създаващо риск за движението ще спра в населено място и ще изчакам да се отстранят причините и следствията.
                                Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X