Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Оцеляване с деца на път в снежна буря?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Оцеляване с деца на път в снежна буря?

Колеги, вероятно има някъде писано по темата за оцеляване в зимни условия. Но ще си позволя да отворя нова тема.

Как да оцелее семейство с малки деца в автомобил, закъсал далеч от населено място в снежна буря. Приемаме, че двигателя не работи, има преспи и мобилните нямат обхват. А дори и да имат обхват ще трябва да се оцелее поне 12-15 часа, ако не и повече.

Как да се постъпи и евентуално какво можем да сложим в багажника, за такъв случай.
    Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
    Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
    ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

До: Оцеляване с деца на път в снежна буря?

Бензинова лампа. Колкото за тука - стига.

Коментар

Първоначално публикуван от musovir Преглед на мнение
      Колеги, вероятно има някъде писано по темата за оцеляване в зимни условия. Но ще си позволя да отворя нова тема.

Как да оцелее семейство с малки деца в автомобил, закъсал далеч от населено място в снежна буря. Приемаме, че двигателя не работи, има преспи и мобилните нямат обхват. А дори и да имат обхват ще трябва да се оцелее поне 12-15 часа, ако не и повече.

Как да се постъпи и евентуално какво можем да сложим в багажника, за такъв случай.
      Дано не се налага на никой такова оцеляване !!!
      Но за протокола - за всякакви ситуации е хубаво в един автомобил да има газов( LPG, пропан бутанов ) петромакс . Той е евтин -15 лв. едно патронче е 1 лв и трае около 4 часа . Освен , че свети много силно , топли също толкова добре ! Естествено не за голям обем , но в критична ситуация и една свещ променя температурата ! Освен газ да не забравите и чорапчето - 50 стотинки !!!
      Не заема място и не тежи , а е много полезно нещо !!!

Коментар

Топло одеяло задължително. По някоя топла дреха за всички. Фенерче, лопатка. Аз като пътувам през зимата гледам да си взимам и примуса в едно канче. Не заема много място, но можеш да затоплиш малко въздуха в колата докато загряваш вода или разтопяваш сняг. И ако не си се сетил да си вземеш чай, може поне някое захарче да има останало някъде. Добре е да има спирт в аптечката или поне бутилчица с някакъв алкохол за разтривки ако стане много хард. А той действа добре и вътрешно. Консерви, сухари,бисквити, солети.

Ето и тук има малко съвети:
        http://www.cp.mes.bg/azbuka-na-ocelyavaneto/snegove
        LZ1GYY
        0898 436 956

Коментар

Предполага, че има след като си на дълъг път, явно се носят и якета и дебели дрехи. В повечето случаи когато пътуват малки деца обикновено в колата има одеало дори и през лятото да ги завиеш докато спят, щото климатик или отворен прозорец ги разболява веднага.

Примуса е добра идея, мислил съм си да мъкна със себе си един през зимата. Петромакса ме заинтересува, ще проверя къде във Варна мога да си купя. Мога да си го ползвам и лятото на палатка.

До тук добре казал падащият от стотния етаж, когато стигнал 30-ия.

Давайте други идеи, колкото по нестандартни толкова по-добре.
          ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Не се тръгва ,ако не си сигурен ,че ще стигнеш.Не можеш ли да продължиш се връщаш.Останалото според мен е липса на разум.Човек няма право да обрича на излишен риск малките деца.
            Съжалявам ,че съм краен но в БГ никога нямаш гаранция ,че помощта може да успее навреме.

Коментар

Термо фолио. Не помня какво им беше точното наименование. Спасително одеало ли беше, какво беше. Не тежи и не заема никакво място. Храни. От тия енергетичните овесени гадости. Хранителни са, трайни са, не заемат място, сладки са и децата ги харесват. Водата вече е отделна история. Може и сняг да топиш ама колко ще е чист...
              Издъних се на Тюринг теста

Коментар

По нашия край /Варненския/ си е направо страшно, ако останеш на път по време на виелица, и не само там, ами в цялата Североизточна част на страната. На мен ми се случи на 25.11.2001 год. в района на Нови пазар. Зарязах колата и се добрах с една УАЗ-ка на военните до приятел в Нови пазар.

Коментар

Важно е да осигуриш децата - на никой възрастен няма да му стане каквото и да било за 3 -4 дни без храна, но децата е важно да ядат и да не се обезводнят. Винаги гледам с мойте малки два звяра да имаме нещо, което да гризкат ако недай боже се случи нещо. Относно газови, бензинови и т.н. горивни неща в купето на кола, аз лично НЕ БИХ рискувал. Пак повтарям - с малки деца и газови, бензинови и каквито и да е запалителни устройства в колата - НЕ. Друго, коета препоръчвам от опит - докато не свърши бурята, всички си остават в колат и да има "процеп" за въздух.
                  При двама възрастни в купето и -25С да е вънка, с подходящите навличания и децата между телата на възрастните, замръзвания са почти невъзможни.

П.П. Ако съм със Стефан тогава е друга работата - може да палнем малко ракия в една купичка - хем да се сгреем (че и купето), хем да изгорим метиляка, хем да си направим греяна ...
                  Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                  0888 315 794
                  LZ1UPI
                  A1 (Rh+)

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                    Термо фолио. Не помня какво им беше точното наименование. Спасително одеало ли беше, какво беше. Не тежи и не заема никакво място.
                    Това е истината за аварийна ситуация. Винаги е добре да го има човек в себе си, а нито е скъпо, нито заема някаква място. Алпинистите и пещерняците си го носят пъхнато в паяка на каската, до такава степен не пречи, а и всичко друго да успееш да загубиш, поне то да ти остане. Увит в него човек почти не губи топлина. Може да издържи много дълго при много ниска температура.

Още по-добре действа в комбинация с едни джаджи, които като ги стиснеш и почват да греят известно време, ама им забравих името. Има ги по планинарските магазини. Могат и просто да се пъхат в пазвата, обувките, ръкавиците и т.н. Също вършат добра работа.

Естествено всички други решения, като бензинова или газова лампа, дебели дрехи, одяла, спални чували(има такива, при които можеш да си спиш комфортно и на -15, ама са скъпи) и т.н. са за предпочитане, пред това да се правиш на тенекиена мумия, така че ако ги имаш още по-добре. Обаче никое от тях не се събира в джобчето на седалката и човек би оставил винаги в колата. Пък и не зависи от гориво.
                    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Дано да не ти се налага! Основно разни одеала биха помогнали. Шоколади. Вълнени дрехи.Късмет.
                      Иначе при затрупване от сняг ,или други места без достъп на свеж въздух, в никакъв случай не трябва да се използват нагревателни уреди на които им трябва кислород; т.е. с пряко горене!

Коментар

Повечко телефони трябва да се вземат, и да са заредени. Също и радиостанция, ако има. Хубаво е и човек да има приятели. Иначе възможните беди са разнообразни. Човек трябва да се подготви за най-честите, но не може за всички.

Коментар

Това, което са казали колегите е абсолютно вярно - в колата на път ВИНАГИ (не само през зимата) храна, вода и дебело одеало. В крайна сметка не ги носиш на гръб, нали.
                          Едно задължително правило, конкретно по описаната ситуация - не напускайте автомобила с цел да достигнете населено място. Това намалява шанса за оцеляване многократно. Попитайте всеки загубен в планината алпинист, какво не би дал да намери кола в която да се скрие от бурята.
                          Относно топлещите елементи за които споменава Тодор. Има два вида - химически, те са за еднократна употреба и са много добри и ефективни. И такива които използват скрита топлина от кристализацията на гел. Те са за многократна употреба. Задействат се с "щракването" на метална пластина, която освобождава процеса на кристализация, гела се втвърдява и при това отделя голямо количество топлина. След това със затопляне във вряща вода отново се разтопява и е готов за нова употреба. Проблема е, че не трае дълго в "готовност". Случайни факрори (друсане например) водят до спонтанно започане на кристализацията.
                          Technical Rescue Direct - life lies in courage
                          http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Да поясня, не съм толквоа луд да тръгна на всяка цена на някъде и да рискувам живота на семейството си. Просто си спомних снежните бури в североизточна България предните години. През зимата пътувам насам натам и в случай, че ме застигне на път я навявания, я авария и после навявания, ще трявба да мисля за децата.

Та затова пуснах темата. А не съм само аз във форума с малки деца и за съжаление не до там перфектен автомобил на, който да имам 100% доверие във всякакви условия. Дето се вика в такава ситуация дори и да не се счупи, може да свърши горивото.

Дано е полезна на всички.
                            ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Да поясня, не съм толквоа луд да тръгна на всяка цена на някъде и да рискувам живота на семейството си. Просто си спомних снежните бури в североизточна България предните години. През зимата пътувам насам натам и в случай, че ме застигне на път я навявания, я авария и после навявания, ще трявба да мисля за децата.

Та затова пуснах темата. А не съм само аз във форума с малки деца и за съжаление не до там перфектен автомобил на, който да имам 100% доверие във всякакви условия. Дето се вика в такава ситуация дори и да не се счупи, може да свърши горивото.

Дано е полезна на всички.
                              Този пост се появи точно навреме
                              тъкмо си бях подготвил една гневна тирада, в светлината на "абе, ти луд ли си, с децата... ", ама добре, че не избързах.

и все пак, има достатъчно метеорологична информация, за да можем да планираме едно пътуване по принцип, и с достатъчна отговорност.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X