Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Храната също има значение за оцеляването

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Храната също има значение за оцеляването

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Спокойно, и от домашни марули може да се натровите. Марулите го правят понякога.
    Вероятно според дозата химия, сложена на марулите.

Обаче ние не торим с химия. Не че не уважавам тази наука, но нейните приложения не трябва да са в храната, а на други места.

Освен при прогонване на мишки и съсли, както и на бълхи и оси.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
      А хранителна (изобщо на зеленчуците) нито им е присъща, нито се търси.
      "Чушки и домати който не яде,
      той голям не ще да порасте!"

детска песничка

Коментар

Първоначално публикуван от n_petrova Преглед на мнение
        Вероятно според дозата химия, сложена на марулите.
        Не, не зависи от торенето. Марулите понякога са отровни.

"Чушки и домати който не яде,
        той голям не ще да порасте!"

детска песничка
        Де да бяха истина всички детски песнички, ...

Коментар

Между химия и ГМО прилики няма. Някой от противниците на ГМО може ли точно да обясни с 2 изречения какво според него е ГМО на разбираем език (хинт - ядем го от хххх години)?

Коментар

От: Re: Храната също има значение за оцеляването

Първоначално публикуван от Daniel Преглед на мнение
            Само пример са доматите, но почти с всички зеленчуци и не само е така. Издържат по много, приличат на пластмасови играчки, подобни са и на вкус, ниска хранителна стойност, и пълни с нитрати...
            Не съм съгласен, че химията и ГМО-то са причина, зеленчуците да "издържат" по 20 дена... Домашно отгледаните също го могат. Ако има някаква химия в тях, която им "помага" да го правят, то тя идва от валежи, въздух и водоснабдителната мрежа...

Виж, за вкусът си прав.
            Публикувайте отговор

Коментар

Мнение на DanielСамо пример са доматите, но почти с всички зеленчуци и не само е така. Издържат по много, приличат на пластмасови играчки, подобни са и на вкус, ниска хранителна стойност, и пълни с нитрати...

Не съм съгласен, че химията и ГМО-то са причина, зеленчуците да "издържат" по 20 дена... Домашно отгледаните също го могат. Ако има някаква химия в тях, която им "помага" да го правят, то тя идва от валежи, въздух и водоснабдителната мрежа...

Виж, за вкусът си прав.
              Причините, поради които домашно отгледаните зеленчуци и купените такива, издържат дълго време, са различни.

Причините, поради които купените зеленчуци издържат дълго време са:
              - специални селекции с цел дълготрайност, тъй наречените F1 хибриди, с дебела кора.
              - обработка с някакви вещества по повърхността, които задържат изпарението на вода. Някои ябълки са с нещо лепкаво и мазно по повърхността, не знам какво е, но го има.
              - антиоксиданти и други научни достижения, овкусители, оцветители, и други вещества, спомагащи за бързото и планомерно узряване на реколтата. Някои говорят, че привечер се решава кои домати да узреят и в дъжкити им бият по една инжекцийка с някакъв перилен препарат. А не съм виждала това, но мои познати са решили да си купят домати на място в някаква оранжерия, за да не се връщат с празни ръце в къщи и като отишли в оранжерията видели това нещо. Не питах къде точно е тази оранжерия. Едно познато момиченце, което учи в Германия, като си дойде за нова година, каза, че краставиците пускат зелено по ръцете, още като ги обелва. Такова нещо има понякога и у нас с някои портокали-но портокалите пускат оранжево по ръцете. Май и бананите ги съхраняват с някакъв газ в корабите, за около двасетина дена, че иначе се разваляли.

причината, поради която домашно отгледаните зеленчуци издържат дълго/не всички обаче/, е, че са отгледани с желание и за близки хора, а не за печалба. Заради това и вкусът им е различен.

Коментар

Някои ябълки са с нещо лепкаво и мазно по повърхността, не знам какво е, но го има.
                Плодов восък. Естествено защитно покритие на ябълките и някои други плодове. Безвредно за хората. Ябълките си го имат от преди по-малко косматите маймуни да слязат от клона.

При някои сортове (да се чете: ГМО) количеството му е силно намалено (ама си пролича кой не е ял диви ябълки).

Коментар

В няколко мнения се споменава, че човечеството яде ГМО храна от преди 8 до 10 хил. год. Може ли да ми обясните как правите паралел м/у това да ровичкаш в ДНК и това, чрез естествен подбор (ако това се има предвид) да постигаш някакви резултати?
                  В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

Първоначално публикуван от bushiDO Преглед на мнение
                    В няколко мнения се споменава, че човечеството яде ГМО храна от преди 8 до 10 хил. год. Може ли да ми обясните как правите паралел м/у това да ровичкаш в ДНК и това, чрез естествен подбор (ако това се има предвид) да постигаш някакви резултати?
                    Ми не е естествен подбор, а целенасочено модифициране на генома. Методите се развиват, технологиите напредват - същината е тази.
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

• От: Храната също има значение за оцеляването

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                      Ми не е естествен подбор, а целенасочено модифициране на генома. Методите се развиват, технологиите напредват - същината е тази.
                      Дрън, дрън - кое му се е развил на метода? От 10000 год. насам си е един и същи - взимаш най-големите семена, от най-здравите/вкусните/устойчивите екземпляри и срещу това бърникане в ДНК... викаш същината е тази?!?

Коментар

Всяко от упоменатите от теб качества е обусловено в генома.

Коментар

Първоначално публикуван от bushiDO Преглед на мнение
                          Дрън, дрън - кое му се е развил на метода? От 10000 год. насам си е един и същи - взимаш най-големите семена, от най-здравите/вкусните/устойчивите екземпляри и срещу това бърникане в ДНК... викаш същината е тази?!?
                          прочети повече за историята на земеделието. Накратко - става дума за целенасочено предизвикване на мутации, полиплоидия и хибриди. И аз бях изненадан да го науча, но тази дейност не започва от Мичурин. А понеже методите не са били съвършени, някои сортове и до днес се развъждат само с калеми.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            прочети повече за историята на земеделието. Накратко - става дума за целенасочено предизвикване на мутации, полиплоидия и хибриди. И аз бях изненадан да го науча, но тази дейност не започва от Мичурин. А понеже методите не са били съвършени, някои сортове и до днес се развъждат само с калеми.
                            Проблема на ГМИ/ГМО е, че все още не е ясно на 100% цялостното влияние, не само върху манипулирания организъм, но и за заобикалящата еко система. Естествено това незнание не означава автоматично наличието на някаква опастност/заплах, но я допуска. За мен това е достатъчно да съм против.

Я ме запознай какви как са предизвикани мутациите и как този начин се отнася към ГМИ?

Коментар

Влиянието на модифицираните организми върху заобикалящата ги еко-система е също толкова неясно и когато манипулацията представлява „класическа“ култивация. Всъщност, всякакви такива ефекти са без никаква стойност в мащаба на глобалното изместване на естествената флора от културни растения.

Коментар

Мутациите са предизвиквани по най-различни начини. Като се почне от употреба на различни естествени мутагени (извличани от гъби и растения) и се мине през различни условия на отглеждане и съхранение. Има достатъчно сведения, че такива неща са правени целенасочено, че са подбирани различни екстремни вариации и че са комбинирани с изкуствено опрашване. Също и че с такива неща са се занимавали посвоему квалифицирани хора. Качествено факторите влияещи на генетичната устойчивост на растенията, са известни от доисторически времена. Както и основните понятия за наследственост и изменчивост.

А иначе, 100% яснота за цялостно влияние няма за нищо. Има обаче сериозни намеци, че точно ГМО е от малките фактори - човек (в лицето на генните инженери) не може да се мери с мащабите на естествените мутации, преноси на гени и други процеси, които непрекъснато се случват в природата. За сметка на това, най-обикновеното интензивнво земеделие, главно заради мащаба си, вече (от няколко века) внася съвсем забележими глобални промени.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X