Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ха познайте магнитуда!

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Ха познайте магнитуда!

Първоначално публикуван от Evgeni Enduro Преглед на мнение
    Малко полезна информация-елементарна, но изключително важна...
    Евгени добре подсеща за тия брошурки с важните мерки и действия, които да се предприемат при подобни ситуации.
    Миналата година им правихме дизайна и ги печатахме за Столична община.
    Качвам ги тук във формат пдф.

Брошура - Obsht_Sofia_broshura.pdf
    Плакат - Obsht_Sofia_PLAKAT.pdf
    www.occ.bg - Преносими газови бойлери и Мобилна баня за къмпингуване
    0898777327

Коментар

Първоначално публикуван от Evgeni Enduro Преглед на мнение
      Аз многократно съм участвал в подобни тренировки.............
      Дължа извинения. Приятно съм изненадан, че има такива инициативи на СО. Бил съм в заблуда.
      Фейсбук нямям и не ползвам, но и написаното е достатъчно убедително.
      За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър Желязков Преглед на мнение

Брошура - [ATTACH]458386[/ATTACH]
        Плакат - [ATTACH]458387[/ATTACH]
        Да! Същите и в момента се разпространяват из районите на СО - болници, учебни заведения, жилищни блокове и т.н. Прави ми лошо впечатление обаче, че плакатите които вчера залепих наоколо вече са скъсани. Почти всички

Първоначално публикуван от c_gul Преглед на мнение
        Дължа извинения. Приятно съм изненадан, че има такива инициативи на СО. Бил съм в заблуда.
        Нищо не дължиш! Ето тук бях пуснал тема за формированието: http://www.offroad-bulgaria.com/show...17#post1684817

Малко в страни от темата: Много хора бяха скептично настроени по повод доброволците, аз самият също нямах много вяра в организацията. Нещата обаче май потръгват. Желаещите се увеличават, записват се химици, водолази, алпинисти, дочух, че са изявили желание за участие и момчета с мотопланери/мото-делтапланери ли, как му се вика не знам/.
        Вече сме оборудвани с най-необходимото - дрехи, каски, противогази, лодки, резачки. Съвсем скоро предстои демонстрация - "терористичен акт в пречиствателна станция за питейна вода. Официално нищо не е излязло и за да не излъжа нещо ще замълча. Ще видим какво ще сътворим.
        "Kолкото повече се превръщаме в свръхчовеци, толкова по-безчовечни ставаме"
        А+
        LZ1DRZ

Коментар

Незнам за вас, но за мен това земетресение ми беше "сефтето" на 20 години съм и за първи път преживях каквото и да е земетресение или поне толкова силно....Беше точно 3 през ноща съквартирантите ми спяха а аз играех няква игра щото не ми се спеше.Изведнъж нещо избуча помислих си че е някои отгоре (студентски блок....нищо очудващо) и след секунди само усетих как компа ми се мести, бутнах стола изправих се и незнам защо колената ми бяха омекнали....само казах ООООО и се скрих под касата и усещах как сградата се клати.....имах чувстовто, че ще падне всеки момент. Доста гадно чувство, а през това време единия ми съквартирант ме помоли да спра да му клатя леглото....след като се обърна и видя, че съм на метър от него лицето му замръзна. Труса отмина аз отворих вратата видях как комшиите ми се прибират боси и по гащи, не ги знам как са излезнали толкова бързо. Аз буквално зацепих.....легнах си и при всеки шум си мислих, че пак има трус.....и сега когато нещо се разтресе или разбучи пак си мисля, че ще усетя онова гадно чувство......

Коментар

Във Физическия факултет обясняваха, че при 9-та по рихтер няма как да се задържиш на крака, т.к. страничното ускорение е по-голямо от земното притегляне.

В Малайзия имаше симулатор на различни степени - сядаш на една пейка и започват да те тресат и люлеят. Пише ти каква степен симулира. Аз за жалост не пожелах да се кача, но другия път задължително!
            ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
            СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

Коментар

Първоначално публикуван от bushiDO Преглед на мнение
              Аз не мога да разбера, защо в Италия има такива масови разрушения със жертви, докато при нас се разминава по-леко при еднакви магнитути. Поне за сега...?
              Кой каквото и да разправя, в България се строи добре - традиционно и неизменно, аз като един дюлгерин (български) сигурно съм предубеден, но пък и обективните факти не ме опровергават. Тук също има немалко стари сгради, в същото време изобщо не е вярно, че в Италия проблемите са от многото "антики" - Пиза е един от градовете, най-сериозно засегнати, там - както всички знаем - има една "килната" кула, дето така и не се "капичва". Пада строеното през пръсти.

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
              Да. Панелните сгради се смятат за по-безосни при земетресения и експлозии, понеже се свличат на големи парчета, между които остават големи кухини, в които някой може и да оцелее. А тухлените мигновенно се превръщат в купчина чакъл.
              Да, това е един от факторите, другото е, че конструкцията на панелните сгради е това, което по народному се нарича "паянтова". Те стават практически необитаеми много преди "коравите" сгради, но пък окончателно се срутват много след тях, оттам - много по-малко жертви (човешки). Това всичкото на теория и по принцип. Напрактика и конкретно предвид начина, по който са изпълнени - не разчитайте.

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
              За българските панелки съм чувал, че най-сигурното място било вътре в банята, защото тя представлявала цяла кутия...
              Кутии са вярно, но без капак (таван), пък и стените им са пет-сантиметрови. Със нищо не са по-сигурно убежище, от което и да е друго помещение.
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Stas Преглед на мнение
                Във Физическия факултет обясняваха, че при 9-та по рихтер няма как да се задържиш на крака, т.к. страничното ускорение е по-голямо от земното притегляне.
                Всъщност, при ускорения над земного няма гаранция и че ще се задържиш на повърхността, без да потънеш. В такива условия почвта е практически течна. Но всичко зависи от това, колко си близо. 9 по Рихтер в Индонезия, тук не го усетихме.

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                ...Пиза ... има една "килната" кула, дето така и не се "капичва".
                Точно тя е пример за рядко калпазанско строителство. Поради което се е и килнала още при строежа. Сии типичности на тамошния строителен надзор - просто са я поизвили в правилната посока и са достроили горните етажи. Несъмнено, голям късмет както за науката (Галилей и тн), така и за съвременните граждани на Пиза, заети в туризма, но тази кула е погълнала несметни купища пари за укрепване на няколко етапа. Не е паднала досега само защото развитието на строителните технологии леко (с по няколко години) всеки път изпреварва последователно възникващите с нея нови и нови проблеми (т.е. растящ наклон).

Коментар

Строежът, доколкото касае самата сграда е "железен". Проблемите произтичат от претупани предварителни геоложки проучвания, такивата - впрочем - тогава като правило са бивали пропускани .

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Всъщност, при ускорения над земного няма гаранция и че ще се задържиш на повърхността, без да потънеш. В такива условия почвта е практически течна. Но всичко зависи от това, колко си близо. 9 по Рихтер в Индонезия, тук не го усетихме.
                    Не забелязах последния път в Япония нещо да се беше втечнило и потънало, преди да ги залее океана. На всичките клипове, които гледах, дори не се виждаха значими разрушения преди цунамито.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Имах предвид ускорения като земното, а не 9 по Рихтер.

Коментар

• Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        То зависи и дали си във влака или го гледаш как преминава.

Ако имаш някакво обяснение за течната почва, кажи го.
                        Аз не виждам никакъв проблем в една сграда да се получат ускорения по-големи от земното притегляне.
                        Във Ф1, например такива превишения - на всеки завой.

Да, това е един от факторите, другото е, че конструкцията на панелните сгради е това, което по народному се нарича "паянтова". Те стават практически необитаеми много преди "коравите" сгради, но пък окончателно се срутват много след тях, оттам - много по-малко жертви (човешки). Това всичкото на теория и по принцип. Напрактика и конкретно предвид начина, по който са изпълнени - не разчитайте.
                        Нарича се гъвкави. Щом си строител би трябвало да знаеш, че коравината на конструкциите е от основно значение при устойчивоста им на земетръс.
                        Казано по народному, колкото е по-голяма коравината на една конструкция, толкова по-голямо усилие се генерира в нея при земетресение.
                        Последно редактирано от cveti; 05-06-12, 22:12.

Коментар

Първоначално публикуван от artefekt
                          Нарича се гъвкави... ...колкото е по-голяма коравината на една конструкция, толкова по-голямо усилие се генерира в нея при земетресение.
                          Да, а освен това, колкото е по-корава конструкцията, толкова повече разрушаването и се приближава по характера си до взрив.
                          Иначе, знам как се нарича. В състояние съм да се изразя и много "по-академично", съвсем съзнателно и целенасочено съм използвал просторечие!

Коментар

Кой каквото и да разправя, в България се строи добре - традиционно и неизменно, аз като един дюлгерин (български) сигурно съм предубеден, но пък и обективните факти не ме опровергават. Тук също има немалко стари сгради, в същото време изобщо не е вярно, че в Италия проблемите са от многото "антики" - Пиза е един от градовете, най-сериозно засегнати, там - както всички знаем - има една "килната" кула, дето така и не се "капичва". Пада строеното през пръсти.

Кутии са вярно, но без капак (таван), пък и стените им са пет-сантиметрови. Със нищо не са по-сигурно убежище, от което и да е друго помещение.
                            Като друг български строител,ти казвам-Не разчитай на повече от 50% на доброто традиционно строителство.По време на дългия ни преход, много глупости се сътвориха.Много преустройства на партери взеха в жертва конструктивни елементи и т.н. Продължават и в момента глупостите.Тук, във Форума,някой наскоро се похвали че от четири носещи железа на колона,все пак е оставил двете...Поинтересувай се само от достигналата в ДНСК информация.Огромен брой преписки има за сгради,чакащи си реда за разрушаване.И в момента принудително разрушаваме поредните своеволни изстъпления на тема триетажна сграда.А за стотици пъти повече сгради просто няма приключени преписки,за хиляди няма информация и бюджет.
                            Кои обективни факти подкрепят твойто мнение?Имахме късмет, че земетръсното въздействие не премина с малко критичната точка за много сгради.
                            Апропо,от какво са проблемите в Италия?

Коментар

Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение
                              ...много глупости се сътвориха.Много преустройства на партери взеха в жертва конструктивни елементи и т.н. Продължават и в момента глупостите...

Да, така е. И въпреки това не падат - може да кажем, че заложеното преосигуряване е огромно и остатъчният запас (след въпросните интервенции) е достатъчен. Значи пак става въпрос добро строителство - нали. Може да тълкуваме както си искаме - фактите си седят. И нека е така относно: "земетръсното въздействие не премина с малко критичната точка" - значи въпросната точка се намира на достатъчно удовлетворително ниво (поне сравнено с Италия, за което е въпроса).

Коментар

Строежът, доколкото касае самата сграда е "железен". Проблемите произтичат от претупани предварителни геоложки проучвания, такивата - впрочем - тогава като правило са бивали пропускани .
                                Какво ти проучване, тя се е наклонила още преди половината си височина. От това по-проучено - здраве му кажи. Просто някой е бързал да предаде обекта, въпреки явните недостатъци на проекта.

Първоначално публикуван от artefekt Преглед на мнение
                                Ако имаш някакво обяснение за течната почва, кажи го.
                                Аз не виждам никакъв проблем в една сграда да се получат ускорения по-големи от земното притегляне.
                                Във Ф1, например такива превишения - на всеки завой.
                                Добре, нека не я наричаме точно течна, по-скоро като плаващ пясък - той поглъща нещата по същия механизъм.
                                За разлика от машиностроенето и част от строителството, повечето неща по естествената повърхност на Земята (почви, води) са там, където са и имат такава форма, каквато имат, просто защото частиците им не могат да паднат по-надолу или встрани, а не че нещо ги държи заедно. Просто са натрупани, а всъщност ги държи гравитацията.

При движение с ускорения, близки или по-големи от земното, то самото не е достатъчно, за да държи частиците заедно и в същия ред. В зависимост от посоката на вълните, можем да получим (за кратко време) произволно широки пукнатини в почвата, произволни изменения в плътността и (например до 1/10 от обичайната) или просто произволно дебел слой да отскочи нагоре - разбира се, раздробен. Е, каквото е отгоре, може да падне и да остане долу. Или да излезе след малко, размесено с останалото.

Просто вземи един леген с пясък и го разтръскай - с ръце лесно можеш да ускориш такива маси повече от земното ускорение, не ти трябва Формула 1. Там проблемите все едно са други, а колата я задържат цяла главно електромагнитните (те и химически, еластични, триене и други) сили.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X