Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ха познайте магнитуда!

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Ха познайте магнитуда!

Не бях, да.

Е, да видим. Аз залагам на по-скромна цифра. Примерно около 50-60.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Добре след като първия трус се води най-силен и следващите вторични по-слаби, каква е вероятността да ни раздруса една 7-ца ?
      Лудак

Коментар

Ами те казаха така:
        Основно земетресение от степен X.

Вторични трусове:
        1 бр. с близка степен;
        10 бр. със степен Х-1;
        100 бр. със степен Х-2;
        1000 бр. със степен Х-3;
        и т.н. докато отшуми напълно.

В случая за Япония казаха, че вторичните трусове ще са толкова много, че може да продължат и година след това. То май така и стана.
        В нашия случай ще усетим тези от степен Х-1 и някои от степен Х-2. Другите въобще няма да ги забележим.
        ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
        СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

Коментар

По отношение - наблюденията върху поведението на котките.
          Както писах и в темата в раздел "Новини", домашният ни любимец изкара цялото събитие през нощта на 22 май, в ето такава характерна поза, в каквато е и в момента:

Единственото, което успя да я събуди, беше нашето приготвяне за лягане по-късно през нощта.
          Така че, явно е въпрос на настройка и на техния организъм.

А пък "сеизмичният ни сензор", е ето тази декоративна дрънкалка, която виси закачена на библиотеката и реагира с призвъняване дори на най-лекото полюшване и вибрации.

Така или иначе, при нас (говоря за жилищния блок и околностите), трусовете се усещат доста слабо и си пожелавам - да е все така.
          Погледнах през терасата - наоколо е тихо и спокойно, почти няма светещи прозорци, а пък хора на улицата - никакви.
          Т.е., тук не е усетена никаква активност в момента.
          proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
          NISSAN Terrano II R20 2.7 TDi [A1 Rh+]
          Заедно в борбата срещу злокачествените мозъчни тумори

Коментар

Не помня дали в 3:00 онзи ден освен труса от степен 5,8 нямаше и един от степен 5,5 или 5,6. Може и да го е имало и от там да са дошли различните измервания, т.е. да не са хванали че са два, а само единия от двата.

Теоретично мисля, че вследствие на труса от онзи ден не може да стане по-голям. Не знам само дали този трус не може да освободи някое друго напрежение и от там да се получи по-голямо земетресение както стана в Италия. В крайна сметка не съм специалист, но можем спокойно да поискаме в СУ да ни направят една нова лекция - интересно ще е.
            ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Стас, онзи голям трус в 3:00 вчера най-напред беше 5,6 според сайта на БАН. После стана 5,7 според европейската агенция. В това време USSG даде 5,9. Разминаването продължи около 40 мин. После всички си стиснаха ръцете на 5,8.
              В 3:04 имаше втори трус - за него всички казаха 4,7
              www.offnews.bg

Коментар

Вероятността да стане земетресение на друго място е толкова, колкото и преди да се случи всичкото това от оная вечер. Само това може да се каже със сигурност. Горе-долу това каза и в интервю един от дежурните в БАН.

За съжаление не мога да намеря достатъчно ясна карта карта на разломите в района, но казаха че двата разлома (пернишкия и софийския) нямали отношение един към друг.

ПП: А на теория всичко е възможно. Въпроса е колко е вероятно. А даже да се знае колко е вероятно, статистиката доста често има навика да се държи подло.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Да, това имам предвид. Може да са били два непосредствени един след друг и те да са ги обединили в един. От това може да са разликите в измерванията.

А онзи 4,7 ще да е от следващите 10 вторични от степен Х-1.
                  ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Във всеки случай от катедрата в СУ ни успокоиха, че в България земетресения над 7,5 май не може да има и онова в Петрич през 1906 г. (мисля) не е сигурно дали е било точно регистрирано, за да го дават 7,8 степен. Накратко обобщено: нямаме основание да се притесняваме.
                    ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Струва ми се невъзможно да объркат 2 труса с един. Трябва да са на едно и също място и много близо един до друг като време. Ама ако тия условия са спазени, това реално е един трус.

ПП:
                      Магнитуд 5.0 е с приблизителна енергия 2.0 TJ (тераджаула).
                      5.8 е с 32ТJ
                      6.0 е с 63TJ
                      7.0 е с 2000TJ
                      7.5 e с 16000TJ

(ако може да се вярва на Wiki)

Та, лично аз имам достатъчно основания за притеснение.
                      Последно редактирано от sparkybg; 24-05-12, 02:28.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                        Струва ми се невъзможно да объркат 2 труса с един. Трябва да са на едно и също място и много близо един до друг като време. Ама ако тия условия са спазени, това реално е един трус.
                        Отговора може и да е това :

Първоначално публикуван от Stas Преглед на мнение
                        Не знам само дали този трус не може да освободи някое друго напрежение и от там да се получи по-голямо земетресение както стана в Италия.
                        Лудак

Коментар

Първоначално публикуван от Stas Преглед на мнение
                          ... Накратко обобщено: нямаме основание да се притесняваме.
                          На мен 7.5, та и 7 ми звучат достатъчно притеснително ...
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Людмил Кюковски Преглед на мнение
                            Отговора може и да е това :
                            Това не е отговор. 2 труса на едно и също място (като координати и дълбочина) и по едно и също време, са реално един и същи трус. Няма по какво да ги разграничиш.

Stas имаше в предвид дали тия клатушкания и намествания на едно място, няма да доведат до освобождаване на натрупана енергия на друго място, или до натрупване на допълнителна такава на друго място, в следствие на което на другото место да стане друг трус, по-силен от тоя.

Най-общо е установено че може да има трусове-предшестващи основния, и трусове следващи го, когато говорим за земетресения, причина за които е един и същи геоложки субект. В случая е имало и двете - няколко много слаби трусове предвестници, които вероятно никой не е усетил, и които съвсем не е сигурно дали могат да се отчетат като такива, после големия трус, и после следващите го, със средностатистически намаляващи амплитуди. До тук всичко е по план, и да се случи по-силно земетресение от основното в същия разлом е с ужасно мижава вероятност, да не кажа никаква. Какви са напреженията в другите съседни сеизмични зони, и дали в следствие на това земетресение са се увеличили, намалили, или останали непроменени - никой не може да каже със сигурност. Чух единствено твърдение че пернишкия и софийския разлом не си влиаят. Склонен съм да вярвам, щом въпросния човек с това си изкарва хляба.

Коментар

Тук има ли някой от Перник, ама наистина от Перник и да познава добре района? Или още по добре от Бела вода или Темелково. Едни много специфични неща искам да питам.
                              www.offnews.bg

Коментар

Първоначално публикуван от Владимир Йончев Преглед на мнение
                                Тук има ли някой от Перник, ама наистина от Перник и да познава добре района? ..
                                Владо, със сигурност от Перник е колегата Румен Николов-sineto.
                                На ЛС ти давам и още една възможност.
                                proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
                                NISSAN Terrano II R20 2.7 TDi [A1 Rh+]
                                Заедно в борбата срещу злокачествените мозъчни тумори

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X