Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ВРЪЩАТ ВОЕННОТО ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: ВРЪЩАТ ВОЕННОТО ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ ?

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
    Стефане, военното обучение категорично няма да извади учениците от чалгаджийниците и да ги върне в кабинетите с рязани автомати, гранати и мини.
    Дебилният полковник, който ни преподаваше НВО, едва ли е в състояние да грабне интереса на тийнейджърите. Нито учителят по физическо, който се завираше под леглата с фенерче за да търси момичета по време на полевите занятия.
    Аз мисля, че НВО може да се направи много интересно за учениците. Факт е интересът на младежите към шоу от типа "Сървайвър", спортове, като пейнтбол, многобой и пр. Ако се направи интересно, практически упражнения със състезателен характер и т.н ще има успех.
    Например на военния лагер на моето военно ни се падна за взводен командир много надъхан ленчок, който се изживяваше малко тип "Рамбо". Този взводен успя да предизвика интерес у нас( ние бяхме момчешки взвод) и докато другите взводове се скатаваха по поляните ние тичахме, правехме лицеви опори ориентирахме се и т.н. И го правехме с голямо удоволствие.... Така, че може!
    Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

За можене - може, но за реализацията трябва нещо повече...
      "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Има си клубове - кеф ти бойни изкуства, кеф ти airsoft, пейнтбол, ориентиране, оцеляване. Който иска ходи на такива занятия, който не - на уроци по цигулка, на спортни танци, балет, пък ако го влече - и на гей-паради Да се натрапва нещо, да се прави задължително и, най-важното - да се харчат държавни пари за него, е недопустимо в нормална държава. Хайде, посочете, къде в Европа има "военно обучение" в училищата ? От това трябва да се започне при едно такова обсъждане.
        В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Стефане, военното обучение категорично няма да извади учениците от чалгаджийниците и да ги върне в кабинетите с рязани автомати, гранати и мини.
          Дебилният полковник, който ни преподаваше НВО, едва ли е в състояние да грабне интереса на тийнейджърите. Нито учителят по физическо, който се завираше под леглата с фенерче за да търси момичета по време на полевите занятия.
          Явно е имало защо!
          Ако ТОГАВА твоята дъщеря са я измъквали изпод креватите, как би реагирал на ситуацията и към учителите и преподавателите които са били там???
          Вие го изкарахте военното като най-големия бардак по онова време. Нормално е всеки да има различни спомени, но това не променя "целта на занятието". Сегашните девойки определено не чакат десети клас за да се разделят "с моминството си". За съжаление... Така, че това отпада като аргумент.
          Пак казвам: колкото и каквото и да научат - все ще е от полза.
          сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
          dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
            Изобщо не става дума за мащаба на войната, работата е по-проста. Искаш да защитиш територията и страната си - имаш наборна армия. Искаш да крадеш на оня край на света - имаш наемници. Сега му казват "професионална армия", макар че там професионализмът май още не е ходил. Въпрос на задача.

Та, казвате, не е работа за училището? Там също така няма място за пионери, комсомолци, за нищо няма място.
            Добре. Айде тогава също толкова умно разкажете къде, как, и главното в кои години от живота на човека, има място за реална социализация? За приобщаване към собствения народ, и собствената страна?
            А то вашите умни мисли изхвърлиха всичкия гаден комунизъм, и даже идеята за Гимнастическите дружества, които са направили България държава през ХІХ век, и чиито наследник е училищното военно обучение, и вкараха в училищата наркотиците, а учениците измъкнаха от часовете, и набутаха в чалгаджийниците. Което днес е и реалната им социализация.
            Кажете още нещо умно ...
            Реалната социализация става в реалния живот. И преди и сега. Дали две години казарма без цялата политическа машина, извън нея са били достатъчни на мъжа да стане непримирим защитник на социалистическата родина?! Съмнявам се. А и фактите говорят друго. Първите големи вълни от емигранти са тръгнали веднага след отпускането на „мъртвата хватка”. С единици изключения, това са били мъже, минали казарма, клели се във вярност към партия и държава. И това не са били все още икономическите емигранти. Тръгнали са цели семейства, бързайки да не лопне мандалото отново. Защо не са останали да отстояват „възприетите” ценности? "Бащинското потупване" на политическите офицери не е било достатъчно мотивиращо, що ли?

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
            Аз мисля, че НВО може да се направи много интересно за учениците. Факт е интересът на младежите към шоу от типа "Сървайвър", спортове, като пейнтбол, многобой и пр. Ако се направи интересно, практически упражнения със състезателен характер и т.н ще има успех.
            Това според мен е правилната посока.
            JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

Манол Денев

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
              Ето това искам да го обясниш на аудиторията! Как така ние сме си ги купили и потдържали, но не били наши Що за глупост!

п.п. аз също като Стефан смятам, че МНОГО често се изказваш компетентно за неща, от които нямаш и най-малка представа( Изразявам се много меко, за да не наруша правилата на форума. Иначе знаеш на такива, как им се казва...).

На аудиторията - съвсем явно - всичко и е достатъчно ясно! Ако някой не може (или не му изнася на "душевността") да разсъждава рационално - това си е негов проблем.
              Твоето "смятане" малко ме засяга. На мен пък ми е много интересно от висотата на какви собствено компетенции се чувстваш квалифициран да раздаваш оценки (а авторитета комуто пригласяш ми е ясен).
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Като ви слуша човек, да се чуди за кво ли ни е армия. Печели битки, губим войни, накрая територията ни става все по-малка, зависим от големите сили винаги, те пък не ни е...ат за слива. Доктрината ни е да стискаме докато дойдат руснаците, ако искат да помагат. Ама май няма да искат, щото сме много отворени. А Истанбул само е 20 000 000. Даже четох някъде, че сме щели ги давим с язовирите си. Глупости, ама подигат бойния дух. Та не знам защо не земем да си натискаме парцалите и да си имаме една армия достатъчно професионална за решаване на регионални конфликти, Големите войни ги решават други.

Коментар

Абе темата май премина в тема как да не загубим война срещу Турция или пък друга съседна страна. Моето лично мнение е, че раздаването на калашници на хора минали военно обучение в училище е неправилен/ненадежден подход. Не съм военен и от война не разбирам, но си мисля, че подходът трябва да има две страни - при евентуален конфликт да се обезвреди или намали вражеската нападатална сила, включително да се ограничи възможността й за нанасяне на удари от далечно разстояние, и да се създаде материална база от голямо количество (по възможност евтини) мобилни оръжия за масово поразяване. Дето вика таралежът е малък, ама има много бодли. Това и лаишкото ми мнение.
                  Последно редактирано от NovemberCharlie; 20-06-11, 15:16.
                  Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Изобщо, никоя армия няма за цел да направи превземането на родината си невъзможно. Това е нерешима задача, а и неправилно поставена. Напълно достатъчно е армията да направи превземането (или дори нападането) неизгодно - и политически, и икономически. Което вече е напълно решима задача и затова по света има произволно малки държавици със задоволителен суверенитет. Разбира се, задачата може да се реши само комплексно - както с военни, така и с политически и икономически мерки.

А не като в България.

Коментар

Първоначално публикуван от Александър Белов Преглед на мнение
                      ... Това според мен е правилната посока.

В такъв случай - какъв е проблемът (и смисълът от разсъждения за НВО)!
                      Тичай в първият клуб по съответният спорт, или дори се занимавай с няколко от тях.
                      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

В часовете по НВО категорично не се научаваше нищо смислено, но пък беше забавно. Напимер личните драми на полк. Рашев, който газил "три метра снЕг до колене" и носИл ранено куче за да не се умОри и как карал турските граничари да се напикават от страх, когато им показвал от прозореца на заставата кюнците от печката...
                        @Чичо, девойките по това време се плющяха без задръжки, без оглед на това чии дъщери са. Хормони - к'во да ги правиш. Сближаваше някак... Пък и бащите им не присъстваха там .
                        Комсомолският "морал" винаги ме е отвращавал, повече и от ЕвроЛЕВИТЕ (Пък и въпросният даскал, междувременно онождаше учителката по биология.)
                        Ако някой иска да развие знания и умения в определена насока - сега е времето. Някога дори шофьорските курсове минаваха през ОСО Днес всеки може да се научи на каквото желае. Ограничения нЕема.
                        Сега ако искаш да разглобяваш автомат или да стреляш е несравнимо по-лесно. Пък и доста пълноценно може да усвоиш някои неща.
                        Имам претенции, че се оправям прилично с некои материи, а заслугата за това не е на полковникът Рашев, който "преподаваше" НВО в техникум Киров.
                        Айде нема нужда...

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                          В такъв случай - какъв е проблемът (и смисълът от разсъждения за НВО)!
                          Тичай в първият клуб по съответният спорт, или дори се занимавай с няколко от тях.
                          Ами ще ви кажа моите доводи ЗА.
                          1.Не бих искал 2/3-ти от здравната ми осигуровка да отива за лечение на чужди "тлъсташки" заболявания, както е в "нормалните държави".
                          2.В никой случай не бих искал децата ми да са тлъсти медузообразни мрънкала, за които телевизора е по-важен от всичко, но влизайки в някой училища, имам чувството, че съм малцинство. Просто родителите предпочитат децата им да са тлъсти и обездвижени, отколкото да ги пратят на какъвто и да е спорт. По-лошо - дори детето да иска да ходи, мама-медуза и тати мутра-шкембелия, не му позволяват било по финансови, мързелни или псевдо грижовни причини.
                          3.Има неща, които заради безотговорността, нихилизма, неграмотността и простотията на голяма част от родителите, децата няма от къде другаде да научат, освен от училище и такъв тип обучение и подготовка само биха помогнали. Пример е работата в екип и отговорността към другите (ако щеш вземи щафетните игри и лагерния огън). Възпитанието в това, какво е род и родина, любов към страната и хората, дори какво е семейство.
                          Колкото и да ми е мъчно, много от децата ги учат в къщи, как да се изнесат от тая гадна страна в чужбина, веднага щом като пораснат, и колко е гадна нашата държава, и как бракът и семейството са отживелица, и колко са ти тъпи преподавателите, и шефа ми къв е педер.с, и тия отгоре колко са лоши, и все такива едни народомразещи, родомразещи и себемразещи ценности. Ако искаме да остане България, трябва да направим нещо срещу това, а ако семейството не го прави, държавата трябва поне да опита.
                          4.Ясно е, че НВО няма да направи от първолаците непобедими машини за унищожение на подводници, чрез парабола на калашников куршум, но ще им даде неща, които може и да им харесат - вие от къде знаете как ще го приемат децата и дали "старите изкухели полковници" нямат на какво да научат невръстите ни дечица??? Сори, ама ми звучи малко наивна идеята, че светът започва от нас и тия старите нищо не разбират и само глупости бръщолевят.
                          5.Да, ясно е, че ако отиваш с негативна настройка където и да било, то най-вероятно нищо няма да ти хареса, но туко виж, баш на "военното" успеят да си променят нагласата от негативна, към позитивна
                          6. Според мен най-важното - всяко научено знание е полезно. Най-малкото, развива мисленето и трупа опит, а в този случай, най-вероятно ще развива и тялото.

Не разбирам противниците на идеята - намколко си там страници мнения, половината против НВО и така и не разбрах, защо някой е против, детето му да получи такова обучение??? Смятате, че е лошо детето да научи нещо ново?? Смятате, че нищо няма да научи и затова сте против или смятате, че няма да се научи да сваля пършинг с прашка и за това няма смисъл от такова обучение? Ако е последното, де да знаеш - може пък прашките да са напреднали откак сме в нато . Не, сериозно, според мен никой няма да загуби от такова обучение, а децата ще спечелят много. Ако пък смятате, че това са пари, хвърлени на вятъра, то тези пари така или иначе ще отидат за нещо - поне да е нещо полезно за децата.

П.П.Scrapheap, това, че твоето военно е било пълен провал, не значи, че всички са били на товя хал. Другите може да си спомнят и полезни неща. Явно е въпрос на развитие на детето, а и на преподавателя. В твоя случай - жалко, в моя - голямо благодаря и на преподавателите и на тогавашното образование.

П.П.П. За да е по-ясно, по точки 1 и 2 смятам, че НВО ще пораздвижи дебелите дупета и ще ди научи да продължат да се движат сами и в бъдеще.
                          Последно редактирано от upi; 20-06-11, 23:20.
                          Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                          0888 315 794
                          LZ1UPI
                          A1 (Rh+)

Коментар

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
                            Ами ще ви кажа моите доводи ЗА.
                            1.Не бих искал 2/3-ти от здравната ми осигуровка да отива за лечение на чужди "тлъсташки" заболявания, както е в "нормалните държави".
                            2.В никой случай не бих искал децата ми да са тлъсти медузообразни мрънкала, за които телевизора е по-важен от всичко, но влизайки в някой училища, имам чувството, че съм малцинство. Просто родителите предпочитат децата им да са тлъсти и обездвижени, отколкото да ги пратят на какъвто и да е спорт. По-лошо - дори детето да иска да ходи, мама-медуза и тати мутра-шкембелия, не му позволяват било по финансови, мързелни или псевдо грижовни причини.
                            3.Има неща, които заради безотговорността, нихилизма, неграмотността и простотията на голяма част от родителите, децата няма от къде другаде да научат, освен от училище и такъв тип обучение и подготовка само биха помогнали. Пример е работата в екип и отговорността към другите (ако щеш вземи щафетните игри и лагерния огън). Възпитанието в това, какво е род и родина, любов към страната и хората, дори какво е семейство.
                            Колкото и да ми е мъчно, много от децата ги учат в къщи, как да се изнесат от тая гадна страна в чужбина, веднага щом като пораснат, и колко е гадна нашата държава, и как бракът и семейството са отживелица, и колко са ти тъпи преподавателите, и шефа ми къв е педер.с, и тия отгоре колко са лоши, и все такива едни народомразещи, родомразещи и себемразещи ценности. Ако искаме да остане България, трябва да направим нещо срещу това, а ако семейството не го прави, държавата трябва поне да опита.
                            4.Ясно е, че НВО няма да направи от първолаците непобедими машини за унищожение на подводници, чрез парабола на калашников куршум, но ще им даде неща, които може и да им харесат - вие от къде знаете как ще го приемат децата и дали "старите изкухели полковници" нямат на какво да научат невръстите ни дечица??? Сори, ама ми звучи малко наивна идеята, че светът започва от нас и тия старите нищо не разбират и само глупости бръщолевят.
                            5.Да, ясно е, че ако отиваш с негативна настройка където и да било, то най-вероятно нищо няма да ти хареса, но туко виж, баш на "военното" успеят да си променят нагласата от негативна, към позитивна
                            6. Според мен най-важното - всяко научено знание е полезно. Най-малкото, развива мисленето и трупа опит, а в този случай, най-вероятно ще развива и тялото.

Не разбирам противниците на идеята - намколко си там страници мнения, половината против НВО и така и не разбрах, защо някой е против, детето му да получи такова обучение??? Смятате, че е лошо детето да научи нещо ново?? Смятате, че нищо няма да научи и затова сте против или смятате, че няма да се научи да сваля пършинг с прашка и за това няма смисъл от такова обучение? Ако е последното, де да знаеш - може пък прашките да са напреднали откак сме в нато . Не, сериозно, според мен никой няма да загуби от такова обучение, а децата ще спечелят много. Ако пък смятате, че това са пари, хвърлени на вятъра, то тези пари така или иначе ще отидат за нещо - поне да е нещо полезно за децата.
                            Приемам повечето ти доводи, но съм силно резервиран, че баш НВО-то е нещото, което ще реши проблемите. Особено пък това, на което бяхме подложени ние ('69 набор съм).
                            P.S. "Военното обучение" беша наистина провал, ама пък как научих "Ставай страна огромная"....
                            Благодаря Ви полк. Рашев
                            Последно редактирано от Scrapheap; 20-06-11, 23:24.

Коментар

Приемам повечето ти доводи, но съм силно резервиран, че баш НВО-то е нещото, което ще реши проблемите. Особено пък това, на което бяхме подложени ние ('69 набор съм).
                              Никой не е казал или пък си мислил, че трябва да се върне онова НВО едно към едно. Говорим за един минимум от знания и навици /доколкото ги създадът/ за болшинството от обучаемите. Как и в каква учебна форма ще стане...има умни хора, ще преценят.
                              Ти си прав, че сега стига да иска младежа има достатъчно клубове, стрелбища, Интернет, може да се образова и обучи.
                              Но колко го правят?
                              В началото на 90-те след закриването на ОСО и премахването на НВО статистически се увеличиха случаите на произшествия в казармата с огнестрелно оръжие.
                              Сега казарма няма, може би именно затова.....
                              сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                              dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Нещо идеологията ми идваше в повече...
                                Знания и умения в кризисни ситуации никога не са в повече. Проблемът обаче е, че едва ли това е начинът за придобиването им. Справка Израел.
                                За капак на всичко най-смехотворните екземпляри, учтиво изгонени от поделенията, бяха набедени за преподаватели. Нашият беше тъп като крив кюнец, но за сметка на това верен на Съветския съюз. Същият имаше москвич 408, и беше искрено убеден, че е по-хубав от Мерцедес
                                Инцидентите в сегашната армия се дължат вероятно на самата нея. Едва ли липсата на НВО в училище е причината. Пък и много каки там... Днес една сержантка на бензиностанцията си тръгна с маркуча от колонката, а вероятно има достъп и до по-опасни неща.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X