Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ВРЪЩАТ ВОЕННОТО ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: ВРЪЩАТ ВОЕННОТО ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ ?

Абсолютно вярно!Съвременната ситуация е съвсем друга! Във този тип обучение трябва да се отдели доста внимание и на по сериозна физическа подготовка!В лоши ситуации трябва да се издържа на глад;жажда;на дълги преходи трябва да помагаш. Затова тя е доста необходима- по лесно поемаш незгодите когато си подготвен!Незнам как ще привлекат децата обаче. Насила хубост не става!Според мен лагерната форма е удачна като при бойскаутските лагери или нещо такова!
    Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Аз съм на 17 години , и съм напълно съгласен с предложението да се въведе военно обучение в училищата !
      Доста мекушави индивиди се извъдиха в последно време и ви гарантирам че при каквато и да е усложнена обстановка ще има масови безредици , паника , дезинформация и много лесно всичко ще излезе извън контрол. Лично аз с удоволствие бих изучавал какво и кога се прави , военните/спасителните действия които ще предприеме полицията/жандармерията/казармите , гражданска защита и подобни институции. Като се замисля много мои съученици ще се затворят по домовете и ще станат плячка или на мародери или на собствената си глупост(употреба на оръжия и хладни оръжия за набавяне на запаси) и няма да мръднат от там , а на мен още сега ми хрумва идеята да избягам от цялата идиотщина която ще се случи в града и да мръдна 3-4км в гората или пояса м-ду полетата с цел по-голяма видимост надалеч ... изключвам възможността за химическа / ядрена / биологична атака ( Не че нямам 6 газови маски GP-5 руско производство )
      Няма кал - Няма кеф !!!
      Suzuki Samurai LJ410 1984
      Suzuki LTZ400 2008
      Honda Accord 2.0i SE Exec. 2002

Коментар

Първоначално публикуван от Г. Атанасов Преглед на мнение
        Аз съм на 17 години , и съм напълно съгласен с предложението да се въведе военно обучение в училищата !
        Доста мекушави индивиди се извъдиха в последно време и ви гарантирам че при каквато и да е усложнена обстановка ще има масови безредици , паника , дезинформация и много лесно всичко ще излезе извън контрол. Лично аз с удоволствие бих изучавал какво и кога се прави , военните/спасителните действия които ще предприеме полицията/жандармерията/казармите , гражданска защита и подобни институции. Като се замисля много мои съученици ще се затворят по домовете и ще станат плячка или на мародери или на собствената си глупост(употреба на оръжия и хладни оръжия за набавяне на запаси) и няма да мръднат от там , а на мен още сега ми хрумва идеята да избягам от цялата идиотщина която ще се случи в града и да мръдна 3-4км в гората или пояса м-ду полетата с цел по-голяма видимост надалеч ... изключвам възможността за химическа / ядрена / биологична атака ( Не че нямам 6 газови маски GP-5 руско производство )
        Да си жив и здрав, да станеш на 117! Ма да знаеш, че като се учи да марширува и козирува - никой няма да стане "по-твърдушав" (и не е ставал)... А това дето си го изредил подолу, като евентуални очаквания към начално военно обучение, си е предмет на сериозно образование - професионален висш курс със надграждане.
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Ами мерси за пожеланието като за начало а в моя пост имах впредвид информиране на гражданите какви мерки ще предприемат горните институции и как по-лесно да се координира с тях за да се излезе по-бързо и с по-малко жертви от възникналата ситуация. Много по-добре ще е при земетресение ако сме в къща да проверим за оцелели , да излезем и да праснем един X на видимо място , така най-малкото сигнализираме че мястото е проверено и няма да се губи време за проверяването му отново в критичните първи дни когато намирането на оцелели е приоритет и не трябва да се губи нито минута. Едно изгубване в гората с приятели може да ни коства живота ако незнаем какви мерки и с какво ще ни търси ПСС и как по-лесно да спомогнем намирането ни. При подобни ситуации едни прости часове в училищата биха дали огромен резултат а и като се замисля че имаме да живеем по още 50-60 години средно (Дай Боже) то това си е нещо напълно необходимо и полезно за в бъдеще. Незнам дали преувеличавам малко но за мен една такава подготовка трябва да е задължителна за всички ученици.
          Няма кал - Няма кеф !!!
          Suzuki Samurai LJ410 1984
          Suzuki LTZ400 2008
          Honda Accord 2.0i SE Exec. 2002

Коментар

Първоначално публикуван от Г. Атанасов Преглед на мнение
            Ами мерси за пожеланието като за начало а в моя пост имах впредвид информиране на гражданите какви мерки ще предприемат горните институции и как по-лесно да се координира с тях за да се излезе по-бързо и с по-малко жертви от възникналата ситуация. Много по-добре ще е при земетресение ако сме в къща да проверим за оцелели , да излезем и да праснем един X на видимо място , така най-малкото сигнализираме че мястото е проверено и няма да се губи време за проверяването му отново в критичните първи дни когато намирането на оцелели е приоритет и не трябва да се губи нито минута. Едно изгубване в гората с приятели може да ни коства живота ако незнаем какви мерки и с какво ще ни търси ПСС и как по-лесно да спомогнем намирането ни. При подобни ситуации едни прости часове в училищата биха дали огромен резултат а и като се замисля че имаме да живеем по още 50-60 години средно (Дай Боже) то това си е нещо напълно необходимо и полезно за в бъдеще. Незнам дали преувеличавам малко но за мен една такава подготовка трябва да е задължителна за всички ученици.
            Това дето мислиш да направиш в критична ситуация е много правилно само че по далече в планината взимайки всичко необходимо!Много много не разсчитай на нашите институции повечето са шапкари от едно време много са малко професионалистите!Ти иначе явно имаш инстинкт понякога е дарба само я усъвършенствай!Това не е за подценяване!А относно иституциите просто погледни статистиката колко пъти са действали адекватно освен пожарна и полиция!Аз съм от района на наводненията в Н.Искър до София беше егати и Цирка и трагедията носиш одеала за пострадали те не ги приемат камиони с хляб стоят по цял ден пред общината ;камиони с вода няма кой да ги разпредели пълен цирк!Така че изводите си ги прави сам приятелю имаш ли инстинкта си победил даже и по най-трудният начин! ПОЗДРАВИ!
            Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
              Ма да знаеш, че като се учи да марширува и козирува - никой няма да стане "по-твърдушав" (и не е ставал)...
              Не мога да разбера, защо през цялата тема се повтаря тази мантра?! Първо ти откъде знаеш, какво е предвидено в учебните планове за НВО? И второ дисциплината е основното, което различава армията от всякакви други формирования( партизани, паравоенни опълчения и пр.), а строевата подготовка е основата на военната дисциплина.
              Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Уважаеми колеги !

Както обикновено става в подобни теми , част от хората четат заглавието и пускат мнението си , без да четат постовете на останалите участници .

На първа страница още , един колега си е направил труда ( моите уважения ! ) да постне проектозакона за резерва на въоръжените сили . Дори имаше вяли коментари после .
                Цялата материя , предмет на настоящата тема е обхваната в чл.55 , в четири доста семмпли алинеи . Къде видяхте стрелба с Калашник и флоберка , къде видяхте димки и снаряди , манерки , мешки и набиване на крак по плаца - не ми е ясно ?!

Подобно на развихрилите се мнения по повод забраната на офроуда в горите , където чакаме наредба , нещата са подобни и тук ! Все още никой няма и понятие как ще изглежда това обучение , ама всеки взе да дава акъл , щото видите ли - за две седмици момчето ше стане мъж , а момичето - жена . На всичко отгоре , в последните дни засичам по медиите няколко изказвания по проектозакона , включително и на военния министър . Последния в прав текст заяви , че изобщо не става въпрос за лагери от соцвремето ! Горната материя ще се изучава на чиновете в школото , това е !

В този проектозакон обаче , аз намирам нещо много по-интересно от военното обучение ( може би предмет и на отделна тема ):
                - Според него запасняците ше се водят на отчет до 60-годишна възраст . Та много ми е интересно ако се наложи да събираме Резерва . Хората примерно на 58 - годишна възраст , разпределени като кашици - дали трябва да си носят лекарствата за кръвно , ишиас и лумбаго от вкъщи , или ше ги раздават в казармите служебно ?! За точната стрелба с Калашника е ясно - всеки ше си носи очилата за четене , от по-силните , 4-ти диоптър .
                Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                  ... щото видите ли - за две седмици момчето ше стане мъж , а момичето - жена ...
                  Многократно доказан факт е, че второто е напълно възможно ...
                  Ние не сме неутрални!

Коментар

При всичкото ми уважение към Владо Тс, но ти в кой род войски си служил?
                    На всички останали въпроси аз имам отговори, стига да не са много тъпи.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                      При всичкото ми уважение към Владо Тс, но ти в кой род войски си служил?
                      На всички останали въпроси аз имам отговори, стига да не са много тъпи.
                      В химически войски . Командир на взвод за химическа защита ( включващ два разузнавателни дозора и две отделения за дегазация и дезактивация ) в батальона за осигуряване на КСВ , той и ВРИД началник хиическа служба ( както се казваше тогава ). Имам малко опит и с огнепръскачки и БОВ.

... и още един тъп факт : Чудя се с моята астма как ше дишам с нанизан капут 45 мин. в заразена атмосфера на полигона ?! ... или пък като запасняк ше ме вземат в Щаб-а , да давам акъл ?!

ПС. Да е жива и здрава тази армия , дето е опряла да действа с 60-годишни "мъже" .
                      Последно редактирано от Vlado_Ts; 16-06-11, 09:48.
                      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Да, и аз се чудя как тия дни ще претичам 50 километра с противогаз, и с голямата Ганка на гръб. Сам не си вярвам че съм го правил.
                        А защо, собствено, си против някакви младежи да се сглобяват, поне във взвод? Знам че е най-терсене, ротите стават по-лесно, макар че мойте бяха по-големи, и в нещо - по-лесни.

А че културистчетата от чалга клубовете ще забележат че са прости путьовци, додето се крият зад дъвките и дядовците си - отделен въпрос.
                        Последно редактирано от Стефан; 16-06-11, 10:49.

Коментар

Не знам защо е тази апология на войскарството в близкото минало? Като слушам разказите на възрастните, отбили (само този термин е достатъчен да покаже качеството) редовна военна служба, оставам с впечатление, че армията ни далеч не е била съставена от „Бдинци, лъвове, титани”. Силно се съмнявам, че войниците са били диви „Берсерки”, готови да разкъсат със зъби гърлата на всеки агресор и без капка страх да бранят родината. По-вероятна ми се струва нецензурираната версия на легендата за Матросов, в която на възхищението на политическия офицер – „Молодец! От къде тази саможертва?”, преди да издъхне върху амбразурата боецът просъскал „лизгавица да го е…”
                          Сигурно е имало смели и подготвени войници, но те са били по-скоро изключение, отколкото мнозинство. Е нека това изключение сега да влезе в професионалната армия, да развие умения, адекватни на съвременните изисквания и военни доктрини, пък за нас вместо да се крием зад дядовците си, да остане да научим как да изпълняваме указанията на професионалистите, и да не им се моткаме в краката, докато си вършат работата.
                          JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

Манол Денев

Коментар

. Къде видяхте стрелба с Калашник и флоберка , къде видяхте димки и снаряди , манерки , мешки и набиване на крак по плаца - не ми е ясно ?!..........

В този проектозакон обаче , аз намирам нещо много по-интересно от военното обучение ( може би предмет и на отделна тема ):
                            - Според него запасняците ше се водят на отчет до 60-годишна възраст . Та много ми е интересно ако се наложи да събираме Резерва . Хората примерно на 58 - годишна възраст , разпределени като кашици - дали трябва да си носят лекарствата за кръвно , ишиас и лумбаго от вкъщи , или ше ги раздават в казармите служебно ?! За точната стрелба с Калашника е ясно - всеки ше си носи очилата за четене , от по-силните , 4-ти диоптър .
                            Аз след месец правя 58 г. лекарства още не ми трябват, но виж за очилата си прав Само, че 2 диоптъра стигат за стрелба....
                            Сега сериозно.
                            Какво военно обучение ще правят на чиновете? Може би ще изучават структората на НАТО и разположението на военните бази по света?
                            Личното ми мнение е, че не се ли проведат практически стрелби с оръжие, да му писнат ушите, да го ритне приклада в рамото и да замирише на барут ... пиши го бегало. Всичко друго, но не и военно обучение.
                            Според един психолог във вестника преди два дни, обучението в боравене с оръжие щяло да увеличи агресията у подрастващите. Е няма що!!! Ние във форума сме все агресори....
                            сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                            dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Първоначално публикуван от Александър Белов Преглед на мнение
                              Не знам защо е тази апология на войскарството в близкото минало? Като слушам разказите на възрастните, отбили (само този термин е достатъчен да покаже качеството) редовна военна служба, оставам с впечатление, че армията ни далеч не е била съставена от „Бдинци, лъвове, титани”. Силно се съмнявам, че войниците са били диви „Берсерки”, готови да разкъсат със зъби гърлата на всеки агресор и без капка страх да бранят родината. По-вероятна ми се струва нецензурираната версия на легендата за Матросов, в която на възхищението на политическия офицер – „Молодец! От къде тази саможертва?”, преди да издъхне върху амбразурата боецът просъскал „лизгавица да го е…”
                              Сигурно е имало смели и подготвени войници, но те са били по-скоро изключение, отколкото мнозинство. Е нека това изключение сега да влезе в професионалната армия, да развие умения, адекватни на съвременните изисквания и военни доктрини, пък за нас вместо да се крием зад дядовците си, да остане да научим как да изпълняваме указанията на професионалистите, и да не им се моткаме в краката, докато си вършат работата.
                              Абсолютно съм съгласен с това мнение !

Двуседмичния лагер дали ше направи момчето мъж , а момичето - жена , дали ако приклада на Калашника ритне в ченето "културистчето - путьовец от чалготеката " ше го накара да влезе в крак в строя ... и дали с две седмици от тези всичките ще излязат зли рейнджъри , готови да изпълняват сложните военно полеви задачи ... на тези въпроси може да си отговори всеки здравомислещ човек . Пак повтарям : Опазил Бог такъв род "Резерв" да му се наложи да се използва в реални условия !

... и още нещо : не собствено аз , а военния министър спомена че въпросното обучение ще е на чиновете . ... освен ако по ГЕРБ-ска традиция не си промени мнението ....

Коментар

...
                                Двуседмичния лагер дали ше направи момчето мъж , а момичето - жена , ....
                                Много вероятно е, ако до този момента са били девствени.... Аз например има чудесни спомени от моето военно обучение.
                                Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X