Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ВРЪЩАТ ВОЕННОТО ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: ВРЪЩАТ ВОЕННОТО ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ ?

Алтернатива на всичко, което дава казармата като дисциплина и оформяне на характер, приучаване към колективизъм и прочее е спортът. Въобще-спортът изпълнява успешно възпитателната роля на казармата, доколкото я има. Времето на заплахите отмина, това трябва да е ясно на военните. Отдавна дали да има война между 2 държави не се решава от тези две държави, както някога. Съвременната война не се решава от броя на армията. " По пет на нож " е вече отдавна славно минало. Тук зад този проектозакон просто прозират интересите на военните-чисто финансови, естествено. Даже ако има как биха върнали уж за по-добро на готовността ни и задължителната военна служба, че ако може някак и служба за жените. Е, няма как да стане, то и този закон може и да го приемат, но всичко ще е проформа. В 21ви век живеем, господа. Плашилата останаха в миналото. За всичко друго е добре да имаме високоподготвена професионална армия. За всички останали бедствия и аварии си имаме Гражданска защита. На нея това и е работата-да спасява хората и да ги учи какво да правят при бедствия, аварии и катастрофи. Навремето в 6ти клас съм участвал именно в състезания по даване на първа помощ, организирани от ГЗ, не от военните. А военните участват в борбата с бедствията, защото знанията и уменията на ГЗ ги имат и те. Просто им помагат с повечето си техника и хора. Е те тва е....
    Последно редактирано от lazarlk; 05-06-11, 20:28.

Коментар

Първоначално публикуван от lazarlk Преглед на мнение
      Алтернатива на всичко, което дава казармата като дисциплина и оформяне на характер, приучаване към колективизъм и прочее е спортът. Въобще-спортът изпълнява успешно възпитателната роля на казармата, доколкото я има. Времето на заплахите отмина, това трябва да е ясно на военните. Отдавна дали да има война между 2 държави не се решава от тези две държави, както някога. Съвременната война не се решава от броя на армията. " По пет на нож " е вече отдавна славно минало. Тук зад този проектозакон просто прозират интересите на военните-чисто финансови, естествено. Даже ако има как биха върнали уж за по-добро на готовността ни и задължителната военна служба, че ако може някак и служба за жените. Е, няма как да стане, то и този закон може и да го приемат, но всичко ще е проформа. В 21ви век живеем, господа. Плашилата останаха в миналото. За всичко друго е добре да имаме високоподготвена професионална армия. За всички останали бедствия и аварии си имаме Гражданска защита. На нея това и е работата-да спасява хората и да ги учи какво да правят при бедствия, аварии и катастрофи. Навремето в 6ти клас съм участвал именно в състезания по даване на първа помощ, организирани от ГЗ, не от военните. А военните участват в борбата с бедствията, защото знанията и уменията на ГЗ ги имат и те. Просто им помагат с повечето си техника и хора. Е те тва е....
      Колега! ГЗ няма от известно време и функциите и се иззеха от пожарната! Всички знаем кое е добре и кое не е, въпроса е какво се случва в действителност!?! И докато военните все още вършат някаква работа, то всеки от нас трябва да пали свещ всеки ден, да не опира до услугите на бившите ГЗ - казвам го от личен опит, а и тук във форума има доста хора които изписаха саги по този въпрос! Относно спорта - и той както, и армията "произвеждаше" дисциплина на времето! Сега е управляван от мутри и произвежда мутри, гевезета и футболни манекени (има и изключения, разбира се)... И спорта ни както бойния зов "По пет на нож" лежи на стари лаври, колега... И повярвай ми не е алтернативата за която го посочваш!
      Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 05-06-11, 22:36.

Коментар

Тогава да ги задължим да гледат Дискавъри.Само че,когато гледам някои епизоди за оцеляващи си умирам от смях.Има 17 годишни които хляб не могат да си отрежат като хората.Също като някои от Форума съм учил във военно училище и работил в армията доста години .В армията влизаха деца ,а излизаха мъже.
        Мисленето е труден и бавен процес и не се отдава на всеки.....
        Grand 3.1TD
        0898 620 306 Стоян

Коментар

Поразпитах и човек бил студент в периода 54-60 г на миналия век (за по дълъг период и той не знаеше) ми каза, че тогава е имало т.нар. „Катедра 22”, (не знам дали да се прави аналогия с едноименния параграф). Та по това време студентите през семестрите имали доста сериозно военно обучение, а за по един месец през лятото мъжете влизали във поделенията за практическа подготовка, а жените имали практически занятия, като медицински сестри. Това е любопитен компромисен вариант, който ако се приложи с необходимата сериозност и даде желаните резултати ще помири привържениците на хард казармата с тези на софт военното обучение.
          JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

Манол Денев

Коментар

Армията като цяло и военното обучение през последните 22 години бяха принизени до степен практически тя да стане незабележима в обществото и да не може да бъде някъкъв фактор . Новите ни братя (пък и старите) харчат милиони за реклама на армиите си холивуд бълва на конвейр филми за американските герои а ние сме на път дори и военно - историческия музей да си унищожим при положение че военната ни история е най славната част от историята ни въобще . Българската армия не е губила битка винаги е печелила дори и срещу с пъти превъзхождащ я противник само че мазната политическа класа винаги е проигравала победите с лека ръка . Ето една снимка от личния ми архив така е изглеждал българския офицер през 1934 година това е дядо ми лека му пръст в школата за запасни офицери на негово величество . Няма нищо общо със сегашния вид на български офицер сега е много по модерно и доходно да си мека китка от колкото професионален войник или офицер . За момента така наречените запасни планове се попълват от хора които сме служили действителна военна служба а къкво ще стане когато ние стигнем възръста в която вече не можем да бъдем викани при необходимост и на наще места (да не дава господ да се налага) трябва да застанат хора които никога в ръцете си не са държали автомат и не са се качвали в бойна машина ?
            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:img767.jpg
Прегледи:1
Размер:24.5 КБ
ID:5282959
            Последно редактирано от sek.1; 06-06-11, 06:44.
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Марто май каза, каквото имаше за казване. Останалото е, че засега не вярвам да излезе нещо читаво. И то по простата причина, че вярвам някой да си сложи главата в торбата, за да организира нещо читаво.
              По-горе се споменаваше за уроци по ориентация от по-хард тип - раницата, в гората и - оправяй се. Да, играл съм го. Без раница при това. И децата ми ще го отиграят някой ден.

Но сега си представям как даскал Х пуска една тумба келеши в гората в днешно време. О, някои ще се справят, сигурен съм! Но все ще се намери поне един (келеш, включва и двата пола), който да си навехне нежното краче, да звънне на мама, а мама да вдигне половината свят на главата си с гръмки фрази и плиткоумие. И ... всичко ще е до там. Ще ми се да не съм прав, но да видим.

Миналата година засякох в Балкана една доста голяма група пеши туристи, момчета и момичета 17-18 годишни и бях много приятно изненадан от тях. Което ме навява на мисълта, че който иска и сега си намира начин. Било с подобни разходки, било по спортни клубове (поне доскоро имаше, напоследък не съм се интересувал), било покрай по-"наши" родители и приятели.
              О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Категорично мнение бих дал, ако ми отговорят на няколко въпроса:
                Как ще превъзпитат децата, които в голямата си част на тази възраст са тотално изпуснати....Липса на пярвите 7 години...Затлъстяване и заболяване телесно, то умственото тук не се коментира...Кой би ги вкарал в подобен предмет...
                Аз съм бил на военно обучение в лагер в с. Боснек....Там обаче вече нема нищо от базата....има само бетонови руини на основите....другото окрадено..
                Кои ще са специалистите - учители!!!! Нашият беше бивш военнен...Манталитет и държание....пълен простак!!!Умствен багаж....манерката е огромна за да побере толкова сиво вещество...., а бехме Математическата гимназия, с униформите му, емблемите, обрания врат...
                Ползата от онова военно тогава...беше отбиване на номер...запознаване с противогаза и простащината...за свикване преди казармата...
                От тогава до сега....близо двайсет години.....дупка..Откъде ще изкопаят нормални и добре подготвени специалисти...То в армията такива няма, че цивилни!!!
                Необмислените идеи са патент на плиткоумни капацитети....Това за да стане, са нужни много фактори, които просто ги няма....база, специалисти, нормални деца

Нищо, важно е да се изпячим и гордо да викаме, че сме щели.....да направим това, онова...
                После пауза....снишаване......изписване на едни народни парици за подобни недоразумения, имитация на мнооого работа.......и резултат....едно големо НИЩО!!!
                СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

Коментар

От: ВРЪЩАТ ВОЕННОТО ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                  Е теб на военното кво те учеха? Освен калашника и песни за великия братски съвеЦки съюз?
                  Обучение за действия при кризи трябва, но то е друго.
                  Аз от НВО научих следното: боравене с АК-47, ПК, малокалибрена карабина, хвърляне на ръчни гранати( нападателна и отбранителна), поставяне на противопехотни и противотанкови мини, изграждане на минни полета, копане на индивидуален окоп( самоокопаване) и изграждане на траншеи, охрана- даване на наряд(караул и вътрешен). Използване на индивидуални средства за противохимическа и радиационна защита, оказване на първа помощ, ориентиране по азимут и теоретична подготовка за химическите и биологическите оръжия, бинарни, касетъчни и обикновени бомби, напалм и т.н. Ако на военния лагер бяхме изиграли и една сценарийна игра по пейнтбол щеше да е супер, но тогава у нас нямаше такава техника!

Като цяло от НВО научих много повече за общовойсковия бой отколкото в казармата, защото там бях тясно специализиран( танкист)!
                  При положение, че сега армията ни е смешна и разчитаме на един военен съюз, който може да се разпадне( както неведнъж се е случвало) България трябва да разчита на Резерва!
                  А той ще се състои от обучените по НВО набори.
                  Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Чета и гледам, че все към военната страна на въпроса залитаме. А нали уж трябваше да се придобият умения за справяне с кризи. Не само войната е кризисна ситуация. Наводнения, Пожари, земетресения, крупни промишлени аварии, загуба на човек в гора, попадане като заложник, отвличане на теб или близък......има и още. Е тези неща е много по-вероятно да се случат на всеки от нас, отколкото участие във военни действия. Кви АК-та, кви военни тактики, кво Господи помилуй...Е за тва са ти нужни знания и обучение на практика, екипировка, ама те нямат нищо общо с военната. Разбира се, това е част от военното обучение на армията. Тя за това и помага. Ама не е нужно да влизаш в структурите и или да те учат на НВО в университета, за да го научиш. Просто ние пак омешахме функциите.

Коментар

Чета и гледам, че все към военната страна на въпроса залитаме. А нали уж трябваше да се придобият умения за справяне с кризи. Не само войната е кризисна ситуация. Наводнения, Пожари, земетресения, крупни промишлени аварии, загуба на човек в гора, попадане като заложник, отвличане на теб или близък......има и още. Е тези неща е много по-вероятно да се случат на всеки от нас, отколкото участие във военни действия. Кви АК-та, кви военни тактики, кво Господи помилуй...Е за тва са ти нужни знания и обучение на практика, екипировка, ама те нямат нищо общо с военната. Разбира се, това е част от военното обучение на армията. Тя за това и помага. Ама не е нужно да влизаш в структурите и или да те учат на НВО в университета, за да го научиш. Просто ние пак омешахме функциите.
                      Колега, не съм съгласен!
                      Сигурно съм пристрастен защото първата ми работа като съвсем млад беше във "Военния отдел" на Комсомола. След това създадохме ОСО-то през 1977/78 г.
                      За всички тези бедствия които си описъл познаването и владеенето на оръжието, елементарното чувство за ред и дисциплина са жизнено важни.
                      Човечеството не познава по-голяма криза от войната. Когато си подготвен за нея, с другите по-леки кризи ще ти е по-лесно да се справиш и да защитиш себе си и семейството си. Колко хора ще тръгнат сами през нощта в гората без оръжие да търсят някой или да се предпазят/освобождават заложници. А как ще се пазиш от мародери, престъпници и всякакви боклуци избуяли при големи бедствия. Трябва да имаш, познаваш, боравиш и да си сигурен в оръжието си, иначе си по-опасен за себе си и околните. Спомням си за един случай преди много години /по памет/ някъде в Африка местните нападат голяма група специалисти. Сред тях имало двама българи. Те докопват по един Калашник и разказват играта на нападателите.
                      А сега?? Младите не могат да налентоват пълнителя, камо ли...
                      На каквото и да научт децата ако върнат "военното" или както там ще го кръстят, все е по-добре от хич....
                      сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                      dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Чета и гледам, че все към военната страна на въпроса залитаме. А нали уж трябваше да се придобият умения за справяне с кризи.
                        Точно така, това обучение е замислено да подготвя младите за Резерва, защото вече няма редовна военна служба. Това със справянето с кризи са свободни съчинения на някои колеги тук във форума. Тоест, как би им се искало да изглежда това обучение.....

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
                          Точно така, това обучение е замислено да подготвя младите за Резерва, защото вече няма редовна военна служба.
                          И като швейцарците ще спим с АК в къщи?
                          Ехааа - идеално ще е за нашия манталитет. Може и по две РПГ на глава от населението да раздадат.

Поне ако вярване ма АХйтов като има оружие няма да има проблеми със секса
                          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
                            ...замислено...
                            Кога го замислиха?

Коментар

Те го мислят отдавна(още преди да махнат наборната служба). Сега правят плахи опити да го осъществят.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                                Ехааа - идеално ще е за нашия манталитет. Може и по две РПГ на глава от населението да раздадат.

Поне ако вярване ма АХйтов като има оружие няма да има проблеми със секса
                                Че какво ни е на нас? Едно време всеки като е имал пищов и пушка, да не сме се изтрепали? Ти като искаш, може и да не взимаш, но не решавай вместо други.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X