Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ВРЪЩАТ ВОЕННОТО ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: ВРЪЩАТ ВОЕННОТО ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ ?

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
    И като швейцарците ще спим с АК в къщи?
    Ехааа - идеално ще е за нашия манталитет. Може и по две РПГ на глава от населението да раздадат.
    Никой не казва, че ще си носим личното стрелково оръжие в къщи. Въпросът е, като се явим (да не дава господ) в мобилизационния пункт болшинството да знаят от, коя страна се държи автомата
    Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Кмете, ти връзваш ли жената за кревата?
      - Защо да я връзвам? Аз, като я погледна само, и я свалям!... Ами тебе, казва, какво те е обарало да питаш? На тия години?...
      - Питам, защото всички мъже в това село или връзват жените си, или им скърцат със зъби, или ги повалят само с поглед. А защо не раздадете, пистолети на мъжете? Вадиш пистолета и нататък всичко лесно!

И кво като знаят от къде се държи автомата? От хора ходили на война знам, че всички се насират (повечето буквално) като за първи път избухне снаряд до тях..
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
        Никой не казва, че ще си носим личното стрелково оръжие в къщи. Въпросът е, като се явим (да не дава господ) в мобилизационния пункт болшинството да знаят от, коя страна се държи автомата
        Така е най-гадно. Хем ще се бием за държавата, когато и потрябваме, хем няма да можем да се защитим от нея, когато тя изнаглее (т.е. често, напоследък).

Швейцарците даже много умно са го намислили - хем войска си имат, хем управниците им си опичат акъла и не правят големи простотии.

Коментар

[I]
          И кво като знаят от къде се държи автомата? От хора ходили на война знам, че всички се насират (повечето буквално) като за първи път избухне снаряд до тях..
          Колега ти май не си ходил в казармата! Ако беше ходил щеше да знаеш, че има ОГРОМНА разлика между действията на новобранците и старите войници!! То при война сигурно в началото всички се насират, но едните бързо се окопитват и започват да воюват, а другите тепърва започват да се учат "що е то автомат и има ли почва у нас"....

Коментар

Никой не казва, че ще си носим личното стрелково оръжие в къщи.
            Между другото, точно това обясняваше тези дни някакъв "отговорен фактор". Военен пенсионер, участвал като консултант в изготвянето на проектозакона.
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Колега ти май не си ходил в казармата!
              А ти май не си ходил на война (или на нещо подобно), което обаче няма никаква връзка с темата
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

А ти май не си ходил на война (или на нещо подобно), което обаче няма никаква връзка с темата
                Ходил съм на "нещо подобно"- военни учения. И има голяма връзка с темата! Прави ми впечатление, че в последно време е много разпространено хора, нямащи понятие от нещо да се изказват компетентно по него, та даже и са най-активни по въпроса!
                Относно справянето с кризи или истинско военно обучение: ако си дадете сметка войната се случва много по-често от силни-разрушителни катаклизми. И който не го осъзнава( или не иска да го осъзнае) си крие главата в пясъка. Лошото на тази позиция е, че задникът му е отвън...

Коментар

Колега ти май не си ходил в казармата!
                  Забележката на търтея е съвсем уместна, и в двете си части.

Нека се върнем на училищното военно обучение - знае ли някой какво са намислили фуражките? Ако да, нека го изложи - програма, методическо ръководство, база, финансиране, оценяване, планове за бъдещето? Поне да има какво да коментираме. Да се предполага, че ще е същото като през 70-те и 80-те години е абсурдно, да се предполага, че ще прилича на други познати неща - неоснователно.

Ако никой не знае - темата леко се изпразва от съдържание и се превръща в партийно събрание - едни хора, които не са чели някаква книга, заклеймяват автора, а други, които не са чели друга книга, обясняват защо тя е основата на всяко познание.

Коментар

А откъде ли пък се държи "автоматът"! Боравенето със стрелково оръжие е толкова елементарен, дребен и незначителен елемент от военната подготовка, че изобщо е глупаво да бъде предмет на разговор. В момента достъпът до оръжие е несравнимо облекчен в сравнение с отпреди двайсет години (същевременно, възползването от тази опция е предостатъчно активно).
                    И ако това е основният проблем, който ви притеснява - имайте предвид, че ситуацията: От мобилизационният пункт - на фронта, е пълен абсурд и кинаджийско внушение (далеч не само холивудско).

Коментар

• От: ВРЪЩАТ ВОЕННОТО ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕ ?

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                      А откъде ли пък се държи "автоматът"! Боравенето със стрелково оръжие е толкова елементарен, дребен и незначителен елемент от военната подготовка, че изобщо е глупаво да бъде предмет на разговор..
                      Лошото е, че съм виждал младежи, които са боравили със стрелково оръжие само на компютърните игри. А, когато наистина хванат(ако хванат) ще им писнат ушите и няма да знаят, къде се намират(това са лични наблюдения на хора стрелящи за първи път)... По добре е това обучение да стане в небойна обстановка, защото в бойна грешките се плащат с кръв.
                      Последно редактирано от Георги Василев; 06-06-11, 15:12.

Коментар

Първоначално публикуван от Чичо Преглед на мнение
                        Колега, не съм съгласен!
                        Сигурно съм пристрастен защото първата ми работа като съвсем млад беше във "Военния отдел" на Комсомола. След това създадохме ОСО-то през 1977/78 г.
                        За всички тези бедствия които си описъл познаването и владеенето на оръжието, елементарното чувство за ред и дисциплина са жизнено важни.
                        Човечеството не познава по-голяма криза от войната. Когато си подготвен за нея, с другите по-леки кризи ще ти е по-лесно да се справиш и да защитиш себе си и семейството си. Колко хора ще тръгнат сами през нощта в гората без оръжие да търсят някой или да се предпазят/освобождават заложници. А как ще се пазиш от мародери, престъпници и всякакви боклуци избуяли при големи бедствия. Трябва да имаш, познаваш, боравиш и да си сигурен в оръжието си, иначе си по-опасен за себе си и околните. Спомням си за един случай преди много години /по памет/ някъде в Африка местните нападат голяма група специалисти. Сред тях имало двама българи. Те докопват по един Калашник и разказват играта на нападателите.
                        А сега?? Младите не могат да налентоват пълнителя, камо ли...
                        На каквото и да научт децата ако върнат "военното" или както там ще го кръстят, все е по-добре от хич....
                        Колега, я кажете за какво ви е автомат при пожар, наводнение, пром авария, буря, земетресениеи др природни бедствия. Едва ли за да се пазите от мародери, те ако ги има също ще са въорижени, а мародерството не е основно човекоувреждащ фактор при изброените събития.Стига сте си мислили, че армията е най-подготвена за всичко това. Как се оцелява в гора......знае много по-добре един ловец или дърводобивник, поне за нашите условия. Не всеки ловец, де, но и не всеки войник, нали. Армията има малко по-тясноспециализирани функции., Що се отнася до това, доколко армията калява и създава характери...относително е. И да, и не. Имаше си лекета и преди и след казармата, вервайте ми. А има и една институция, дето задължително създава характер, но не препоръчвам на никой да ходи там. Дано се сетите коя е.

Коментар

До пет-шестнайсет годишна възраст, преди и на компютър нямаше как да видят оръжие, едно 90% от младежите. Същите 90% произвеждаха първият си изстрел едва на осемнайсет години, при влизане в казармата.
                          А е съвсем нормално да ти писнат ушите, когато за пръв стреляш. Поне с мен точно така се случи (та даже и несъмнено щях да падна по гръб, ако баща ми не ме крепеше, защото бях нещо като на пет години).
                          А както стана въпрос - никой никого няма да прати на фронта, директно от мобилизационният пункт, та ако ще и да е бил два пъти в казарма...

Коментар

Оръжието на всеки у дома си е добра идея. От рано се придобиват навици и уважение. А едното без другото си е .. .нищо.
                            Нищо такова няма да стане, разбира се.
                            Моите спомени от НВО са следните: часовете ни ги водеше един пенсиониран подполковник, кух като манерка. беше такава пародия, че не е истина. Лагера го карахме на Гурково, сега и там всичко е бурени. Беше весело - последна смяна, което ще рече юни месец. 2-3 стрелби (имам даже отличие, баси), 5 часа маршировка общо и тя също беше пародия отвсякъде, през останалото време - на плажа, на рекичката малко по-надолу от лагера. Вечер беше съвсем "по военному". 3 училища предимно с моми и 2 предимно с пичове. Едва ли има нужда да обяснявам по-нататък
                            Както и да е, засега съм песимист.

офтопик: като избухне снаряд наблизо хич не ти е до насиране, проверено лично. Просто преди да си разбрал какво става, вече си залегнал. Виж, ако те закачи някое парче, тогава не знам, ама не държа и да научавам.
                            О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                              Същите 90% произвеждаха първият си изстрел едва на осемнайсет години, при влизане в казармата.
                              Дали пък не беше на 16г. по НВО на военния лагер? А по-мераклиите и по рано при практикуване на военно-приложните спортове към ОСО.

Коментар

А, още един въпрос. Войниците преди казарма ходят на комисии, преглеждат ги, ала-бала. Кой годен, кой не....Войника ако загине има си там закон, ред, тва-онова...Ами при тва обучение ако се метне некой от днешните хилавци, ко правим. Ми ако се простреля, ми ако не дай си Боже прещрака и обърне автомата на учебните стрелби, примерно де, ако има такива стрелби...Щото на мен на НВО ми дадоха 6 патрона в пълнителя навремето. Екстра, доста запомнящо може да свърши всичко, нали.Въпроси, въпроси....
                                Ама ако фане дикиш тоя закон и раздават пушкала за у дома...пишете и мен. И задраскайте неколко важни ( тва в рамките на шегата, да не скочи Ясен...)фигури, по ваш избор...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X