Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ножове - видове, предимства и недостатъци...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Ножове - видове, предимства и недостатъци...

Ето една картинка която се надявам да унагледи обясненията на колегата, които са изключително интересни:
    Танки грязи не боятся!

Коментар

Да със сигурност няма универсален нож.
      За лагеруване на открито нося няколко остриета. Ще спомена само тези, които се носят на кръста или в раницата. Разделил съм ги на три групи:
      1.Мулти тул - швейцарско ножче и сгъваеми клещи от рода на Лотърман;
      2.Нож - имам Глок или Командото на Арсенал;
      3.Сечиво - мачете.
      Инструментите от първата група се изплозват най-вече за помощни работи - отваряне на консерви или някоя и друга бутилка, рязане на хляб, рязане на влакна при риболов и т.н. И двата модела имат всички необходими джаджи, които се припокриват с две съществени разлики. При швейцарското ножче има пинсета, която липсва при Лотърмана. Повярвайте ми, но колкото и странно да звучи това си е супер екстра за вадете на тръни например. При Лотърмана най-важното са клещите. Всеки е наясно какво може да се прави с тях.
      Ножът от втората група се използва за рязане на по-обемисти неща или дране, самоотбрана и т.н. Ето тук обаче все още не съм намерил най-доброто решение.
      Изборът на мачете е продиктувано от това, че замества напълно брадвата като сечиво. С него може да се нацепят дърва за огрев, идеално е за поччистване от храсти при лагеруване и няй-важното е по-леко.
      И така искам да поговорим повече за втората група - нож, кой какъв има, какъв предпочита и защо и т.н.
      Only after the last tree has been cut down,
      Only after the last river has been poisoned,
      Only after the last fish has been caught,
      Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

А-а-а! Тука живна! Мислех си нещо за монолога ми..но не съм бил прав. Предлагам на колегата -blackfirefly да разгледа в сайтовете качествата на "кукри"-ножа,част от оборудването на планинските войни Гурки. Хората ,който не отстъпват в боя и оцеляват при невероятни условия. Естествено тези ножове са скъпи.В случая,колегата носи със себе си два ножа-мачете и боен/без джобното/.Кукрито ще го избави от този товар.Трябва внимателно да изберем ножа,за да не попаднем на реплика-красива и само толкова. Ще споделя някой особености!
        Дебелина на клина-само 9 мм. Обща дължина-43,18 см,острие-30,48см.
        Или казано дължина 17 инча, острие 12 инча. Това е класиката,всичко друго е свободно творчество,според някой специалисти. Ножа задължително е комплектован с две по малки ножчета,помещаващи се в същата кания от вътрешната част но......в отделни отвори.Дърво и кожа.
        Таткото кукри с масата си и характерната извивка става за мачете,реже в двете посоки,даже и можеш да мушнеш нещо.Дръжката е от кост или дърво с голяма желязна пета с която спокойно след като одялкаш колчето можаш да го забиеш в земята.Ножа е така балансиран ,че не измаря ръката при сечене ,а удебелението към върха и извивката придават допълнително ускорение. Толкова е здрав този нож,че става и за копане.Ако например ти трябва дупка в която да сложиш жар,после някое месце и да го зариеш-можеш да го направиш.Все пак дебелината от близо един сантиметър си е сериозна.Но можеш и да режеш и хляб,салам и т.н
        Двете хлапета са също с обли и удобни дръжки,без разни извивки и украси. Сравнително тънки клинове,който позволяват да се дере,обезкостява,филира, и реже по дребни нещица.Стават и за вилица.
        Цялото семейство дружно ръждясва,но това не трябва да Ви притеснява.Стоманата е с добри качества ,малко по трудно се заточва но трае по дълго време. Ножа може да го открийте в електронните сайтове за продажби.Не се прихласвайте по украси,орнаменти и др.търсете обикновенното кукри ,ако сте решили да имате този страхотен нож.Аз лично предпочитам дървената дръжка.Пък ако намерите стар оргинал с клеймо направо сте в шестицата.

Коментар

Браво на колегата Kamazadjig чудесни скици.

Коментар

Първоначално публикуван от zito Преглед на мнение
            Предлагам на колегата -blackfirefly да разгледа в сайтовете качествата на "кукри"-ножа,част от оборудването на планинските войни Гурки. Хората ,който не отстъпват в боя и оцеляват при невероятни условия. Естествено тези ножове са скъпи.В случая,колегата носи със себе си два ножа-мачете и боен/без джобното/.Кукрито ще го избави от този товар.Трябва внимателно да изберем ножа,за да не попаднем на реплика-красива и само толкова. Ще споделя някой особености!
            Дебелина на клина-само 9 мм. Обща дължина-43,18 см,острие-30,48см.
            Или казано дължина 17 инча, острие 12 инча. Това е класиката,всичко друго е свободно творчество,според някой специалисти. Ножа задължително е комплектован с две по малки ножчета,помещаващи се в същата кания от вътрешната част но......в отделни отвори.Дърво и кожа.
            Таткото кукри с масата си и характерната извивка става за мачете,реже в двете посоки,даже и можеш да мушнеш нещо.Дръжката е от кост или дърво с голяма желязна пета с която спокойно след като одялкаш колчето можаш да го забиеш в земята.Ножа е така балансиран ,че не измаря ръката при сечене ,а удебелението към върха и извивката придават допълнително ускорение. Толкова е здрав този нож,че става и за копане.Ако например ти трябва дупка в която да сложиш жар,после някое месце и да го зариеш-можеш да го направиш.Все пак дебелината от близо един сантиметър си е сериозна.Но можеш и да режеш и хляб,салам и т.н
            Двете хлапета са също с обли и удобни дръжки,без разни извивки и украси. Сравнително тънки клинове,който позволяват да се дере,обезкостява,филира, и реже по дребни нещица.Стават и за вилица.
            Цялото семейство дружно ръждясва,но това не трябва да Ви притеснява.Стоманата е с добри качества ,малко по трудно се заточва но трае по дълго време. Ножа може да го открийте в електронните сайтове за продажби.Не се прихласвайте по украси,орнаменти и др.търсете обикновенното кукри ,ако сте решили да имате този страхотен нож.Аз лично предпочитам дървената дръжка.Пък ако намерите стар оргинал с клеймо направо сте в шестицата.
            Респект към познанията ти за ножове! Без да се заяждам, обаче искам да те питам дали наистина си ползвал кукри или изобщо мачете в гората? Лично съм опитвал доста варианти, включително и кукри, че и кукри-мачете(което е малко по-голямо и колкото трябва тънко) и от опит мога да кажа следното: Първо "само 9 мм" е ужасно много, над 2 мм дебелина просто не става за мачете. Тънките вейки и треви просто се огъват. Второ 12 инча острие е ужасно късо... особено, ако сечеш коприва. Също така, ако си проправяш път през трева или папрати за нула време ще те заболи кръста, ако не си пигмей. Под 18 инча острие просто не си е работа. Трето формата на кукрито е много добра за сечене на дебели клони, цепене на дърва, а предполагам и рязане на ръце и цепене на черепи, но за обичайните неща, за които се ползва едно мачете - храсти, тънки клони, папрати, трева, коприва и т.н. ужасно много отстъпва на правото острие.
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от zito Преглед на мнение
              Ножа задължително е комплектован с две по малки ножчета,помещаващи се в същата кания от вътрешната част но......в отделни отвори.Дърво и кожа.
              Така хич не ми харесва - всички ножове и ножчета в една кания. Ако се случи да ги загубиш оставаш без нищо. Иначе до момента не съм ползвал кукри, но си мисля, че мачетето е по-универсално. Колкото до двата ножа те са си абсолютно задължителни при ходене по горите.
              Последно редактирано от blackfirefly; 13-12-07, 16:04.
              Only after the last tree has been cut down,
              Only after the last river has been poisoned,
              Only after the last fish has been caught,
              Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Аз имам ето тези.
                Този с кръста е някакъв испански, но ми харесва че е добре балансиран.
                А другия е български но е много добър, стоманата е невероятна и е много здрав, но е много тежък.
                Прикачени файлове
                [U][I]Land Rover Freelander 2.0 D [/I][/U]

Коментар

Това са моите ножове, които ме съпровождат в планините.
                  Големия е лично производство и го точа до бръснене.Доста му се беше изтънил режещия ръб и се подби, когато ударих една кост.Все не ми остава време да го оправя.http://astronavt.hit.bg/Picture%20049.jpg
                  Прикачени файлове
                  Eдинственото и достатъчно условие за да повярваш на нечии глупости е ти да си по-тъп от този който ги е казал.

Коментар

Готина тема сте спретнали ... гледам има и хора които разбират и хора които се кефят на къстъм модели... определено играчките които Куадра е пуснал в началото си имат своите прилoжения и то конкретно в аремeйските среди и има доста идейни модели... изказването че стават само за играчки според мен беше ненужно.. (тва може да го каже само ловец... дето е свикнал с коремчетата за дране За ножове може да се спори много но всеки си има вкус (казало кучето и си облизало ташаците..) ето и моите фаворите !!! http://www.ikedaswords.com/img/CU/CU_kukri1.jpg има го и вариант на Смит и Уетсън който е по-арми и естествено Джънгъл Кинг 2 .. но това ножове за в колата из походи (било бойни или просто разходки с гаджето) за в града има безброй фолдъри и прочие... но там всеки си избира пак... следва продължение
                    Lyubomir T. Marchev / LZ1DUV
                    A POS
                    0885600200
                    За момента пасажер

Коментар

Zaarin! Благодаря за похвалата. Не мисля,че някой изобщо се заяжда в този чудесен форум. Естествено е ,че си прав относно употребата и на двата вида ножове.Спор няма. Спрях се на Кукрито, като тип многофункционален нож в комплект с малките. Мачетето според мен е по специализиран,за извършване на определена дейност.Плахата ми идея бе,да не се мъкнат куп пособия,когато се отива някъде. Ателието ми е до една чудесна гориста местност, със силно пресечен терен в близост до брега на морето.Така че от малък,ту в гората ,ту в моретоРазполагам с едно мачете на Солинген-тънко,гъвкаво със заоблен връх скосен отгоре-рядък модел. Също и с Кукри мачете-даже му постнах снимката. Имам и едно друго Кукри. Всяко от тях е с различни качества........ползва ни са естествено! Но любимите ми ножове са други

Коментар

Това е един от любимите ми, непалски нож. Тежък и обемист, но с него, човек може да си нареже луканака и да насече дърва.
                        Дълъг 40см. с дръжката.
                        Определено от канията има какво да се желае но ножа е супер.
                        Прикачени файлове
                        VARADERO SD2

Коментар

Брех много фенове на Кукрито бе хора ) Не вярвах, че толкова хора ползват ножченцето ) Като гледам твойто кукри е нормалното с чото... за тези модели съм виждал кании за бързо вадене на раничка и за крак тип тактически кобур. И си е верно тоя нож става за всичко, от разриване на огън до рязане на филенце... моя малко го преправих че ъгъла на рязане беше огромен и сега е добре )
                          A POS
                          0885600200
                          За момента пасажер

Коментар

За първи път виждам "кукри", но много ми прилича на бойните ножове на траките. С такива в ръка са изобразявани тракийските гладиатори по римските барелефи. Май няма нищо ново под слънцето....
                            Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Първоначално публикуван от rosslan Преглед на мнение
                              Това е един от любимите ми, непалски нож. Тежък и обемист, но с него, човек може да си нареже луканака и да насече дърва.
                              Дълъг 40см. с дръжката.
                              Определено от канията има какво да се желае но ножа е супер.
                              Много добре изглежда!Поздравления! Ако решеш да го продаваш,само свирни

Коментар

Ей такова е мойто ! http://www.knifeonthewater.com/kukhri.jpg
                                на смит... има го по магазините на 100 лв. май,... много бой яде тва животно.. но е като няма чо.. и се води по скоро Кабар но пак е от същия род !
                                A POS
                                0885600200
                                За момента пасажер

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X