Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Един нож,но кой?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Един нож,но кой?

За мен също Fallkniven f1 е ножът, който бих взел със себе си - достатъчно голям, но и не толкова за да пречи, достатъчно здрав за работа, в същото време удобен да нареже мезето или да намаже филията:

Ако трябва да уточня - този, без покритието и с пластмасовата кания.
    Jeep Cherokee - Liberty 2.8 CRD
    First impression is not always true. Get inspired.
    Qualis vir, talis et oratio. (Какъвто човекът, такава и речта му.)Seneca
    Reading is sooo boring, unlike writing!

Коментар

Нищо,на което дръжката му е пласмасова не става.Есента,когато един съсед се опита да заколи прасето с нож с такава дръжка се сряза добре.Пласмасова дръжка,мокра от кръвта не се държи ,пързаля се все едно е намазана с грес,а пък зимата направо ти замръзват пръстите за нея.Повечето от рекламираните неща нямат никакво приложение в нормални условия.

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
        Нищо,на което дръжката му е пласмасова не става.Есента,когато един съсед се опита да заколи прасето с нож с такава дръжка се сряза добре.Пласмасова дръжка,мокра от кръвта не се държи ,пързаля се все едно е намазана с грес,а пък зимата направо ти замръзват пръстите за нея.Повечето от рекламираните неща нямат никакво приложение в нормални условия.
        Пълни глупости ! Хлъзгавите синтетични дръжки и качествените такива се продават на различни щандове и на различна цена

Моите предложения
        Fallkniven f1
        Linder super edge 2 ili 3
        О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Тоя Ф1 не е ли много нежен нещо?

Аз за филията си имам мултитула,идеята е товариш децата да речем и трьгвате на палатка или на риба или майната си в пустинята да чакате изгрева.Трябва да запалиш огьн,да нарежеш пьржолите,да ги обьрнеш на скарата,да го забиеш в дьнер и да стои там.............Ф1 ли е ножа за целта или чисто военен нож от моделите които Кучето предлага?Все ми се струва,че тоя Ф1 нежен нещо ще дойдеза малка брадва няма как да се ползва нищо,че си имам малка томахавка.
          TOYOTA SEQUOIA ‘11
          W140 S420 '99

Коментар

Стой далече от тактикъл страшилки. В най-добрия случай стават да си изкопаеш дупка и да заровиш на кучето ....
            Ф1 е всичко друго но не и нежен нож. Ако ти се види дребен разгледай А1.
            О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Зьбите в началото на острието на ножа ми харесват,снимката на Кучето,,няма нищо по-готино от назьбен да реже вьже,а аз половината време това режа.Като каза копане та и за това да става,аз ако ще мажа филия или режа домат си ползвам Латермана.Е малко криво като се сетя как сьм рязал маркучи с нафта по тях преди седмица,а сега беля краставица ма не ми присяда.

А1,добре,БЛАГОДАРЯ,4 човека това предлагат,явно има защо.
              TOYOTA SEQUOIA ‘11
              W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                Тоя Ф1 не е ли много нежен нещо?

Аз за филията си имам мултитула,идеята е товариш децата да речем и трьгвате на палатка или на риба или майната си в пустинята да чакате изгрева.Трябва да запалиш огьн,да нарежеш пьржолите,да ги обьрнеш на скарата,да го забиеш в дьнер и да стои там...................Все ми се струва,че тоя Ф1 нежен нещо ще дойдеза малка брадва няма как да се ползва нищо,че си имам малка томахавка.
                За посочените от теб задачи Ф1 си е идеален. ИМХО всичкото нож с над 9,5-10 мм острие (С1, А1) вече става прекалено дълъг и неудобен за боравене (това ако говорим за къмпинг/туристическо приложение).

А дали е нежен - Ф1 е приет за официален нож на шведските ВВС (част от спасителния комплект на пилотите), като за целта е минал 8 (!!!) годишни тестове. Та едва ли ще да е много чуплив Да, не е брадва (макар че става за батонинг - лично проверено), но той и въпроса ти беше за нож, а не за брадва.

За серетацията мнението вече съм си го казал - излишна изгъзица (освен ако излета няма да се състои в 8 часа рязане на въжета) а и се точи трудно.

Така че - Ф1 с кожената кания, и си свиркай

П.С. Прегледай този клип - ножа бая бухане отнесе. Не казвам че това е правилния начин да си ползваш ножа, даже напротив. Просто илюстрация на това, че Ф1 не е от най нежните.
                Последно редактирано от windwarrior; 15-09-13, 14:25. Причина: добавен клип.
                Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Да разбирам ли, че още никой не притежава този Хог, който показах по-горе и няма никакви впечатления? Защото на мене ми изглежда доста сериозно приспособление...

Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Като гледам никой няма преки взимания с това.

До момента сьм хвьрлил очички на Ф1 или ЕСЕЕ 5,само трябва да ги барна за идея.
                    TOYOTA SEQUOIA ‘11
                    W140 S420 '99

Коментар

Ама бенцо-бос ти събираш инфо за читав нож ли

Ножове много, на мен примерно bark river много ми допадат, ама само на картинки съм ги гледал .
                      Не че falkniven rat cutlery (включително esee) и ако се позаровиш в някой ножарски форум ще намериш доста ревюта на марки/модели.

И понеже всеки си хвали неговото, ама в случая като не съм имал друго по-добро .... та аз добре си боравя с малкото томи на jukka hankala, ама човека до колкото чувам бил много затрупан с работа (или годинките си му тежат) и ако успееш да поръчаш ще стане поне след 1.5 година. За груби дейности имам едно кукри на cold steel SK5 до сега д'ръво и прасешки кокали не са му се опирали . Както често ползвам един форестър на викторинокс.
                      Общо взето, ако се съобрази човек с това което би ти служило добре в ежендневието, за екстрена ситуация (стига да му е под ръка) ще се оправи и с това което има без да има много значение какво ще е острието.

ей това го бях позабравил като марка/модел "Свети" Peltonen М07 и М95- дискусии за ножа

много добри и практични, въпреки, че били грозни
                      Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                      И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                      вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
                        Ама бенцо-бос ти събираш инфо за читав нож ли

Ми да,до сега закона четох,имам ли право да го нося и кьде ако имам.Поразрових в тукашния форум,половината имат по 2-3 ножа да им се чудиш за какво са им.Ф1 малко хора го носят,но са доволни,ESEE 4 размер половината форум шапка му сваля.Аз поне няма да го нося постоянно на крьста си / мултитула е там и нямам фигура за целта,падат ми гащите / а ще стои в багажника и гледам се някакьв Франкенщайн между лопата,брадва и нож таа ЕСЕЕ 5 номер май влиза в категорията.

Ще видим,ще се огледам като ги напипам на шоуто всички на куп и ще видя кой ще ми пасне на малките рьчички.Екстрем ситуации много няма,колите ми не стигат до екстрема,но един свестен нож нямам у нас,снищи се вьрнах от риба,половин хладилник рибета с един скапан сьм ги кьлцал не си е работа.
                        TOYOTA SEQUOIA ‘11
                        W140 S420 '99

Коментар

Ами хубаво ще е да можеш да пипнеш и пробваш, а като гледам (ще) имаш възможност.
                          Така най-добре ще прецениш .
                          И по мое скромно мнение, не се засилвай към някакви лопатоподобни, т.е. много широки остриета. До към 3 см. широко и между 9-12см дълго е златна среда . Вече стоманата, геометри, скос и т.н. си е според зависи. Много дебел клин, няма да е добър мезаджия и за салати, не че няма да стане ... пък и за чистене на риба не съм сигурен колко ще е добър .
                          Следи тук разните му съвети, ама не е лошо да погледнеш някой друг ножарски форум (повтарям се), но там има малко повече синтезирана информация .... е ще настъпи и объркване ама...
                          И не на последно място, гледай как ще се справяш с поддръжката, лесно ли се точи, средата където ще пребивава (влажност и т.н.), че да избереш подходяща стомана и те такива работи.

Айде Дроба може да се включи, да не се стеснява той има арсенал и знае.
                          Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                          И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                          вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
                            Да разбирам ли, че още никой не притежава този Хог, който показах по-горе и няма никакви впечатления? Защото на мене ми изглежда доста сериозно приспособление...

Аз ги имам, само че по дългият вариант. Много добре направен, здрав, добра дръжка, сменяеми чирени, има и малко място в тях. Стоманата и обработката и са на ниво. Това което на мен не ми харесва е, че дръжката ми е малко малка... Но това важи за мен и хора с голяма ръка, 2/3 от тези които са го държали твърдят, че по-удобна дръжка не са пипали... Като форма на острието е компромис между т.н. "боен" нож и такъв за работа... Общо взето с ESSE са в двата срещуположни края...
                            VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                              гледам се някакьв Франкенщайн между лопата,брадва и нож таа ЕСЕЕ 5 номер май влиза в категорията.
                              ESEE 5 е много полезен нож - става за страхотен подарък на някой, който много (ама много) не харесваш

Притежавам въпросния туч, и от моя гледна точка мога да кажа че по-безполезен и безмислен нож не съм имал в живота си. Даже точно днеска го провождам армаган на едно другарче от Варна (човека честно си го спечели, а и много си му харесва), да се мъчи той с него
                              Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

За ESSE 5 не мога да кажа нищо, нямам и не съм пробвал. Но ESSE 6 за мен е най-балансираният и практичен несгъваем нож, който имам. Но пък неговата дръжка в противовес на тази на Hogue на повечето тествали им е голяма...
                                VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X