Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Един нож,но кой?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Един нож,но кой?

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
    Може ли нагледно - как се набавя материал за огън с Викторинокс (късия вариант - 91 мм). Питам, щото аз обикновено ползвам брадва и сгъваем трион, та ако мога да си спестя носенето на толкоз джилезу...
    Навремето в София карах курса за разрешително за КНО, та един се изцепи ''Бах тоя плас'масов GLOCK, ако тръгна да си зАбия един пирон с него и ша му са е*е мамата, друго си е Макаровеца, да го е*а!''

Вече писах в пост 117 - малка зла брадва + Victorinox. Аз избирам това. А иначе джилезуту си треба.
    Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
    Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Универсални ножове, може да се каже, че няма

Ако си отишъл за уикенда в гората, може и да не мъкнеш брадви и триони, в повечето случай за набавяне на дърва за огИн е достатъчно да се огледаш за разни паднали клони или за сухи такива по дърветата. Даже може и нож да не ти трябва . Та дори нещо сгъваемо с някоя и друга джуджавка по него, тип викторинокс или ледърман, ще свършат работа. Аз с триона на викторинокс от 111 серията съм прерязвал клон колкото човешки крак (моя в случая, че съм няма 70 кг ), ама е малко хамалогия и беше по-скоро за опит.

Да се върнем към големите железа , ако имаше нож който да върши всякакви работи и да е добър и удобен за всичко, то вероятно нямаше да има толкова различни видове ножове. Така че нож с който да ходиш на края на света е такъв какъвто на теб ти хареса и ти е удобен, щото един авджия ще му е удобно да разфасова някое животно с нещо под 10см., на друг ще му е удобно да го направи с нещо 15+см. А ако изпаднеш в лоша ситуация, каквото и да е острие да имаш, е по-добре от това да нямаш плюс това в повечето случай разни тучове (т.е. големи железа) не са много удобни да са ти все на кръста и под ръка, което ще рече че е твърде вероятно въпросното жеУезо да се окаже в къщи. Ако пък знаеш какво ще ти трябва там където отиваш, е добре да вземеш подходящ инструмент, а не да се мъчиш с нещо дето било супер-дупер за дране на мечки, пък на теб ти трябва трион .

Така че виж в арсенала какво имаш и какви задачи ти покриват остриетата и като искаш си харесай нещо по-голямо за сечене било на големи риби, кости, клони и т.н. дето да не ти пука ни на тебе, ни на железото какво ще срещне.
      Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
      И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
      вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Точно там съм,за салатата и мултитул имам,но ми трябва нещо кретеноустойчиво / че това го чака /с малка дръжка,удобен за мен и сравнително среден размер,че малки имам пък ятагани няма да нося.
        Такава ми е работата,без нож не става и с мен имам поне мултитул и малък или 3 малки такива.Чака ме една Аляска пък там с моя Латерман е все едно по прашки съм отишъл.

Да намеря едно видео да видиш защо питах за единия в питанките,задръж така.
        TOYOTA SEQUOIA ‘11
        W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
          Точно там съм,за салатата и мултитул имам,но ми трябва нещо кретеноустойчиво / че това го чака /с малка дръжка,удобен за мен и сравнително среден размер,че малки имам пък ятагани няма да нося.
          Такава ми е работата,без нож не става и с мен имам поне мултитул и малък или 3 малки такива.Чака ме една Аляска пък там с моя Латерман е все едно по прашки съм отишъл.

Да намеря едно видео да видиш защо питах за единия в питанките,задръж така.
          Ами щом ще ходиш някъде, виж местните с какво се разхождат, да не ходиш по прашки .
          Примерно из тайгата местните ходят с едно, скандинавци, финладци с друго, из пустинята още по други работи, нашите баир будали (да не се обиди някой) също си имат предпочитания и те така.
          Разумно ще е да си вземеш и спрей против мечки, а не някой ятаган и да се правиш на боримечка .
          Ако ще ходиш на лов и евентуално мислиш да разфасоваш нещо от сорта на лос, може и да ти трябва голям нож, ама до колкото знам не си ловджия . Та ако ще си правите бивак или нещо подобно, някоя пейка или нещо за сядане, огледай се за някоя хубава брадвичка, някой трион или нещо такова.
          Не искам да ти убивам мерака за голям нож, вземи си та да си имаш, ама е твърде вероятно да не влезе в голяма употреба, освен по-скоро от любопитство и да го тестваш.

Пак казвам, като ще се ходи някъде е добре да се види местните какво нося, било за дрехи и обувки или разни ножове и там подобни пособия.

Нали от опит и като гледаш другите какво взимат на борда си се научил да правиш разумни решения при плаванията .
          Послушай сърцето си и си вземи голям нож за Коледа , ама послушай разума си и помисли какво да си вземеш за Аляска .
          Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
            Мохера право ти дума за големите ханджари. Да ти споделя моя опит по темата - ножа беше Бекер БК-2.

Първи излет - ножа гордо запасан на кръста. След първия половин час почваш несъзнателно, дискретно, но на сравнително равни интервали да си подръпваш гащите нагоре (тежи пущината). Утешаваш се с мисълта, че изглеждаш готино с ханджар на кръста, а и мечка да ти излезне - жална и майка. Еле пък зомбита. Пръсваш ги кат' зайци.

Втори излет - ножа (все още) гордо запасан на кръста. Поради очевидната липса на мечки (зомбита) и дразнещата необходимост да се огащваш всеки 5 минути като сополиво цигане, решаваш да го оставиш в палатката/до огъня/някъде си из лагера. Ама само за малко (щото тежи пущината). При което установяваш, че където и да тръгнеш извън лагера, и ножа ти потрябва, той всъщност не е с теб, а в палатката, около огъня и т.н. На петия път в който се налага да се върнеш до лагера, да си вземеш ножа и да си свършиш работата за която си тръгнал, вече спира да ти е забавно. Започват да ти се прокрадват смътни мисли, че нещо в цялата ситуация не е наред

Трети излет - пак си взимаш големия ханджар, но за всеки случай си взимаш и нещо с малко по-човешки размери и тегло. Стигате до мястото за лагер, и установявате че мечки няма. Зомбита също. Големия ханджар си стои в раницата, докато ти установяваш (о, чудо !), че съвсем прекрасно се оправяш и с по-малкия нож.

От четвъртия излет нататък големия ханджар седи в някое чекмедже в къщи, и го вадиш само от време на време, да му се порадваш.

За протокола - аз съм 197 см/110 литра (отслабнах малко), нося ръкавици XL.
            Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
              ...Нали от опит и като гледаш другите какво взимат на борда си се научил да правиш разумни решения при плаванията ...
              Офф топик . Това е пример за готина ирония на съдбата. Съветът е супер, подкрепям напълно. Само дето самото решение за Аляска изпада малко от категорията на разумните . Иде зима все пак...
              Та от там и моят съвет: За Аляска пробвай дръжката с ръкавици.
              Toyota Land Cruiser BJ70 1985
              Lexus LS430

Коментар

• Ръкавици - взел,има/няма 5 чифта,кеф ти скиорски,кеф ти Механикс,кеф ти ветроходни с усилване за въжета,кеф ти военни за стрелба с твърди кокълчета,кеф ти нежни за каране на замръзнал волан........
                Мальк нож - взел,и тук кефа е голям.
                Мачете или брадва си носим,пък на дълго и гористо и двете.

Зима било......как е зима ви пиша от лодка / та за това изчезнах,че ми изчезна обхвата / която свалям от Сиатъл за Сан Франс.Няма зима,екшън,не се знае знае ли се та да,нож си трябва.

В Аляска уважават Есето и подобни,4 или 5 размер ма и там са друг размер хора,аз паласки нямам на които да закача нов едно кило и мерси за идеята,наясно съм как ми се смъкват гащите.В Аляска го има и другото - свободното носене на пищов е разрешено та запасьл ли си нож то на другата кълка носиш друго желязо,и тиранти не ти помагат / та съм си купил жилетка ма и това друга тема /.

Тьрся едно видео и само да го намеря ще ви покажа кое ми хареса.Аз съм малко и теслар,трябва ли ми лопата ще го ползвам за лопата,трябва ли ми стъпало ще се катеря по него........та какво да е няма да ми издържи на идеите.

GSO от ELMAX,по ревюта разни хората са доволни поне,предпочитани ножове с много добра стомана / някак си да го къткам Есето не ми харесва /.Някой пак да питам идеи има ли за тия?4 размер
                Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 12-11-14, 09:40.
                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                W140 S420 '99

Коментар

BENZ - абе тая твоята драма става епична. Притеснителното е, че докато се кахъриш за това съдбоносно решение, ще вземеш да се окажеш някъде без нож, а явно ти трябва.
                  Вземи си купи един, изписа се много. И без това после ще вземеш още един, и още един, и още един... Всички знаем как е. Просто започни от някъде
                  Последно редактирано от huko; 14-11-14, 12:01. Причина: правопис
                  Зима иде

Коментар

Замълчи о ти сърце,аз така с пищовче почнах и сега имам колко да въоръжа ма'алата.

Бях клекнал да чакам Есето в нерьждавейка,че при мен ръждясват.През това време изпуснах други добри марки и модели и сега пак на старата струна.

аз съм започнал,просто като се знам как като свикна на дадена марка и не я пускам и ми става ясно от сега колко Фолкнивьна ще събера ма се глася като гладен циганин на сране,един път отпуши ли се и става мазало.

Хубавите работи бавно ставали........
                    TOYOTA SEQUOIA ‘11
                    W140 S420 '99

Коментар

Малко встрани от темата - преди няколко страници ти бях препоръчал те това ножле:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Esee-izula.jpg
Прегледи:1
Размер:169.7 КБ
ID:5622263

Та докато чакаш неръждавейката на ЕСЕЕ - що не му скочиш на едно такова. Хем при вас е и жълти стотинки, хем постоянно ти е на врата и като ти потрябва нож само бъркаш под тениската.

Само между мен и теб (да не чуе Black Wolf ) - те с тая пич@ въшка си върша ок. 50% от дребната лагерна работа по излети. А все пак говорим за болен човек (аз де) дето по излети влачи поне 3-4 ножа, стигал съм и до 7 бройки, тва без да броим кукрита, брадви, триони и пр. Ама въшката май най-много работа ми върши...

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                        ...постоянно ти е на врата и като ти потрябва нож само бъркаш под тениската.
                        Какво му е предимството пред който и да е сгъваем нож?
                        О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Тази изула не ми се струва много подходяща при студени условия .

За студено, мокро, влажно е добре да е цяла дръжка (било дърво или някоя пластмаса). Такова желязо не ти трябва да ти залепне в ръцете. Пък и с ръкавици да си, ако е мокро/влажно пак може да лепи за тях, което е неудобно.

Коментар

За студено време (пък и за всякакво) - въглеродна стомана. Нямам вяра на неръждавейки, дори на прахоляците.

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                              Какво му е предимството пред който и да е сгъваем нож?
                              Лично за мен - точно това, че не е сгъваем. Няма ключалка,която да се счупи, не е е нужно да го разглабяш за да си го почистиш и т.н.

Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
                              Тази изула не ми се струва много подходяща при студени условия .

За студено, мокро, влажно е добре да е цяла дръжка (било дърво или някоя пластмаса). Такова желязо не ти трябва да ти залепне в ръцете. Пък и с ръкавици да си, ако е мокро/влажно пак може да лепи за тях, което е неудобно.
                              Продават се и чирени за Изулата. А може въпроса да си го решиш и по просто - 2 метра паракорд омотан около дръжката (аз така съм направил).

Първоначално публикуван от Black Wolf Преглед на мнение
                              За студено време (пък и за всякакво) - въглеродна стомана. Нямам вяра на неръждавейки, дори на прахоляците.
                              Стоманата е 1095.

Коментар

Абе как ги мотате тия паракорди, аз ги мотам, те се раздалечават охлабват и т.нт... - на едно ноже ми се счупиха чирените и са се чудя какво да го правя....
                                В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X