Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Танковете и съвременната война - имат ли бъдеще?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Танковете и съвременната война - имат ли бъдеще?

Не им дават, не е там работата. Нашите танкове къде са? Защо просто не ги консервираха?
    И кво ще ги правиш тия слонове по баира през лятото? Прегряват. А на слабите мостчета по планинските пътища?
    Те затова и им начупиха 55-те ...(((

Коментар

В Авганистан и Чечения нито баирите са по малки нито жегата пък Т 72 си воюва успешно доколкото въобще там условията позволяват исползването на който и да е модел танкове. Т 55 също е много добра за времето си машина и още е на въоръжение в доста държави основно в така наречения трети свят. Македонците режат и унищожават всичко българско как да оставят 100 танка подарени от нас на въоръжение като това е само по себеси пропаганда колко силна е България щом може ги подари. Как се обяснява на македонец че български танк до охридското езеро е страшен само ако е с български екипаж Тогава бяха на голям зор шипърите ги бяха навели отвсякъде та някъкси си преглътнаха егото .
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

В Афганистан нямаше Т-72, в Чечения изобщо ги използваха само в равнината. Танковете в планина и в град, са съвсем отделен въпрос, и не лъжица за всяка уста. Не само друг том от учебника по тактика.
        Не, американците тогава съсипаха всичко с любимото си "непропорционално използване на сила". Чунким те самите когато и да било я използват пропорционално.

Коментар

Не си прав, Стефане, имало 72-ки в Афганистан. По-точно, един трвзвод в 70 мсбригада в Кандагар. Не са се представили добре в мека почва и много бързо били са сменени с 62-ка АМ.
          Последно редактирано от Sibirski; 09-09-09, 12:05.

Коментар

Е, войсковите изпитания и бойното използване, са различни неща. То и много други екзотики е имало, обаче те не правят общата картина.

Коментар

Аз като бивш механик-водач на Т-72 мога да предположа, защо в планинска местност Т-55 е по-подходящ- защото е по-маневрен.
              На Т-72 радиусите на завой са фиксирани и не зависят от механик водача. Това е така заради начина на завиване с хидравличните скоростни кутии- ако дръпнеш левия лост например и се движиш на 5-та лявата скоростна кутия включва с една предавка отдолу( т.е. на 4-та ) и по този начин радиуса на завой е постоянен, като зависи само от разликата в пред. отн. между двете предавки. При първа и задна едната верига се блокира и танка се върти около нея. Най-малки радиуси на завой има( с изкл. на 1-ва и задна) на 2-ра и 5-та.
              При Т-55(и въобще при танковете с фрикциони) от силата на дърпане на лоста зависи колко спира съответната верига. Тоест при опитен (як) механик-водач танка може да завие на място движейки се с произволна скорост( на всяка предавка), което е незаменимо в пресечена местност.
              Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Ти си абсолютно прав, точно заради радиуса на завоя и не бе популярен Т-72 в планинска местността.

Коментар

Танка по мое мнение има бъдеще единствено в компютърните игри в ръцете на геймърите.
                  Защо??
                  Защото времената се менят колкото и оръжията бързо.Авиацията стана прекалено прецизна, мощна и бърза за да се разчита на танковете.Без да омаловажавам танка като оръжие и той има принос, но в редки случеи.Айде да разгледаме случея ако е заварден проход от танкове и мине самолет да ги бомбардира, или Ми-28 с бойна песен ще разчисти.
                  Преди 10 години може и да е всявал респект тук на Балканския п-ов като идеш да обираш банка с него ама другаде?
                  Авиацията е почти независима от терена на бой, климатичната обстановка

Коментар

да не ставам многословен ама ако според критиците танковете нямат бъдеще защо се харчат толкова пари за разработка на термопластични, магнитни и т.н.... бронировки. та .... танковете си имат бъдеще. пък и по едно време се бях зарибил та четох из нета ''за'' и ''против'' и последно всички военни експерти май (направиха обратен завой) и си се върнаха на ''за''...... просто се е наложила една ''златна'' теория за 24-26 тонните машини..... пък 'сички искаха да ги возят и на самолети и да си ги метат където си поискат ама живота е доказал че идеални неща няма....
                    висете отпуснато

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
                      Аз като бивш механик-водач на Т-72 мога да предположа, защо в планинска местност Т-55 е по-подходящ- защото е по-маневрен.
                      На Т-72 радиусите на завой са фиксирани и не зависят от механик водача. Това е така заради начина на завиване с хидравличните скоростни кутии- ако дръпнеш левия лост например и се движиш на 5-та лявата скоростна кутия включва с една предавка отдолу( т.е. на 4-та ) и по този начин радиуса на завой е постоянен, като зависи само от разликата в пред. отн. между двете предавки. При първа и задна едната верига се блокира и танка се върти около нея. Най-малки радиуси на завой има( с изкл. на 1-ва и задна) на 2-ра и 5-та.
                      При Т-55(и въобще при танковете с фрикциони) от силата на дърпане на лоста зависи колко спира съответната верига. Тоест при опитен (як) механик-водач танка може да завие на място движейки се с произволна скорост( на всяка предавка), което е незаменимо в пресечена местност.
                      На мен ми се вижда напълно не реално Т-72 да не е по-добър от Т-55.Лично аз съм виждал на полигона в Сливница,как 55-те от Враня не можаха да качат един голям и кален баир и се върнаха,а Т-72 подведени от следите с много мъка и захапвайки храстите и редките дървета ,се качиха горе без да заобикалят.Може и в Кавказ да не стават,но в наще условия,просто не виждам как Т-55 ще е по добър.

Коментар

)) Ами играй си тогава на компютърни игри. Реалните бронегрупи, даже в състав един танк, имат собствено противъртолетно ПВО от началото на 80-те. Не знаех че разликата между игрите, и кварталната библиотека е чак 30 години. Ако искаш да научиш нещо, остави компютрите, и иди в библиотеката. Ако не те пуснат - обади се, ще те уредя.
                        Мда. "По полю танки грохотали ..."
                        Това с баира и храстите е въпрос И на екипажите. А много преди това на командирите, на началниците и на щабовете. А още преди това - на политиката на страната.
                        Т-72 по замисълът си, е рейдов танк. По днешните мерки 55 е лек. Какво ни трябва в планината?

Коментар

Т-72,не е джип,за да се завира по пътищата за каруци в планината.А и невиждам как Т-55 ще мине а Т-72 ,ще остане,сигогно ще го е страх да не си одраска калниците на някой завой.

Коментар

Не мине ли пехотата победа няма.Пехотата се подпира с тежки машини.По тая логика................няма а умре скоро танка
                            TOYOTA SEQUOIA ‘11
                            W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
                              На мен ми се вижда напълно не реално Т-72 да не е по-добър от Т-55.Лично аз съм виждал на полигона в Сливница,как 55-те от Враня не можаха да качат един голям и кален баир и се върнаха,а Т-72 подведени от следите с много мъка и захапвайки храстите и редките дървета ,се качиха горе без да заобикалят.Може и в Кавказ да не стават,но в наще условия,просто не виждам как Т-55 ще е по добър.
                              Аз не казвам, че Т-55 е по-добър а, че е по-маневрен. Това което си наблюдавал се дължи на разликата в мощността на двигателите( около 300 коня). Отделно има една българска модернизация на Т-55 с допълнителна защита на куполата със съндъци пълни с пясък, която го докарва до 40т. Ако си гледал такива танкове верно "немат душа с тоа мотор". Иначе Т-72 превъзхожда Т-55 и по въоръжение, бронираност, противоатомна защита. Т-55 е по скорострелен( при опитен пълнач 8-10 истр./мин) от Т-72( 4-5 изстр./мин, като те зависят от степента на изпразване на автомата за зареждане и начина на подреждане на снарядите).
                              Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Първоначално публикуван от Redo Преглед на мнение
                                ...Айде да разгледаме случaя ако е заварден проход от танкове и мине самолет да ги бомбардира, или Ми-28 с бойна песен ще разчисти...
                                Хеликоптер vs танк хич не е толкова лесна задачка, освен ако танкистите не спят.
                                Между другото, в планински условия от сорта на Кавказ (предполагам, че и в Афганистан не е по-весело, но не съм бил там) хеликоптери и самолети не помагат кой знае колко много. Хиляди пещери, зъбери, каньончета и прочее благинки - много е красиво за туризъм, но жална ти майка, ако трябва да се пуцаш с някого.
                                О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X