Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Качествата на танк Т-34

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • До: Качествата на танк Т-34

    Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
    А на снимката 34 ката, ако Ви прави впечатление е с различен люк на командира.
    Освен това с дулен спирач, вероятно доста сменени чаркове по визьорите...

    Затова казвам, че са успели да направят подобрения на най-доброто...

    Т34 е наричан от американците "Мики Маус", заради характерния силует с отворени люкове...


    Коментар


    • До: Качествата на танк Т-34

      Я още един ходил на Ново село.

      Коментар


      • До: Качествата на танк Т-34

        )) Твоя кемаф е бил по-злобен и от мойте мърлячи, даже от любимия ми личен е-р. Димитров От бебе беше раснал в камиона на баща си, и какво можеше с всичко което ходи по земята - не е истина, такова няма и на кино. Всички след него бяха никои((( Къде ли е сега ...
        За картечницата е трябвало да вземете една туба спирт, и да идете при кашиците да им помогнете в чистенето на оптиката. Щяха да ви научат да се подписвате на мишената преди да е паднала В ония години ходенето на гости в съседни подразделения, може негласно, но се поощряваше.

        Коментар


        • До: Качествата на танк Т-34

          От 23.30 днес, ще започне интересна поредица за "светкавичната" стратегия, по руския канал ОНТ.... На някой може пък и да му е интересно, точно за т34 също ще става дума.
          Последно редактирано от giorgio; 06-04-10, 08:31.
          Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

          Коментар


          • От: До: Качествата на танк Т-34

            Ще ми е много интересно някой да гръмне като се мери през оръдието .......................... и аз съм слушал войнишки фолклор но ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

            Коментар


            • към руското на-добро: 1.картечен пистолет "Судаев" - прост по устройство, лесен за производство, много сигурен и твърде ефективен.
              2.имаше едно време руски противотанкови минис дървен корпус. забравих им името, ама и аз преди много години съм ринал такива в казармата за изчанчване. по-просто и по-опасно нещо трудно може да се измисли. не го ловят минотърсачките, а пръска веригата на Пантери и Тигри от ряз. произвежда се... думата произвежда е неуместна, защото и една баба може да го сглоби това... но затова пък стотици хиляди немсик машини са си намерили края върху това елементарно оръжие.

              Извинявай, ама това дето го пишеш е пълна глупости. 1.Тигъра, Пантерата и Елефанта наистина имат много по-мощно оръдие, пък и бронята им е много по дебела. Това обаче е за сметка на техническата им сложност и малопроходимост по пресечени местности. А в Русия, терените са много тежки. За тежките германски машини, които освен това са и малко на брой, е било голям кошмар да се придвижат от едно място на фронта до друго, за да запушат поредният пробив на Червената армия. Скапвали са се бързо и обикновенно процентът на изправните машини е мн. малък. Ако немците не са имали добре организиран сервис и подръжка, положеието им е щяло бързо да стане катастрофално лед въвеждането на въоръжение на тези нови машини. Те по принцип са по-добри за защита отколкото за нападателни операции и това е логично, поради обрата на войната и преминаването на Вермахта в стратегическа отбрана, особенно сле Сталинград и Курск.
              2. При Курс, настина руснаците са имали голямо числено превъзходство - ок.2-3 пъти в танкове, но основнатат част от тези бройки са леките Т-70, които не са сериозен противник за немците и са леснопоразявани. Все пак има немалко случаи на поразяване на Тигри и Пантери от лекото 45-мм оръдие та Т-70 в бордовете или задната част на немските танкове. Просто Т-70 е много скоростен и маневрен и при подходящи условия и грамотно използване, също върши работа. Все пак това са машини от абослютно различен клас.
              Последно редактирано от giorgio; 01-07-10, 06:05.

              Коментар


              • От: До: Качествата на танк Т-34

                Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                ===== Можем да добавим и Курт Книспел. ......
                не само да го добавиш....той е номер 1 http://www.alanhamby.com/aces.shtml
                Последно редактирано от Goblin; 30-06-10, 20:17.

                Коментар


                • От: До: Качествата на танк Т-34





                  Пък и защо след като Т-34 е бил толкова добър нарежданията са били на един Тигър да му влизат по 8 Т-34-ки?

                  Да не говорим че Ото Кариус с Тигър успява да унищожи ИС-3 в Полша през 1944!

                  Тигрите са правели Т-34 на сол единственото предимство на руските танкове е че са с дизелов двигател!

                  Руски оптимизъм от 1944:Ако германците изпратят Тигър ние ще изпратим 8 Т-34 да го посрещнат и не е сигурно дали ие дин ще се върне!

                  Да не забравяме че едно 20 годишно момче на име Франц Щаудегер унищожава със Тигър 22 Т-34 в една гора!


                  Франц Щаудегер е роден е на 12 февруари 1923 г. в Унтерлойбах, до Блайбург в Каринтия (Австрия). Баща му е кръчмар и има общо трима сина. Франц завършва училището в Клагенфурт през 1940 г. и постъпва като доброволец във Waffen-SS на 17-годишна възраст. Приет е в тренировъчен батальон за резерви на Leibstandarte SS "Adolf Hitler".

                  По време на първите сражения в състава на 1-ва рота от Leibstandarte, Щаудегер е ранен и получава първото си отличие - Черна значка за раняване. През март 1942 г. е повишен в SS-Sturmmann. След възстановяването от раните е изпратен на обучение за танкист и постъпва в ротата, въоръжена с Тигри от LSSAH в края на 1942 г. След завършване на обучението се връща в LSSAH и става командир на Panzer III от взвода на Михаел Витман.

                  След като е повишен в SS-Unterscharf?hrer на 20 януари 1943 г., Щаудегер води първите си сражения като командир на танк в битката за Харков. След повторното превземане на града му е поверено командването на танк Тигър І от взвода на SS-Untersturmf?hrer Хелмут Вендорф и впоследствие е награден с Железен кръст ІІ степен (20 март 1943 г.) както и със Сребърна бойна танкова значка (1 април 1943 г.). На 5 юли 1943 г., в деня на започване на Операция "Цитадела" Щаудегер унищожава два съветски танка в близка битка и получава Железен кръст І степен. Ето какво се случва три дни по-късно, в разгара на операция "Цитадела":

                  8 юли: SS-Unterscharfuеhrer Франц Щаудегер от 2-ри взвод на SS-Untersturf?hrer Х. Вендорф няма възможност да вземе участие в атаката на своята рота, защото Тигърът му (№ 1325) има технически проблем, и остава в Тетеревино. Няколко часа по-късно Щаудегер получава информация, че група от около 50-60 танка T-34 се приближава бързо от северозапад. Без да се колебае нито секунда, той прави всичко възможно за да поправи "Тигъра" и за съвсем кратко време успява да го върне в пълна изправност. Насочва машината с екипажа си (SS щурман Херберт Щелмахер (водач), SS панцершутце Герхард Валтерсдорф (радист), SS панцершутце Хайнц Бухнер (мерач) и SS панцершутце Валтер Хенке (зареждач) )към посоката, от която е докладвано, че се приближават вражеските танкове. Отминаващи гренадири казват на Щаудегер, че пет съветски танка вече са успели да пробият немските позиции. След известно време екипажът на "Тигъра" забелязва два от танковете, унищожени от немската пехота. Останалите три Щаудегер унищожава сам за кратко време. Но внезапно още две съветски машини Т-34 се появяват на железопътния насип. Унищожени са с две точни попадения на "Тигъра". След това Щаудегер командва танка си да премине през позициите на немската пехота и да се отправи в незаетата от никой територия. Подобна самостоятелна акция е изключително рискована и почти обречена на неуспех. Противникът е многоброен - очаква се сблъсък с около 50 съветски танка. И действително Щаудегер скоро ги вижда. Пет танка се появяват от горския пояс по дължината на железопътната линия . Щаудегер не губи време и дава нареждане за бой. Бухнер се прицелва в първия танк и стреля по него. Т-34 е фатално поразен. Останалите вражески единици откриват веднага ответен огън, но Тигарът като по чудо оцелява и успява да надделее, унищожавайки останалите 4 машини на врага.

                  Скоро от горския пояс отново започват да се появяват Т-34 и Щаудегер пак влиза в бой. Най-много физическа работа има зареждачът Ханке, който непрестанно трябва да пълни 88-милиметровото оръдие на "Тигъра". Водачът Щелмахер постоянно променя позицията на танка, за да не могат противниците да се прицелят в него. Жестоката битка приключва след 2 часа. "Тигърът" е унищожил 17 вражески танка, сам получавайки многочислени противникови попадения, които обаче не успяват да го изведат от строй. Съветските бойци разбират, че от това място няма да могат да пробият немската линия и се оттеглят. Но Щаудегер няма намерние да отстъпи зад спасителната позиция на полк Дойчланд и решава да продължи боя. От подветрената страна, скривайки се под облаците дим от горящите Т-34, той приближава унищожените танкове, за да намери в гората нови цели. Отново твърде опасна маневра, която може да вкара "Тигъра" в капан, но Щаудегер поема риска.

                  Франц ЩаудегерГолемият "Тигър" бавно се придвижва напред със зареден бронебоен снаряд и Бухнер готов всеки миг да се прицели. Внезапно забеляват противника: танковете Т-34 се прегрупират в горската падина. Двигателят на "Тигъра" изревава, а след това внезапно забавя обороти: първият снаред е изстрелян и поразява целта си. Оръдието на "Тигъра" отново бълва снаряд след снаряд и унищожава още пет Т-34. Когато бронебойните снаряди свършват, "Тигърът" подхваща фугасен огън. Още 4 съветски танка пламват. Противникът е напълно деорганизиран. "Тигърът" сякаш е неуязвим и останалите вражески танкове в паниката откриват безпорядъчна стрелба в стремежа си да избегнат пълно унищожение. Щаудегер прокарва "Тигъра" си право през вражеските редици, внимавайки да не бъде атакуван внезапно. Когато боеприпасите свършват и двигателят започва да работи с прекъсвания, Щаудегер най-сетне решава, че е време да се оттегли.

                  Смелата акция на 20-годишния Франц Щаудегер предотвратява опасен вражески танков пробив. С унищожаването на 22 съветски танка, той отслабва много неприятелската формация и по този начин променя тактически намеренията на противника. За своята изключителна храброст, вярност и отдаденост на дълга Франц Щаудегер има честта да бъде първият командир на "Тигър", награден с Рицарски кръст.

                  Информиран за извършеното от един-единствен "Тигър", Адолф Хитлер вика Щаудегер при себе си в главната си щабквартира. Младият танкист разказва на фюрера подробно за битката и опита си, натрупан при сражения от типа "танк срещу танк".

                  Щаудегер е уважаван от своя екипаж и като цяло е добре приет в ротата, но не се радва на особено голяма популярност и не става звезда като своя колега Михаел Витман. Франц Щаудегер преживява войната и умира във Франкфурт на 16 март 1991 г.

                  Коментар


                  • От: До: Качествата на танк Т-34

                    Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
                    Темата,се проточи излишно.Т34 е танк победител от Втората световна война и ще си остане такъв в историята,независимо от мненията .
                    Т-34 и тем подобни срещу Тигър?
                    Ето и какво казват хора били се с този танк и дали е било толкова лесно да се разбие Тигър както колегата казва че Т-34 го пробивал като кашкавал!



                    "Нашата колона влезе в бой с 3 Панцер 6 "Тигър" на растояния между 200 и 600 ярда. След многобройни изтрели
                    срещу горната част на един от тях които нямаха ефект дори от близко разстояние, чрез съсредоточен продължителен огън по веригите съумяхме да спрем един от Тигрите, които унищожиха 8 от нашите M4 при което бяхме принудени да отстъпим. Дори обездвижения Тигър продължаваше да води огън докато отстъпвахме…" - Командир на американски бронетанков полк в Северна Африка през 1943

                    "Атакувах Pz VI танк на растояние 400 ярда произвеждайки 8-10 изтрела с бронебойни снаряди по страничната броня и оръдието. Всеки един от тях просто отскачаше и Тигъра избяга унищожавайки и двата ми флангови танка" - Руски командир на танк през 1943



                    "Панцер 6 или както го наричаха "Тигър" се появи в близост до нашата позиция. Батареята ни откри огън по него с противотанкови снаряди. Нито един от изтрелите нямаше ефект. Бяхме принудени да бягаме докато Тигъра просто прегази оръдието ни.." - Руски командир на противотанкова батарея през 1944

                    "От гората се появи "Тигър" стреляйки в движение. Същия вече беше унищожил 6 от нашите Т-34 на растояния 200-600 метра. Изтреляхме около 20-30 снаряда които просто отскочиха от дебелата броня. Наложи се да поискаме въздушна подкрепа за да отблъснем танка, който спокойно се отегли обратно между дърветата.." - Член на съветски танков екипаж през 1944

                    "Командващите измислиха нова тактика. Ако Германците изпратят "Тигър" ние ще изпратим 8 Шърмана да го посрещтнат с очакването да загубим само 7 от тях.." - Британски "оптимизъм" през 1944 в Нормандия

                    "Водех колона танкове Шърман директно към скрития "Тигър" близо до Бювил. Тигъра унищожи 7 танка от ротата преди да се отегли. Стреляхме непрестанно по предната му броня с противотанкови и комулативни снаряди на разстояния по малки от 100 ярда. Нито един от тях не успя да проникне през тлъстата броня…" - Капитан от Британски танков батальон в Нормандия през 1944

                    Коментар


                    • От: Качествата на танк Т-34

                      Първоначално публикуван от sithius Преглед на мнение
                      ... Франц Щаудегер е роден е на 12 февруари 1923 г. в Унтерлойбах, до Блайбург в Каринтия (Австрия). Баща му е кръчмар и има общо трима сина. Франц завършва училището в Клагенфурт през 1940 г. и постъпва като доброволец във Waffen-SS на 17-годишна възраст. Приет е в тренировъчен батальон за резерви на Leibstandarte SS "Adolf Hitler"...

                      Уважаеми sithius, давате ли си сметка, на какво би заприличала темата, ако всички пуснат по една биография на някой танкист, а защо не и пилот, подводничар и т.н.? Разбирам желанието Ви, да наложите мнението си на всяка цена, но подобен пост е просто спам.
                      Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                      Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

                      Коментар


                      • От: До: Качествата на танк Т-34

                        Първоначално публикуван от sithius Преглед на мнение
                        Пък и защо след като Т-34 е бил толкова добър нарежданията са били на един Тигър да му влизат по 8 Т-34-ки?

                        Вендорф няма възможност да вземе участие в атаката на своята рота, защото Тигърът му (№ 1325) има технически проблем, и остава в Тетеревино.
                        Колега тук е разковничето: евтин, лесен за производство и поддръжка. Ако може и по 10 34-ки ще влизат на един Тигър, важното е да победят.... Защо немците не са залели света с Тигри? Защото е почти бутиково изделие
                        Освен това успехите на немците се дължат главно на управлението на войските, радиовръзката, обучението, логистиката и т.н.
                        Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

                        Коментар


                        • От: Качествата на танк Т-34

                          Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                          Уважаеми sithius, давате ли си сметка, на какво би заприличала темата, ако всички пуснат по една биография на някой танкист, а защо не и пилот, подводничар и т.н.? Разбирам желанието Ви, да наложите мнението си на всяка цена, но подобен пост е просто спам.
                          Извинявайте за спама.Ако смятате за нужно изтрийте поста.Просто говорех с факти.
                          От: До: Качествата на танк Т-34

                          Мнение на sithius
                          Пък и защо след като Т-34 е бил толкова добър нарежданията са били на един Тигър да му влизат по 8 Т-34-ки?

                          Вендорф няма възможност да вземе участие в атаката на своята рота, защото Тигърът му (№ 1325) има технически проблем, и остава в Тетеревино.



                          Колега тук е разковничето: евтин, лесен за производство и поддръжка. Ако може и по 10 34-ки ще влизат на един Тигър, важното е да победят.... Защо немците не са залели света с Тигри? Защото е почти бутиково изделие
                          Освен това успехите на немците се дължат главно на управлението на войските, радиовръзката, обучението, логистиката и т.н

                          Колега-това е така...спор няма.

                          Последно редактирано от sithius (Виталий Ив. Димитров); 01-07-10, 20:16.

                          Коментар


                          • От: Качествата на танк Т-34

                            За Тигъра нещата са повече от ясни и са започнали още от употребата на зенитно оръжие не по предназначение!

                            Но Тигъра е вървял с инструкция за експлоатация, която не му е разрешавала да влиза в град, да пали двигателя си на по малко от 6 км. от вражеската линия и т.н...

                            Т 34, се завира навсякъде, произвежда се навсякъде и не е проблем, вместо да се мери с Тигъра, да го заобиколи и да опраска цистерните с гориво на ж.п. гарата..

                            Коментар


                            • От: Качествата на танк Т-34

                              А огромния факт е че Германия с всичките си супер оръжия загуби войната.И защо пак сравнявате ябълките с круши,като Т-34 е среден танк,а "Тигър" -тежък,естествено че с него ще влизат в бой по няколко 34-ки.Аналогична ситуация на описаната от вас се е разиграла и в началото на войната:само един танк КВ-2 (тежък) е задържал една четвърт от танковите войски на Вермахта при напредването към Ленинград (леки и средни танкове,тежки не са използвани още тогава).Това са просто изключения от правилото.Отделно ако не се бъркам няма как да има унищожен от немците ИС-3,защото той не е участвал във войната.Показан е за първи път на парад след края на бойните действия и е бил нещо невиждано дотогава.

                              Коментар


                              • От: Качествата на танк Т-34

                                Първоначално публикуван от ЛЕНИН Преглед на мнение
                                А огромния факт е че Германия с всичките си супер оръжия загуби войната.И защо пак сравнявате ябълките с круши,като Т-34 е среден танк,а "Тигър" -тежък,естествено че с него ще влизат в бой по няколко 34-ки.Аналогична ситуация на описаната от вас се е разиграла и в началото на войната:само един танк КВ-2 (тежък) е задържал една четвърт от танковите войски на Вермахта при напредването към Ленинград (леки и средни танкове,тежки не са използвани още тогава).Това са просто изключения от правилото.Отделно ако не се бъркам няма как да има унищожен от немците ИС-3,защото той не е участвал във войната.Показан е за първи път на парад след края на бойните действия и е бил нещо невиждано дотогава.
                                Тук определено не си
                                прав:
                                Първият прототип, все още под името КВ-13 ("Обект 233"), е изготвен в много кратки срокове и през май 1942 г. започват заводските изпитания. Масата на прототипа е била около 31,7 тона. Въоръжението - 76 мм танково оръдие ЗИС-5 и сдвоена с него картечница ДТ. Дебелината на челната броня е 120 мм, а на купола - 85 мм. Използван е двигател В-2К (600 к.с.), който позвоява да се достигне скорост до 55 км/ч. Елементите на ходовата част, включително и веригите, са взети от Т-34, а опорните ролки от КВ (танк).

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X