Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Качествата на танк Т-34

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #76
    До: Качествата на танк Т-34

    Първоначално публикуван от ЛЕНИН Преглед на мнение
    Факта е че са загинали българи при изпълнение на бойната си задача в името на България.
    В т34?
    Сериозно питам - не знам
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

    Коментар


    • #77
      До: Качествата на танк Т-34

      Точно за в т-34 трябва да проверя,през войната иначе сме били въоръжени с немски машини-същите които изровиха от линията "Крали Марко" по границата с Турция.

      Коментар


      • #78
        До: Качествата на танк Т-34

        А за Калиниград до кога са се били? А с бандеровците изобщо до днес. И?
        Има много книжки по историята на танковите войски, и аз няма да си докарвам тендовагинит, само защото тебе те мързи да четеш. Освен дето ми е досадно да говоря за очевидното.

        Момче, момче, не ти увря акъла ...((( Чети бе, и сигурно ще научиш.
        И аз чух че КВ е замислен преди Т-34. А също така чух че има понятие "тежък танк", пък понятие "основен боен танк". Е, КВ, ИС, Тигър, са тежки танкове за пробив, и сами по себе си не могат и да слязат от вагоните, без глутници основни бойни танкове на десетки километри наоколо. Които пък не могат и да изпълзят от окопите си, без други глутници леки разузнавателни танкове от класа на Т- ІІІ, или там Т-28/Т-70, но вече на стотици километри от себе си.
        БТ-тата са ехо от съвсем друга идиеология, и тъкмо прехода от тях към ранните Т-34, са главните му проблеми. Както са загърбили БТ, то и Т-26 на вериги, идеологически, така и 34 е станал танк, а не мъка.
        Колесно-гъсеничните БТ са част от идеята за завоевателна война. В Европата, с развита шосейна мрежа. Нещо като немския блицкриг на запад, там е работел. Шосета, и дозареждане на танковете просто на градските бензиностанции. Например Дюнкерк не е нито глупост, нито нерешителност, нито политическа игра на Хитлер. Просто англичаните са се сетили да запалят бензиностанциите. Между другото, са интересни тогавашните карти на продуктопроводите, товароподемността на бензовозите, и БДС-тата за тия неща
        Вие очевидно не знаете за какво служат, и как работят танковете. Ако искате да научите нещо - просто попитайте, ще отговоря с удоволствие, служил съм в танкова бригада. Каквото не зная сам - ще поканя грамотни лектори. Но кръчмарските легенди са наистина досадни.

        Коментар


        • #79
          До: Качествата на танк Т-34

          Темата,се проточи излишно.Т34 е танк победител от Втората световна война и ще си остане такъв в историята,независимо от мненията .

          Коментар


          • #80
            До: Качествата на танк Т-34

            Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
            Гледах по Дискавъри две класации на въоръжение през Втората Световна и след това.

            В първата класация за стрелково оръжие на второ място беше АК. На първо - човекът с оръжието.

            А Т-34 беше без конкуренция. На второ, на трето и на първо! И класацията не е правена в Москва, нали?
            Гледал съм го,да. Май в този филм казваха,че без Т-34 цяла Европа щеше да говори немски...Т-34 е легенда-мощно въоръжение,изключителна броня,бърз,икономичен,ремонтопригоден. Често самият екипаж е ремонтирал машината си на бойното поле. Повреда е вкарвала Пантера в специализирана работилница за дни заради сложната конструкция и капризни двг. Апропо,трофейни Т-34 са се ползвани от немската армия.
            Животът е харизан кон според мен...

            Теди

            Коментар


            • #81
              До: Качествата на танк Т-34

              Е това е и големия проблем на танкостроенето - баланса огън - скорост - броня. Никакъв проблем да го направиш непробиваем, но тогава ще спре да се движи. Още по-лесно да стане бърз като невестулка, но ще остане без броня. И съвсем лесно да му се сложи нереално мощно оръжие, тогава пък ще остане без всичко друго. Така или иначе, в цялото танкостроене, след Т-34 няма нищо ново, поне до момента. Само тунинг.
              Освен ако новия руски танк не е с нова идеология, но до тук се чуват разни шашкащи приказки, пък никой май още не е виждал нищо.

              Коментар


              • #82
                До: Качествата на танк Т-34

                Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                Освен ако новия руски танк не е с нова идеология, но до тук се чуват разни шашкащи приказки, пък никой май още не е виждал нищо.
                Един вид ще почнат да мислят и за редовия войник?
                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

                Коментар


                • #83
                  До: Качествата на танк Т-34

                  По съветските устави, в поразения танк за невъзстановима загуба се смята екипажа, не танка.
                  Не знам за какво говориш. Ако за излишно често обсъждания комфорт, то питай саудитците например, защо не щат и да чуят за друго, освен за руска бронетехника. И дават мило и драго, да се отърват от льоклерковете, които се оказаха при тях само с рушвет. Или се поинтересувай от новото БМП, което осигурява живота на екипажа и десанта десет денонощия, заровено под земята.

                  Коментар


                  • #84
                    До: Качествата на танк Т-34

                    Хайде да разгледаме кой по-мисли за хората си.През втората световна война най-произвеждания танк не е т-34,а американския "Шърман" ,знаели са му всички недостатъци,знаели са че поради бензиновия си агрегат се пали за секунди и екипажа няма почти никакъв шанс да излезе и въпреки всичко го произвеждат,защото е евтин и лесен за направа.Именно затова съюзниците имат изобщо някакъв успех на западния фронт и в африка,защото на един изваден от строя шърман вкарват в боя три,да ама тия изгорелите в първия са си все така мъртви.Та от към техническа гледна точка руснаците са мислели къде по разумно за танкистите си. Жертвите при тях не са от изостаналост или некачествена бойна техника,а от остаряло тактическо мислене у командния състав в някой моменти-например безмислени фронтални атаки,всеки ден крачка напред и тем подобни.

                    Коментар


                    • #85
                      До: Качествата на танк Т-34

                      Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                      ...Освен ако новия руски танк не е с нова идеология, но до тук се чуват разни шашкащи приказки, пък никой май още не е виждал нищо.
                      Ако имаш предвид Черния орел, то за него твърдят, че няма екипаж в купола. Съответно значително нископрофилен. А екипажа е само двама души(не помня, може би три) в предната част на корпуса.

                      Коментар


                      • #86
                        До: Качествата на танк Т-34

                        3 човека екипаж
                        TOYOTA SEQUOIA ‘11
                        W140 S420 '99

                        Коментар


                        • #87
                          До: Качествата на танк Т-34

                          Чакам някой най-накрая да каже нещо съществено. Това, че на верижните машини трансмисията им е по-деликатен възел от двигателя и че сума Т34ки са си носили по една резервна вързана зад купола как да е. Че над 1/3 от безвъзвратните загуби на Т34 са се дължали на механични повреди също как да е. Обаче да погледнем общите загуби на Източния фронт. Швабите губят малко над 30 000 танка и САУ, а руснаците малко под 100 000, от които към 70 000 в стратегическите операции. Накратко, Т34 може и да не е бил най-добрият танк, но вероятно е бил най-малко лошият за онези условия. Главното му достойнство обаче е именно навалицата на изхода на заводите им. Айде, загубите разбрахме, че са от командването, иначе танкът си е бил върх за времето и немците в числено отношения на загубите поне двукратно превъзхождат руснаците, но да кажем, че и това е от командването. Във войната няма равни други условия, та това е положението.

                          Квото било - било. Отдавна танкът е анахронизъм. Нещо като тежките рицари. Още от 43та започва да става ясно, че тая вече няма да я бъде. Срещу кинетично поразяване схемата е проста - трупай броня и се успокоявай, че и противникът трябва да става все по-масивен, за да те трепе, т.е. няма да му излиза евтин масрафът. Оръдия, снаряди, глупости... Появата на сцената на съчетанието от кумулативен ефект и ракетен двигател е краят на господството на танковете. Оттам нататък пропастта в стойността на средството за поразяване и защитата само расте. Композитни и активни брони, незмамсикво и накрая машина за десетки милиони, срещу която се бълват разни реактивни плюнки за някакви хиляди, от които едно-две попадения са достатъчни, за да отиде танкът за скрап. Ако пък решим да подходим с по-скъпи установки, там разни самонасочвания, управления и машинен пуск, работата става отчайваща. Пък след витловите щурмоваци от Войната се появиха разни други платформи - реактивни щурмоваци и най-вече хеликоптери и картината съвсем става катастрофална. За кумулативни касетъчни снаряди и бомби няма да говорим. Остава и отгоре на танка да започнат да слагат стотици милиметри броня и съвсем ще я втасаме.

                          Отдавна отмина времето на тежките брони, защото битката срещу преките попадения е обречена. Вече всичко е скорост, прецизност и неуловимост. Разположи няколко екипа с ПТУРСове и чакай да дойдат танковете, пък гледай кво се казва ренталбилност - срещу загуби в хиляди, нанасяш щети в милиони и чакаш да видиш колко време ще издържи противникът на такова темпо. Да не говорим какво става когато установките са механизирани...

                          Коментар


                          • #88
                            До: Качествата на танк Т-34

                            Ти да си чух нещо за тн изделия Щора или Арена? Ти по принцип видя ли си на живо танк? Виж тези клипчета в атачмънта и помисли си малко.
                            Прикачени файлове

                            Коментар


                            • #89
                              До: Качествата на танк Т-34

                              Ало, клипаджията, танк виждам за първи път и то благодарение на твоя принос сега, върху който "поразсъждавах и ето до какъв извод стигнах" - въпросната Щора е просто поредният смутител, а Арената е поредният етюд на тема активна броня. И двете насоки принципно ги има от поне 30-40 години. И чудо голямо.

                              Сега конкретно по двете системи - Щората във вертикала никаква я няма и затова в тези фундаментални клипчета стрелят с някви СПГта. Съвременните ръчни ПТУРСове освен, че са тандемни, имат двойно поразяване на целта - или с хоризонтална, или с вертикална траектория, а за по-сериозните да не говорим.

                              И двете системи напрактика са изпробвани в разни нетехнологични конфликти и комбинацията им доста повишава живучестта на танка, срещу примерно РТГта и СПГта, като не ги допуска до него.

                              Обаче не ти разбрах тезата. Това са системи, които предотвратяват прякото попадение по бронята и именно това казах в последното ми мнение ама явно не четеш - номерът е да не те улучват изобщо. Тези неща със същия успех работят и на БМПта, БТРи и прочее вредител, та за какво му е тогава изобщо бронята на танка? За да устисква на кинетични снаряди с право мерене и да се върнем на бленуваните танкови сражения? Неслучайно БМПто стана това, което е сега и се радва на такава популярност - защото е концептуално адекватно на съвременните условия и още повече на тенденциите, а не анахронизъм, чийто живот се чудят как да удължат.

                              Изобщо не питам как се справят тези системи срещу касетъчни кумулативни заряди или с вариацията самоковящи се сърдечници, с каквито направиха евреите луди в Ливан преди няколко години, а сега успешно разфасоват американците в Ирак.

                              Коментар


                              • #90
                                До: Качествата на танк Т-34

                                Без да съм специалист ,само да попитам дали някой от Вас е стрелял по танк справо мерене, с СПГ, респективно РПГ или ПТРС.
                                Не случайно т 72 е висок 2.2 м срещу 2.45 на т- 34 и 2.44 на Абрамс.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                Тук са 4 потребители онлайн. 0 потребители и 4 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X