Обява

Свий
Няма добавени обяви.

България 1944 - Какво щеше да стане ...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
    Как какво се е случилобе Кольо
    Нали от там започна тая тема.
    Във военно отношение падат. В всякакво друго печелят и в 21 век са много преди нас.
    Изобщо, както показах с прости данни, всички които са се били против ркка са по добре от нас. Колкото повече са се били, толкова по добре.
    Това и беше примера с Финландия. Няколко войни със СССР 39-45. Сега са където са.
    Моето мнение е, че сегашното положение на Полша не е от това, че са се опънали на руснаците тогава. Нали не мислиш, че на Сталин, и после на Хрусчов и Брежнев много им е било през хея дали поляците им са се опънали, та заслужават уважение заради това?
    За Финландия причините са съсвем други, опъването във войната няма отношение. Или поне не толкова колко то се мъчиш да ни убедиш, че е. Съвсем отделно е това, че те не попадат в зоната на съветско влияние според договорката между тримата големи.
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Във военно отношение падат. В всякакво друго печелят и в 21 век са много преди нас.
      Изобщо, както показах с прости данни, всички които са се били против ркка са по добре от нас. Колкото повече са се били, толкова по добре.
      Това и беше примера с Финландия. Няколко войни със СССР 39-45. Сега са където са.
      Нещо не схващам връзката че след като са се озъбили на СССР и са изяли пердаха има някаква връзка със сегашното им положение . Поляците го изядоха първо от германците после от руснаците през втората световна а и те строиха 45 години социализъм като нас . Полша губи около 6 милиона човека през войната .
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

https://www.bnt.bg/bg/a/potomk-na-vi...-ot-makedoniya

Много поучително
        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Грешка, извинете.

Коментар

Всъщност, нека направим списък кой не сваля гащи пред ркка от източния блок

- Полша
            - Румъния
            - Унгария
            - Словакия

Допълвайте
            Сега вицове ли ще си разказваме?

Ма румънците са едни такива велики воини, че равни нЕмат. Какво правят, когато на 28 юни 1940 РККА влиза и си окупира Бесарабия и Северна Буковина, а после Унгария си взима северна Трансилвания, пък ние - Южна Добруджа?

Включват се масирано във войната срещу Съветите, но ... още първите им действия не са особено убедителни. Не успяват да преодолеят съпротивата даже на граничарите, а плацдармите им не само са в голямата си част ликвидирани, ами и руснаците успяват на 25 и 26 юни (!!!) да създадат плацдарм на румънска територия, от който се оттеглят не защо румънците са ги изхвърлили, ами защото Съветите отстъпват яко навсякъде и няма как тези долу да не последват тези действия.
            В боевете за Одеса румънците понасят доста тежки загуби без да постигнат особени успехи. При Сталинград те са слабото звено и отнасят големи шамари.
            Виж, в трепането на евреи, цигани и т.н. са се представили доста силно.

През 1944 се опъват доде има немци да ги спасяват. При първата Яш-Кишиневска операция (март-май) румънците отнасят шамарите, а положението е спасено от немците (дивизия Гросдойчланд), които устройват касапница за съветските танкисти (около 350 танка фира).
            При втората - немците вече са прехвърлили сили на север в Украина и Беларус, южната им групировка е отслабена и става каквото става. На 20 август започват съветско настъпление и за 2 дни са попилени 7 румънски и 2 немски дивизии. Само след 3 дни в Букурещ вече има преврат, Антонеску е свален, новото правителство излиза от войната и на 24 август обявява война на Германия и иска помощ от СССР ...

И оти ги ручАли жабетата? На Източния фронт само убити дават 480,000 (четиристотин и осемдесет хиляди). ранени и осакатени - над 100,000. Бесарабия си остава в Съветския съюз, а Румъния - в Източния блок под съветски контрол.

Унгария и Словакия са друга бира. Едните са наследници на Австро-Унгария и после вървят по стъпките на немците. Идейна близост, дето се вика. Словакия (Първата Словашка република) е марионетна държавица, дължаща съществуването си на Хитлер.
            С кого да са и двете, ако не с Германия.

За Полша ... Ами може би стига да се каже, че Русия е за Полша това, което е за нас Турция ...

Последно редактирано от Чавдар (V93); 03-12-19, 19:49.
            Ние не сме неутрални!

Коментар

• sek.1
              sek.1 коментира
              Редактиране на коментар
              И в Унгария става същото малко по късно . На 20.01.1945 година Унгария подписва примирие със СССР и нейната армия започва да се бие с германците . При обсадата на Будапеща и последвалите боеве загиват към 200 000 мирни жители от населението на града щото Хитлер го обявява за град крепост .
              Последно редактирано от sek.1; 04-12-19, 05:25.

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
            И оти ги ручАли жабетата? На Източния фронт само убити дават 480,000 (четиристотин и осемдесет хиляди). ранени и осакатени - над 100,000. Бесарабия си остава в Съветския съюз, а Румъния - в Източния блок под съветски контрол.
            Те това, заедно с казаното от Станьо в пост 92 се опитваме да обясним на Търтьо.
            Ама той си е вироглав, и няма назад.
            То и ние де.

Коментар

• sek.1
              sek.1 коментира
              Редактиране на коментар
              Кольо моето скромно мнение е че и най кьопавия мир е за предпочитане пред една хубава война . За мое щастие съм бил на няколко места където току що е приключила пълномащабна гражданска война с използване от двете страни на танкове ; тежка артилерия и авиация . Нямам никакво желание така да изглежда България . Един - два 122 ОФ снаряда на изделие 2С1 са в състояние да разрушат за миг това което си градил цял един живот . Аз лично съм безкрайно благодарен на хората взели решението да не превърнат за пореден път България в бойно поле .

Я направи връзката между боя с ркка и благополучието в 21 век?
            Дали останалите държави от бившия източен блок не са по-добре от нас, защото след края на източния блок не всичките им управници са си продали гъзовете и са разпродали държавите?Веднъж започваме от нула след втората световна война, когато геройски е било разкрадено и раздадено останалото от царство България, после още веднъж започваме от нула към края на 90-те или по-скоро малко след 2000-та, понеже преди това бяхме и яко на минус.

Коментар

• Кольо
              Кольо коментира
              Редактиране на коментар
              Липсата на софийска есен си се дължи на нашето овчедушие най-вече. Просто сме си такива...

• turtey
              turtey коментира
              Редактиране на коментар
              Нали това казвам и аз през цялото време.

• sek.1
              sek.1 коментира
              Редактиране на коментар
              Това че ние сами си ликвидирахме промишлеността и селското стопансво в края на миналия век няма нищо общо с втората световна и резултатите от нея .

Ора, писАли сме го преди, ще го напиша пак-ние сме ЕДНИ от ПЪРВИТЕ(още 45-та) които започват да ритат срещу ръжена(новата власт, ерго-СССР)-преди на унгарци, чехи или поляци изобщо да им мине през ума.Съпротивата продължава повече от десет години и наброява няколко пъти повече участници от партизанското движение. Може би точно това е причината(+проливите) в България да бъде натресен един от най-послушните режими и едно от най-жестоките прочиствания на "вражески" елементи.
            М!
            https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93...BD%D0%B8%D0%B5
            та айде да не се изкарваме зорлем чак такива Овци.
            ПП.Офтопик-Търтей, планината сама по себе си не върши работа.Това не е крепостна стена.Една планина се прегазва също толкова лесно колкото и една ливада.За да стане крепост са ти нужни специални войски и те не са точно кашици-"Еделвайс" предполагам знаеш кои са...Ето ти тема за размисъл:

Последно редактирано от ЕМО; 03-12-19, 23:55.
            Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
            Джон Кенеди

Коментар

• turtey
              turtey коментира
              Редактиране на коментар
              Чак такива овце не сме били, но зорлем ставаме. Което е видно от те тая те тема.

На "избора" се дължи огромната бройка "безследно изчезнали" в редиците на БА в заключителния етап на войната. Те са повече от доказано убитите. Вероятно немалка част от тях са и загинали, но за по-голямата има теории, че просто са дезертирали. Следвоенният свят винаги предоставя много такива възможности на хората, които или няма къде да се върнат, или не искат, но по някакъв повод се оказват повлечени от военна кампания далеч от дома си.
            Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

• Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
              Всъщност разбрах - Терзиев според когото е все тая дали си българин или румънец (примерно) явно е прав
              Предполагам тоя камък падна у мойта градинка. Ами откъснатите БГ територии нещо не се натискат да се зоват горди българи, ами точно обратно. Дума не дават да се чуе за българския им корен, че и се обиждат.
              Не е въпросът ние тука какво мислим. На мен лично ми е все тая кой ще ми крадне данъците. По едно време имахме правителство от испанец, руснак и турчин. Ако е румънец няма да е по - различно. Тъй сме си го направили.

Коментар

• Не е испанец. По-скоро германец, по произход. По рождение си е българин

Коментар

• ikirov
                  ikirov коментира
                  Редактиране на коментар
                  Само дето не знаеше български много много, ама как да е. От бай Тодор нататък ни водят към откровено чужди интереси. Дори вече официално българите са малцинство, новото попълнение от родилното. Ей го де е Косово, мечката игра у комшиите, поглежда и към нас.

• Първоначално публикуван от ikirov Преглед на мнение
                Предполагам тоя камък падна у мойта градинка. Ами откъснатите БГ територии нещо не се натискат да се зоват горди българи, ами точно обратно. Дума не дават да се чуе за българския им корен, че и се обиждат.
                Не е въпросът ние тука какво мислим. На мен лично ми е все тая кой ще ми крадне данъците. По едно време имахме правителство от испанец, руснак и турчин. Ако е румънец няма да е по - различно. Тъй сме си го направили.
                Това е откровена глупост.Мои близки приятели, бесарабски българи се ядосваха преди няколко години, че ги мотат за българско гражданство, а великомакедонците, които вадят гражданство само по сметка им оправяли документите по-бързо.Нито останалите българи в Турция се срамуват да кажат, че са българи, или да се правят на турци, когато видят българин.Напротив веднага обръщат от английски или турски на български, дори без да е станало въпрос, само да доловят акцента.Виж македонците се чувстват като опарени като им спомене някой, че са българи, но според мен това се дължи само на факта, че не спряхме руснаците до стара планина и още ги е срам.

Коментар

• turtey
                  turtey коментира
                  Редактиране на коментар
                  Ц, чувстват се предадени и изоставени. Щото за капак се бихме с германците за да ги дадем на Сърбия.

• Кольо
                  Кольо коментира
                  Редактиране на коментар
                  Не е до чувстване.
                  Така са възпитани от Тито и югославската пропаганда. Да де-пак се чувстват...повече сърби отколкото българи. Ако ги питаш сърби ли са-не са.
                  А българи ли са? И българи не са. Те са си македонци, щото така им е насаждано в главите 45 години.

• Първоначално публикуван от Kirilpm Преглед на мнение

Това е откровена глупост.Мои близки приятели, бесарабски българи се ядосваха преди няколко години, че ги мотат за българско гражданство, а великомакедонците, които вадят гражданство само по сметка им оправяли документите по-бързо...
                Kaто им изнася са българи. Щото им се отварят портите на ЕС. Иначе хич не се радват на перспективата да ги управляват герберските калинки. Ако пуснат референдум у Македония дали да се присъедини към България - сигурен съм, че ще са против.
                Дори има случаи нашенци с турски имена си ги сменят доброволно с български, щото у Германия по-лесно ги вземали на работа.

Коментар

• Първоначално публикуван от ikirov Преглед на мнение
                  Kaто им изнася са българи. Щото им се отварят портите на ЕС.
                  Българите в Бесарабия са много повече българи от някои в България. Ако не си бил в Бесарабия, отиди. Ще се учудиш много.
                  יעבור
                  «И това ще мине»

Коментар

• Кольо
                    Кольо коментира
                    Редактиране на коментар
                    Имаме съфорумник от този край. Даже се замислям да му ида на гости, че си имаме приказка.
                    Но не знам какви са условията за влизане в Украйна, можеш ли да кажеш нещо по-подробно?

• Skorpion_BG
                    Skorpion_BG коментира
                    Редактиране на коментар
                    Коле, никакви условия няма - тръгваш с паспорт и това е. Няма визи и така нататък. През 2010 ходихме няколко джипа, има тема във форума. Напълниха ми душата хората в Бесарабия тогава, евала, големи българи. Не мисля, че нещо се е променило от тогава.

• Kirilpm
                    Kirilpm коментира
                    Редактиране на коментар
                    Точно това имах предвид с по-горния пост, но явно колегата не ме е разбрал.Когато започна войната в Украйна, моите приятели се ядосваха, че не им издават български паспорти и не им дават гражданство, а идването им в България беше поради всичко друго но не и по сметка.До колкото разбрах в Украйна се мъчели да пробутват някакви глупости включително и смяна на имена(от кого ли са взели идеята) и просто им беше дошло до гуша.Иначе за тях мога да кажа, че няма толкова топли и гостоприемни хора, дори когато са на квартира много далеч от родния им дом.

• Я, дойдохме си на думата - "...От бай Тодор нататък ни водят към откровено чужди интереси..." Щото той все нашите е защитавал, нали? Па си го помирисал само...
                  Сега ми светна и защо подскачаш като онзи руски поп против истанбулската конвенция и пишеш глупости по тоя повод.

Ще стане, уверен съм, ма няма да е лесно. Някой ден.

Коментар

• ikirov
                    ikirov коментира
                    Редактиране на коментар
                    Тая конвенция за какво ти е на тебе лично? Всичката я втасахме, до правата на изродите ли опряхме?

• Кольо
                    Кольо коментира
                    Редактиране на коментар
                    Тук съм напълно съгласен с Ванката.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X