Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Самозащита, оръжие и закон

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Re: Самозащита, оръжие и закон

Относно закон и самозащита някой може ли да ми каже в кой/кои закони е формулирано това понятие и някви основни негови парамертри. То е ясно че закона зависи от това кой го чете, но поне някви представи и насоки да получа ще съм доволен
    Танки грязи не боятся!

Коментар

То няма закон за самозащитата ... Каквото има - в Наказателния кодекс и в Закона за КОС.

Коментар

То в КОС не е ли само за огнестрелни оръжия и взривни вещества. А ако използваш бокс, палка, нож .... каква е там ситуацията. При положение че си нападнат ако след това прекалиш с нападателя носиш ли няква отговорност?
        Танки грязи не боятся!

Коментар

В тая история "ОС" значи Общоопасни Средства. Щом законът за КОС не се занимава с нещо, значи то не е ОС.
          Толкова повече че с тиган се убива по-лесно и изненадващо, отколкото с бокс. ИМХО.

Коментар

Не съм специалист по защитно каране, но веднъж дочух за една защитна маневра когато те преследват и ми звучи доста разумна. Когато е зад теб даваш на задна и газ до дупка... Логикато е, че после ти ще стигнеш бая по-далеч със смачкана задна броня, отколкото той със спукан радиатор. Особено, ако отзад имаш разни железа, тегличи и т.н.
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
              Не съм специалист по защитно каране, но веднъж дочух за една защитна маневра когато те преследват и ми звучи доста разумна. Когато е зад теб даваш на задна и газ до дупка... Логикато е, че после ти ще стигнеш бая по-далеч със смачкана задна броня, отколкото той със спукан радиатор. Особено, ако отзад имаш разни железа, тегличи и т.н.
              И след това винаги можеш да претендираш пред КАТ, че той те е блъснал отзад докато си бил спрял. :-)))))
              Майтап бе Уили. ;-)))))
              Последно редактирано от blackfirefly; 06-04-07, 11:52.
              Only after the last tree has been cut down,
              Only after the last river has been poisoned,
              Only after the last fish has been caught,
              Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

До: Самозащита, оръжие и закон

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                Още не сме свикнали сами да си решаваме проблемите... Ако след 22 часа проникне с взлом в къщата ти, съвсем спокойно можеш да му отнесеш и двете глави, важното е да докажеш че е взлом.. и че не е съседа дошъл за малко сол
                Ти в древен Рим ли живееш?
                НЕ ПОДВЕЖДАЙ ХОРАТА!

Коментар

До: Re: Самозащита, оръжие и закон

Първоначално публикуван от KamAZadjiq Преглед на мнение
                  Относно закон и самозащита някой може ли да ми каже в кой/кои закони е формулирано това понятие и някви основни негови парамертри. То е ясно че закона зависи от това кой го чете, но поне някви представи и насоки да получа ще съм доволен
                  Заповядай!
                  НК
                  Чл. 12. (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана - за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.
                  (2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.
                  (3) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Независимо от характера и опасността на защитата няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако:
                  1. (обявена за противоконституционна с РКС № 19 от 1997 г. - ДВ, бр. 120 от 1997 г.)
                  2. (обявена за противоконституционна с РКС № 19 от 1997 г. - ДВ, бр. 120 от 1997 г.)
                  3. (обявена за противоконституционна с РКС № 19 от 1997 г. - ДВ, бр. 120 от 1997 г., относно думите "вилен имот или стопански обект") нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище;
                  4. (обявена за противоконституционна с РКС № 19 от 1997 г. - ДВ, бр. 120 от 1997 г.)
                  5. (обявена за противоконституционна с РКС № 19 от 1997 г. - ДВ, бр. 120 от 1997 г.)
                  6. нападението не може да бъде отблъснато по друг начин.
                  (4) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., предишна ал. 3, бр. 62 от 1997 г.) Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение.
                  Чл. 12а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (1) Не е общественоопасно причиняването на вреди на лице, извършило престъпление при неговото задържане за предаване на органите на властта и предотвратяване на възможността за извършване на друго престъпление, ако няма друг начин за неговото задържане и ако при това задържане не е допуснато превишаване на необходимите и законосъобразни мерки.
                  (2) Необходимите мерки за задържане на лице, извършило престъпление, се превишават тогава, когато има явно несъответствие между характера и степента на обществената опасност на извършеното от задържаното лице престъпление и обстоятелствата по задържането, както и когато на лицето без необходимост се причинява явно прекомерна вреда. В тези случаи наказателна отговорност се носи само в случаите на умишлено причиняване на вредата.
                  Чл. 13. (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено от някого при крайна необходимост - за да спаси държавни или обществени интереси, както и свои или на другиго лични или имотни блага от непосредствена опасност, която деецът не е могъл да избегне по друг начин, ако причинените от деянието вреди са по-малко значителни от предотвратените.
                  (2) Няма крайна необходимост, когато самото отбягване от опасността съставлява престъпление.

Коментар

Законът конкретно в тези случаи е второстопенен, а основното е колко ти е добър адвокатът и как ще ги усуче нещата със съдията.

Лично познавам двама, които са гръмнали тъпаците в гръб и им се е разминало. Единият стреля, докато бягаха с куфарчето му, след като го бяха тряснали по главата, а другият си стреля по отдалечаващия се Мерцедес и трупяса по случайност джамбазина. Какви им бяха разходите и разправиите не знам, но е факт, че никой от тях не влезе никъде.

Коментар

Това е един от най-мъгливите и възможни да се тълкуват по хиляда различни начина закони. Като сложиш и всички наредби... И в крайна сметка още преди години сам си върнах разрешителното, след като банковите клонове изникнаха навсякъде(включително и в интернет).
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Offtopic. Не зная дали има връзка но може и да ви заинтересува.Благодаря.
                        http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=18709
                        и това:
                        http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=18709
                        Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

А някой които скоро се е борил може ли да ми каже как аз (един обикновен отговорен човечец) може да си вземе разрешително за огнестрелно оръжие. Бил съм нападан от многобройна група и съм сигурен че ако имах огнестрелно оръжие щяха да спрат.
                          Нямам фирма, не работя като охрана, не съм бил военен или полицай. Може и на лично . Предварително благодаря за всякаква информация.

Коментар

До: Re: Самозащита, оръжие и закон

Първоначално публикуван от klasanov Преглед на мнение
                            Заповядай!
                            НК
                            Чл. 12. (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана - за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.
                            (2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.
                            (3) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Независимо от характера и опасността на защитата няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако:
                            1. (обявена за противоконституционна с РКС № 19 от 1997 г. - ДВ, бр. 120 от 1997 г.)
                            2. (обявена за противоконституционна с РКС № 19 от 1997 г. - ДВ, бр. 120 от 1997 г.)
                            3. (обявена за противоконституционна с РКС № 19 от 1997 г. - ДВ, бр. 120 от 1997 г., относно думите "вилен имот или стопански обект") нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище;
                            4. (обявена за противоконституционна с РКС № 19 от 1997 г. - ДВ, бр. 120 от 1997 г.)
                            5. (обявена за противоконституционна с РКС № 19 от 1997 г. - ДВ, бр. 120 от 1997 г.)
                            6. нападението не може да бъде отблъснато по друг начин.
                            (4) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., предишна ал. 3, бр. 62 от 1997 г.) Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение.
                            Чл. 12а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (1) Не е общественоопасно причиняването на вреди на лице, извършило престъпление при неговото задържане за предаване на органите на властта и предотвратяване на възможността за извършване на друго престъпление, ако няма друг начин за неговото задържане и ако при това задържане не е допуснато превишаване на необходимите и законосъобразни мерки.
                            (2) Необходимите мерки за задържане на лице, извършило престъпление, се превишават тогава, когато има явно несъответствие между характера и степента на обществената опасност на извършеното от задържаното лице престъпление и обстоятелствата по задържането, както и когато на лицето без необходимост се причинява явно прекомерна вреда. В тези случаи наказателна отговорност се носи само в случаите на умишлено причиняване на вредата.
                            Чл. 13. (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено от някого при крайна необходимост - за да спаси държавни или обществени интереси, както и свои или на другиго лични или имотни блага от непосредствена опасност, която деецът не е могъл да избегне по друг начин, ако причинените от деянието вреди са по-малко значителни от предотвратените.
                            (2) Няма крайна необходимост, когато самото отбягване от опасността съставлява престъпление.
                            Едва ли при реално необходима самозащита някой ще мисли за последствията от евентуалните причинени поражения по нападателяСамозащита значи да оцелеешДА ОЦЕЛЕЕШ-а не да мислиш дали нещо ще му стане на този който те е нападнал.Напротив-аз смятам че при положение че си нападнат и считаш че има опасност-трябва да се реагира с всички възможни средства и по такъв начин че да се нанесат на нападателя колкото се може повече поражения защото като му се размине няколко пъти и добива чувство за недосегаем и продължава да вреди на други хора(които може би няма да имат възможност да реагират адекватно)

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
                              А някой които скоро се е борил може ли да ми каже как аз (един обикновен отговорен човечец) може да си вземе разрешително за огнестрелно оръжие. Бил съм нападан от многобройна група и съм сигурен че ако имах огнестрелно оръжие щяха да спрат.
                              Нямам фирма, не работя като охрана, не съм бил военен или полицай. Може и на лично . Предварително благодаря за всякаква информация.
                              Единственото обективно условие е да нямаш задължения към държавата и общините. Всичко останало е субективно, т. е. - трябва ти адвокат. Той ще уреди плащанията!
                              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
                                Ако отговаряш на изискванията по закон - нямаш присъди, добро психическо здраве, изкаран успешно курс и т.н. Единственото което ти трябва е МНОГО време, МНОГО нерви и приличен адвокат. На теория не могат да ти откажат, но на практика го правят. Няколко месеца дела и теорията и практиката стават едно... Ама наистина много време и нерви трябват. И читав адвокат.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X