От: Какво правим с БА?
Може ли аз по желание?
Точно тоя никъде и никога не ни е вкарвал, а много умело си преписа некои заслуги по това вкарване. Решение по въпроса за вкарването ни както в ОТАН, така и в EC се взе на запад, за нас по милост, за тях по геополитически и стратегически причини. Реално погледнато и до ден днешен не отговаряме почти на нито един критерии нито за НАТО, нито за EC откъдето и както и да го погледнеш.
Стотици единици бронирана техника, aрт. системи, ракети и т.н. Техническата годност или негодност е въпрос на ремонт и модернизация. До ден днешен в другите държави от бившия вършавски, такава техника се ползва и съхранява под една или друга форма и поетапно и постепенно се заменя, когато може и ако може. Мен като ми се счупи колата обикновенно не я почвам с горелката и резачката, ами я водя на сервиз. Това поне докато немам стотинки за нова кола (както армията и държавата ни нямат пари за нова/друга техника). На практика от както има реформи в тая армия, само се реже и съкращава. Нищо не се заменя или модернизира. Ако ситуацията беше: режем 3 Т-55, купуваме 1 Леопард, ОК съгласен съм. Ама то само режем.
Мен (България) договора между руснаци и американци ама ич не ме брига. Не сме били никога страна по тоя договор, а ни надупиха и принудиха да ги свалим тея ракети. По молба на мнoгoуважаваните и обичани нам съседи от югоизток. Щото те са малко по-прагматични: аркадаш, аркадаш, ама я махнете ракетите, па тогава сме аркадаш.
След 89 никакви руснаци не са се разпореждали с ракетите в БГ. При унищожаването им беше използвана техническа помощ от тяхна страна за да не стане някой сакатлък, нищо повече.
Това че снабдяване и тил не си е свършило работата и не е осигурило бойни глави, не прави ракетите нестрашни или куци (ако въобще е било така). Спомена ми за проблемни бойни глави е относно Скaдовете, а не за SS-23. Страховити бяха с това, че след пуска на практика бяха неоткриваеми и нямаше спасение от тях+ доста добра като за Балканите далекобойност от около 400-450 км + изключителна точност.
Аз лично съм готов, да. И 200 ще дам. И не за да става варшавска армия като някога, а да стане съвременна НАТОвска нормална, като да кажем на Финландия или Австрия (поне по територия и население го докарват колкото нас). А не да сме цървулите на Европа дето по назад и от албанците останахме. А те тея пари си ги взимат пак от нас чрез данъците, не е като да е безплатен подарък.
Нагъзена е и още как. Щото мантрата "в НАТО сме, то ще ни пази" взе много да мирише. То това НАТО е военен съюз, а не пенсионерски клуб. Много чудно, ако всеки почне като нас и каже, ми то ние сме в НАТО, те ще ни пазят, па ние ни танкове ще имаме, ни самолети, ни пушки. Егати НАТОто ще се заформи тогава. Иначе, да става, по милост ни търпят, пазят ни, скоро и техни самолети ще ни боднат да ни носят ВВС дежурството, щото ние пак нямаме. Хуу де, ама това даване и пазене не е за без пари и заради сините ни очи. Колкото повече те го правят вместо ние сами да си го организираме, толкова повече ставаме политически, икономически и военно зависими. Та не нагъзена, ами направо опъната ни е държавата.
Може ли аз по желание?
Първоначално публикуван от BulAf
Преглед на мнение
Преглед на мнение
Преглед на мнение
Преглед на мнение
Преглед на мнение