Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Никога не е късно човек да стане за резил" :)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: "Никога не е късно човек да стане за резил"

Тия армейските сакатлъци изобщо не ги броя. По спомени - едно ПКТ влязло обратно в куполата на танка поради не добро закрепване- резултат трима тъпо гледащи танкисти. Изстрел в касата при сдаване на нарядният ПМ. - резултат четирима (нов и стар наряд) тъпо гледащи. И още доста подобни.... вкл. ако може да се брои за подобен случай и къс ред с КПВТ във вишката !!! по време на нощни стрелби. Резултат- държавният изпит продъжи от окоп с рогатка.
    Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
    No man left's behind !!!!

Коментар

През Соца купих първата си (служебна) карабина ZKK 600, 30-06 и веднага заминахме командировка в едно ловно стопанство, за да я пробваме. Напълних пълнителя, заредих, прицелих се и дръпнах спусъка. Последва мощен гръм и силен удар в лицето. По оцъклените погледи на колегите разбрах, че съм пострадал - лицето ми беше в кръв... Оказа се, че при експлозията около 3 мм от патрона не е влязъл в патронника, газовете са ми направили повърхностни рани и само окото ми е останало здраво. Затворът около иглата приличаше на горен с електрожен. После носих пушката на експерт-оръжейник, но така и не се разбра какво точно се е случило.
      ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
        Тия армейските сакатлъци изобщо не ги броя. По спомени - едно ПКТ влязло обратно в куполата на танка поради не добро закрепване- резултат трима тъпо гледащи танкисти. Изстрел в касата при сдаване на нарядният ПМ. - резултат четирима (нов и стар наряд) тъпо гледащи. И още доста подобни.... вкл. ако може да се брои за подобен случай и къс ред с КПВТ във вишката !!! по време на нощни стрелби. Резултат- държавният изпит продъжи от окоп с рогатка.
        И това все ти ли?

Коментар

Първоначално публикуван от Павлин Андреев Преглед на мнение
          Слагам патрон в патронника през прозореца на затвора. След това слагам пълен пълнител и освобождавам затвора.
          Не е било баш така, ама да речем че си се объркал при писането! Щото при сложен предварително патрон в патронника и след това поставяне на пълен пълнител и освобождаване на затвора от задръжката (в тази последователност) затвора ще забута патрон от пълнителя и ще го тресне в патрона дето вече е в патронника!

Свободен достъп до огнестрелно оръжие имам от съвсем невръстна детска възраст. Също от тогава съм възпитаван че оръжието е инструмент за предизвикване на смърт, демонстрирани са ми последиците от употреба на оръжие (върху животни разбира се) и съм обучаван да боравя безопасно и с респект с оръжието. Бях на 6 когато баща ми ми купи газ-сигнален италиански револвер 6мм. и ми се предовери да ми го даде да си играя безконтролно с него. Като ме хванаха че намотавам левкопласт на пирон, натъпквам го в цевта и така го изстрелвам, револверчето изчезна и получих достъп до него отново чак след няколко години когато вече ме взимаха и на лов по полето и ме бяха научили да стрелям и с ловна пушка. От почти 11 г. имам служебно КНО а от а от около 6г. имам и лично КНО и ловно оръжие. Досега нямам произведен изстрел по невнимание или непредпазливост за което огромен принос (освен възпитанието ми като дете) има и преподавателя ми от полицейската школа в Пазарджик. Тоя човек се вбесяваше само като чуеше думите "контролен изстрел" и ни набиваше яко в главите че най-много сакатлъци са се случили именно от навика да се произвежда контролен изстрел. Другото дето ни набиваше бе " Винаги мислете какво правите, а не действайте инстинктивно! Животните действат по инстинкт, човека мисли!" Имам си правила и утвърдени навици при боравене с оръжие:
          1. Никога не давам контролен изстрел!
          2. Че няма патрон в патронника се убеждавам визуално като издърпвам затвора и поглеждам патронника.
          3. Докато е в ръцете ми оръжието винаги е насочено в безопасна или най-малко опасна посока!
          4. Ако съм носил пистолета с патрон в цевта като дойде ред да го изпразня, вадя пълнителя, хващам пистолета с лява ръка за дръжката така че шепата ми е под отвора за пълнителя, с дясната хващам затворния блок така че дланта ми да покрие отвора, през който излитат гилзите, тогава издърпвам затвора с дясната ръка и патрона пада в лявата ми шепа. Тая операция се получава по тоя начин успешно дори и на тъмно! Няма шанс да забравиш пълнителя, няма шанс патрона да изхвърчи на някъде, няма шанс нещо да остане или влезе в цевта незабелязано!
          5.Никога не оставям, преотстъпвам или дори давам да подържи оръжието си на някой друг! За разлика от колегите си ходя дори и по голяма нужда с пистолета си като си намирам начин да го държа така че хем да не падне където не трябва хем да не го забравя някъде!
          6.(Но не на последно място) Винаги мисля какво правя боравейки с оръжие (а също и шофирайки) и се старая да не действам инстинктивно или машинално на пук на твърденията на някои че боравенето с оръжие (а също и шофирането) трябва да се овладее до степен да действаш машинално без да мислиш!
          А бели и глупости имам все пак с огнестрелно оръжие и те са всичките с онова револверче, което все още пазя макар че е доста почупено и вече не стреля:
          Доста години не бях успял да си намеря капси за револверчето, даже мъчех да го преправя да бие ударника в средата та да ползвам ловни капси та замалко не го счупих. Обаче като дойде демокрацията отвориха и частни оръжейни магазини, и веднъж докато зяпах по рафтовете гледам като моето револверче газово (преди това мислех че е само сигнално и няма газови патрони 6мм.). Веднага купих газови патрони, измъкнах револверчето от тайника и отидох в гората да го пробвам. Стрелях веднъж, обаче изстрел не се чу а само някакво фъштене, гледам от пистолетчето дим излиза и докато го въртя насам натам в недоумение надзъртам и в цевта като го доближавам несъзнателно близо до лицето си, и разбрах моментално ефекта от обгазяване с газово патронче! Добре че предварително бях изчел подробно инструкциите и случайно имаше вада със студена вода наблизо. Оттам се прибирам бесен у дома, разглобявам револверчето и установявам че восъчната тапичка, каквато има на всеки газов 6мм. патрон отпред, е заседнала на преградата в дупката на барабана (револверчето е защитено против употреба на бойни муниции освен с несъосие на дупките на барабана с тази на цевта, ами и с прегради в барабана). Моментално в гаража, разпробиване на гнездата на барабана и нова проба тоя път успешна! Да ама ме глождеше мисълта на колко ли разстояние е ефективен изстрела с толкова малко патронче. Тогава интернет нямах, и литература за газови оръжия не намерих та попълвах празнините в познанието си с питане, и така питайки насам натам получих мъдрия съвет да стрелям по нещо бяло и на каквото разстояние се опуши бялото значи на такова разстояние е ефективен изстрела! Речено сторено, изтъпаних се на 6м от една бяла стена на къща и стрелях, после веднага се приближих към стената да видя има ли следи и като ми стана едно тъъжно, тъъъжно та чак ревнах със сълзи! Добре че имаше чешма на близо! Като ми поразмина обаче продължих с опитите тоя път от 3м. като естественно бях решил да поизчакам преди да търся следи по стената. Баам, и тоя път не се и наложи да ходя до стената - дорева ми се моментално, стана ми и лошо та чак седнах на земята. Като се усвестих реших че ако се наложи 3-4м. е доволно сигурно разстояние за стрелба и повече експерименти няма да си правя.
          "Do not correct a fool, for he will hate you;
          Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
            Не е било баш така, ама да речем че си се объркал при писането! Щото при сложен предварително патрон в патронника и след това поставяне на пълен пълнител и освобождаване на затвора от задръжката (в тази последователност) затвора ще забута патрон от пълнителя и ще го тресне в патрона дето вече е в патронника!
            А, каква глупост съм написал... Съвсем оправдах заглавието на темата!

Разбира се, че първо сваляш затворната задръжка и после слагаш пълнителя! Абе, важното е, че се научих да не вярвам на декокери и т.н. - чукчето вече се сваля плавно с пръст. Затова и изключително много недолюбвам пистолети без открити чукчета.
            "Смъртта е по-лека от перо, Дългът е тежък като планина" - Мейджи, император на Япония

2007' Jeep Cherokee KJ 2,8 CRD

Коментар

Колеги, защо изпразвате оръжието когато се приберете в къщи? Нали все пак го държите в касата и никой няма (или не би следвало да има) достъп до нея? Реално всяко изпразване на пистолета е предпоставка за сакатлък.
              Ако знаеш, че пистолета е зареден ще подхождаш винаги внимателно и с респект към него. Аз лично го изпразвам единствено ако го давам на някой да го разгледа (макар че и това рядко се случва).
              42

Коментар

Първоначално публикуван от PolYank Преглед на мнение
                И това все ти ли?
                Ноп.... в първият случай пълнача беше свършил като кучето на нивата. Във вторият случай колега старши лейтенант- на около 30 см от мене. В третият - давахме отцепление на държавният изпит на кашиците. Само съм бил свидетел.

Коментар

Първоначално публикуван от slaf4u Преглед на мнение
                  Колеги, защо изпразвате оръжието когато се приберете в къщи? Нали все пак го държите в касата и никой няма (или не би следвало да има) достъп до нея? Реално всяко изпразване на пистолета е предпоставка за сакатлък.
                  Ако знаеш, че пистолета е зареден ще подхождаш винаги внимателно и с респект към него. Аз лично го изпразвам единствено ако го давам на някой да го разгледа (макар че и това рядко се случва).
                  Момент- а къде в закона пише, че оръжието се оставя в касата като се прибереш в къщи? И какво например гарантира че ще си спиш в къщи където имаш каса? На мен пистолета ми е в касата само когато ще излизам без него или когато съм в чужбина.
                  Последно редактирано от derhunter; 14-11-13, 23:28.

Коментар

А, каква глупост съм написал... Съвсем оправдах заглавието на темата!

Разбира се, че първо сваляш затворната задръжка и после слагаш пълнителя! Абе, важното е, че се научих да не вярвам на декокери и т.н. - чукчето вече се сваля плавно с пръст. Затова и изключително много недолюбвам пистолети без открити чукчета.
                    Значи проблематичният предпазител на Макаров (който НЕ Е съвременно оръжие) те е отказал от вярата ти в декокерите. Гениално. Апропо спускането на чукчето с пръстче е абсолютно забранено при всички наставления примерно за Зиг Зауер. Гръбначестият да каже как е при тях ама мисля, че понеже имам пръст в наставлението точно така е записано.

Коментар

94-та лятото! Газов револвер. Лечков вкарва с глава за 2:1 за България срещу Германия на световното в САЩ! Пред мен на масата стои револвера и няколко кутии с патрони! Започнах дива бърза хайдушка стрелба директно в къщи, в хола - по посока на отворения прозорец... Бързо презареждане и пак (стреляше се от почти всеки балкон в квартала), и пак. и........ се обгазих с 6 бързи! Така ревящ и сополив се смъкнах към центъра, да празнувам с тълпата... Мисля, че не ми е било толкова гот друг път в живота!

Коментар

[QUOTE]
                        Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
                        Свободен достъп до огнестрелно оръжие имам от съвсем невръстна детска възраст. Също от тогава съм възпитаван че оръжието е инструмент за предизвикване на смърт, демонстрирани са ми последиците от употреба на оръжие (върху животни разбира се) и съм обучаван да боравя безопасно и с респект с оръжието. Бях на 6 когато баща ми ми купи газ-сигнален италиански револвер 6мм. и ми се предовери да ми го даде да си играя безконтролно с него. Като ме хванаха че намотавам левкопласт на пирон, натъпквам го в цевта и така го изстрелвам, револверчето изчезна и получих достъп до него отново чак след няколко години когато вече ме взимаха и на лов по полето и ме бяха научили да стрелям и с ловна пушка. От почти 11 г. имам служебно КНО а от а от около 6г. имам и лично КНО и ловно оръжие. Досега нямам произведен изстрел по невнимание или непредпазливост за което огромен принос (освен възпитанието ми като дете) има и преподавателя ми от полицейската школа в Пазарджик. Тоя човек се вбесяваше само като чуеше думите "контролен изстрел" и ни набиваше яко в главите че най-много сакатлъци са се случили именно от навика да се произвежда контролен изстрел. Другото дето ни набиваше бе " Винаги мислете какво правите, а не действайте инстинктивно! Животните действат по инстинкт, човека мисли!" Имам си правила и утвърдени навици при боравене с оръжие:
                        1. Никога не давам контролен изстрел!
                        2. Че няма патрон в патронника се убеждавам визуално като издърпвам затвора и поглеждам патронника.
                        3. Докато е в ръцете ми оръжието винаги е насочено в безопасна или най-малко опасна посока!
                        4. Ако съм носил пистолета с патрон в цевта като дойде ред да го изпразня, вадя пълнителя, хващам пистолета с лява ръка за дръжката така че шепата ми е под отвора за пълнителя, с дясната хващам затворния блок така че дланта ми да покрие отвора, през който излитат гилзите, тогава издърпвам затвора с дясната ръка и патрона пада в лявата ми шепа. Тая операция се получава по тоя начин успешно дори и на тъмно! Няма шанс да забравиш пълнителя, няма шанс патрона да изхвърчи на някъде, няма шанс нещо да остане или влезе в цевта незабелязано!
                        5.Никога не оставям, преотстъпвам или дори давам да подържи оръжието си на някой друг! За разлика от колегите си ходя дори и по голяма нужда с пистолета си като си намирам начин да го държа така че хем да не падне където не трябва хем да не го забравя някъде!

Съгласен!

6.(Но не на последно място) Винаги мисля какво правя боравейки с оръжие (а също и шофирайки) и се старая да не действам инстинктивно или машинално на пук на твърденията на някои че боравенето с оръжие (а също и шофирането) трябва да се овладее до степен да действаш машинално без да мислиш!
                        Поне както аз го разбирам и практикувам става въпрос за създаване на навици при носене и вадене.
                        Иначе си абсолютно прав. При използване трябва да се мисли и то сериозно.
                        сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                        dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

И аз да се изчервя. 82-ра на миналият век, между кльона и КСП-то, западно от в.Ком дебна за N-ти път един рогач, голям хитрец. Покачил съм се на едно дърво екипиран със СВД. Надлъгвахме се бая време но накрая му взех мярката с един изстрел. Копна ме яко адреналина и скочих от дървото. В момента на приземяване-бум. На два пръста отстрани покрай кубинката, право в земята. Явно като съм скочил не съм махнал пръста от спусъка, За предпазител не съм и помислил.
                          Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                          Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                          В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Значи проблематичният предпазител на Макаров (който НЕ Е съвременно оръжие) те е отказал от вярата ти в декокерите. Гениално. Апропо спускането на чукчето с пръстче е абсолютно забранено при всички наставления примерно за Зиг Зауер. Гръбначестият да каже как е при тях ама мисля, че понеже имам пръст в наставлението точно така е записано.
                            Няма да превръщам темата "За и против" пистолет "Макаров"!
                            Предпазителя на пистолета не е "проблематичен", не съм чувал такъв проблем да е често срещан. Какво пише в наставлението на Зиг-а също не ме интересува - нямам и не мисля да имам желязо за два бона. За мен е тъпо, а и аз ценя парите си. Затова оръжието, което нося позволява поставянето на предпазител да става с патрон в патронника и взведено чукче
                            Вече ако искаш да се похвалиш, че си участвал в написването на нещо - моля - но не ме замесвай. А какво е гениално и какво не е се въздържай да определяш...
                            "Смъртта е по-лека от перо, Дългът е тежък като планина" - Мейджи, император на Япония

2007' Jeep Cherokee KJ 2,8 CRD

Коментар

Момент- а къде в закона пише, че оръжието се оставя в касата като се прибереш в къщи?
                              Никъде в закона не го пише, но като те гледам какви си ги надробил в пост 12 направо си за бой - оставил си патроните в някаква купичка, после пък някой намерил патрон, взел ключовете за касата и ти заредил чифтето. Това говори за липса на оръжейна култура от твоя страна, въпреки 10-те години опит с оръжието, които си имал към дадения момент. От написаното в темата до момента на няколко места видях, че след прибиране в къщи колегите изпразват пистолетите и сутрин преди тръгване пълнят. При мен ситуацията е следната - след прибиране в къщи - пистолета в касата, сутрин - пистолета в кобура. Междувременно никой няма достъп и не знае кода за касата.

И какво например гарантира че ще си спиш в къщи където имаш каса?
                              Нищо не го гарантира и въпроса ми беше поставен за в случаите когато сме в къщи където би следвало да се намира и касата. Как ще си съхраняваме оръжията когато сме на друго място е друг въпрос.
                              На мен пистолета ми е в касата само когато ще излизам без него или когато съм в чужбина.
                              Поправи ме ако греша, но когато си в чужбина закона, който цитираш казва, че пистолета ти няма място в касата в къщи а следва да е на съхранение на едно друго място.

И за да не бъда offtopic:
                              Докато бях студент в Бургас, съквартирантът ми си купи газеняк някакъв, копие на 92F. Поради не знам какви причини реши, че трябвало да го смаже и го направи. След това зареди сигнален патрон в патронника и при опит да спусне чукчето с придържане, чука му се изплъзна заради мазните ръце и съответно последваха тъпи погледи, пищящи уши и опърлен мокет. Добре, че патрона не беше газов, щеше да има рев и сополи...
                              42

Коментар

Няма да превръщам темата "За и против" пистолет "Макаров"!
                                Предпазителя на пистолета не е "проблематичен", не съм чувал такъв проблем да е често срещан. Какво пише в наставлението на Зиг-а също не ме интересува - нямам и не мисля да имам желязо за два бона. За мен е тъпо, а и аз ценя парите си. Затова оръжието, което нося позволява поставянето на предпазител да става с патрон в патронника и взведено чукче
                                Вече ако искаш да се похвалиш, че си участвал в написването на нещо - моля - но не ме замесвай. А какво е гениално и какво не е се въздържай да определяш...
                                Подкрепям изцяло! И малко ме е яд да говорим за проблематичен външен предпазител при модата на пистолети без външен предпазител! По-скоро има изправен или неизправен УСМ, а марката всеки да си избере!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X