Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ФИЗИЧЕСКА,СТРЕЛКОВА И ТАКТИЧЕСКА ПОДГОТОВКА В БА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: ФИЗИЧЕСКА,СТРЕЛКОВА И ТАКТИЧЕСКА ПОДГОТОВКА В БА

Таблицата не излезе добре,мисля че ако тази програма от 2010 е приета ,поне на 3000 метра ще е по-лесно бягането от 96-та
    Последно редактирано от АРКАН; 13-07-13, 21:31.

Коментар

Има още по-нова програма, има я в нета.
      If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнение
        Смятам, че с маратонки и шорти е отлично постижение.
        С оръжие, кубинки и униформа биха го бягали единици в коя да е бригада, където и да е по света.

Иначе физическата подготовка е абсолютната база за развитие на умения в армията, включително пилоти и танкисти.
        От по-горе изнесените размишления и от няколко теми по-назад из форума разбирам, че ако сме бягали 3км то е било 2,2 или макс. 2,5км, ако сме стреляли на стрелбището и мишените са падали, то е било щото оня на полигона винаги е дебнел кой кога стреля и му е смъквал мишАните( подполковник Сирмо Сирмов така им викаше, а и ни риташе ако не моЕм да ги свалим). Бе ние сме били и б*ти и некадърниците бре. Чудя се как като сме скачали от самолетите, парашутите ни, са се отваряли...
        После в други теми се чудим що войската, а и офицерите ѝ, не стават за нищо.
        RAV 4
        F650GS

Коментар

В НСГВ 97-98г. 3км за отличен беше 12 мин. и 30сек,с автомат и сумка,май имаше и сумка за ракети,несе сещам вече.Но си се включвахме на 50% от състава на заставата.После като кадровак не ми се говори.Положението го знаете ,тревички ,лехички и тн.

Коментар

Как беше през 1975-1977 г. в 13-та Сливенска танкова бригада и прилежащите й поделения от 3-та армия:
            Бягаха се 3200 м като за отличен беше 12мин. и 30 сек. Това бяха 8 обиколки на игрището в поделението - по 400 м обиколка.
            И за тренировка, и за изпит се бягаше само с униформата и цинтарите( аз хванах и тия с гумената подметка, но не кубинки) - без снаряжение и екипировка.
            Ако минеш 14-те минути не се зачита и минаваш в групата на постоянно трениращите, включително и късно вечер.
            Искаха 6 коремни на лоста и 10 пъти да вдигнеш над главата си 30 кг тежест, обаче всеки път я вземаш от земята. Това не беше за време, в смисъл не гледаха часовник, но не можеше да оставиш тежестта и да почиваш. И сега си спомням един редник Григоров от свързочниците(старо куче), който всяка свободна минута висеше на лоста и успоредката. И така - 2 години. Когато му носихме куфара до портала при уволнението, приличаше на Шварценегер като млад - и това без зоб, без протеини, без анаболи, с мизерната храна, която ни даваха. Човек, когато е млад, може всичко.
            И на успоредката искаха нещо, но не помня вече, то кога беше... Кашишка полоса с препятствия нямахме.
            Всичко това се искаше от обикновени войници, в случая артилеристи, ракетчици и зенитчици.
            Някъде към шестия месец на службата почти всички успяваха да покрият тези изисквания, тренировките бяха ежедневни, много войници тренираха и доброволно
            в почивните дни, изоставащите - задължително, под ръководството на отдельонния си тренираха и събота и неделя.
            Всички помощник-взводни - "фазаните" - до един покриваха тия норми за отличен. Идваха от Плевен много подготвени физически - поне тези, с които съм служил аз.
            Така беше тогава...
            Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
            имат право да гласуват на избори.

Коментар

А как ги помните тези времена бре? Аз помня само бягането от Крумовград до танкодрума Качулка и марша на скок до Ивайловград.

Коментар

Заповядайте.
                http://www.nsa.bg/download.php?NSAFR...4cb05e4&id=794

Норматив за 3км. - 12:50 мин. В спортна форма. Това за отличен.
                С автомат, кубинки и закопчан камуфлаж? По-скоро не.
                Както споменах, повечето коментиращи не са тичали отдавна. Загубили са реална представа какво е 3км. тичане. И в България и в Америка.

Коментар

Тичането в Бг няма нищо общо с тичането в Америка. В америка не тичат 3 км. Под 16 км (10 мили) рядко падат на практика. Подготовката е съвсем друга, стимула е друг. А храната, която в случая е решаваща също е друуга. Там кренвиршите не са от смляна тоалетна хартия. И закуската която мога да си позволя там, не мога да си я позволя тук.

Коментар

Първоначално публикуван от ivo-police Преглед на мнение
                    А как ги помните тези времена бре? Аз помня само бягането от Крумовград до танкодрума Качулка и марша на скок до Ивайловград.
                    Ами помним ги, Иво. Не беше толкова лошо да служиш тогава. Всичко ти е до колене като си на 19-20 години. Аз с другото се справях, но тичането страшно ми тежеше. Затова преди изпита изядох наведнъж четири натурални шоколада(демек, надрусах се, по сегашните мерки) и така успях да покрия норматива. Нито преди, нито след това съм успявал.
                    Нямам лоши спомени нито от стари войници, нито от офицери. Единствено храната беше зле, сега не знам как ги хранят в армията, но тогава безобразно се крадеше и гнявехме яко вафли - иначе просто усещаш, че калориите не стигат.
                    Не съм специалист по армейските работи, но мисля, че за да държиш армия, трябва да можеш да я храниш и обличаш както трябва и да й осигуряваш възможно по-съвременна екипировка и оръжие. Тогава можеш да искаш нещо от тия хора и да очакваш да го изпълнят. Бройката не е нужно да е огромна, както беше по наше време.

Коментар

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
                      Ами помним ги, Иво. Не беше толкова лошо да служиш тогава. Всичко ти е до колене като си на 19-20 години. Аз с другото се справях, но тичането страшно ми тежеше. Затова преди изпита изядох наведнъж четири натурални шоколада(демек, надрусах се, по сегашните мерки) и така успях да покрия норматива. Нито преди, нито след това съм успявал.
                      Нямам лоши спомени нито от стари войници, нито от офицери. Единствено храната беше зле, сега не знам как ги хранят в армията, но тогава безобразно се крадеше и гнявехме яко вафли - иначе просто усещаш, че калориите не стигат.
                      Не съм специалист по армейските работи, но мисля, че за да държиш армия, трябва да можеш да я храниш и обличаш както трябва и да й осигуряваш възможно по-съвременна екипировка и оръжие. Тогава можеш да искаш нещо от тия хора и да очакваш да го изпълнят. Бройката не е нужно да е огромна, както беше по наше време.
                      Аз помня че коремното не можаха да ме научат и с карфиците а за храната 84г беше ядяхме топъл хляб. Фурната беше в поделението. Тогава сменяха имената и нищо не караха от региона.По това ФП ме спасяваше само това че вдигах голямата щанга.

Коментар

Абе ти може да не си специалист, но за съжаление истинските "специалисти" в МО не мислят като теб.

Коментар

Хала по-горе е споменал измежду другите и артилеристите.Та се сетих, че баща ми е бил артилерист и беше много здрав физически(то и гена му такъв), и съм чувал че много яко са тренирали, и изобщо са спортували всякакви спортове и за развлечение в казармата.Служил е някъде 70-те години.Освен това и доста хамалогия са отнесли артилеристите.
                          Всеки трети е шести

Коментар

Аз самият съм бивш артилерист на 122 мм гаубица. Там вярно "нема лабаво". Джоганът я откачва на позицията и оттам нататък са канонирите(оръдейния разчет). Копаш й окопа, буташ я вътре на ръка, въртиш я докато застане както трябва и така... А тежи 2 тона и половина. После, като свърши патакламата, Джоганът я изтегля. Вози 80 сандъка със снаряди, във всеки има по 2 снаряда по 22 кг само чугуна, башка гилзите с барута. Ако ще има стрелба, свалят се, каквото остане - качваш го обратно. Всичко е на ръка. Отделно "танкова атака" - вдигаш й петалата(в артилерията се казват станини) и я въртиш накъдето ти кажат, понякога по час и нагоре. Единствения кяр на тая служба е, че не тичаш като кашиците да превземаш хълмове на нож и с "Ура". Иначе хамалогията е яка. А тия от реактивната артилерия не копат, обаче една ракета по спомени беше над 60 кила - там пълначите са двама.
                            Стига, че оспамих темата.

Коментар

Hala, не си оспамил темата. Факт е, че различните специалисти в армията имат нужда от различна натренираност пък и различни хора са подходящи. Сега понеже се заговори колко точно се е тичало в ШЗО-то в Плевен -

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Stacionarnata_orbita.jpg
Прегледи:1
Размер:186.8 КБ
ID:5501995

Прилагам снимката от Google Maps на „стационарната орбита“. Със зеленото е маршрута по който тичахме, а двете червени линийки са старт-финалите за различни комбинации. Като линиите бяха или старт или финал според посоката на тичането. Не съм ги позиционирал много точно, но разстоянието между тях беше 200 метра. За 1000 метра се стартираше от едната линия в посока другата. Например стартира се от горната към долната. Тичаше се една пълна обиколка, пресичаше се линията от която е стартирано и се финишираше на другата. В примера ще се финишира на долната.

Сложил съм мащаба на снимката още веднъж в нивата, за да се вижда хубаво. Който иска да мери.

Коментар

Забравихте протокола с времената
                                Спорът отдавна не е дали се е тичали толкова, а дали може да се изтича нормативът (приложен в предишен пост) с пълно бойно снаряжение.

Като спорът е пълна глупост и вече съжалявам, че се обадих, с което го започнах.
                                Много по-важно е дали изобщо са осигурени условия за адекватна подготовка (тренировка) на личния състав. Според мен, едва ли.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X