Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ФИЗИЧЕСКА,СТРЕЛКОВА И ТАКТИЧЕСКА ПОДГОТОВКА В БА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: ФИЗИЧЕСКА,СТРЕЛКОВА И ТАКТИЧЕСКА ПОДГОТОВКА В БА

Първоначално публикуван от alexalex69 Преглед на мнение
    Събират се за да може да се отчитат колко са изстреляни и колко са останали . Иначе нали разбираш че ще се врътне една търговийка . Не знам какъв е нелегалният пазар на патрони за АК и ПК ама за връзване на гащите е цялата работа . Не че на пазара няма доволно количество .
    На времето търговийка нямаше . Много органи следяха и барнат ли те отиваш със сигурност за дълго на топло . То и нарезно нямаше на пазара единици бяха ловджиите с такова .
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от The Back Bone Преглед на мнение
      Да поговорим малко за стимула в БА. Значи по щат бях Командир на танк. Докато бях такъв, давах доста наряди, т.е. почивам си, климатика ми духа във врата, имам цифрова телевизия, не се умарям, давам 7 наряда, почивам цял месец и получавам примерно 150 лева отгоре върху заплатата. Супен нали? Само че, понеже съм имал опит с мисии и курсове в чужбина ме направиха ЗКВ, по точно командироваха за такъв, без да ме повишат и без да ми плащат за заместване, както е според закона. От тук съм 50 лева надолу. Няма наряди, още 150 лева на надолу. Не мога да си върша работата, понеже лейтенанта новобранец знае само отделението е отбрана/настъпление и толкоз. Огнева не мога да водя, понеже съм сержант, а в чужбина съм водил, когато работих като инструктор. Ставам сутрин в 5, отивам да получавам боеприпаси и имитация и материално осигуряване, отивам на стрелби или на тактика, прибирам се в 5 вечерта в поделението, тепърва броя гилзи и прибирам имуществото и на следващия ден сдавам гилзи, чистя оръжие... И един куп неща ми се водят на задника. Една гилза да изчезне и командира ще ми пили на главата все едно е изчезнал танк. И на всичкото отгоре аз съм постоянно със взвода си, защото съм им ЗКВ. Лейтенанта може да пие кафе на лафката, но аз трябва да съм с тях и да им помагам с всичко. На полигона не е приятно нито зимата, нито лятото... Е какъв ми е стимула да съм ЗКВ и да стана старши сержант? Първо съм 200 лева на загуба, няма почивка, удължено работно време, гърч и отговорности. Кое би трябвало да ме стимулира?
      Ама ти си бил за оревававане ве брат.Еле пък на танкова рота ако си бил .Добре ,че не са те пратили на Ново село на някое учение .Че тогава кво реване щеше да е не ми се мисли.

Коментар

Първоначално публикуван от alexalex69 Преглед на мнение
        Събират се за да може да се отчитат колко са изстреляни и колко са останали . Иначе нали разбираш че ще се врътне една търговийка . Не знам какъв е нелегалният пазар на патрони за АК и ПК ама за връзване на гащите е цялата работа . Не че на пазара няма доволно количество .
        Стига бе човек- тва може да е важело по соца- само да те усветля, че в новото време ВИНАГИ е можело да се крадат боеприпаси. Който е бил малко по- в час знае как. Ама защо? цената на патроните за АК на спортно разрешително е има няма 30 стинки. Това нали се сещаш, че трябва да откраднеш и продадеш примерно един сандък за да си на кяр колосалните 420 лв. рискувайки ефективна присъда за незаконна търговия. А нелегалният пазар е в пъти по слаб от легалния- там ПК и АК боеприпасите не са от най- търсените. Цяло НАТО като не събира гилзи - ще рече човек, че са се заринали с нелегално продадени боеприпаси.
        Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
        No man left's behind !!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
          Стига бе човек- тва може да е важело по соца- само да те усветля, че в новото време ВИНАГИ е можело да се крадат боеприпаси. Който е бил малко по- в час знае как. Ама защо? цената на патроните за АК на спортно разрешително е има няма 30 стинки. Това нали се сещаш, че трябва да откраднеш и продадеш примерно един сандък за да си на кяр колосалните 420 лв. рискувайки ефективна присъда за незаконна търговия. А нелегалният пазар е в пъти по слаб от легалния- там ПК и АК боеприпасите не са от най- търсените. Цяло НАТО като не събира гилзи - ще рече човек, че са се заринали с нелегално продадени боеприпаси.
          От 2002 г нямам нищо общо с армията и коментирам това което е било и защо се е правило тогава .Иначе то там или тук както искаш го разбирай ама никой не точи и не продава нафта .Пък знаеш как е в БГ . Иначе когато се налагаше да сдавам гилзи никога не съм ги броил и не съм и карал да ги броят . Пое едно време даже малко се бях пообъркал и бях залегнал 4 големи железни кутии или два сандъка че давах повече отколкото се полагаха за стрелбите . Беше срамота да ги върна на АВ- то неизстреляни .
          По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

Коментар

[QUOTE=efreytora;2214072]
            Първоначално публикуван от Вико Преглед на мнение
            Малко да "раздвижа" темата с една тренировка. На тея май им харесваше упражнението,тва треа да им е психо батальона
            http://www.liveleak.com/view?i=435_1370940179[/QUOT
            Ей така се гради "доверие в ближния" .... )) колеги военни радвайте се, че не сте се родили в Тайланд )
            Бъдете живи и здрави!

Коментар

Сега лесно сдават и броят защото почти не стрелят.В края на 80-те в някои полкове са стреляли до 10 000(10 000 не 100) патрона(5.45) на човек на 4 месеца.Сега един батальон не ги стига тия бройки.Май стрелят основно при подготовките за охранителните мисии зад граница.
              Съгласен съм ,че е тъпо събирането на гилзи.Но за танкистите х.я е бил 3 пъти по-голям.Освен че им се водят(гилзите от снарядите) ,не трябва да ги хвърлят от танка след като стрелят и познайте кво става вътре.....

Коментар

Първоначално публикуван от АРКАН Преглед на мнение
                Сега лесно сдават и броят защото почти не стрелят.В края на 80-те в някои полкове са стреляли до 10 000(10 000 не 100) патрона(5.45) на човек на 4 месеца.Сега един батальон не ги стига тия бройки.Май стрелят основно при подготовките за охранителните мисии зад граница.
                Съгласен съм ,че е тъпо събирането на гилзи.Но за танкистите х.я е бил 3 пъти по-голям.Освен че им се водят(гилзите от снарядите) ,не трябва да ги хвърлят от танка след като стрелят и познайте кво става вътре.....
                Не съм на сто процента сигурен ама след стрелби с щатното гилзите май дори се търкаха или поне така ги връщаха нашите танкисти . На КПВТ на БТР 60 и на ПКТ на МТЛБ като стреляхме много не се стараехме да събираме .
                По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

Коментар

Бате що пишеш небивалици- или просто така за спорта? 10 000 патрона на човек за 4 месеца означава АК то на скраб на осмия месец. И 10 000 на година надали са правели. Или имаш предвид толкова е стреляла една рота? В 68- ма и в момента НЯМА лимит (колкото заявиш толкова получаваш) за АК - ама и там правят 10 000 средно за три години. На 12 000 АКМ- а почва да ги ръси около мишената- проверено.

Коментар

Бате що пишеш небивалици- или просто така за спорта? 10 000 патрона на човек за 4 месеца означава АК то на скраб на осмия месец. И 10 000 на година надали са правели. Или имаш предвид толкова е стреляла една рота? В 68- ма и в момента НЯМА лимит (колкото заявиш толкова получаваш) за АК - ама и там правят 10 000 средно за три години. На 12 000 АКМ- а почва да ги ръси около мишената- проверено.
                    Бате я кажи за амортизацията на оръжията, че ей сега си спомням Митко от ВИПа ми каза веднъж да НЕ се оливам да стрелям много с .357 ами да си взема 38 Специал защото съм си амортизирал излишно оръжието...

Има ли логика в това и какви са обикновенно предписанията за количество изстреляни муниции преди брак или ремонт? Ясно, че зависи от оръжие до оръжие ама принципно как стоят нещата при някой по-разпространени марки и модели примерно ?

Мерси предварително.
                    Бъдете живи и здрави!

Коментар

Никога не пиша небивалици.Нали знаеш приказката един кашик става кашик като изгърми един ЗИЛ с патрони.Имам тази информация лично от полк.М.Маринов - един от командирите на полка в Симеоновград от края на 80-те, след това командваше бригадата в Стара Загора.Човека ми е обяснявал как са давали автоматите 3 пъти годишно за ремонт и максимум на 2 години са ги подменяли с нови.Като стреляш на всяка стрелба по 150 патрона(някои от тях и халосни) 20 пъти в месеца какво следва....
                      И като е даден за капитален ремонт автомата при нужда и цевта ще му сменят.
                      Стрелял съм с АК 47 - руски 69 година правен - на над 30 000 патрона,трета категория(не е за бойни поделения, прехвърлил лимита) и си групираше на 150 метра без проблем след 10-ия пълнител.Чувал съм от полигончици ,че по-новите АК започвали да плюят много по-рано , но основния им проблем бил че като загреят пълнителите се раздували и от там засичали.

Коментар

Никога не пиша небивалици.Нали знаеш приказката един кашик става кашик като изгърми един ЗИЛ с патрони.Имам тази информация лично от полк.М.Маринов - един от командирите на полка в Симеоновград от края на 80-те, след това командваше бригадата в Стара Загора.Човека ми е обяснявал как са давали автоматите 3 пъти годишно за ремонт и максимум на 2 години са ги подменяли с нови.Като стреляш на всяка стрелба по 150 патрона(някои от тях и халосни) 20 пъти в месеца какво следва....
                        И като е даден за капитален ремонт автомата при нужда и цевта ще му сменят.
                        Стрелял съм с АК 47 - руски 69 година правен - на над 30 000 патрона,трета категория(не е за бойни поделения, прехвърлил лимита) и си групираше на 150 метра без проблем след 10-ия пълнител.Чувал съм от полигончици ,че по-новите АК започвали да плюят много по-рано , но основния им проблем бил че като загреят пълнителите се раздували и от там засичали.
                        Така извън митовете и легендите-никога не могат да се направят 20 стрелби в месеца пък ако ще лично папата римски да ти го е казал - и всеки който е служил в армията ще ти обясни защо. Тоя виц със зиловете и аз съм го чувал. Аз съм изгърмял доста повече зилове - ама то щото слагам там и танковите боеприпаси пък те са обемни. Тука ще да има и хора служили преди 1989 г. та те да се изкажат ама 10 000 патрона на 4 месеца...може да е бил лимита на ротата, но не и на кашик. Защото:
                        Съвсем случайно знам какво е пълното количество закупени боеприпаси за АК-74- а именно около 240 милиона патрона -това от ВСИЧКИ партиди. Та по груби сметки ако един кашик е изстрелвал 10 000 патрона на 4 месеца - това прави 30 000 патрона на година, което умножено по числеността на един батальон- айде да го турим 500 човека прави 15 милиона патрона- т.е. един единствен батальон е изстрелял малко над 1/20 от ВСИЧКИ боеприпаси. А другата част от БНА кво е правила- плетяла е на две куки?
                        Другите вицове - НЕ може да си стрелял с РУСКИ, че дори и със СЪВЕТСКИ АК-47 произведен през 1969 година- ще те оставя сам да си отговориш на въпроса ЗАЩО. Както и факта, че никой никога и по никакъв начин не е можел в БНА, БА или На Н.В. Армията да каже, колко точно патрона са изстреляни от определен автомат- имам някакъв груб спомен че такова нещо като индивидуален паспорт се води само на снайперските пушки. И как точно са ги засекли тия "30 000 " изстрела? И изобщо не е проблема в цевта- да те осветля- друго му се износва на хафтомата. Отделно трета категория явно не знаеш какво значи - и по кое се мери. Тоя виц за пълнителите също беше добър. За пълнителите на АК-74 ли говорим? Ха Ха ха - и кое раздува викаш? Ти нали не мислиш че са пластмасови в областта на устните на пълнителя и ключалката? Просто питам....

Коментар

имам някакъв груб спомен че такова нещо като индивидуален паспорт се води само на снайперските пушки
                          В интерес на истинатта би трябвало да се води по документи. Виждал съм го на ПК, в книжката си има празни страници за писане, където се отрязява брой изстрели, ремонти, дори и групираност при прострелка и мишената даже трябва да се пази. Но това е по принцип. Само че, никой не ги води, и едва ли някой някога ги е водил.
                          If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Първоначално публикуван от The Back Bone Преглед на мнение
                            В интерес на истинатта би трябвало да се води по документи. Виждал съм го на ПК, в книжката си има празни страници за писане, където се отрязява брой изстрели, ремонти, дори и групираност при прострелка и мишената даже трябва да се пази. Но това е по принцип. Само че, никой не ги води, и едва ли някой някога ги е водил.
                            То за имане има паспорти но, за АК никога не съм виждал да е попълвано нещо различно от ремонтите. Тези паспорти не се полага да са в редовия състав (най- често седят в АВ то) и ако някой си е играл да ги попълва е било на "око"... Всичко винаги е опирало до проходният и браковачният калибър. Виждал съм какво представлява АКМС след 15 000 изстрела и АКС след същият брой изстрели. И проблема изобщо не е в цевите. Резервни цеви има в ЗИП "1 към 500" или така нареченият батальонен ЗИП. Освен него имаше и полкови , бригаден, девизионен и армейски ЗИП. Някаква част от тези ЗИП ове са от чисто нови части , други са от бракувано оръжие. Айде да видим коя част трябва да се скапе за да се "бракува" един автомат- т.е. да мине от 5та категория в категория "ЗИП- разсип".
                            А темата за 20 стрелби в месеца.... чшш алоуссс какъв полигон трябва за да може един батальон да изпълнява едновременно стрелби? Май се сещам за общо четири на които е възможно.
                            Последно редактирано от Mad Dog; 17-06-13, 15:58.

Коментар

Така извън митовете и легендите-никога не могат да се направят 20 стрелби в месеца пък ако ще лично папата римски да ти го е казал - и всеки който е служил в армията ще ти обясни защо. Тоя виц със зиловете и аз съм го чувал. Аз съм изгърмял доста повече зилове - ама то щото слагам там и танковите боеприпаси пък те са обемни. Тука ще да има и хора служили преди 1989 г. та те да се изкажат ама 10 000 патрона на 4 месеца...може да е бил лимита на ротата, но не и на кашик. Защото:
                              Съвсем случайно знам какво е пълното количество закупени боеприпаси за АК-74- а именно около 240 милиона патрона -това от ВСИЧКИ партиди. Та по груби сметки ако един кашик е изстрелвал 10 000 патрона на 4 месеца - това прави 30 000 патрона на година, което умножено по числеността на един батальон- айде да го турим 500 човека прави 15 милиона патрона- т.е. един единствен батальон е изстрелял малко над 1/20 от ВСИЧКИ боеприпаси. А другата част от БНА кво е правила- плетяла е на две куки?
                              Другите вицове - НЕ може да си стрелял с РУСКИ, че дори и със СЪВЕТСКИ АК-47 произведен през 1969 година- ще те оставя сам да си отговориш на въпроса ЗАЩО. Както и факта, че никой никога и по никакъв начин не е можел в БНА, БА или На Н.В. Армията да каже, колко точно патрона са изстреляни от определен автомат- имам някакъв груб спомен че такова нещо като индивидуален паспорт се води само на снайперските пушки. И как точно са ги засекли тия "30 000 " изстрела? И изобщо не е проблема в цевта- да те осветля- друго му се износва на хафтомата. Отделно трета категория явно не знаеш какво значи - и по кое се мери. Тоя виц за пълнителите също беше добър. За пълнителите на АК-74 ли говорим? Ха Ха ха - и кое раздува викаш? Ти нали не мислиш че са пластмасови в областта на устните на пълнителя и ключалката? Просто питам....
                              Голям смях,голям професоре...Май се заяждаш с мен.Не си служил тогава в Марица,нито аз,ама аз не ползвам данните на някой книжен плъх,а на човек командвал полка.И кви са тия тънки сметки с боеприпасите като сам знаеш че в някои поделения изстрелват за цяла служба по 3 патрона, а в други не е така.
                              Автомата за който говорим АКС 47 1969 ( дървени дръжка и ложа) - СЪВЕТСКИ,бе на КДВ на под.42210 си стоеше до 2000г.Бая хора могат да го потвърдят по спомени.Ако е жив и старшината на АВ склада ще обясни човека как е приет на 30 000 изстрела и дали са отразявани в протоколите.Ако има и някаква документация ще е още по-точно.
                              Това за пълнителя - става дума за железен за АК 47 -разширява се като е загрял автомата и тръгват по два.... друго незнам какво не ти е ясно

Коментар

за АК 47 -разширява се като е загрял автомата и тръгват по два
                                А сега де, ново 20. Я дай повече инфо. Аз съм го загрявал доста сериозно АК-то с цел тест и не ми е подавал по 2.
                                If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X