Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ФИЗИЧЕСКА,СТРЕЛКОВА И ТАКТИЧЕСКА ПОДГОТОВКА В БА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: ФИЗИЧЕСКА,СТРЕЛКОВА И ТАКТИЧЕСКА ПОДГОТОВКА В БА

Да си похваля отново поделението т.е бригадата относно физическата подготовка.
    Когато влязох в учебния център физическата ми подготовка не беше на много високо ниво. Имах силен спринт в училище на 100 и 200м, но след 600метровата дистанция ми идваше да умра. Набирания 3 (три) с надхват и 7-8 с преден хват, коремни 0 (нула), успоредка - 0 (минус 0). Казано с други думи - бях си чиста мърда. Единствено ми се отдаваше да правя лицеви опори (30-40), коремни преси (100+) и да плувам (2-3-4км) ама плуване в казармата няма много .
    На третия ден в казармата и 1 км-та дистанция в лек тръст просто виждах как парашутизмът ми се изплъзва и как исках да си ходя при мама. В крайна сметка на 3 месец когато беше изпита си взех 3 км-вата дистанция с оръжие за отличен, на полосата бях с едно от най-добрите времена, набиранията ми бяха също за отличен (12 - още и още не мога да направя повече). На 6 месец си влизах спокойно в норматива на 5км, а когато старшината ни наказваше с 3 обиколки на стадиона за някоя глупост си ги бягахме с кеф.
    Сега след 15 години продължавам да бягам редовно за удоволствие. Наричам го моя начин за борба със стреса.цХодя редовно на фитнес за тонус и плувам когато басейна е отворен. Имам въздух и издръжливост. Е не като едно време, но мога да засрамя 90% от моите набори.(Минутки за самореклама) . Това е една от причините да защитавам задължителната наборната служба. На мен тя ми даде повече отколкото ми взе. Не помня да съм ял толкова луканков салам и кюфтета преди това. Хахахахахах...
    Каква ни беше програмата за обучение не помня ясно, но съм запомнил две основни неща, на които се държеше и никога не се нарушаваха в Парашутната бригада:
    1. Никога първият учебен час не беше ФП - казваха че тялото трябва да се събути понеже в противен случай натоварването води до сърдечни заболявания;
    2. Никога не се бягаше при температури по-ниски от 5 градуса Целзиеви.

Спазвам ги и сега - физическата ми активност е следобед и над вечер, а температурите за бягане гледам да не са под 8-10 градуса.
    Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

Какви са проблемите при тичане на студени температури?
      Предполагам, важи и за всякакви активности с учестено дишане, щото аз не съм вдигал от нищо повече пулс и дишане отколкото при катерене по стръмен склон с кризисна ситуация.

Коментар

Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнение
        Какви са проблемите при тичане на студени температури?
        Предполагам, важи и за всякакви активности с учестено дишане, щото аз не съм вдигал от нищо повече пулс и дишане отколкото при катерене по стръмен склон с кризисна ситуация.
        При ниски темпратури се вдиха кръвното налягане и от там сърдечните проблеми, кръвта като течност на теория"става по-гъста" и от там и по-трудно на сърцето да я циркулира и т.н. доста е сложно но накратко това е валидно.

В студено време НЕтрениран и НЕкален организъм, тичане с отворена уста, а при "гърч" дишаш с отворена уста, тялото няма време да овлажни и затопли вдишания въздух и освен бронхити и пневмонии се получават и други гадости...
        Бъдете живи и здрави!

Коментар

Мен лично почват да ме болят гърдите.

А от изпиване на голямо количество много студена вода, когато съм много загрят имам лош опит в детството си. Корема ми стана на буца, усещаш студ от вътре, гадеше ми се и за капак ми се зави и свят.

Коментар

Първоначално публикуван от Alexr Преглед на мнение
            Мен лично почват да ме болят гърдите.

А от изпиване на голямо количество много студена вода, когато съм много загрят имам лош опит в детството си. Корема ми стана на буца, усещаш студ от вътре, гадеше ми се и за капак ми се зави и свят.
            Това може да бъде фатално. Предполагам, чували сте за подобни случки: жега, тежка и продължителна физическа работа, ледена бира на екс, силни болки в корема и човека гушва китките...всички са много учудени-здрав-прав мъж в разцвета на силите си умира от една студена бира? Патофизиологичният механизъм е тежък спазъм на мезентериалните съдове и последващата им тромбоза. Виждал съм го на секционната маса, а си спомням за няколко подобни случая на "мистериозна смърт".
            Животът е харизан кон според мен...

Теди

Коментар

Има и още едно нещо - след длително натоварване, да кажем марш-наскок или обикновен крос горещо не се препоръчва веднага да се спира и да сяда за да си почине човек. Бях съм свидетел как един мой съученик след 3 км много бързо тичане (състезание по офицерско многоборието) веднага след финиша седнал и тутак си му спряло сърцето. Добре че имаше тогава медицински екип, веднага го подхванали и не са му позволили така да си отиде от този свят!

Коментар

С последното мнение на Сибирски съм изцяло съгласен, не трябва да се спира веднага след сериозно натоварване.
                Не знам физиологията на феномена, но е факт

Коментар

Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
                  Има и още едно нещо - след длително натоварване, да кажем марш-наскок или обикновен крос горещо не се препоръчва веднага да се спира и да сяда за да си почине човек. Бях съм свидетел как един мой съученик след 3 км много бързо тичане (състезание по офицерско многоборието) веднага след финиша седнал и тутак си му спряло сърцето. Добре че имаше тогава медицински екип, веднага го подхванали и не са му позволили така да си отиде от този свят!
                  Е точно това се случи пред очите ми в Афганистан с едно кораво и тренирано момче.
                  If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнение
                    С последното мнение на Сибирски съм изцяло съгласен, не трябва да се спира веднага след сериозно натоварване.
                    Не знам физиологията на феномена, но е факт
                    Физически здрав и добре НАтрениран /тая дума я мразя от армията/ човек не би трябвало да има проблем. Физиологията и патофизиологията са ми ежедневната работа, тоест част от нея.

Теди

Коментар

Върти се ми в главата дума, която тогава я чух за първи път и не я забравих - колапс.

Коментар

Абе здрав, здрав, колко да е здрав. Физически добре изглеждащ мускулест мъж не означава, че е здрав. Като се тъпче с химии и се боцка с какви ли не медикаменти и като пие по 10 енергийни напитки на ден и се храни неправилно, колко ще е здрав.

В случая май е по-важно да си припомним обезводняването и последствията и как се отразява при хората с различна структура.
                        If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
                          Върти се ми в главата дума, която тогава я чух за първи път и не я забравих - колапс.
                          От колапс никой не е умрял, и няма да умре. Дедо Господ го е измислил-като се строполиш, кръв стига до тиквата, дето е главния компютър, и нещата си идват на мястото. Това ако е проЗД колапс, де...Сибирски, здравствуй, дорогой. Ты был у меня пациентом, может выпем?

Теди

Коментар

Щом съм бил при теб пациент, значи ще пийнем... Ти ще си пиеш, ... а аз ще си гледам. Знаеш защо, нали?

А за мой приятел, то той след финиш седнал върху една низка пейка и веднага пребледнял и паднал по лицето в прахта. Училищен доктор с традиционен прякор Скалпел със сестрите му се нахвърлили веднага. За нула время са го оправили, сложили го в УАЗ-452 Таблетка и го изпратили в окръжен военен хоспитал. Било му спряло сърцето, получил някакъв колапс, ама той се разминал с всичко лошо. После и той си е минал през Афганистан, два ордена Червена Звезда. После Чечня. Живи и здрав е.

Последно редактирано от Sibirski; 02-04-14, 21:32.

Коментар

Зачет!
                              Последно редактирано от avzdrav; 02-04-14, 21:47. Причина: правопис

Теди

Коментар

Искате да кажете, че в моят случай съм бил съвсем близо до "късата клечка", ама господ е решил да е по-дълга. Случката беше лятото, аз бях 5-ти за 6-ти клас. Група от 5 или 6 приятели на почти еднаква възраст тръгнахме за Козя Стена. Изпуснахме автобуса за Беклемето (курорт над Троян по прохода Троян-Кърнаре) и взехме другия за село Балканец. Може да погледнете по картата. След това нямам си идея защо препускахме като на марш на скок към билото. В началото пътеката е сянка, но стръмна. Подминахме Беклемето без да спираме, защото бяхме решили да почиваме на чешма "Еделвайс". Е там аз се налоках с вода. То и други се пробваха, но или не погълнаха колкото аз или де да знам. Само на мен почна да ми прилошава. Странното е, че веднага решихме, че водата ме е "пресякла" и, че не трябва да спирам, а колкото мога да се движа, макар и с чужда помощ. Дали решенията са били най-верните - не знам. Веднага групата потегли и докато стигнем самото било, а то е близо, топката в корема се отпусна, просветна ми, а след още няма и половин час изчезна усещането за студ от вътре и гаденето все едни нищо не е било.

Стигнахме до Козя Стена, спуснахме се до хижа "Хайдушка Песен", къпахме се на басейна на Чифлика, абе денят завърши съвсем готино. А след това и друг път сме повтаряли същата компания "кръгчето", но всички много внимаваме със студената вода.

Като цяло се отклоних от темата, защото случката няма нищо общо с армията. Поне пряко.
                                Последно редактирано от Alexr; 03-04-14, 13:52. Причина: правописни грешки

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X