Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Хигиена на войника.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Хигиена на войника.

Четох една книга(в две части) на един руски автор, който събира спомени на ветерани от ВСВ. Книгата се казва "Аз се бих с Т-34". Там има доста подробни описания на битовите проблеми на войската. Главният са въшките. Инкубационният им период е 7-8 дена и, ако не се къпеш поне веднъж седмично се развъждат. Най-тежко било при зимно настъпление- спи се по няколко часа в денонощието, в танковете. Яде се веднъж дневно, ако кухнята успее да настигне частите или се кара на трофейна храна от немците, баня няма време да се организира.... След седмица, максисум 10 дена частта се изважда от настъплението и се праща за доукомплектоване. Освен загубите в жива сила и техника се сменят дрехите, обувките и пр., защото са ставали на парцали.... Абе е..ло си е майката!
    Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Първоначално публикуван от Dimitar Nenchev Преглед на мнение
      ма да бе HMMVV е като МТЛБ, ама не толкова развито и модерно
      Мхм... и с тая разлика, че след всяко излизане с Хъмвера не ти пристига тумба местни с искания за обезщетения....
      Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
      No man left's behind !!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
        Мхм... и с тая разлика, че след всяко излизане с Хъмвера не ти пристига тумба местни с искания за обезщетения....
        Що бе МТЛБ-то е доста маневрено? Иска си добър водач. Ние водачите на 72-ки със завист гледахме на завоя на място на МТЛБ-тата и БМП-тата!
        Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Колеги, до колкото си спомням не сме имали патрулиращи МТЛБ, ами БМП-23 (на база МТЛБ) и БРДМ-2, в последствие идват джипарите и от др. държави. А в тясна улица и с танк да си, спасение от РПГ нема. Относно патрулирането ми допада един метод на руснаците използван при транспортни колони: облитане и съпровождане на маршрута с Ми-24. Къде се появят духове хапват 80мм НУРСове, поне извън населените места си е шокар.
          Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

Коментар

Не знам как е било в Ирак, но братските народи от НАТО в Афганистан си ползват авиация при патрули и конвои. Ползват предатори, Ф-ки, А10, хеликоптери, абе всичко което лети над тебе се свързва с тебе. Сагат един оранжев панел на тавана от външната страна с написана на него честота, и който мине се обажда да каже каква е хавата. Отделно могат да си изискат авиация по предварителна заявка и отделно пък ползван АНА и АНП за отцепване на кръстовища и при преминаване в град/село/махала.
            If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Първоначално публикуван от Dagobar Преглед на мнение
              Колеги, до колкото си спомням не сме имали патрулиращи МТЛБ, ами БМП-23 (на база МТЛБ) и БРДМ-2, в последствие идват джипарите и от др. държави. А в тясна улица и с танк да си, спасение от РПГ нема. Относно патрулирането ми допада един метод на руснаците използван при транспортни колони: облитане и съпровождане на маршрута с Ми-24. Къде се появят духове хапват 80мм НУРСове, поне извън населените места си е шокар.
              Съпровождението на войскови колони е една дълга и интересна тема, но не за тази темата. Иначе имам и аз какво да раскажа по въпроса.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
                Четох една книга(в две части) на един руски автор, който събира спомени на ветерани от ВСВ. Книгата се казва "Аз се бих с Т-34". Там има доста подробни описания на битовите проблеми на войската. Главният са въшките. Инкубационният им период е 7-8 дена и, ако не се къпеш поне веднъж седмично се развъждат. Най-тежко било при зимно настъпление- спи се по няколко часа в денонощието, в танковете. Яде се веднъж дневно, ако кухнята успее да настигне частите или се кара на трофейна храна от немците, баня няма време да се организира.... След седмица, максисум 10 дена частта се изважда от настъплението и се праща за доукомплектоване. Освен загубите в жива сила и техника се сменят дрехите, обувките и пр., защото са ставали на парцали.... Абе е..ло си е майката!
                Има ли я на български и ако я има, от къде може да се закупи. Съжалявам за спама ама може би им е любопитно и на други.
                Лопата - друг солдата!!!

Коментар

Първоначално публикуван от O.K Преглед на мнение
                  Има ли я на български и ако я има, от къде може да се закупи. Съжалявам за спама ама може би им е любопитно и на други.
                  Има я и на български в луксозна синя подвързия. Виждал съм я в Хеликон. Аз лично я чета в оригинал на руски.

Коментар

Я дрался на Т-34, на БГ заглавието е Аз убивах с Т-34

Коментар

Доста добър превод, няма що.

Коментар

Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
                        Съпровождението на войскови колони е една дълга и интересна тема, но не за тази темата. Иначе имам и аз какво да раскажа по въпроса.
                        Което ме навежда на мисълта, не е ли време да се отвори една тема за всички задгранични мисий и войни, в която да се споделят и коментират опита, споемна и преживяванията на всички от форума? Очевидно има доста какво да се сподели и малко или много се появява във доста настоящи теми, пряко или косвено.

Коментар

оето ме навежда на мисълта, не е ли време да се отвори една тема за всички задгранични мисий и войни, в която да се споделят и коментират опита, споемна и преживяванията на всички от форума? Очевидно има доста какво да се сподели и малко или много се появява във доста настоящи теми, пряко или косвено.
                          Така е, но:

А има ли начин дадена тема да може да се чете от точно определена група хора, без възможност други регистрирани и не регистрирани потребители да имат достъп до нея?

Коментар

Първоначално публикуван от Dimitar Nenchev Преглед на мнение
                            Така е, но:

А има ли начин дадена тема да може да се чете от точно определена група хора, без възможност други регистрирани и не регистрирани потребители да имат достъп до нея?
                            Виж това не знам, предполагам модераторите, администраторите или техническото обслужване знаят и могат такива екстри, ама надали отогваря на форумната политика. А и за какво ти е такава опция бре джанъм? Аз например не съм участвал в такива събития и теоретически не би трябвало да мога да чета, ако има ограничен достъп. Ама ми е интересно и питам туй онуй, а ти сега ме отреза като гнила краставица

Коментар

Не бе, за редовно пишещите е ОК. Знаем се едни други. За чужди елементи е въпроса. Има такава тема тук за радиолюбителите, заключена за всички останали. Да кажем, че е добре да има една тема, която да е само за точно определени хора.

Коментар

Бе според мен подобни форуми са полезни именно с излагането на информация за всеобщ достъп. Иначе става малко като оная табелка "Знаю но не скажу". А и темите са няколко реално:
                                1. Забавни и интересни случки из историята на българските военнослужещи зад граница.
                                2. Логистичното обслужване в НАТО - що е то и има ли почва у нас.
                                3. Логистичното осигуряване на армиите от Варшавския договор и пост варшавската ера- минути за спомени за мизерията.
                                4. Логистиката през Втората Световна Война.
                                5. Вкусови качества на храната по време на мисии. Що е то MRE и защо трябва да изяждаме всичко което има в пакета....
                                и т.н.
                                Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                                No man left's behind !!!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X