Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Доброволен резерв на армията

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Доброволен резерв на армията

Според това което аз разбрах, основно резерва ще се използва при бедствия и аварии или резервистите да заместват някой от основните кадри при отсъствие за повече от месец. В Румъния, миналия Януари, спах 3 дни затрупан на магистралата, докато не дойдоха военните да ни изкарат и да ни дадат вода и храна. Искам да съм част от това, а не да зяпам пред телевизора и да цъкам с език. Нямам нито финансовите възможности, нито техниката за да се включвам в акции, като тези във форума, а така даже и ще изкарам нещо.

Това за простотията - извинявам се ако съм засегнал някого, но след 10-ки истории и теми из интернет съм останал с такова впечатление. Пуснах темата, защото ме интересуваше дали някой има информация за обученията на които се ходи, какво се прави там, как се прави и като цяло каква е ситуацията. Не искам да влизам в резерва да мета някой плац или да бия кучето в някое поделение 15 дена.

Коментар

3 години - стрелба по 2-3 пъти на седмица, по една консерва на занятие това с АК-47. Отделно - двайсетина консерви с АКМС, към 2000 патрона с ПК, 9 изстрела с РПГ-07 (единия боен), 4 учебни пуска с ОСА, няколко стотин патрона с Майнлихер, още толкова със Симонов и около 200 с Драгунов. Имам малко на ДШК-то и т.н. Успях да скъсам 2 чифта кубинки, чупела ми се куртката като съм я събличал замръзнала от гърба си, сигурно ми се събират две седмици викане на "Ура" нон-стоп и т.н.... Ако зависеше от мен, пак бих минал по същия път.

Коментар

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
        88-90г,свързочен батальон 28210 Ст.Загора(щаба е вече детска градина).Такава беше дозата,12бр,бяхме първият набор без задръжка и с две полагаеми,със служба две години,после ги намалиха.
        Това ви се е падало по разчет, да го кажем. Имам приятел дето служи там, дето на мен не ми стигна шута в задника и има 9 патрона за година и половина. Вика, чистиха ми автомата, че аз не знаех как се разглобява. Та, лично не съжалявам за службата си и осъзнавам, че не съм усвоил всичко, което ми преподаваха безплатно. Това дето roninn го е намерил, ами жива реклама си е. Подобно е положението и с доброволчеството към общината при бедствия и аварии. Всеки си мисли, че е нает заради лични качества и оборудване. Ама истината е доста далеко. Колкото и да плюем, в Пожарна, Гражданска, ПСС, Полиция и Червен Кръст си има профита. Хора дето умеят да управляват личен състав и да вземат по-адкватно решение от човека с качествата. Та доброволците има да носят вода в кофи и да копат с мотики, та свят да им се завие. И без да съм записан, едва ли ще ме върнат, ако се явя на площада. Без безумна бюрокрация. Та да повторя, да се запише, може това да му е призванието, породено от любопитство.
        Абе Марто, да ти кажа, не си готов пак да минеш от там. И на мен ми се иска, ама сега като излезя на студа псувам яко, а не е като да не обичам зимата. Абе одъртяваме, колкото и да не ни се иска.
        Последно редактирано от didogen; 13-01-13, 20:46. Причина: Допълнение
        Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

За стрелбите-аз съм изстрелял не повече от 20-30 патрона с калашника. Ама с ПКТ сигурно са половин камион. Тези патрони не ги водеха на сериозен отчет, та стреляхме колкото си поискаме. Имаше случаи на стрелба с дълъг ред от по 20-30 патрона при положение, че за поразяване на мишената са достатъчни 2-3.

Относно това какво дава подготовката в армията-освен уменията да стреляш и да се справяш с военната техника, армията обучава в хората качеството "дисциплинираност". За това са всичките маршировки и учения. Именно дисциплината прави от обикновената тълпа армия. Иначе си е просто тълпа. И макар да е облечена еднакво, и да има оръжие-няма лия дисциплината, почти автоматичното подчиняване на заповедта на командира-това все още си остава тълпа.

Та стрелянето и карането на танк или БТР не правят от момчето войник...
          Има ли желание-има и начин!

Коментар

Коле прав си, ама и огневата дава много. Поне на мен и ако стрелбата с пушка е игра, друго е когато хванеш ДП-5 и видиш, как си оформя едно дупки, таман за разсаждане на домати ГМО. Та в ръка с такова се замисляш, не само за себе си, ами и за задниците на другите около теб. Особено като дръпнеш халката. Е тогава разбрах, че вече съм готов да боравя с оръжие. Вярно, че година служих, ама колко неща се случиха през тази година. С гордост си пазя бележката за пенсия от казармата, дето се брои за стаж.

Коментар

Огнева подготовка имат и ловците. Може да я придобие всеки. Има разни курсове по стрелба, стрелбищата са общодостъпни, та стига да искаш-ще се научиш да стреляш. Е, не може да се научиш да караш и да стреляш с танк, разните там специални войски, с химическите и други гадисти не можеш да се запознаеш, но пак казвам-това са маловажни неща, те се усвояват бързо когато се наложи.
              За една армия освен подготовката и материалната част е много важна дисциплината. ПАк казвам,ч е без нея няма армия, а просто много хора облечени еднакво.

Спирам, че пак ще ме обвинят, че си налагам мнението.
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от SMITH 357 Преглед на мнение
                А, и като прочетеш подписа ми, се моли автора му да не разбере, че само от любопитство искаш да се включиш в армията.
                Така си беше - още първия ден на заставата , единственото нещо което ни каза командира беше " Не ме интересува какво са ви учили ония п...и долу в отряда , но не искам да ми водите жив нарушител ... а беше времето на "Голямата екскурзия" ...
                10-та наказателна застава проход Маказа
                VEREYA MOTORSPORT TEAM

Коментар

За дисциплината си прав, но тя е нужна навсякъде в живота. Също и сверяването на часовника с дневния режим е от значение, че нека мама да остави детето да поспи и като стане в 11 да има топли пържени филийки с мед. Идеята е, че старите започнаха да освиркват едно момче, което иска да разбере какво е армията съвсем доброволно, не да дава повинност. И аха, да го откажат.

Коментар

Определено съжалявам, че синовете ми няма да ходят в казарма.
                    Там съм срещал хора, които в обикновените ми житейски условия няма как да влязат в списъка ми с познати. От полуидиот, през идиот до пълен идиот. Както и такива от които съм научил нещо полезно и т.н.
                    Способен съм на всичко, стига то да е човешко. Който ме надмине не е човек.

Коментар

Бре те идиотите са си навсякъде,в цивилния живот ,просто са пуснати на свобода и затова ги виждаш малко по-рядко отколкото в казармата!
                      Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                      Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                      Анатолий Пейчинов o8875о9815
                      https://dvrbg.com/

Коментар

абе какво му се нахвърлихте. служил съм 87-89 (последния набор със задръжка +3 месеца) и тогава поне простотия вътре имаше в пъти повече от навън ...
                        Сега не знам как е, но съдейки по общото изпростяване и чалго-мутро-барокизиране у нас, много ще се изненадам ако се е подобрило положението.
                        Grand Cherokee 4.7 Quadra Drive Limited (WJ) 2002
                        Audi A6 2.7 TDI (4F) 2008

0885372997 - Дани

Коментар

Българската армия, мобилизирана през втората половина на септември, наброява около 600 000 военнослужещи с 1 116 оръдия. В Действащата армия, която провежда бойните операции, служат 366 000 войници и офицери. Останалите са разпределени в доброволческите, опълченските, допълващите и граничните части.Български бежанци от Османската империя, които не са приети в редовните войски, сформират Македоно-одринското опълчение с численост 14 670 души.

Това копирах от Уики-то за Балканската война. Макар, че около Нова година гледах Божидар Димитров в "Памет българска", който споменаваше цифрата 1 милион ??? български войници. Може и да не съм го разбрал. И тази армия, в по-голямата си част запасняци изревава "На нож" и превзема турските позиции. Запасняци, резервисти, както и да ги наречем хората са имали нещо отвътре, което ги е карало да побеждават за България. След Ньойския договор българската войска е ограничена до 33 000 души. Дали към днешна дата не се придържаме стриктно към клаузите му?
                          Аз определено съм "за" резерва на армията, но дали някой ще изработи стратегия, виждане, правила и т.н. за да може доброволците да бъдат правилно подбрани, финансово и материално аргументирани? На този въпрос май никой не може да отговори.
                          Трудно е да си мъж на днешно време! Доста се отказаха.
                          "Никой не бива да се шегува с руския президент. Особено на тема война." Бойко Борисов, 30.11.2018 г.

Коментар

Хубаво искаме резерв,но има ли вече къде да се обучава,разполага и т.н?Оставам с впечатлението че повечето деиствали поделения,вече ги няма,също и техника.За какъв изобщо резерв говорим?На 90% съм сигурен че хората ги привлича чисто финансовата част от това упражнение.

поздрави

Коментар

Да се обадя и аз, какво съм видял лично.
                              Преди казармата те нещат на работа. Гладни години бяха, няма кой да ме издържа, и за капак без грам стаж - не е като сега. Едва си намерих мизерна работа, докато ме вземат.
                              В школата, първите 40 дни до клетва - горе долу поне храна имаше. В бойното поделение замезвахме с "медузи", а именно сланинени обрезки. Когото го пращаха отцепка (пазач на полигона когато стрелят)- понякога го оставяха и без храна, че забравяха. За хигиената няма да отварям приказка, че нямам лични наблюдения от кухнята. За ШЗО Плевен се носеха легенди, че готвели с развалени продукти, а наоколо барчета с читава храна, егА приберат някой лев от войниците. Не съм бил, не съм видял, но не се и учудвам.
                              Една рота живееше на стотина метра от два локатора, един гигахерцов и един на метрови вълни, на колкостотин км. хвърлял. На 2 километра от барчето смущаваше касетофончето като се обърне тая антена - правете сметка за какви мощности говорим. Пожарникарите пък май още работеха с азбестови одеала.
                              Въпиюща простотия, и то войниците си я правят един на друг. Един от нашата рота го биха душманската, че и в бъбреците. После се държеше неадекватно, според мен бутна масло това момче. Висшист, а такива най ги мразят.
                              Дето има приказка - "устава е мойто хоби", т.е. го имат за гърч. Личните ми наблюдения - устава защитава правата на войника, и аз се молех да го спазват. Но не би. За каква дисциплина говорите, като всичко е оставено в ръцете на най-наглите войници, често цигани. Бивши затворници, такива имаше много при нас. Като по затворите дето гледам по Дискавъри - горе долу така е и в т.нар. армия. Групички, тартори и много, много простотия.
                              Да не отварям приказка колко военни (напр. доктори) се корумпираха пак поради факта, че те задължават да минеш оттам. При нас имаше не един или двама - кой с астма с инхалатор, кой сърдечно болен - нямали пари да се откупят да ги оставят като болни, каквито наистина бяха.
                              До ден днешен ми висят няколко месеца неплатени здравни осигуровки, докато съм си изпълнявал дълга към т.нар. държава. Дори не ми плащаха билетите за транспорта да отида до поделението.
                              Изкарах супер скатана казарма, не се оплаквам, но споделям какво съм видял. Дори нямаш шанса да се погрижиш да си запазиш здравето.
                              p.s. Не се сещам и едно нещо от изброените преживявания да те научат на нещо за бойните умения. Имаше и хубави неща за учене, но 40 дни обучение в нормални условия са напълно достатъчни. Негативите и липсата на смисъл убиват и най-доброто начинание. А негативите са в пъти повече и в резултат насаждат крайно отрицателна реакция към "военните" порядки. Това нашето нито е казарма, нито подготвя за военно положение. Броиш дните до края, и седиш, щото иначе истинска пандела.
                              Последно редактирано от Rabin; 14-01-13, 11:28.

Коментар

Защо да мислим с категории от Балканската война?
                                Нека съхраним историята, но да се съобразим със съвременните условия. Не си представям ситуация в която дори и 5 милиона доброволци са от значима полза при някаква военна операция. най-много да послужат за пушечно месо и мъченици.
                                Grand Cherokee 4.7 Quadra Drive Limited (WJ) 2002
                                Audi A6 2.7 TDI (4F) 2008

0885372997 - Дани

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 5 потребители онлайн. 0 потребители и 5 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X