Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мнението на БГ ловец за нас

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Мнението на БГ ловците за нас

И ние сме попадали много пъти на ловци но не сме имали проблеми е в повечето случеи са срещи с бракониери и затова не смеят да ни правят забелешкиСега есента точно на една посия се збутахме с един ловец малко се понамръщи ама после оправи почнахме за си говорим та даже даде и да го снимаме

Коментар

Карането из горите му се вижда края маи.Особенно в Централен Балкан.
      Като си платиш-може.40 лв в защитена зона и 20 в обикновена гора.Търговска деиност!!!!!!!!!!!!!Няма що,от всеки храст ,заек.

Няма ясна нормативна уредба за off-road машините, в частност за ATV-та, установи проверка на Дарик. Последните години този спорт набира все повече почитатели, които обаче се сблъскват с проблема, че не е ясно къде могат да карат. Специализираните трасета в страната са много малко, на мотополигони не се допускат, тъй като разрушават пистата. Любителите на екстремния спорт карат четириколките на по-отдалечени места, където обаче има реална опасност да нанесат щети на природата. А и много от тези места са защитени територии.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново заявиха, че за режима на влизане в защитените територии отговарят Дирекциите на Националните и Природните паркове. В национален парк „Централен Балкан” има регламент в Плана за управление по Закона за защитените територии, в който е разрешено движението само по 10 пътя. Няма обаче специална нормативна уредба за ATV-та, тъй като Планът е приет през 2001-ва година и в него е разписано общото понятие „моторни превозни средства”, обясни Диана Терзиева от „Централен Балкан”. Ако бъде заловен нарушител, санкцията е от 5 до 100 лева, а за по-тежки случаи – до 5 хиляди.

В Природен парк „Българка” обаче, където са в сила същите разпоредби от Закона за защитените територии, режимът е много по-либерален. Директорът на Парка Мая Радева обясни, че при случай на разрушаване на екологичната система не могат да бъдат налагани никакви санкции. Единствената възможност да бъдат въведени ограничителни режими е при разработването на Плана за управление на природния парк. Той обаче ще бъде приет най-рано след около 3 години.

Правомощията на горските стражари от Държавните лесничейства са малко по-големи. В Закона за горите е разписана глоба от 50 до 200 лева за тези, които се движат по обозначените със забранителен знак горски пътища и места. Условията за редът и поставянето им се определят със заповед на министъра на земеделието и горите и министърана вътрешните работи. Освен това с Постановление на Министерски съвет от април 2004-та година се предвижда глоба от 25 лева на кв.м. за повредени и унищожени горски пътища. Не е ясно обаче как може да се докаже, че ATV-та и моторите повреждат пътищата. Началникът на Държавно Горско стопанство – Габрово Петко Димитров обясни, че за организирани моторни преходи, походи и състезания трябва да се плащат по 20 лева на машина. За защитените територии таксата е 40 лева.

В казуса с off-road машините се оказа, че полицията няма абсолютно никакви правомощия. Органите на реда имат право да контролират само участъците от Републиканската пътна мрежа, обясни инспектор Георги Георгиев от „Пътна полиция – КАТ”. Ако ATV-то е извън пътя, не е необходимо дори да бъде регистрирано. Повечето от водачите обаче регистрират машините си – като мотоциклети, самоходни или селскостопански машини.

А привържениците на off-road просто искат да знаят къде могат да практикуват хобито си. Единствените институции, които са им обърнали внимание, обаче са Държавните горски стопанства и Природните паркове. Клубовете в цялата страна сами са подели кампания да се избягва карането в защитени територии, каза заместник-председателят на “Риск Клуб Габрово” Нено Стефанов.

През следващата седмица предстои среща на кмета на Габрово Томислав Дончев с представители на клуба, на която ще бъдат обсъдени възможностите за упражняване на този все по-популярен спорт в региона.
      LZ1HAH
      0888705588

Коментар

За мен лова за удоволствие си е чиста проба убийство. Радвам се, когато спася живота на някоя гадинка.

Коментар

Някой колеги не са прави(тези,които ловът не им е хоби).Аз съм ендурист и ловец,то е ясно че законите се нарушават,не се ли разбираме помежду си няма друг начин.Ловците избивали беззащитни животинки-мислите ли че ако не са избивани беззащитните животинки дали човечеството щеше да съществува?Първите хора да не са се хранили с френски сирена,хайвер,пил.хапки кашкавалчета пане и др.
          При нас в В.Търново сме имали проблем само с бракониерите,и редовен лов сме пресичали но пушка не ни е вдигана поне за сега.Вярно е гадно да седиш 1-2 часа на пусия и да мине някой ендурист точно когато очакваш някаква развръзка,но пък ловеца трябва да е наясно че не всеки който е в гората знае къде е ловно поле и къде не.Има свястни ловци които разбират,но има и селяндури които си мислят че щом имат една двуцевка на рамо са велики с тях ще е зор да се разберем.
          [SIGPIC][/SIGPIC] Yamaha WR 426
          ВСЯКО ПАДАНЕ Е ПРЕДПОСЛЕДНО

Коментар

И аз съм ловец, но откакто си взех мотора не съм си занесъл пушката в гората, не че е по-лошо хоби лова..въпрос на избор. То е ясно, че им пречим много на ловците, има и друго ходил съм на лов и знам какво е..
            1. Дивеча от край време се избива безогледно както по време на редовния лов така и извън него.
            2. Не се полагат достатъчно грижи за дивеча, набляга се на ползването.
            3. Дивечът бяга по високото и не се задържа на едно място понеже е обезпокояван постоянно, но не от моторите, а от ловците.

Много пъти сме си говорили с колеги ловци и ендуристи по този въпрос и наблюденията на всички са, че дивеча не се плаши от шума на двигателя и не е това причината да не се задържа за дълго в даден район! Всеки съвестен ловец може да сподели това мнение!

Истината, е че дивеча в последните години си изби и сега за пустите и празни излети, в които не се чува куче да излае или ако излае то е по лисица се търси оправдание. Има една народна поговорка: "Кой ми ср* в гащите" мисля че доста на място!

Съгласен съм, че е кофти да седиш на пусия два часа и някой да изфучи в най важния момент с 450 цц обаче трябва да се търсят компромиси и от двете страни, така или иначе няма да е далече момента когато ние ще караме само по писти и точно определни места, а ловците ще гледат нешънъл джеографик вкъщи!
            [IMG]http://www.maxmediabg.com/moto/bobi2_podpis.jpg[/IMG]

Коментар

Мда това ,че не се плашат от двиг.. и аз мисля ,че е така .Веднъж спрех мотора да почина и една сърна стана на 10-15 метра от мен и мотора и дори нейзбяга веднага

Коментар

Съгласен съм, че е кофти да седиш на пусия два часа и някой да изфучи в най важния момент с 450 цц обаче трябва да се търсят компромиси и от двете страни, така или иначе няма да е далече момента когато ние ще караме само по писти и точно определни места, а ловците ще гледат нешънъл джеографик вкъщи!
                +1
                Последно редактирано от Chinela; 14-02-09, 10:37.
                [SIGPIC][/SIGPIC] Yamaha WR 426
                ВСЯКО ПАДАНЕ Е ПРЕДПОСЛЕДНО

Коментар

Достатъчно ни е разделено обществото, дайте поне ние ловци и ендуристи, които имаме толкова общи неща, а често сме и двете, да не се делим. Колкото до шума от двигатели, всеки ловец би трябвало да знае, че той не плаши/гони животните, те дивите животни се стресират най-вече от хора, просто това им е заложено в ДНК, когато е изграждано не е имало двигатели.
                  Прав е колегата backo67, имаме телефони и приятели. Нали знаете че и ловците помежду си, делят територий и пусий, и какво се получава.... някой мургав би казал "българска работа". Да не забравяме, че ние от форума се опитваме да полагаме основите на гражданско общество.
                  Колкото е по-добър джипа, толкова по-далеко ходиш за трактор и попадаш на по-пиян тракторист

Коментар

Първоначално публикуван от p.djartov Преглед на мнение
                    Ако властите не вземат мерки НИЕ ще вземем.
                    Много ми е любопитно какви мерки ще вземат?! Ще ме застрелят ли? Или ще ме набият? Де го тоя? Даже няма да му мърдам! Та нали после ще забрави думата ЛОВ докато е жив!

Първоначално публикуван от iassen Преглед на мнение
                    Една крайна позиция:
                    Не разбирам такова занимание- за кеф да избиваш животни и то поне да си с нож срещу глиган в равностойна битка или да ти трябва месо , за да нахраниш семейството си, а то седиш в храста с екипировка за 5000 лв. и чакаш същество, дето си има живот и малки и т.н. да дойде да пие вода и БАМ го убиеш, та после да разказваш какъв велик мъж си. Не го уважавам това нещо. Е това мисля пък аз.
                    И все пак съм проявявал толерантност и съм минавал по обходни маршрути заради ловци.

И аз искам да стрелям, да дебна по горите и да има екшън и ето как го правя, в равностойна битка, без да убивам: http://www.vbox7.com/play:46096fb9
                    Ей това мнение на Ясен ме изкефи! Като си такъв мъж , вземи един нож и му излез на глигана очи в очи.Много е лесно да си купиш пушка с оптика за 5000лв(която сваля стотинка от 1000м),да застанеш на гюмето,десет души да ти докарат глигана или елена и ти да го "избамкаш"-че ти не му оставяш никакъв шанс-какво му е мъжкото? Какво му е смелото? Кое му е честното? И защо?! За да си направиш кефа да претрепеш една животинка , която нищо не ти е направила(разбирам да те нападне,тогава е ясно-защитаваш се).Като толкова ти се стреля , стреляай по мишени.Ако искаш тръпка , играй на пентбол!Особено гадно ми става за елените и сърните-те пък толкова кротки животни.

Абсолютно съм съгласен и за бракониерите.Понати ловци са ми казвали , че животните се плашат от шум на двигател САМО КОГАТО В РАЬОНА СЕ БРАКОНИЕРСТВА С АТВ ИЛИ МОТОР(или нещо подобно).И аз съм го виждал с очите си-на пътя ми е заставала сърна.Когато наближихме,тя се премести на десетина метра , спря и започна да ни разглежда(ние не спряхме , а минахме покрай нея)!

Факт е , че плашим дивеча,но това става само когато в раьона се бракониерства.Ако дружинките се справят с бракониерите,автоматически и ние отпадаме като проблем!
                    Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                    Джон Кенеди

Коментар

В крайна сметка, ендуристите не пречат много на лова - пиша като ловец.
                      Е, случвало се е да ни прецакат някоя гонка, ама не е болка за умиране - Балкан голям. Основния проблем са незаконните дървосекачи и бракониерите - тия спиране нямат! А иначе дали си с едуро, АТВ или джип - добре е през месеците март-юни, да се ограничават разходките из планината не заради лова, но заради факта, че животните точно през този период отглеждат малките си и имат нужда от пълно спокойствие за целта.
                      Мисля, че трябва да се мисли на високо ниво именно за това - както има туристически маршрути и ловни райони, така да бъдат създадени и такива за ендуро спорта - така никой на никого не би пречил.
                      В горните мнения видях доста негативизъм по отношение на лова в постове написани от хора без познания по материята. Нека поясня:
                      Сезона за една дружинка се състои от 24-26 излета годишно, което удоволствие струва общо около 5-6000лв. Това са само парите за такси, бележки, чл.внос и билети. Т.е. ние си плащаме с тези пари правото да ловуваме 24 дни в годината. Да обърнем нещата от друг ракурс - Клуб по ендуро и АТВ спорт организира състезание за членовете си. Обаче се оказва, че в същата местност се провежда лов - джипове паркирани насред пътя, ловци и кучета щъкат насам-натам, стреля се..........?!
                      Беше ли удачен примера?

Коментар

Ей това мнение на Ясен ме изкефи! Като си такъв мъж , вземи един нож и му излез на глигана очи в очи.Много е лесно да си купиш пушка с оптика за 5000лв(която сваля стотинка от 1000м),да застанеш на гюмето,десет души да ти докарат глигана или елена и ти да го "избамкаш"-че ти не му оставяш никакъв шанс-какво му е мъжкото? Какво му е смелото? Кое му е честното? И защо?! За да си направиш кефа да претрепеш една животинка , която нищо не ти е направила(разбирам да те нападне,тогава е ясно-защитаваш се).Като толкова ти се стреля , стреляай по мишени.Ако искаш тръпка , играй на пентбол!Особено гадно ми става за елените и сърните-те пък толкова кротки животни.
                        Колега, не ти пожелавам среща с беден, нещастен и разярен глиган!!!
                        Все едно да кажа, че за гората по-добър от 1200 кубиков пистов мотор няма - пишете за неща за които нямате реална представа и се получава ненужно напрежение!
                        А как ли се ловува(бракониерства) с ендуро? Прасето на гръб, а?

Коментар

Първоначално публикуван от lama69 Преглед на мнение
                          В крайна сметка, ендуристите не пречат много на лова...
                          Но ловците пречат на ендуристите и джипаджиите.
                          Голяма част от тях след като дръпнат 700г ракия от шишето в колана стават от рода Маклауд и опитват да ни казват къде да караме. - т.е. да не караме.
                          То е голямо геройство 20 човека с 40 кучета да гонят един вълк или сърна - направо си феърплей...
                          "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Ники, четеш май каквото ти изнася? Има още ПОНЕ 10 реда надолу.

Коментар

СПИДИ До: Мнението на БГ ловците за нас
                              Аз вече имах премеждие,предполагам в основата,на което стоят ловци.При една моя разходка до вр.Мургаш качвайки се към върха малко над с.Чурек се натресох на опъната през пътеката стоманена тел-и то на 2 места.Добре че телта бе на около 50-60 см. от земята.Почти съм сигурен че беше предназначена за мотористи,защото от там минаваме основно аз и някои други колеги..

е това нормално ли е,някое нафиркатно до козирката к............................н.........................е...................м..........................б....................п.................
                              абе бива ли такава злоба бе,малееее.....дайте да глазуваме дали да я има тая тема или да се изтрие...няма смисъл още по голяма омраза ще се насади помежду ни...само като чета и се нервя.....аз съм за истриване на темата и да не се пускат повече такива с насаждане на омраза помежду ни,вярно е че показва голата истина,но то за всичко е така.....айде да си останем що годе с добри мнения(ендуристи-ловци)

Коментар

Първоначално публикуван от Shifta Преглед на мнение
                                СПИДИ До: Мнението на БГ ловците за нас
                                Аз вече имах премеждие,предполагам в основата,на което стоят ловци.При една моя разходка до вр.Мургаш качвайки се към върха малко над с.Чурек се натресох на опъната през пътеката стоманена тел-и то на
                                Точно това ми се е случвало и на мен и то на същото място.
                                Добре, че КЛР е яко добиче...
                                "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X