Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мотокрос -късно ли е да се започне на 18 ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Мотокрос -късно ли е да се започне на 18 ?

Здравейте,
    относно последните коментари има споделени много хубави мисли и идеи. Особено ми хареса това как баща и син си карат за удоволствие всичко това прекрасно и аз стига да имам възможност с удоволствие бих го направил някой ден.
    Но конкретно на въпроса за състезанията и прочие доста хора в България тренират от 5-годишни и резултатите не са на лице, така че можеби таланта липсва повече при нас от колкото практиката.
    И мисля, че ако на човек ще му доставя удоволствие да се състезава стига да има възможност дори и на 25-6 години да е никой не може да му каже, че е навит часовник без стрелки!
    Видял съм много ендуристи за последните седем месеца, които карат от години започнали са от балканчета и въпреки това възможностите им са елементарни и си остават само с приказките!
    Така че нивото, което е в България едва ли е мисия невъзможна за някой който е започнал да кара след 18 стига да му се отдава спорта, иначе за Пастрана и компания е ясно.

Не искам да обидя някой състезател както Жоро Хаджиев прати начинаещите "да пасат", но за мене това са фактите в нашата прекрасна държава и не само с мотокроса, а и с футбола и с др.

Поздрави,
    БП
    [IMG]http://www.maxmediabg.com/moto/bobi2_podpis.jpg[/IMG]

Коментар

Първоначално публикуван от borisgp Преглед на мнение

Не искам да обидя някой състезател както Жоро Хаджиев прати начинаещите "да пасат",
      БП
      Колега, тука си в грешка. Ако има някой, който да допринася за развитието на Ендурото в България, то това е Жоро Хаджиев. Явно не го познаваш и поради тази причина, не си уловил хумористичната нотка.
      За малките състезатели искам да кажа, че освен тренировки,трябва и желание. Доста деца познавам, които тренират под натиска на бащите си. Нищо не се получава. Вярно, че става въпрос, за супермотото, но предполагам, че и в мотокроса и ендурото е същото.

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Витлиемоф Преглед на мнение
        Доста деца познавам, които тренират под натиска на бащите си. Нищо не се получава. Вярно, че става въпрос, за супермотото, но предполагам, че и в мотокроса и ендурото е същото.
        Същото е рзбира се,без желание или на сила ,просто нищо нестава.Аз карам винаги с разрешение от баща си,и винаги карам със желание ВИНАГИ!И за това всеки един моторист трябва да има желание и определена доза смелост,за да стане добър моторист.!!!

Поздрави и успех на всички!Весела коледа!
        [I]Радослав Димчовски[/I]

Коментар

Можеби истината е че талантливите деца нямат финансовите възможности за да тренират качествено и да се развият, а както казва колегата на сила хобост не става!

Коментар

Можеби истината е че талантливите деца нямат финансовите възможности за да тренират качествено и да се развият, а както казва колегата на сила хобост не става!
            (+1) Такъв е случея на Иван Петров в клас 65кб.см. по-мотокрос.Той е много голям талант в неговия клас ги бие на ред,но федерацията не отпуска достатъно финанси,за хубави тренировки в чужбина.Например като тези на Петър Петров.Петър до колкото знам тренира в Белгия,на едно наистина добро темпо.Пожелавам и на Иван мечтите да се збъднат.

Коментар

Колега, виж какъв е въпросът от който произхожда темата и прецени дали не съм прав !

Със Петьо Манолев от одавна спорим за това, че дори да си по-голям от колкото трябва да се започне по принцип в мотокроса отново може да стигнеш върхови точки... истина ли е това или не
              Въпреки, че не е никак добре формулиран въпроса, става дума все пак за онези върхови точки, които навярно не са върхът на лиценз "Б" ?!
              Малко са такива като Росен или Кулев например, които да започнат след 18 и да постигнат нещо по-голямо с огромен труд, но вече това няма да бъде възможно, гарантирам !
              Разбира се във всеки спорт има много "ако-та" ...
              Професионалния спорт е голямо бреме, то не е само гъзария ! Когато спре гъзарията, ако още си в този спорт, тогава именно започва голямата работа по него, идват пари, идват спонсори, идва славата !
              Американците имат един много употребяван израз: "It's the long way to the top !"
              Профи спорта е такова изпитание, такава дисциплина, че едва ли някой тук може да го осъзнае ! Бил съм, макар и за две-три години само в големия спорт и в тийнеджърската възраст, в която бях, макар да съм по природа много упорит и инат, не можах да издържа ! Идва ти до гуша по някое време, колкото и да си го обичал до преди това. Иска ти се да се погъзарееш пред девойките и даже почваш да завиждаш на ония "отличници", които карат бездарно на задна гума в махалата, пият съмнителен алкохол и ги натискат по пейките. По някое време си убит от режими, програми, двуразови изцездащи тренировки, фитнеси, многокилометрови кросове от караници от треньори, а понякога и от шамари и след време...
              ти също си на улицата на задна гума и това е много преди да стигнеш онзи връх, за който става дума.
              Знаеш ли кое е най-шибаното ?! То е, че след като си жертвал детството си, младостта си, няма никаква гаранция, че пак ще стигнеш блянувания "връх" ... !
              Затова пиша малко песимистично за някои в тази тема, но искам и подрастващи и родители да разберат как се създава големия спортист, да се подготвят от рано за това, което ги очаква, ако се решат на такъв риск все пак.
              Разбира се, че има много таланти, някои от които никога няма да разберат, че са били такива, но трябва моторните спортове да станат национален спорт, както ските например в Австрия, че да се започне селекцията на таланти от рано ! Сами разбирате, че това няма как да стане, няма го и никъде по света.
              Единственото разрешение за България са школите, но и те намаляха драстично през последните години, което е много неприятен факт !
              Вижте само възраждането на една школа в Троян, какви впечатляващи резултати дава напоследък сред децата Надявам се, че и севлиевската школа ще започне да дава добри състезатели след време ...
              Ние сме решили след като направим и нашата школа към клуба, всяко дете през първите месеци да тренира безплатно, за да можем да отсеем можещите и ако родителите им нямат пари, да продължим да ги тренираме, за да не изпуснем талантите !
              Само още от сега трябва да се знае, че определено няма да инвестираме в "много желаещи" на по 17-18 години и нагоре Те, разбира се, ще могат да тренират, но инвестицията в тази възраст е вече "кауза пердута" за големия спорт !
              Ендурото и сексът не са шега работа !
              -------------
              Животът се измерва с броят на издишванията !

http://sixdayscrazyjob.com
              http://crazy-job.com

Коментар

Въпреки, че не е никак добре формулиран въпроса, става дума все пак за онези върхови точки, които навярно не са върхът на лиценз "Б" ?!
                Малко са такива като Росен или Кулев например, които да започнат след 18 и да постигнат нещо по-голямо с огромен труд, но вече това няма да бъде възможно, гарантирам !
                Разбира се във всеки спорт има много "ако-та" ...
                Страхотна статия наистина много ми хареса и дава отговори на много въпроси!
                Аз просто исках да кажа ,че който има желание и възможности стига да иска може да опита и след 18, все пак както си посочил по-горе има изключения и можеби ще продължава да се появява по някое.
                Аз лично пожелавам успех на всички, които се занимават или са решили да се занимават.
                В района ни Долна баня, Костенец, с. Костенец имаме много запалени младежи някои по-стари други съвсем млади и напролет се надявам вече да имаме построена собстена писта в момента се избира мястото.
                Може би няма да произлезнат кой знае какви таланти може и да се появи някой състезател, но важното е че се прави нещо хубаво!

Поздрави,
                БП

Коментар

Първоначално публикуван от Ради_DR 350 Преглед на мнение
                  (+1) Такъв е случея на Иван Петров в клас 65кб.см. по-мотокрос.Той е много голям талант в неговия клас ги бие на ред,но федерацията не отпуска достатъно финанси,за хубави тренировки в чужбина.Например като тези на Петър Петров.Петър до колкото знам тренира в Белгия,на едно наистина добро темпо.Пожелавам и на Иван мечтите да се збъднат.
                  Да, Петър тренира в Белгия и не само там, състезава се постоянно с най-добрите от класа му в чужбина, но тия пари не ги осигурява федерацията !!! Няма федерация която да финансира даден състезател, особено в моторните спортове, защото бюджета за 1 сезон е много голям, а това са няколко мотора, поддръжка, консумативи, части разходи по състезания и какво ли още не.

А иначе ако говорим по темата, мисля че на 18 е твърде късно за какъвто и да било успех на световно ниво, ако става съпрос за професионални спортове разбира се.
                  Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

Коментар

Първоначално публикуван от Краси Преглед на мнение
                    Но тия пари не ги осигурява федерацията !!! Няма федерация която да финансира даден състезател, особено в моторните спортове, защото бюджета за 1 сезон е много голям, а това са няколко мотора, поддръжка, консумативи, части разходи по състезания и какво ли още не.

Да съгласен съм с теб Краси,парите по скоро идват от спонсорите,и от добрите прояви на световно,европейско ниво и т.н.

Коментар

Никога не е късно аз съм на 51год. и си карам крос така че почвай трябва много желание и лишения Генадий Мойсеев стана световен шампион на 33год.

Коментар

Не само Генади Мойсеев е шампион на такава възраст. Жорш Жобе стана световен шампион на 40г. в клас 500cc.Стефан Евертс за последно стана шампион на 35г.Но най впечатляващ е прогреса на Жоел Сметс.Той започва да се кара мотор на 18 годишна възраст и става световен шампион точно след 8 години.Но все пак е най добре да започнеш много много по рано.

Коментар

Колеги нека и аз да се включа в темата с няколко реда.
                          Миналата година за пръв път подкарах добър кросов мотор - Сузуки РМ.
                          Карах на едно състезание в Елена .. и доказах на рпдителите ми които мислеха че приказвам повече от колкото мога да карам , но се указа че до някаде съм можел да карам . Вече съм на 17 почти правя 18 и тази година мисля да карам почти на всички състезания по мотокрос. Всеки ми казва " Много е късно да се занимаваш с този спорт. Виж ги в Америка на 18 години вече 2 пъти световен шампион ...." аз просто отговарях че няма смисъл да правим сравнение България - USA два много различни свята според мен
                          Мисля че нее никога късно да започнеш да се занимаваш с каквото и да е стига да го искаш мн силно и да си упорит всичко може да стане.. Затова мисля да ги разцепя от гас конкорентите и яко ще тренирам !!
                          [I] Георги Недев
                          Motocross Lifestyle !! :twisted:
                          [/I]

Коментар

Генадий Мойсеев стана световен шампион на 33год.
                            ..така е но и по това време нещата са били малко по различни..а Генади Мойсеев са го тренирали невероятните руски треньори като Юри Трофимец и прочее и са имали държавно финансиране от най богатата на природни ресурси страна в света..тогавашното СССР

По същото време на интервютата с Мойсеев споменаваха и за Ралф Дифенбах който бил почнал на 27 и е влязал в световният елит

пак по времето на Рангелов като е бил дете са глобили треньора му че го е пуснал на по малко от 16 да участва в състезания и доколкото знам леко са завишавали годините на участници.. сега на 16 са вече с по 10 години състезателен стаж въобще времената са били други..сега този спорт на професионалното си ниво се превърна в по скоро детско юношески от 4-5 годинки ги качват по моторите
                            а Евертс верно и на 35 е шамп ама и той е почнал още от съвсем малък и на 35 е шампион ..за пореден път .не за 1 ви ..бате ни Живо също може да е на 51 ..но е почнал от малък..бил е шампион на юноши на България доколкото знам а ..телосложението му е такова че още може да си кара спокойно..но мисълта ми е че не е тръгнал да се учи на 40 години примерно

..другата крайност е обаче да кажем че е само за млади..това си е един много хубав и приятен спорт който според мен дори и на по любителско ниво да се практикува пак зарежда положително и е много приятен..и това че няма да ставаш световен шампион не значи че не трябва да се занимаваш с него..ето в щатите има един дето е на над 60 години и кара на мотокрос и ендуро състезанията им обявяван е за атлет на америка имат класове в кроса за наднад30 над 35 годишни за над 45 годишни ит.н. и си се кефят хората ..мислите ли че им пука дали ще стават световни шампиони.. гледат си кефа и пет пари не дават

..докато ние тука имаме някаква нагласа още от едно време че все ..трябва на световно ниво да се прави всичко и да покажем на еди кои си кои сме ние и че живеем в прекрасна страна ..спорта бе една от рекламните стратегии на бившият ни строй да убеди останалият свят колко добре се живее тука и всякакви "любителски" акции се обявяваха за "гъбарство " и проче..и това май продължава..докъто реално за да има силен про спорт трябва да има и силен любителски такъв и едното не може без другото или поне не е нормално..защо в щатите са толкова силни..ами защото имат много на различни нива състезания шампионати и прочее и конкуренцията дори и на любителско ниво е огромна..от там вече и профитата наистина са профита а фирмите занимаващи се и продаващи екипировки и мотори имат сметка да инвестират и да вдигат нивото защото като бие примерно еди кой си в неделя професионалист с еди какъв си мотор и екип..на другия ден още една огроомна маса любители и фенове ще се юрнат и те да си купят нещо такова ..и инвестицията се избива а печалбите са огромни..така че техните про..състезатели са просто върха на един огромен айсберг... без който ..нямаше да са на този връх ..но това е вече друга тема де

Коментар

Юноша никога не сам бил щото когато почвах нямаше юноши

Коментар

..а кога стана шампион на колко години..
                                я не се скатавай ами разкажи повече
                                ..разкажете повече и за генади мойсеев и руските други карачи..носят се големи легенди за тях..тренирали карали с оловни жилетки..с една ръка зад гърба и..прочее щуротии
                                ..я разкажете повече ..вие сте карали с тях на времето

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X