Ако не беше Владич аз да съм теглил чертата на това мероприятие.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Памир - 2025
Свий
X
-
Ами то аз нали съм тъп, но упорит...

И с три гънки на мозъка... Да ям, да сера и да пазя равновесие...
Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
Златомир Попов - Forry
Коментар
-
Днес беше поредният удар на съдбата в насока да не се случи това.
Или аз поне от известно време така го приемам!
Някъде по Черноморието, вероятно днес съм изръсил две пластики - лична карта и виза.
Не е кражба, чиста случайност.
Тъпото е, че тая VISA я ползвам през Apple Wallet от години и не а носа с мен.
Бях я сложил в портфейла сега заради пътуването - в Азия често картите не работят безконтактно.
Пък и като резервен вариант.
Да ама явно няма да е - блокирах я и няма да имам време за издаване на нова.
А аз втора пластика нямам, само Револют но тя е виртуална, също в телефона.
Също така май преди ЛК няма как да преиздам дебитна карта.
Добре, че преди да я блокирам се сетих да прехвърля в революта едни 1000лв…
Бах мааму, и преди споменах, че досега нищо не се е случвало с толкова голяма клизма.
И днес това а има още цели 3 дни до заминавате.
Чак ми е интересно какъв ще бъде следващият удар под кръста!
Хубавото е, че книжката поне не е щета.
А не е щото просто не я нося.
Не знам - не може да е истина а изглежда е!!!Враг усраине
Коментар
-
Не знам, за какво ти е карта и то чак безконтактна в Киргизстан и особено пък в Таджикистан и Памир. Там нямаш ли кешовица и то точно местна, а не екзотична, като долар, или евро си загинал. Все едно не знаеш... Няма да сме в центъра на Европа.
И не купувай едри банкноти от бюрата по 100 $, или по 200 евро, че няма кой да ти ги смени даже и в големите градове. Хората там знаеш, не работят с такива едри пари, а с много по-дребни.
Последно редактирано от ВладиЧ; 07-08-25, 22:48.Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
Златомир Попов - Forry
Коментар
-
Напротив - оказва се оставам само с безконтактна и то виртуална - тази на революта в телефона!
Требе ли некъде нещо да се ръгне - уй.
Да не говорим, че като се върнем ще минат седмици преди да имам достъп до средствата в сметката си.
Може би в понеделник преди обяд ще ида в Народната Милиция да си заявя нова ЛК та като се приберем да имам готова поне нея!
Иначе днес в Приморско пуснах декларация, че е загубена и заявление да анулират старата.
30мин преди края на работното им време.
Пак добре, че не се случи там!Враг усраине
Коментар
-
Па зЕми от някой работеща пластмаса бе! А лична карта се вади за часове даже.
-
Тека направИх - зех чужда.
И “нарисуваната” на революцията в телефона.
Поминахме нормално но и двете бяха “за всеки случай!”
Тагава немах време даже за експресни поръчки а са вече - и желание!
2 седмици у народната милиция за лична карта и след това още една в банката за пласмаса.
Първото време вече тече.
-
-
В София вадят паспорти за няколко часа. Може и ЛК да вадят. Аз съм теглил пари кеш само с ЛК (паспорт) на гише в банката.Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
Вальо. О888 557Ч7Ч
Silverado 1.3 i
Коментар
-
Така де. Вземи от друг карта. То и моята дебитна карта не е точно моя, а на жена ми. Аз нямам нищо общо с банки, от както се пенсионирах. Колкото до личната карта в тази част на света, където отиваме, изобщо няма да ти трябва. Само международният паспорт.
А виж, дали от наша банка можеш да теглиш пари с международен паспорт, това не знам, но щом колегата казва, че може... А може би зависи, от коя банка?
Пък, ако чак толкова закъсаме и трябва да теглим от банкомат, аз нали ще нося карта...
То там, където отиваме нещо хич ги няма и банките, и банкоматите. Банки и банкомати има в Бишкек, в Торкент, в Ош, в Хорог и това е. За другите места, села и махали, където ще минем няма такива екстри. Даже и в Мургаб не съм сигурен дали има банка и банкомат. Май и там няма на 3900 м нмв.
Ще се заредим яко с кешовица още в Бишкек и с киргизски сомове, и с таджикски сомони и така... Ако ни останат и не можем да ги похарчим, после като се върнем пак в Бишкек, отново ще ги сменим за долари, или евро. Това е схемата.
Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
Златомир Попов - Forry
Коментар
-
ВладиЧ това с чуждата карта на малко хора ви се получава
Аз например няма чия да взема без да ме подгонят после!
Зная за Мария Луиза но нямам зор.
А и да имам - нямам време дори за експресна услуга - понеделник на обяд летим а аз днес съм все още на път.
Едва ли бачкат събота та нема нужда
Като се върнем ще се оправям с пластиките, сега просто ще взема повече кеш отколкото възнамерявах!
А след промяната в плана май само в Киргизия картови операции вървят по-активно.
За останалите, особено в Памир банкова карта от какъвто и да е вид е напълно безполезна.Враг усраине
Коментар
-
Ако на някой му трябва екзотична валута ей този чейнч в Големото Добрутро е верното място:
Знам ги от края на ‘90 и тогава бяха също вярно.
Допреди няколко седмици беше единственото място у ГДУ (а вероятно и татковИната) с налична валута за *стан държавите.
Но тъй като нашият ивент се оказа тип “тука има-тука нема” се въздържах до днес от купуване.
Не че и сега събитието ни е кърпа вързано но днес реших да рискувам все пак и… днеска нема!
Ни киргизки сом ни таджикски сомони.
Подозирам, че Данчо ме и изпреварил и дано не го сърби много задника
Не е фатална липса - има чейнчаджии в Бишкек.
Владич знае къде са но кълват на гущери.
Ще обменим на мясно но предпочитах да имам някой и друг сом в джоба
За инфо чифути изобщо не вървят в този район.
То дори в Турция съм забелязал, че особено в провинцията с евра можеш само да си забършеш дирника.
В централна Азия май даже в банка ги ни щат какво остава да се плаща с тях или за чейнч.
Толкова е позната валута колкото и лева
Иначе ако някой знае тук друго място за такива екзотични валути да сподели.
Банките НЕ са такова. И Тавекс не са!Враг усраине
- 1 like
Коментар
-
Ако некой има нужда от таджикски сомони и киргизки сом да се обади.
Както преди така и сега - останаха.
Не са много, нещо като еквивалент на ~50лв но за разлика от преди - сега не възнамерявам да ми трябват повече.
И узбекски сом остана но и още по-малко.
Я има 5 лв я не но те са с внушителен брой нули та дава вид на сериозна сума
-
По отношение на валутата нещата са променени тук - изглежда са започнали да обръщат внимание и на еврото.
Не съм питал дали е вярно но по таблата на бюрата навсякъде вече присъства за размяна и то,
По принцип чейнч бюра има навсякъде в Бишкек но интересно защо ако се търси валута от съседен Таджикистан - мястото както преди си остава едно: Моссовет
Това е район около кръстовището на ул.Московска и ул.Съветска.
Последната сега е преименувана на Юсуп Абдрахманов но наименованието се е запазило.
Дори там таджикски сомон е по-често търсен отколкото предлаган.
Но дори да няма на някое място насочват към друго бюро в района, където имат.
Демек не се налага човек да се лута излишно.
Ако ги послуша а не упорства като мен сам да си го открие у жегата.
А тя тук е значителна като според мести работата зазлява със всяка година.
Като навсякъде, де!
Враг усраине
Коментар
-
Реално днес моторите ни пристигнаха и утре сутринта рано палим багажа към Памир.
Няма съществени снимки а и те са в територия на Владича
От утре и реално в Таджикистан за седмица няма да си давам труд да купувам SIM карта за телефон.
Владич даже да иска (а не вЕрвам) - не можи!
Та влизаме в соцялна имотентенция по желание.
Небесната скрап InReach са не брой в случая но я има.
Ето се пак нещото-долу за душата - тука в хотела е нищо като разпределителница за адвентурасти.
За съжаление нашето поради липса на време е като Софя Ридерс мероприятие но какво да се прави - всеки според възможностите!
Враг усраине
Коментар
-
Коментар
-
Мерси, нарочно ги оставих така.
Владич после ще се развихри и ще ги “разпъне” заедно с неговите.
Иначе ето тук ги качвам автоматично при възможност без обработка.
Но то е по-скоро за като резервно копие на всичко ако се затрия снимачката.
Владича си пада по шареното в пост-обработката, което мен пък на мен изобщо не ми допада!
Ама на всеки от различно му става!
-
Активност за темата
Свий
Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар