Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ГЪБИТЕ - лов или бране

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: ГЪБИТЕ - лов или бране

Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение
    Ами той и естествения и изкуствения начин е един и същ ... Трабва дърво и мицел да го зарази.

Баща ми е гъбар от 35 години. Миналата година гледал по телевизията снимки на такива дънери като нашите. И се зариби да си "засади" кладница.

За целта купи 2-3 кила мицел за кладница от някакъв гъбарник в района. Мицела представлява едно много мухлясало жито. Но мухълът е чисто бял и мирише на гъба.

Поръча си от един Селски един труп от топола в диаметър 50-80 см. След това нарязахме тополата, както се вижда на втората снимка - около 50-60 см пън, след него 10 см капак, после пак същото - пън+капак и така до края на трупа. Важно е пъновете да са поставени върху почва, за да могат да си смучат влага от нея. Другото е - дървото да не е заразено с никакви други гъби и по възможност да не е почнало гниене

След това се поръсва от мицела върху пъна и се захлупва с капака. Така всички пънове.

Това нещо го направихме миналата година към средата на Септември. Очаквахме октомври и ноември да поникнат гъбите. Но нищо не стана. После пролетта пак беше влажно и пак надежди - и отново нищо не стана.

Лятото пъновете ги напече слънце и ние въобще се бяхме отчаяли че ще се получи нещо. Но ... Отиваме в Събота и какво да видим ... Това на снимките.
    Привет
    А дали можед да дадеш инфо от къде сте взели мицела.
    Предварително благодаря

Коментар

По скоро фото-лов отколкото бране

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
        Искам да се похваля . Дано се сетите за каква гъба става въпрос ....
        Първата снимка е преди да я измием ( гъбата ).
        Лелееееееееее истински трюфел? Наистина?????
        Бях чувал че се срещат само в Странджа. Ако можеш да поразкажеш малко къде и как го откри ще е супер. Наистина до сега не бях срещал лично гъбар да се похвали с такова съкровище.
        "Nec scire fas est omnia."(Quintus Horatius Flaccus)
        "Не можеш да знаеш всичко."(Квинт Хораций Флак)

Коментар

Първоначално публикуван от gorosop Преглед на мнение
          [ATTACH]122292[/ATTACH]Днес намерих големи находища на някакви гъби.
          Повечето бяха на загниващи пънове, но имаше и покрай тях, на земята.
          Някой знае ли ги??

Ето тези са ми любими. Бързина на брането (в никакъв случай не в найлонова торба!), отрязвам ги с нож да не събирам и боклука край корените. Мариноване, ядене...

Коментар

Това са челадинки. Снимката я прикачих по грешка.
            Прикачен 122292
            За останалите ставаше въпрос
            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:23102009(015).jpg
Прегледи:3
Размер:207.2 КБ
ID:5131692

Име:23102009(018).jpg
Прегледи:3
Размер:208.7 КБ
ID:5131693

Име:23102009(016).jpg
Прегледи:2
Размер:223.2 КБ
ID:5131694

Име:23102009(017).jpg
Размер:201.1 КБ
ID:5131695
            А тази познаваш ли я

Име:23102009(006).jpg
Размер:220.8 КБ
ID:5131696
            Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
            0894328706

Коментар

Първоначално публикуван от v12345s Преглед на мнение
              По скоро фото-лов отколкото бране

Това и да искаш не можеш да го ядеш.

Но село му викат Прахан. Едно време са го сушили и са го ползвали за запалване на огън с кремък и чакмак.

Иначе стои много красиво ако голакираш и го сложииш в някоя механа или в битова стая
              Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от gorosop Преглед на мнение
                Това са челадинки. Снимката я прикачих по грешка.
                Прикачен 122292
                За останалите ставаше въпрос
                [ATTACH]123925[/ATTACH]
                [ATTACH]123926[/ATTACH]
                [ATTACH]123927[/ATTACH]
                [ATTACH]123928[/ATTACH]
                А тази познаваш ли я
                [ATTACH]123929[/ATTACH]
                Тази последната за която питаш на 99% е "Пъстра копринка" (Coprinus picaceus). Има неприятна миризма и при нараняване месото почернява и става мастилено. Много е интересно как след като бъде срязана месото постепенно потъмнява и накрая се втечнява. А иначе е неядлива, доколкото знам, ако някой от колегите я е пробвал да сподели. Но аз я знам като неядлива и никога не съм я брал.

Коментар

Първоначално публикуван от samurai_lqck Преглед на мнение
                  Лелееееееееее истински трюфел? Наистина?????
                  Бях чувал че се срещат само в Странджа. Ако можеш да поразкажеш малко къде и как го откри ще е супер. Наистина до сега не бях срещал лично гъбар да се похвали с такова съкровище.
                  Всеки който намира такива гъби - СИ МЪЛЧИ !
                  Твърде малко сме ( десеттина души) , не поддържаме връзка помежду си ....но се познаваме и понякога си помагаме с пазара.
                  Естествено - Трюфелите се намират със специално обучено куче .( става и с прасе, но много бързо пораства )
                  Намират се изключително рядко и много трудно . Има няколко вида в България . Бял Трюфел с такива размери - в България не е намиран до сега .
                  Може много да се хвалят ..... но се знаем .
                  Никой не може да каже каква е стойността на този ..... но ще видим .
                  Съхраняват се по специален начин и са трайни до един месец при тези условия. Ценното на Трюфела е неговият аромат - на гора и горски плодове ..... незабравим и необъркваем аромат .....
                  В България може да се опитат само в Хилтън и в Сити хотел , Шератон го нямат още в менюто . Зографски го ползват само лятото на морето .
                  Казано по-просто - ГЪБА . В Италия , Франция и САЩ са религия .
                  Разприказвах се ! Поздрави !
                  Последно редактирано от bgbul; 29-10-09, 21:40.

Коментар

Всеки който намира такива гъби - СИ МЪЛЧИ !
                    Твърде малко сме ( десеттина души) , не поддържаме връзка помежду си ....но се познаваме и понякога си помагаме с пазара.
                    Естествено - Трюфелите се намират със специално обучено куче .( става и с прасе, но много бързо пораства )
                    Намират се изключително рядко и много трудно . Има няколко вида в България . Бял Трюфел с такива размери - в България не е намиран до сега .
                    Може много да се хвалят ..... но се знаем .
                    Никой не може да каже каква е стойността на този ..... но ще видим .
                    Съхраняват се по специален начин и са трайни до един месец при тези условия. Ценното на Трюфела е неговият аромат - на гора и горски плодове ..... незабравим и необъркваем аромат .....
                    В България може да се опитат само в Хилтън и в Сити хотел , Шератон го нямат още в менюто . Зографски го ползват само лятото на морето .
                    Казано по-просто - ГЪБА . В Италия , Франция и САЩ са религия .
                    Разприказвах се ! Поздрави !
                    хахаха Прав си, е аз да си призная честно не питах с комерсиална цел, а от любопитство. Доста съм чел за тези гъби и фактите, които си написал са ми известни. В общи линии като имам бегла идея как върви цената на белия трюфел не ми се мисли . За това ми остава да кажа БРАВО и да се радвам, че един истински гъбар е попаднал на тази находка. Поздрави за "улова" и дано и другите ни споходи някога твоя късмет.

Коментар

Искам да се похваля . Дано се сетите за каква гъба става въпрос ....
                      Първата снимка е преди да я измием ( гъбата ).
                      Колега помогни да разбера какво е товаНатиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00216.jpg
Прегледи:1
Размер:75.7 КБ
ID:5131814

Име:DSC00217.jpg
Прегледи:1
Размер:69.1 КБ
ID:5131815
                      Намерени са под дъб, почти на повърхноста.
                      0898496264 -Пламен

Коментар

Първоначално публикуван от diuks Преглед на мнение
                        Колега помогни да разбера какво е това[ATTACH]124105[/ATTACH]

[ATTACH]124106[/ATTACH]
                        Намерени са под дъб, почти на повърхноста.
                        Така по снимки даже и сърнела е трудно да се докаже ..... но ето няколко въпроса за по-ясно :
                        1. Колко са твърди тези образувания при разрязване . Може ли да се настъргват на ренде ?
                        2. Имат ли някакъв аромат ? На какво миришат - нарочно не ви насочвам ?
                        3. Опитахте ли ги на вкус ? Как са ?

Коментар

Така по снимки даже и сърнела е трудно да се докаже ..... но ето няколко въпроса за по-ясно :
                          1. Колко са твърди тези образувания при разрязване . Може ли да се настъргват на ренде ?
                          Ако е трюфел каняви на гости.

Коментар

Не мога да отговоря на въпросите, тези гъби ги намери сестра ми и изпрати снимките за да попитам някой който знае какви са. Сега ще и ги изратя да видим какво ще каже.
                            0898496264 -Пламен

Коментар

Ето и от мен една красива гьбка,която намерих в гората.Наи-вероятно е отровна,защото е много красива,ако изобщо може да се направи някаква врьзка между жените и гьбите
                              Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от zodiak Преглед на мнение
                                Ето и от мен една красива гьбка,която намерих в гората.Наи-вероятно е отровна,защото е много красива,ако изобщо може да се направи някаква врьзка между жените и гьбите
                                Красива е и дори поражда и красиви, илюзорни сънища...
                                Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                                Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X