Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ГЪБИТЕ - лов или бране

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: ГЪБИТЕ - лов или бране

Първоначално публикуван от valkov.val Преглед на мнение
    А сега ако някой пусне някоя рецепта за консервиране на гъби ще можем и зимата да коментираме за гъбите.
    За бланширането е ясно . Но има и друг вид бланширане .
    Казва се "студен бланш" .
    Като има много гъби и няма време да се обработват - в един бидон се пускат изчистените гъби и се редят - ред гъби - ред сол ( нейодирана ).
    Така докато има гъби . После зимата се взимат , малко се обезсоляват с вода и се готвят като пресни .
    Който обича солени - може и директно да си ги консумира.
    Подходящи гъби за "студен бланш" са месестите гъби - Пачи крак , Рижийка, Кифла,Овчи крак ,Пъстърва и др.
    Да ви е вкусно !

Коментар

А сега ако някой пусне някоя рецепта за консервиране на гъби ще можем и зимата да коментираме за гъбите.
      Зависи за какви гъби искаш информация. Например ще ти кажа как правя Пачия Крак аз вече 30години. късаш го напарченца, слагаш го да ври във вода, сол на вкус. Така ври два часа, като му изхвърляш пяната. като уври изцеждаш го от водата, след това гъбите ги слагаш в сухи буркани , от 1 л. Отгоре слагаш дафинов лист, и едно черно пеперче ,зрънце.вариш ги още 1 час. и това е. Ако искаш зная и други рецепти.Пиши тук и ще ти кажа, не като някои колеги, само приказки. Ела и виж избата ми с какви буркани е пълна. Успех колега.Пиши ако искаш още данни.

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
        За бланширането е ясно . Но има и друг вид бланширане .
        Казва се "студен бланш" .
        Като има много гъби и няма време да се обработват - в един бидон се пускат изчистените гъби и се редят - ред гъби - ред сол ( нейодирана ).
        Така докато има гъби . После зимата се взимат , малко се обезсоляват с вода и се готвят като пресни .
        Който обича солени - може и директно да си ги консумира.
        Подходящи гъби за "студен бланш" са месестите гъби - Пачи крак , Рижийка, Кифла,Овчи крак ,Пъстърва и др.
        Да ви е вкусно !
        Тези имена дори несъм ги чувал При нас незнам каде ги има а и не ги познавам.

Коментар

Първоначално публикуван от KOSER Преглед на мнение
          Зависи за какви гъби искаш информация. Например ще ти кажа как правя Пачия Крак аз вече 30години. късаш го напарченца, слагаш го да ври във вода, сол на вкус. Така ври два часа, като му изхвърляш пяната. като уври изцеждаш го от водата, след това гъбите ги слагаш в сухи буркани , от 1 л. Отгоре слагаш дафинов лист, и едно черно пеперче ,зрънце.вариш ги още 1 час. и това е. Ако искаш зная и други рецепти.Пиши тук и ще ти кажа, не като някои колеги, само приказки. Ела и виж избата ми с какви буркани е пълна. Успех колега.Пиши ако искаш още данни.
          А каде се намира тази изба. Пускай рецепти сигурен съм че и други колеги се интересуват.От мен почерпката.

Коментар

Дне пообиколих в мъглата и докато катерих горски пътечки срещнах странни припънки/ всички бяха наникнали на загниващи пънове/
            Прикачени файлове
            Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
            0894328706

Коментар

Първоначално публикуван от gorosop Преглед на мнение
              Дне пообиколих в мъглата и докато катерих горски пътечки срещнах странни припънки/ всички бяха наникнали на загниващи пънове/
              Както ги гледам - приличат ми на Кладница . Даже съм сигурен , ама нали е от снимка ....по добре да оставя 1 % че греша.( сн. 1,2 и 5 )
              Много са вкусни .

Коментар

И аз за такива ги брах
                Имаше и няколко лимонено жълти от габъров пън. Знам че на дърво не расте отровна гъба но нз какви са вкусовете им качества
                Последната я опреличавам на малолетна манатарка
                Прикачени файлове
                Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
                0894328706

Коментар

Тези имена дори несъм ги чувал При нас незнам каде ги има а и не ги познавам.
                  Ето тогава за гъби които си чувал . За всички гъби :
                  Започвам с основните опорни правила за обработка и консервиране на гъби .
                  1. Бланширане - основното е парчетата гъби ( като се начупват или нарязват ) да са еднакъв размер. Така се обработват равномерно .
                  2. След варенето ( около 10 -15 минути) задължително се измиват със студена вода . Това е за да се прекъсне процеса "варене" .
                  3. Така бланшираните гъби вече се консервират по различни рецепти .
                  Аз не ги знам , но ето ви съветите и рецептите на жената .

Рецепта 1: Мариновани гъби .
                  Подходящи гъби са Рижийка. Лимонка , Саждивка , Пачи крак , Овчи крак , Кифла , Симиденка и др.
                  В буркана (тип Омния - 850 мл) се сипва оцет до ръбчето ( долу дънното ръбче ). Една супена лъжица ( равна) захар и една супена лъжица ( с куп) сол се слагат в оцета . Добавяте подправки на вкус : зърна черен пипер , дафинов лист , скилидки чесън и др. Гъбите се нареждат плътно , като между тях може да се добави още чесън и магданоз . Долива се с вода ( побира съвсем малко ). Затварят се и се стерилизират 15 минути . Това е .

Рецепта 2: Гъби с доматен сос .
                  Подходящи гъби са - Булка , Манатарка , Сърнелка , Печурка и др.
                  Бланширането вече е ясно . Същото е винаги .
                  После - приготвя се доматен сос от смлени домати , подправени със сол , захар , черен пипер , накълцана люта чушка и много магданоз.
                  Отново се добавя чесън на вкус .( който обича ) .
                  В буркана се нареждат бланшираните гъби и се заливат със доматения сос . Не пълнете буркана до горе с гъби . Нека е обилен доматения сос . По-вкусни стават с повече доматен сос .
                  Затварят се и се стерилизират 15 минути . Това е .

Коментар

Първоначално публикуван от gorosop Преглед на мнение
                    И аз за такива ги брах
                    Имаше и няколко лимонено жълти от габъров пън. Знам че на дърво не расте отровна гъба но нз какви са вкусовете им качества
                    Последната я опреличавам на малолетна манатарка
                    До Габър расте наистина Габърова манатарка . Отдолу е с тръбички ( а не с ресни ). При нараняване почернява доста( а не ПОСИНЯВАНЕ ) . Като се обработва стават съвсем черни . Ако цвета не те плаши са много вкусни - Манатарка си е от всякъде .
                    А тези на снимката май са припънки . Един съвет - вкуси ги още докато ги береш . АКО горчат - не ги бери въобще .
                    Има една припънка( горчива припъНка) . Расте на пънове естествено - само тя е НЕЯДЛИВА , но като я вкусиш ....... много яко горчи и няма как да я объркаш . Толкова много горчи !
                    Всички дървесни гъби са с малко особен , специфичен вкус ( на дърво ). За това е подходящо да се мариноват .
                    Последно редактирано от bgbul; 18-10-09, 21:58.

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
                      По принцип си прав.Дори и тук има разлики в отровните гъби обусловени от месторастене.Но онези по-големите гъбари от нас/визирам учените/твърдят че гъбите по света са еднакви и били по-стари от човека.Но ние не сме на тяхното ниво да водим научни спорове.Аз лично се определям като берач и консуматор
                      Я сега да вкараме и малко разнообразие-Какво ще кажете за двата вариетета на Овчият нос.Вкусна гъба,невъзможна за объркване но терсенита за почистване.Също,берете ли Коралка?Тя пък съвсем без двойници.
                      има отровен двойник коралката-отровна коралка>гугъл

Коментар

С какво мога да объркам горската пичурка? От горе е бяла а от долу розовее, някои са по бледорозови.
                        Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                        Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

Абе аз не мога да ви разбера вас гъбарите ...

Къде ходите да дирите нещо което не сте го сяли и не сте го поливали ..?

Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
                          С какво мога да объркам горската пичурка? От горе е бяла а от долу розовее, някои са по бледорозови.
                          С бяла мухоморка можеш например. Само че тя отдолу е чисто бяла. А печурката дори и съвсем млада трябва отдолу да е леко бежова/розова.

Има и още един вид печурка - карболка. Изглежда напълно нормална, но като я разчупиш мирише силно на карбол. Не е отровна, ама каквото и да правиш миризмата си остава.
                          Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
                            Имаш две опасни възможности :
                            1. Може да я объркаш с Бялата мухоморка - смъртоносно отровна гъба . Трябва ти само една хапка и 4 часа закъснение - получават се необратими отравяния и ...... безнадеждно ....
                            Разликите са :
                            Мухоморка - излиза от кожено калъфче в основата ( луковичка) , ресните са само бели , снежно бяла шапка , без миризма и вкус .
                            Печурката - дори и младите имат цветни ресни ( от розови до кафяво-черни), малко оцветена шапка ( рядко е бяла) ,има специфична миризма на "мастика"- на анасон .
                            Ако си внимателен - много трудно може да се объркат двете гъби .
                            2. Можеш да я объркаш с Карболовата гъба ( карболка ) . Също доста отровна . Аз вече съм я бъркал и ... само миризмата при варене ( тежка и гадна миризма на изгорял контакт - карбол, бакелит ) която жената усети ни оттърва от стомашни промивки .
                            Пак ако си внимателен няма да ги объркаш , но все пак е по-лесно от Бялата Мухоморка .
                            Един признак за различаване е това , че печурката винаги расте с различна големина ( ако е група гъби) - има малки неразтворени , средни с розови резни и възрастни с кафеникави ресни .
                            Карболката излиза цялата група на една възраст - но това е само мой си признак . В книгите не го пише ......
                            С гъбите трябва да се подхожда смело и внимателно . Нищо повече !
                            Успех !

Коментар

Първоначално публикуван от gengen4ev Преглед на мнение
                              има отровен двойник коралката-отровна коралка>гугъл
                              Съгласен съм,но не съм го срещал още из нашата родина.А и не съм го косумиралщом още пиша тук.
                              А и гъбите не ги бера по гугъл
                              Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                              Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                              В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
                                Съгласен съм,но не съм го срещал още из нашата родина.А и не съм го косумиралщом още пиша тук.
                                А и гъбите не ги бера по гугъл
                                Има го. Преди няколко години баща ми беше набрал от тях. Обаче тая гъба си мирише много силно на карбол. Баща ми тогава пробва да я маринова с вино и чесън за да се убие миризмата на карбол. И двамата ядохме от нея. В малко количаство де. Просто я опитахме. Но тя пак си миришеше силно. После я изхвърлихме. Но последствия нямаше никакви. Може би защото количествата бяха минимални.

По принцип карболката я водят "Слабо отровна гъба". Възможно е да предизвика някакво стомашно неразположение. Но няма да те убие (както мухоморката например).

С това не искам да агитирам някой да бере тази гъба. Тя и без друго е негодна за ядене. Просто казвам че съм я опитвал и от малки количества не ми стана нищо, както и на баща ми
                                Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X