Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За БАН, и има ли такова животно :)

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: За БАН, и има ли такова животно

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
    Толкоз народ функционира по тоя начин какво им е на тия от БАН че да не могат.
    Ами никъде по света не е станало, няма причини да стане точно у нас.

Коментар

Аз съм на мнението на Явор.

вариант 1 - държавата определя бюджет за научна дейност. Всички желаещи (БАН, университети, защо не и частни организации) могат да кандидатстват с техни проекти, които да бъдат финансирани.
      вариант 2 - държавата определя цели, които желае да постигне и предоставя финансиране на най-добрия предложен проект

В момента моята представа е, че БАН получава едни пари и толкова. С тях се покриват работна заплата, материали и консумативи, други разходи. Ако е така, това ще рече че никой няма стимул да прави наука - защото субсидията е достатъчно малка, за да не стига за нищо. За 300-400 лева никой няма да прави наука тук.

Коментар

Понеже няколко пъти се говореше за разработване и управление на проекти бих искал да обърна внимание на разбирането за този тип управление. Важно е да се знае, че същестуването на проектите като такива сами за себе си е безмислено. Ако погледнем цялостно процесите (независимо дали става въпрос за държава, НПО или фирма) на първо место стои стратегическото планиране. Въз основа на разработвенето на дългосрочна визия се правят стратегически анализи (наприме SWOT, PEST(LE) и т.н. анализи) и се изготвят стратегически планове. След това стратегическите планове се обвързват с конкретни политики, които детайлно се прецизират в програми за развитие. Тези програми (пак въз основа на анализи, но този път финасови) трябва да бъдат осигурени финасово. Едва след това се идентифицират проектни области, дефинират се проектите (стратегически и контретни цели, ситуационни анализи, анализ на проблемите (диаграми на Ишикава), дърво на целите, избор на подходи, заинтересовани страни и целеви групи, резултати, финасови нужди, анализ ползи-разходи, управленски структури, мониторингови и одитни изисквания, анализи на рисковете, социални и екологични изисквания и др.) След анализ за проектните предложения се прави приоритизиратне и и чак тогава проектите се финасират. Следва тяхното изпълнение, по време на което проектите се управляват чрез непрестанен контрол върху използването на ресурсите и постигането на междинните индикатори, като накрая проектът завършва с анализ на ефективността, ефикастността, влиянието му върху постигането на стратегическите цели и съотвествието му със стратегията. Последната стъпка е оценка на дългосрочната устойчивост на постигнатите резултати. Разбира се, прави се и финасов одит.
        За разлика от горепосочената процедура, в България се ползва обратния подход, а именно - тука има едни пари, дайте да направим проект, за да ги усвоим. Което не е чак толкова грешно, ако целта на проекта беше да се постигнат целите на стратегията. Но всъщност се цели само "прилапването" на парите.
        Последно редактирано от NovemberCharlie; 18-11-09, 17:23.
        Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Никой не казва да се правят проекти не по правилата

Коментар

До 30ти ще излезе одит за цялостната дейност на БАН - правена е от уж независими частни одитори(западни) - поръчан от самите БАН (явно са усетили че им се готви балтия) - който не се представил както трябва го чака балтия. Част от цялата работа според мене е да се подготвят терените на 7ми км за наливане на бетон.
            When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Не трябва да се оценяват еднозначно различните институти на БАН. Резултатите на Института по металознание на Воденичаров са признати от НАТО и ЕС и разработките му се купуват.За съжаление не е "академик" и не може да оглави БАН, а и няма да му дадат. А има и институти, за които важи Пушкин - "В академии наук заседает княз Дундук - почему он заседает - потому что есть где сесть".

Коментар

За заплатите в БАН, то и мисля че те са с малки по щат, плюс 30% от бюджета на проекта (от държавата и от други инвеститори) се разпределя между работещите по него.
                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
                  Понеже няколко пъти се говореше за разработване и управление на проекти бих искал да обърна внимание на разбирането за този тип управление...
                  Според мен в областта на науката това не винаги е приложимо.

Например по описаното от теб не виждам как ще направиш план за откриване на лекарство или ваксина против СПИН? Целта е ясна, но нито методите за постигане, нито сроковете, нито цената.

А как например ще изглежда това за разработка на алтернативни източници на енергия?

Коментар

Ами така се прави. Има си вариант и за тези случаи. При всеки проект има някаква степен на неопределеност. Правят се планове за управление на рисковете и предпоставките...ама не ми се влиза в подробности

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      Е те такова чудо никоя национална академия на науките няма да измисли. И понеже навсякъде по света академиците са възрастни хора, не им изтърсвайте такива неща, зер може да се споминат от смях.

Айде сериозно, става ли? Българската наука има проблеми. БАН в частност е един голям проблем. Дайте някакви идеи за решаването му, приложими в нашата вселена.
                      Ясно ви е, че двигателят е водороден с дисоциация на водата. Грамотни момци сте!
                      Реално това е. Писане на проекти и продаване на стандарти. Парите от националният стандартизационен институт едва ли отиват в БАН, а таксите за патентоване не са никак малки.
                      А за оценяването на риска в тази област не се и съмнявам, че в NASA имат разработени модели.
                      Последно редактирано от Drajeto; 18-11-09, 19:37.

Коментар

Първоначално публикуван от Drajeto Преглед на мнение
                        Ясно ви е, че двигателят е водороден с дисоциация на водата. Грамотни момци сте!
                        Реално това е. Писане на проекти и продаване на стандарти. Парите от националният стандартизационен институт едва ли отиват в БАН, а таксите за патентоване не са никак малки.
                        А за оценяването на риска в тази област не се и съмнявам, че в NASA имат разработени модели.
                        Точно защото сме грамотни, щуротиите на Форума за свободна енергия не ги пишем тук. Еле па в тема за БАН.

Думичката патент няма нищо, нищичко общо с науката. Даже с приложната наука. Патенти има в инженерните дейности и в правото. Оценяване на риска в науката няма. Поне докато не хванем Създателя за шлифера.

Коментар

Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
                          Ок, ясно но къде в това се вписва Първанов?
                          Той е наясно, че срещу феодалните старци не е хубаво да се тръгва без аргументи. Тези хора, ако и да са зла беда в науката, не са никак прости и имат сериозно влияние. Тъй че просто се опитва да помогне на ББ и ко да си счупят главите, а сам седи на страната, която според него е по-силна в този спор.

Коментар

Абе да си призная и аз много не вярвам във водогорящите мАтори и разните перпетуми. Колкото до риска в науката (а не в реализирането на проекти) не смея да взема отношение, щото не съм в подробности запознат с процеса на "производство" на наука, а и май все още не сме изяснили терминологията.

Коментар

Точно защото сме грамотни, щуротиите на Форума за свободна енергия не ги пишем тук. Еле па в тема за БАН.
                              Не съм съгласен. Не мисля, че съм писал "щуротии". И аз не съм фен на тези водородни историй, но пък съществуват и не може да се отрече.

Думичката патент няма нищо, нищичко общо с науката. Даже с приложната наука. Патенти има в инженерните дейности и в правото. Оценяване на риска в науката няма. Поне докато не хванем Създателя за шлифера
                              А защо тогава в сайта на БАН има секция патенти? Това е резултата от научните изследвания, който впоследствие може да се продаде, а не някаква формула или нов физичен закон. Нещата вече са открити. Няма по-вече химични елементи.
                              Патентите не са за някакъв продукт, а основно за технология.
                              В Америка по-голяма част от развитето на тези проекти е във фирми и университети. В България са малко такива със собствена изследователска дейност и база.
                              Изглежда представите ни за наука се разминават.

А за феодалните старци съм сигурен, че само чакат разпродаването на имотите, че и те да се облажат. Извинявам се на многото грамотни хора които наистина работят там.

Мисля, че на БАН просто им трябва по добър PR
                              Последно редактирано от Drajeto; 18-11-09, 22:25.

Коментар

Вчера и днес доста спорих с мои колеги по същия въпрос.

Така ми хрумна нещо: от сайта на БАН - http://www.bas.bg/ - извадих списък на "звената", както там са наречени. Викам: "Хубаво, дайте да задраскаме излишното"...

Мисля, че това е полезна интелектуална игра. И малко коварна - тя съдържа въпроса "Би ли задраскал нещо, само защото не знаеш какво е то и защо съществува?"

Поздрави!
                                Искам България чиста!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X