Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Етимологията на думите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Етимологията на думите

Ето нова тема за размисъл :

"каталанац, каталанин, кътъланец, кателанец - лош човек, мъчител
    изкътъланчвам - ставам лош, развращавам, развалям (силистренско)
    каталанско ядене - прекалено много, освинване (странджа)
    Да подиш ва каталанеца! - да отидеш в пъкъла
    Да връви по цигани и по каталани! (тетевенско)
    Да те карат кателане! (пловдивско) "

Предполагам, някои знаят откъде идва това в българския език. Които не знаят - да помислят и да поровят.
    Давам жокер - съединете с линия на картата на България населените места от цитата. Свързва ги историческо събитие.
    И още един жокер - в Македония има село, на име Каталаново.
    Задачата не е лека. Успех на участниците.
    Последно редактирано от Hala; 17-07-11, 15:27. Причина: Допълнение
    Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
    имат право да гласуват на избори.

Коментар

Някой да знае произхода на възклицанието "Разгеле"?

Коментар

Първоначално публикуван от terra_tangra Преглед на мнение
        Някой да знае произхода на възклицанието "Разгеле"?
        Предположение...
        "Гайле" на турски е грижа , проблемна ситуация. "Бера му гайлето" = Бера му грижата.
        "Разгеле" = обезгрижвам се , т.е. най-после намерено е решение , станало е нещо което е облегчило положението.

Пример:
        Бяхме изпаднали в безизходица , ама разгеле дойде Дянков и всичко се нареди.

Коментар

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
          Ето нова тема за размисъл :

"каталанац, каталанин, кътъланец, кателанец - лош човек, мъчител
          изкътъланчвам - ставам лош, развращавам, развалям (силистренско)
          каталанско ядене - прекалено много, освинване (странджа)...
          ...Задачата не е лека. Успех на участниците.
          Наистина! За мен - една от най-озадачаващите задачи в тази великолепна тема. Тази задача продължава да ме озадачава и след като напипах разгадката с помощта на любимия ми "Речник на остарели и диалектни думи в литературата и т.н."

Cat_001.jpg (115.5 Кб)

Така да е. Но в кой исторически момент са се разписали у нас тези хора. Недоумявам.

Поздрави!
          Прикачени файлове
          Искам България чиста!

Коментар

Дядо Ники, имаш избор - или нов жокер или направо решението.
            Нека първо да е жокер - така ще е по-интересно и за теб.
            Потърси откъде идва "Каталанска (може каталонска) вендета", може да го срещнеш и като "Каталанско (каталонско) отмъщение", но се съмнявам.
            Поздрави за интереса към загадката и поздрави за страхотния речник.
            И още нещо - обърни внимание кога са писали Вазов и Загорчинов и после ще сравниш с датата на споменаваното събитие.
            Интересен момент е, че то не е изучавано по "Българска история". По каква причина - не знам.

Коментар

Това ще да е:

Така или иначе, не го знаех. Знаех за зверското опустошение на манастири в този район и горе-долу в същия период, но не съм го свързвал с каталунци или други регионални и народностни наименования.

Много любопитно. Но и много поучително. Къде е началото на ХІV век, къде са думите, които сами идват в главата на поет от края на ХІХ век.

Някои думи времето за нищо го нямат. Вековете са им играчка.

Чували ли сте, впрочем, откъде идва възклицанието "Въх!" (вариант "Въй!"), най-популярно в Източна, предимно Югоизточна България?

Жокер - някои думи вековете за нищо ги нямат.

Поздрави!
              Искам България чиста!

Коментар

Значи, намерил си го. Става въпрос за една от най-добрите пехоти на всички времена - алмогаварите(или алмохаварите).
                Вероломното убийство на водача им Роже дьо Флор и около сто души от свитата му(все едно четеш "Песен за огън и лед, само че е наистина), предизвиква гнева на каталонската дружина - военна част, с която в дадения момент никой не може да се справи. В продължение на две години алмогаварите вилнеят из Тракия и оставят спомен за себе си, който е траен в продължение на 500 години. Това е "Каталонската вендета" и стотици години след това майките плашат децата си, че ако не слушат, ще ги вземат каталаните.
                По принцип каталонската дружина никога не е имала проблеми с Българското царство. Територията, която са разорили, всъщност тогава е била собственост на Византия, но за съжаление е била населена главно с наши съотечественици.

Какво са представлявали самите алмогавари е много интересна тема, но не й е мястото тук. Някой ден, когато имам време, ще напиша в съответния раздел една по-обширна тема, посветена на най-великите пехоти през вековете. Алмогавари, фризийци, еничари и пр.

Коментар

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
                  ... Какво са представлявали самите алмогавари е много интересна тема, но не й е мястото тук. Някой ден, когато имам време, ще напиша в съответния раздел една по-обширна тема, посветена на най-великите пехоти през вековете. Алмогавари, фризийци, еничари и пр.
                  Бързам да се възползвам от твоя интерес към тези неща, макар че също не му е мястото тук. Значи има едно странно старинно гробище недалеч от Брезник. Никой не казва какво е. С един приятел сериозно си блъскаме главите по въпроса. На пръв поглед е много лесно: "кръстоносци нек'кви". А кръстовете са келтски или нещо такова... Ама не е толкова очевидно... Дали пък не ти подсказват нещо тези снимки, та и ти да подскажеш нещо... http://www.offroad-bulgaria.com/atta...9&d=1305805075 Поздрави!
                  Последно редактирано от дядо Ники; 27-11-11, 21:36.
                  Искам България чиста!

Коментар

• От: До: Етимологията на думите

мати-маскара?

Коментар

"Мати маскара" от гръцки мати - [ματι] означава око,поглед, а маскара - [μασκαρας] означава в прекия смисъл човек с маска, а в преносен: подлец, негодник, мошеник. Съчетанието от двете думи може да преведем като - бъркотия. Много често в ежедневието гърците използват "Мати Панагия" [ματι Παναγια] - за Бога, директно преведени на български нямат особен смисъл.

Коментар

Привет !
                        Много ми трябва информация за етимологията на думата "КОНКУРС" в българския език. Правя една работа за еднаквите думи в българския и немския език, които имат различно значение. "Конкурс" на немски означава загуба, а на БГ - състезание. Трябва ми някаква информация от къде, как и кога е попаднала в нашия речник... Дано се намери някой, който знае...

Коментар

Първоначално публикуван от дядо Ники Преглед на мнение
                          ... има едно странно старинно гробище недалеч от Брезник... http://www.offroad-bulgaria.com/atta...9&d=1305805075

Дядо Ники, къде се намира този гробище? Много интересно ми се вижда, искам да го видя наживо.

Коментар

Първоначално публикуван от vannyto Преглед на мнение
                            Привет !
                            Много ми трябва информация за етимологията на думата "КОНКУРС" в българския език. Правя една работа за еднаквите думи в българския и немския език, които имат различно значение. "Конкурс" на немски означава загуба, а на БГ - състезание. Трябва ми някаква информация от къде, как и кога е попаднала в нашия речник... Дано се намери някой, който знае...
                            От латинския concursus, и впоследствие от френското concours: събиране в една точка, стремеж към една точка, към една цел, взаимопомощ в стремежа към обща цел.
                            Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                              От латинския concursus, и впоследствие от френското concours: събиране в една точка, стремеж към една точка, към една цел, взаимопомощ в стремежа към обща цел.
                              Много, много, много благодаря !
                              Страхотен ден пожелавам на всички

Коментар

Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
                                ....къде се намира този гробище? Много интересно ми се вижда, искам да го видя наживо.
                                Тук

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 16 потребители онлайн. 0 потребители и 16 гости.

Най-много потребители онлайн 287,789 в 18:08 на 26-08-26.

Зареждам...
                                X