Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За произхода и самосъзнанието на българите.

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: За произхода и самосъзнанието на българите.

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
    И май е писано тука, името България и производни се среща практически в цяла източна Европа че и в Италия си има градче с това име.
    Логиката ми говори, че след като Теофан изповедник е измислил българите(по bogilloff ) е тръгнал да разпространява измислиците си из Европа и така са се появили градове, държави, фамилии и т.н.
    Life is good... on a dirt bike!

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
      Ти сериозно ли?
      Сериозно и за Чирпан....! Сещам се за един разказ, как хванали "Хайдутина" - по нарязаната пушка! После де що е мъжко на бесилото, цялото село. Това село е Асеневци или Арсеневци. И там не е било...

Коментар

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
        Според теб, на хохлите откъде им дошло тогава да се остригват така

И май е писано тука, името България и производни се среща практически в цяла източна Европа че и в Италия си има градче с това име.
        По тая логика (за приличия в прическите) можем да побългарим и хуроните. Нищо чудно някой вече да го е направил на някой креслив псевдо патриотичен сайт.

Патриотизмът е хубаво нещо но когато се стигне до крясъци някои печелят от него, а съответно други губят.

А за градовете - ами и банатски българи има и бесарабски. Напоследък цели селища в Испания. В щатите няма ли някое градче София - Атина има.

Ако се поддадем на това изкушение с основите на имената можем да изкараме света български. На други сайтове съм виждал да го правят. Несъмнено обаче имената на градовете, области, географски понятия и тнт имат значение стига да се разглеждат внимателно (от съответните специалисти по езиците).
        Щото иначе, най-малко Белгия изезе и тя основана от прабългарите а пък Ситинг Бъл - далечен Аспарухов потомец.

Сега ми хрумна . Балатон в Унгария произхожда от Болото. Но това наистина е така не го давам като отрицателен пример.

В крайна сметка нашата държава (с прекъсвания, които поне за случая нямат значение) е част от Европа вече 1300 г. Съвсем нормално е да има "културно влияние" върху европейските държави. Сега ни звучи смешно но - и глаголицата и кирилицата са тръгнали от тук.
        Впрочем темата за остриганите глави е интересна -
        В именника на ....... (не искам да дразня излишно никой) е написано че еди кои си управлявали с "остригани глави". Т.е. те са били васали някому. Тоя именник иначе няма кой знае каква историческа стойност в смисъл, че много трудно може да се разбере кой кум, кой сват и кой на булката брат. но носи странична информация, която е полезна.
        Остриганите глави са символ на подчиненост в средновековна Европа но началото е още от робските пазари в Рим. За да прекараш един синжир роби от Илирия до Рим без големи загуби е добре, освен да ги храниш редовно , и да ги острижеш до кожа за да не въшлясват. Щото с въшките вървят много болести. Та в ранно-средновековна Европа крепостните селяни са остригани, докато свободните хора са дългокоси. В Украйна обичая се е запазил дълго.
        Все пак украинския перчем е отпред (има подобни пострижки и в средновековна Англия, че и доста по-късно), докато постригването при татарите, при турците (преди да се ислямизират) и евентуалните прабългари конската опашка е на темето.
        Последно редактирано от bogilloff; 24-02-16, 17:17.
        ОФБ ДБ X22SE
        Не искам Турция да ме пази от Русия. Стигат ми 500 години.

Коментар

Първоначално публикуван от cross4funbg Преглед на мнение
          Логиката ми говори, че след като Теофан изповедник е измислил българите(по bogilloff ) е тръгнал да разпространява измислиците си из Европа и така са се появили градове, държави, фамилии и т.н.
          Що все ми приписвате неща които не съм казал. Теофан изповедник не е измислил българите, направил е първия опит за измислянето на българската история Другото си го измислихме ние сега. Мажду другото Теофан при превода (на съвременен български) често е натоварван с неща които не е писал. Например снопа с пръчките (стрелите) е приписан на него, но познавах хора, които твърдяха, че в оригинала такова нещо няма, появило се е при "превода". Но за сметка на това пък снопа с пръчки (само че май лозови бяха) го има в стария завет.
          ОФБ ДБ X22SE
          Не искам Турция да ме пази от Русия. Стигат ми 500 години.

Коментар

Първоначално публикуван от bogilloff Преглед на мнение
            Що все ми приписвате неща които не съм казал. Теофан изповедник не е измислил българите, направил е първия опит за измислянето на българската история Другото си го измислихме ние сега
            Нали твърдиш, че българи нЕма. Съответно щом няма българи, а Теофан е измислил първата българска история значи е измислил и българите. Не е ли логично?

А за градовете... В щатите няма ли някое градче...
            Има. И общо взето до колкото съм чувал, много от американските градове на които имената им съвпадат с европейските, се казват както се казват, именно защото са основани от мигранти/колонизатори от съответните европейски държави/градове.
            Последно редактирано от cross4funbg; 24-02-16, 18:05.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
              За четвърти път питам: откъде е името България ? Защо е лепнато на тази държава ?
              А-ми - славяните (дето направили държава тук) не са имали понятие, или просто не са се сещали, че са славяни и после ромеите им подсказали да са българи ('що ли пък ромеите решили така точно да ги лъжат, ми не им казали, че са славяни - не мога и да предположа). На тях пък взело, че им харесало (явно) и те така.

Първоначално публикуван от Dydo Преглед на мнение
              Ако споделяте верността на резултатите, проведени чрез изследването на тъй наречената Y хромозома, със славяните нямаме никаква близост кажи речи. С "македонците" сходността на гена е 100%, след това са гърците, колкото и странно да звучи на някои. С турците-нъцки, нищо общо.
              И със италианците много ни съвпада според тези изследвания.

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
              Тия, колкото и да ти е неприятно, защото не се връзва с твоя теориЙ за българския произход на румънците, са били куцовласи, арумъни и т.н. - латинско говорящи балкански чада, вероятно спуснати с парашут от зли силиЙ с цел да разбият хомогенния български етнос по тези земи.
              Че територията на днешна Румъния (устойчиво във времето, а не епизодично) е била част от държавата ни през средновековието е факт (като такава тя е и васална на Османската империя - васалитета се пренася). Също е факт и че тези хора са говорили на български допреди 150-ина години. Етнически може да са всякакви, но пък България е била империя (не в примитивния смисъл - голяма по територия) и в това няма никакво противоречие, или парадокс.

Първоначално публикуван от smng0303 Преглед на мнение
              За мен баташкото клане си е такова и както да го списват и въртят си е клане (най-добре описано от иностранец)!
              Разни го списват разно. Та такова, ама какво! Кой, кого, защо, та и колко - това са все неща които далеч не са без значение. Като ще става въпрос за история, разбира се. А не за пропаганда според нуждите на текущата конюнктура към произволен момент.

Хайде, рус....така си мислиш само. Що се държиш грубо?
              Е, човекът се е съпнал по средата. Архаизъм е казал.

...А за градовете - ами и банатски българи има и бесарабски. Напоследък цели селища в Испания. В щатите няма ли някое градче София - Атина има...
              Именно, от тук са си отишли там с имената. Също както си ги носят винаги и преди това пък отнякъде са дошли тук, пак със същите.
              Понеже си изложил дълго рзсъждение за методите на изследване - точно този (с топоними, етноними и прочее) е един от най-достоверните и универсален.
              Последно редактирано от davc; 24-02-16, 21:30.
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                Те това въпросата:

Таа, прочее, какво прави българите българи?
                Държавата?
                Езика?
                Чистата нация?
                Друго?
                Възпитанието в ранна възраст.
                Повечето нормални хора са абсолютно неспособни да възприемат факт, противоречащ на това което са чули преди да навършат 7 години. Обясняваш им навреме че са българи (македонци, румънци, гагаузи и тн) - и готово.
                Бонус, но не е задължително ако им обясниш по какво се различават от някои други.

Чисто българска държава не сме имали половината време в което си броим държавността.
                Езика - като чуеш как говорят (или пък видиш как пишат) най-изявените "патриоти" и ти иде да ги утрепеш за гавра с езика. Така че не езикът е носител.
                Чиста нация не знаем какво е. И по-добре.

Коментар

снопа с пръчките (стрелите) е приписан на него, но познавах хора, които твърдяха, че в оригинала такова нещо няма, появило се е при "превода". Но за сметка на това пък снопа с пръчки (само че май лозови бяха) го има в стария завет.
                  ...с копия или с пръчки се пише още от времето на Езоп. Това, че легендата я има в различни вариации и се среща при много народи най вероятно се дължи на преселението на елините. Те основали много градове по крайбрежието на Черно и Азовско море (ето една теория от де Дуло-само в тази посока).

Коментар

[QUOTE=davc;2924974]

Е, човекът се е съпнал по средата. Архаизъм е казал.

...с дърпане на уши не се получава, Архаизъм си е цяла епоха от живота на съседите. Защо не!? Рус-Кевска Рус, хетера-омммм хейтъри, че да се усеща промяната. Изключвам простотията, ще опитам да погледна с други очи (знам че няма как)!

Коментар

Аз не знам от къде правите извода, че навремето много ни е налагана тезата за славянския ни произход, а не обратното. Да, натъртваше се, че сме славянски народ, но десет пъти повече сигурно се наблягаше на прабългарския ни произход /така да го наречем образно, за да се знае, че говорим за периода преди стъпването на българите по тези земи, защото под българи вече разбираме масата формирана впоследствие/. Ами вижте само историята как е написана, вижте изследванията в каква посока се правят-търсят се от къде са произлезли прабългарите, а не славяните. По отношение на историята, постоянно се говори как "ние" прабългарите сме дошли тук и сме се смесили със славяните, а не да кажем да се напише и да се втълпява: "При управлението на НАШИЯ славянски водач Добромир /примерно/, прабългарският хан Аспарух е прекосил Дунав с българите и заедно с НАС-славяните са направили държава. С времето прабългарите са се влели в НАС-СЛАВЯНИТЕ и се е формирала през вековете сегашната ни славянска нация.". Ако така преподаваха в училище, щеше да е нещо съвсем друго, ама не-прабългарите винаги са възприемани като водещия етнос, а славяните като някаква притурка, които не са оказали кой знае какво влияние.
                      Та или просто с никакви славяни не сме се смесили кой знае колко или ако сме се смесили, като водещи както казах са налагани прабългарите.
                      SUV

Коментар

...с копия или с пръчки се пише още от времето на Езоп.
                        Той Езоп е след Стария завет. Притчата е древна като цивилизацията.
                        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Аз не знам от къде правите извода, че навремето много ни е налагана тезата за славянския ни произход, а не обратното. Да, натъртваше се, че сме славянски народ, но десет пъти повече сигурно се наблягаше на прабългарския ни произход /така да го наречем образно, за да се знае, че говорим за периода преди стъпването на българите по тези земи, защото под българи вече разбираме масата формирана впоследствие/. Ами вижте само историята как е написана, вижте изследванията в каква посока се правят-търсят се от къде са произлезли прабългарите, а не славяните. По отношение на историята, постоянно се говори как "ние" прабългарите сме дошли тук и сме се смесили със славяните, а не да кажем да се напише и да се втълпява: "При управлението на НАШИЯ славянски водач Добромир /примерно/, прабългарският хан Аспарух е прекосил Дунав с българите и заедно с НАС-славяните са направили държава. С времето прабългарите са се влели в НАС-СЛАВЯНИТЕ и се е формирала през вековете сегашната ни славянска нация.". Ако така преподаваха в училище, щеше да е нещо съвсем друго, ама не-прабългарите винаги са възприемани като водещия етнос, а славяните като някаква притурка, които не са оказали кой знае какво влияние.
                          Та или просто с никакви славяни не сме се смесили кой знае колко или ако сме се смесили, като водещи както казах са налагани прабългарите.
                          Уместна вметка! Както писах по-горе наблюдавам 3 сюжетни линии и най-вярна ще се окаже казионната - тази която сме изучавали в училищата по соц време (и аз повече си спомням за прабългари, конски опашки, коне, повечето илюстрации бяха някакви смугли моголоиди, а слвавяните уж мнозинство, пък се споменаваха като част от миманса)...
                          В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

Нищо чудно, още от следосвобожденска България, а може и по-късно, съвсем умишлено да е налагана тази теза, а истината да е , че въобще почти нищо славянско няма в нас. Идеята да е била, да се приближим до руснаците колкото се може повече-една религия, една азбука, един произход. В противен случай, като етнос ще сме щяли да стоим много далеч от тях, което на някой определено не му е оттървало. И понеже това е налагано с десетилетия, даже и столетие, сега няма как изведнъж да кажеш, че не сме славяни. А и самата История слАвнобългарска май потвърждава точно това-имало тук някакви славяни, но основно си е бил българския етнос.
                            SUV

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                              Той Езоп е след Стария завет. Притчата е древна като цивилизацията.
                              Библейските книги били написани главно в периода 9-6ти век пр.н.е (точно Архайчната епохха). Естествено, тоя горе е живял и се е споминал (заради устата си) в периода или около. Мисълта ми е насочена по скоро, от къде тая приказка се появява 10 века по-късно, през 2 морета, че до днес виси на вратника(арх.).

Коментар

"При управлението на НАШИЯ славянски водач Добромир /примерно/, прабългарският хан Аспарух е прекосил Дунав с българите и заедно с НАС-славяните са направили държава. С времето прабългарите са се влели в НАС-СЛАВЯНИТЕ и се е формирала през вековете сегашната ни славянска нация.".
                                Това малко трудно може да се каже. Първо защото българите са държавно строителите в държаната България. Второ, когато прекосяват Дунав българите вече са си имали държава и дефакто завладяват нови земи, а не създават държава. Но дори и да приемем, че я основават за пръв път след преминаването на Дунав от Аспарух, то славяни започват да играят роля в държавното управление на по-късен етап. Да не говорим, че се твърди, че след преминаването на Дунав, българите изселват славянските племена, като остават само северите(за които не е много сигурно точно какви са) да бранят проходите на източна стара планина от Византия, а в дунавската равнина се настаняват българите.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X