Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съгласни ли сте с мероприятия, като "Бегликафест" в защитени природни територии?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Почистване на язовир Голям Беглик

Оная вечер слушах по "Христо Ботев" двама от организаторите на тая дивотия. Не мога да кажа що за музиканти са, не разбирам от джаз. Като хора - майка плаче. Елочка Людоедката е виртуозен оратор в сравнение с тия младежи. Три минути предъвкване на произволна елементарна мисъл, целия им речник от 12 думи, от които пет - междуметия, и пет - английски. Трагедия. Слушах зорлем, и ме беше срам от това бръщолевене. Даже глуповатия журналист беше блясък в сравнение с тях.
    това беше излишно и необективно и допринася само за изостряне на конфликта.

Както вече казах, трябва да се помисли за адекватно стопанисване на целия район. Днеска ще изгоним организаторите и тъй наречения фест, еми утре с гамените които цапат и рушат какво ще правим?

Коментар

А това е обективното състояние на нещата. До преди случайно чутото предаване нямах мнение. Сега съм сигурен, че насреща си имам слабо адекватни, и със сигурност безотговорни хора. Прощавай, но наистина е малко вероятно човек, който не може да се изрази смислено, да си дава сметка за далечните последствия от действията си. Обичайният термин е "умен". Е, има умни, и не умни хора. Неумните, обикновено не успяват да правят правилни прогнози. Ако се каниш да попиташ какво ми позволява такива заключения, ще ти кажа направо - опита. Собствения, и на цялата човешка история, от преди писаната.
      Гамените и вандализма, както надявам си се сетил и сам, са въпрос на друг разговор. Понеже се предполага че действията им са мотивирани от друго. Или от същото, от което и на организаторите на това? Тогава може да продължим разговора.

Коментар

ОК, а лични впечатление за състоянието на беглика имаш ли ?

Не мисля, че трябва да се дели въпроса. Като цяло всичко е в ущарб на природата и това е важното. Всяко противодействие ще е неефективно, ако се разделят хората на групи. Аз често съм там и се замислям, че колкото и да сме предубедени в беглика фест след тях няма да остане и половината от боклука който оставят ВСЕКИ УИКЕНД и ЕЖЕДНЕВНО къмпингуващите този сезон. Просто е време съответната институция да започне да се грижи за района си, при положение, че той става все по-популярен чрез цялата тая интернет реклама.

Щом няма кой да спре този безмислен фест,
        кой ще спре катуните да мизерстват?

Да това е голям проблем и то не от тази година, а то много години. Колкото и да има съвестни и свестни хора който събират боклуци и носят до места за изхвърляне, каква файда ако никой не извозва?
        Dulen, нищо лично, но това да си оставиш боклука до тъй наречените "места за изхвърляне" които съществуват там не е никак съвестно! Още повече като знаеш какво е положението с района.... Аз никога не съм си и помислял да го направя. Има едно неписано правило за всеки планинар и човек обичащ природата, винаги да си сваля боклука до населените места, не го оставяш горе с идеята някой да се погрижи за него.

Коментар

Всичко, което си донесъл в планината, после трябва сам да си го отнесеш и най вече боклуците. Аз вяра на места за боклук нямам и всичко си прибирам сам и изхвърлям в контейнер в най-близкия град. И си мисля, че всеки, милеещ за Природата, трябва да прави точно така, а не да чака друг да го свърши вместо него.
          LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
          www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

dreado, аз не мисля че е ненормално боклуците да оставим на места предназначени за това (применрно до малак беглик бетонови заграждения ). Многократно съм носил боклуците и до Ракитово, но не видях голямата разлика. Както и да е... ПС На всички много поздрави от Голям Беглик. Ще гледаме какво става и ще докладваме после.

Коментар

Здравейте,

Най-накрая и аз гласувах, с "Да, съгласен съм".
              Понеже дискусията ми се струва доста мъглява, а и не познавам особено добре месностите, вчера вечерта отидох до там. Благодаря на Ник Николов, за поканата!

Разгледахме, снимахме, разпитвахме надълго и нашироко. На финала, поне за мен, не останаха въпроси без отговор! Всичко, което чух и видях ми хареса! Ще отида с удоволствие на феста и ще видя как се работи за постигане на част от поставените цели, които живо ме вълнуват. Ще отида и няколко дни след края и пак ще гледам и ще питам. Ще отида и есента, тогава би трябвало да видим още резултати. Вярвам, че организаторите няма да откажат внимание и на други заинтересовани!

По-подробен коментар и последваща дискусия, считам за обективно да се случат след репортажа на Ник.

Поздрави!

Коментар

Репортажа, ще излезне, късно довечера около полунощ.
                Целия разговор бе записан в режим диктофон.
                Задали сме всички неудобни въпроси, които се появиха във форумното ни пространство и сме получили отговори.
                Няма да си позволим интерпретация, а въвеждаме интервюто дословно. Разбира се ще се публикуват само откъси, но максимално обективно и без да се излиза от контекста. При необходимост, винаги може да направим доуточния в детайли по оригинала.

Трябва малко време, за да сме готови.
                Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Аз се разходих до Беглика в понеделник. От акцията за почистване на язовира не е минало много време, но за съжаление на много места по брега вече е пълно с пластмасови чашки и торбички. Покрай черния път в местността „Батлъбоаз” "добросъвестни" къмпингуващи са си оставили пълните с боклук пликове все едно някой ще мине да ги събере вечерта вместо тях?!
                  Мнението ми е, че на един подобен фест процента пазещи природата ще бъде доста голям и ще има поне частичен възпитателен ефект върху останалите. Не е малко и това, че след феста районът ще бъде почистен отново.
                  Наивно е да се мисли, че като не се водят хора на "Беглика", природата ще остане непокътната. Това може да забави неизбежното, но не е дългосрочно решение. Местността не е моя или на някой друг за да си я крием. Учуден съм че има подобни незрели идеи във форума.

Коментар

Очакваме с нетърпение!

Коментар

Първоначално публикуван от mitkos Преглед на мнение
                      ....Мнението ми е, че на един подобен фест процента пазещи природата ще бъде доста голям и ще има поне частичен възпитателен ефект върху останалите. ....Наивно е да се мисли, че като не се водят хора на "Беглика", природата ще остане непокътната. Това може да забави неизбежното, но не е дългосрочно решение....
                      Подчертал съм ключовите според мен неща. Дори забавянето на процеса е някакъв малък успех. А частичния възпитателен ефект върху 2000 младежи, от които например 1500 са реални природолюбители или податливи на обучение да обичат и пазят Природата и 500, които са дошли само за купона, също е спорен. Чакам репортажа с нетърпение.
                      www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Състоянието в което заварихме вчера 29.07.09. в 19 часа, защитената местност Батлъбоаз.

Още от началото на защитената местност се виждат палатки, на летовници.

Това е въпросния полуостров, на който ще се състои фестивала.

Вижте колко дърва са си приготвили хората !! Колко ли време ще стоят ??

Караваните се разполагат в нячалото на сезона и се посещават само през почивните дни и отпуските.

Мястото е запазено.

Изоставени огнища. В Събота и Неделя е имало 200 палатки плюс !!!

И отпадъците.

Има и едно ендуро, дори.

Последно редактирано от Nik Nikolov; 30-07-09, 18:36.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                          Аз лично, изпитвам затруднения в разговори с хора, които просто не могат да говорят. Но ако е нужно - естествено ще го направя.
                          Единствената ми молба ще е, да присъстват и някои от писалите по-горе конкретно за птиците и цветята. В качеството им на подкрепящи ме експерти, не съм биолог. Или пък аз ще подкрепя тях, ако те водят основния разговор.
                          Уважаеми колега,

Аз се ангажирам да Ви подкрепя в подобна дискусия с представители на другата страна - на мен професията ми е еколог, а не хобито.

Поздрави,

Стефан

Коментар

Тоалетните:

Това е най оптимизираното, което видяхме.

А обичайната гледка е такава.

Макар и неприятна гледката не е особен проблем за околната среда, а по скоро за пребиваващите.

Дръг е въпроса с PVC отпадъка обаче.

Гледки, като тази, много..

Стъклените бутилки.

В близост до мравуняка, в близост до реката.

Едър план

И най лошото !!!!!

Коментар

Нещата ги видях и миналата година на живо, гледката е потресаваща. В тия защитени местности не знам как така става всичко това, без някой да го контролира? Дали като крайна мярка не трябва да се оградят и забранят макар и временно за къмпиране? И да се подготвят специални места за импровизирани къмпинги с поставени големи контейнери за боклук, които на 3-4 дни да се извозват с камион, а финансирането за тях да се осигури от някаква такса, която къмпиращите да плащат? Не знам и аз какво да мисля, но положението е наистина ужасно и ако след Феста поне неговото място остане по-чисто, май ще призная грешната си преценка. Но нека първо да видим.
                              www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Като за начало може да се налепят добре ламинирани красиви листи с надписи по дърветата. Доказано е, че има ефект.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X