Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Вятърни агрегати и слънчева енергия..

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Вятърни агрегати и слънчева енергия..

Цитат:

Обикновено капацитетът на слънчевата фотоволтаична енергия се изразява във watt peak (Wp).Това е изходната постояннотокова мощност на слънчев модул, измерена при стандартни промишлени условия.

Или:
    Q - Произведено количество ел. енергия през годината ( kW / h )
    Q = Wp x T
    Wp Инсталирана мощност
    T Слънцегреене в часове (годишно)
    ... to be continued

Коментар

Първоначално публикуван от Ivich Преглед на мнение
      Цитат:

Обикновено капацитетът на слънчевата фотоволтаична енергия се изразява във watt peak (Wp).Това е изходната постояннотокова мощност на слънчев модул, измерена при стандартни промишлени условия.

Или:
      Q - Произведено количество ел. енергия през годината ( kW / h )
      Q = Wp x T
      Wp Инсталирана мощност
      T Слънцегреене в часове (годишно)
      Ако се не лъжа, Wp е пикова или максимална мощност при лабораторни а не индустриални условия. Но тъй като тези условия рядко се случват в природата обикновенно мощността е винаги по-малка. Wр обикновенно се ползва за изчисляване на електроинсталацията на с-мата и най вече за избор на инвертор.
      Ето един сайт на който може да изчислите приблизително колко енергия ще произведете като въведете мощността на инсталираните от вас панели. За съжаление не намерих нещо подобно за вятъра.
      http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/app...hp?en=&europe=
      ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Ето един полезен линк и от мен.

http://www.ecobusinesslinks.com/wind_turbines.htm
        sigpic

Коментар

Само да вметна нещо което според мене е важно и трябва да се знае , а за него не се пише по обясними причини. Всеки които използва ВЕИ за собствени нужди има право на зелен сертификат, тъй като не е бонифициран от държавата, което значи, че за всеки спестен тон CO2 ти се дава право на зелен сертификат.
          Зелените сертификати могат да се търгуват, но се очаква комисията по енергийна ефективност да издава зелен сертификат за над 5MW инсталирана мощност.
          sigpic

Коментар

Първоначално публикуван от Zigzauer Преглед на мнение
            Имам малка информация за тези неа и ще я споделя с вас.
            Относно ветро парковете:
            1. Скоростта на вятъра е от зна4ение, но и вида на самото те4ение(ламинарно, турболентно, възходяо, низходяо)
            2. Относно птиците, скоростта на перките в краиата е много голяма(достига до свръх звукова, което от своя страна създава инфра звук, който е много опасен за 4ове6кото здраве)
            3. При финансиране за проми6лени цели от банките или примерно Дженерал електрик, искат(както колегата спомена) едногоди6ни измервания деноноо, на кула 50м, след което в БАН по цифров модел прават карта на вятъра в радиос 30 км, и тогава се по4ват другите гадости(ходене по инстанции, евентуално ОВОС, и темподобни)
            Относно слън4евата енергия:
            Нововъведенията в тази област са доста, ве4е се използват фотоволтаични панели, които генерират ел. енергия от слънцето дори при обла4но време, за проми6лено производство инвестициите са доста големи, за битово потребление са6то, но с напредване на технологията, е поевтинеят, има проект за строителство на фотоволтаи4на централа в България, но ое е в процес на документални работи.

Надявам се 4е сам бил полезен с инфо. ако има не_ яснота или сам объркал не6то моля да бъда извинен.
            Уважаеми колега. Уважавай поне малко четящите във Форума! Ако отвориш Рибения буквар, ще видиш (с учудване и полза!), че има букви "Ч", "Ш", "Щ". На всички клавиатури - също.
            (Турбозмей, дублирал съм те. Но не пречи, надявам се.)

Коментар

цитат CarTest "В момента си правя (лично аз) слънчев колектор ...... от стари панелни радиатори ..... в рамка, отзад изолация ... отпред стъкло"

колега, до къде го докара със слънчевите колектори ? И аз съм замислил подобна идея. Сподели опит.....

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest
                В момента си правя (лично аз) слънчев колектор ...... от стари панелни радиатори ..... в рамка, отзад изолация ... отпред стъкло
                А ако се направи херметично между стъклoтo и гърба, и вътре се напълни с аргон, резултата ще е още по-добър.

Ама пак ще са далеч от хубавите в магазина. Обаче е далеч по-бюджетно решение.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

до момента това което съм измислил за "самоделни" панели е следното
                  ....до тръбите и свързването им още не съм стигнал в мисленето ))
                  Прикачени файлове

Коментар

Зравейте,виждам ,че с напредването на лятото и отпуските темата е малко позабравена но искам и аз да споделя личен опит.Преди година ми беше хрумнала идеята със слънчевите колектори за топла вода и се запалих да си ги направя сам за по ефтино.но след доста търсене на подходящи материали и цени и след равносметката се оказа ,че самоделката която ще сътворя като на колегата mitkosto е с една идея по ефтина от фабричните турски панели които се намират по складовете.С две думи купих си готови панели с медни тръби с размери 95 см. на 200 см. бройката ми излезе 280 лева направени са от алуминиев корпус с 4 мм стъкло тръбите са боядисани с специална топлопоглъщаща боя ако мога така да се изразя и под тях има изолация от минерална вата.С три такива панела подгрявам бойлер от 150 литра при нормален слънчев ден в 12.30 часа водата в бойлера достига температура 55 градуса като управлявам помпата с която циркулира антифриза в системата с диферензиален термостат които се грижи когато няма слънце водата в бойлера да не топли панелите.Когато не се ползва водата през деня температурата достига 72-75 градуса.
                    Голямо влияние за повишаване на КПД на системата е ъгъла на наклона на панелите спрямо слънцето който за различните географски райони варира от 33 до 39 градуса аз ги сложих на 35 грдуса.
                    Това е от мен .
                    Всичко което човек иска и търси през целия си живот е :
                    Място и хора към които да принадлежи ...

Коментар

Колеги, замислил съм да направя покрива на новата си къща целия на слънчев колектор. Абе дълго е за обясняване и обещавам като стане да снимам и споделям.

За да е ефективен обаче ми трябва така нареченото "селективно покритие" под формата на боя (да не се нанася електрохимически) за поцинкована ламарина. Които има информация и я сподели печели каса бира на мига.
                      0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от GEORGINESHEV Преглед на мнение
                        Колеги, замислил съм да направя покрива на новата си къща целия на слънчев колектор. Абе дълго е за обясняване и обещавам като стане да снимам и споделям.

За да е ефективен обаче ми трябва така нареченото "селективно покритие" под формата на боя (да не се нанася електрохимически) за поцинкована ламарина. Които има информация и я сподели печели каса бира на мига.
                        Споделете, каква е целта на това и какъв е смисъла?

Коментар

Ами най-общо речено се опитвам да избягна минусите на фабричните слънчеви колектори , който са : скъпи /на м2/ , допълнително поставени върху покрив или стойка и работят с течност /замръзва или избухва/ и т.н.

За целта разработих и тествах панел загряващ въздух , не толкова ефективен но ефтин и голям /по площ- за да компенсира ефктивността/.

Впрочем може би не откривам топлата вода но не намерих нищо подобно на пазара.

Плюсовете на системата - не ползва течности и скъпи материали , самият панел Е ПОКРИВ /и струва колкото покрив/,в слънчеви дни вкарва пресен затоплен безплатно въздух в къщи вместо да циркулира вече дишаното /както е в другите солари/, изолира допълнително къщата лете и зиме, и т.н.

Спирам до тук. Идеята е добра , но за да не ползвам обикновен матов черен грунд за поцинкована ламарина като в прототипа ми трябва светлопоглъщащо покритие с цел качване на ефективността, но без да вдига цената чувствително.

Ще съм благодарен за всеки съвет....
                          0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Съвет не мога да ти дам за съжаление, но идеята е интригуваща. Би ли я споделил по-подробно?
                            Благодаря!

Коментар

Абе просто е като ......

Покрив от поцинкована LT ламарина /почернена с нещо/ под ъгъл 40+ градуса изложен на юг. Отдолу добре изолиран с вата , отгоре покрит с поликарбонат. В билото при слънце се събира топъл въздух. С термоустоичив вентилатор се улавя и вкарва по въздуховоди където ти трябва.

Това е с две думи сега .... а като го изградя след два три месеца ще снимам и ще пиша , най-вероятно в отделна тема.
                              0888932647

Коментар

Пожелавам успех и ще чакам темата!
                                С готови въпроси: няма ли да се счупи поликарбоната, като замръзне зимата под снега? Параметри на вентилатора - че топлия въздух хич няма да иска да слезе от тавана до мазето.
                                Още веднъж, успех!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X