Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Побой над дете (непълнолетен)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Побой над дете (непълнолетен)

Така е, това е ясно, дадох ви го като пример, как само за 2 години живот в друга среда, с действащи закони и система и най-вече контрол, започва да мисли човек!
    Но и друго е истина за нас – покрай този случай познати и приятели започнаха да споделят случки с техните деца и се оказва, че проблем с насилието, озлоблението и агресията в училище и не само има много сериозен! Предполагам и за другите родители това не е тайна... Какви ли не случаи чух, някои граничат с фантастиката дори, но е факт – децата не са това, което бяхме ние, въпреки, че и по наше време и преди винаги е имало побойници и хулигани. Сега това е придобило ужасяващи размери, дори и при най-малките – в детски градини и малките класове.
    Имам приятелка директор на училище (от 1-ви до 12-ти клас) коментирахме случая и тя ми каза – за всичко са виновни големите (възрастните) и пошлостта, която ни залива отвсякъде. Децата сега са много озлобени, границите между добро-лошо, правилно-неправилно се размиха много, пак от големите. Аз лично с подобни хаймани се оправям лично, още преди да съм викала родителите им. Първо проучвам обстойно случая, после привиквам виновния в кабинета и говорим, ако не проумее как трябва да се държи го “съветвам”-без свидетели. Всички знаят колко съм “дива” и че като кажа нещо на две не става, така, че обикновено не се стига до бой. Имам и хора които биха се заели с него, ако хич не ще да ме чуе. Полицията също е зад гърба ми и взема мерки към най-безнадеждните. Но това важи за по-малки населени места, където всички се познаваме и знам родителите, проблемите и всичко за детето. А и те ме познават.

Всеки сам решава как ще възпитава детето си, но не трябва да забравя, че грижата за него не се изчерпва с раждането, обличането, храненето му, даването на джобни и задоволяване на исканията му
    Последно редактирано от Фани; 28-10-08, 16:20.
    ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Правилата са за всички разумни индивиди. Не случайно обаче малолетните не попадат под тежеста на много от тях.

Трябва ли да пишеме акт на 2 годишно дете притичало през уличата? А ще вкараме ли в затвора дете взело играчката на друго? Или ако го е бутнало в пясъчника?

Да, все лоши неща, които трябва да бъдат възпитани да не правят. Но по същия начин като възрастните ли?

По-горе дадох пример. Естествено, че ако на тази възраст някой ме тормози, по-скоро бих си търсил правата в съда, отколкото да се саморазправям. Обаче какво правим, когато някой тръгне да ми налита със щангата или нож? Успокоявам си съвеста, че като и ако изляза от болницата ще мога да си търся правата? Или просто се защитавам, макар и нецивилизовано? Пак казвам. Лошото е, че ако второто не ти се е случвало наистина като малък, нямаш шанс да го направиш и като голям. Ако ще да си висял десетилетия в залата за бойни искуства.
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Проблема е повсевместен, даже наскоро ако помните имаше кампания срещу насилието в училище, в която полпулярни личности апелираха към толерантност. До колко е имало ефект, само децата си знаят.
        И разбира за всичко са виновни са възрастните с влиянивто, което оказваме на децата, с проблемите, които носим в къщи и малкото внимание, което обръщаме на малките кандидат - диванета, с грубите грешки във възпитанието. С помията, с която позволяваме да бъдат заливани от медиите, от интернет, от средата им. Все по-трудно става за възрастните да отсяват ценностите сред този хаос, та какво остава за един сополанко
        DCRT®

Коментар

Първоначално публикуван от iva_kx Преглед на мнение
          Проблема е повсевместен, даже наскоро ако помните имаше кампания срещу насилието в училище, в която полпулярни личности апелираха към толерантност. До колко е имало ефект, само децата си знаят.
          И разбира за всичко са виновни са възрастните с влиянивто, което оказваме на децата, с проблемите, които носим в къщи и малкото внимание, което обръщаме на малките кандидат - диванета, с грубите грешки във възпитанието. С помията, с която позволяваме да бъдат заливани от медиите, от интернет, от средата им. Все по-трудно става за възрастните да отсяват ценностите сред този хаос, та какво остава за един сополанко
          Значи тук,Иве,те подкрепям напълно.Но има едно нещо,което си мисля.Дали една работеща майка физически може да успее с всичко.Защото за да възпитаваш трябва време,в което си в пряк контакт с възпитавания.И колкото това време е по-малко,толкова по-слаби са резултатите.Има един гратисен период в началото,докато животинчетата са малки.Тогава за тях ти си модел,ти си най-,и изобщо всичко е наред.Със съвременните средства,които ти си споменала по-горе,този период става съвсем кратък.На училището не може да се разчита - там никого не възпитават.При това смятат,че не са длъжни.(Вие за 400 лева какво искате от нас,бе - това е цитат между другото,от един митинг).
          Но това не е разговор за тук. Защото ще се сдърпаме.

Тишо,ако прецениш,че не е по темата,трий.
          Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
          имат право да гласуват на избори.

Коментар

Все още има учители, директори и родители, които не се жалят да възпитават децата, искат да има ред и цивилизованост в училище. Само, че за съжаление насреща им са също учители, директори и родители, които не само не помагат, но дори пречат на добрите намерения и цели на останалите...
            Бях ви обещала да ви разказвам развитието по случая, защото никой не е застрахован от нещо подобно и е добре да знае какво го очаква и как да реагира – от ДПС ме предупредиха, че обикновено 2-3 седмици след подобни случаи е добре да се вземат предпазни мерки, за да не се повтори боя, още повече, след като побойникът разбере, че е бил “обаден”. Както и да се направи и проиграе “план за безопасност” – т.е. ако побойникът се появи на спирка, в автобус, на улицата и пр. и иска да бие сина, как той да реагира. Елементарни неща, за които, честно казано не се бяхме сетили или не знаехме (ако са ви интересни бих могла да ги споделя). Отделно и грижите детето да не се затвори в себе си или пък обратното – да се озлоби, да чувства вина за побоя и пр. чисто психологически последствия за “жертвите”...
            След като в училище се разчу, че сме сигнализирали полицията за случая и, че с побойника ще се занимава ДПС – съучениците и децата от по-малките класове, които също бяха тормозени миналата година, се разделиха на 2 лагера – такива които бяха много доволни от развитието на нещата и такива, които започнали да укоряват сина ми, защо “бил предал Тодор” (тези, които се чувстваха “приятели” на същия или които го харесваха).
            Няколко дни след като подадохме сигнала чух от сина и следното: “не трябваше да ходим в полицията да пишем жалбата”. Попитах го защо мисли така – “ами той Тошо съжалявал и се извинявал, че го бил набил, и той не знаел защо направил така и пр.” – това препредадено чрез приятелчето от класа.
            И преди бях забелязала, че момчето-побойник много добре ги манипулира (предполагам, че за всички насилници това е валидно) – когато тормозеше децата така извърташе нещата, че те да се чувстват виновни и предизвикали го. Постарах се да убедя сина ми да не се поддава на такива внушения и че сме постъпили правилно. Много си говорихме, разглеждайки нещата от всякакъв ъгъл и мисля, че той преодоля това криворазбрано чувство “за вина”.
            Миналата седмица побойникът пак се появил в училище – тоя път наточен да бие една от съученичките на сина – “била му пишела глупости по скайп и сега щяла да види тя”. Госпожата, от която той най-много се впечатлява, веднага го прихванала и поговорила доста с него. В резултат Тодор се отказал да бие момичето, казал, че съжалява дето набил сина и че го бил направил, защото същия ден преди това се разхождал с момичето, което го дразнело по скайпа и с едно друго (което Тодор си харесва и иска да й бъде гадже), и се били смеели и забавлявали... Та истината, която и аз подозирах, излезе наяве – “шерше ла фам”, както казват...
            За тези, които се съмняват, че държавната машина работи – напротив – идвали са инспекторките да разпитат свидетелите на побоя и учителите; Тодор са го викали в ДПС по местоживеене, както и родителите му. Определено е впечатлен, поне за сега, както и всички в училище.
            ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Чета темата отдавна, но направо ви се чудя на акъла и анализите ...
              В училище винаги е имало такива случаи и ще ги има. Фани, ако мислиш, че това ще е последния побой над сина ти, лъжеш се ! Един побойник като се отстрани, на негово място идва друг, който до сега е бил в сянка, така че от това няма спасение.
              Винаги съм казвал, че семейството ако е на мястото си, ако от там нещата не се объркат и възпитанието е правилно, децата не завиват в различни посоки, направлявани от улицата !
              Не отпускайте децата си прекалено, но не ги и орграничавайте прекалено, за да ви бъдат приятели ! Не ги правете свидетели на семейни скандали, клюки, обсъждания и др. подобни и няма да имате проблеми с тях !

Другото е дрън-дрън и чешене на езици след свършен факт !

Коментар

Напълно съм съгласен с горния пост!Едно време в училище се биехме от скука, а сега девет страници коментари за училищен бой!!!

Коментар

Ясно, че работата е свършена и детето си е отнесло боя. Говорим си като родители за два проблема: единият е как да подходим нашето дете да се научи, че трябва да се пази само и то правилно-за мен правилният начин е до физически конфликт да се стига в най-най-краен случай. Вторият проблем е как да възпрем побойниците да нанасят физически и психически травми на следващите деца. Защото каквото и да си говорим, едно много бито дете цял живот си остава с едно леко съмнение в собствените сили, а един насилник, дори да се кротне като възрастен, пак си остава аронгантен тип.
                  В петък, докато висяхме с малката в поликлиниката заради навехнат глезен, видях едно момче с така ударено око, че го пращаха в болница за лечение. Педиатърката беше в потрес, защото за деня имаше няколко деца с травми. Коментарият и беше "Ще се изтрепете, бе!".
                  Усилията на Фани и комуникациите и с полицията и ДПС си струват усилията, ако случаи като горния намалеят!
                  НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                  Omnia vincit amor !

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Хаджиев Преглед на мнение
                    ...Винаги съм казвал, че семейството ако е на мястото си, ако от там нещата не се объркат и възпитанието е правилно, децата не завиват в различни посоки, направлявани от улицата !
                    Не отпускайте децата си прекалено, но не ги и орграничавайте прекалено, за да ви бъдат приятели ! Не ги правете свидетели на семейни скандали, клюки, обсъждания и др. подобни и няма да имате проблеми с тях ! ....
                    Ето с това съм напълно съгласна, но за съжаление родители мислещи и постъпващи по този начин и то целенасочено, осъзнато и през целия си живот са по-скоро като бели врани, отколкото правило...
                    Между другото Петя ме подсети, че въпросната вечер, когато бяхме в хирургиите за преглед, дежурната лекарка с потрес коментираше същото - "Ама какво им става днес на децата бе, вие сте поредния случай за днес, а имаше и доста тежки..."
                    Това е, пишем тук и коментираме, защото всички сме потърпевши или в даден момент можем да бъдем! Така, че изобщо не става дума за чесане на езици
                    ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Ай натрепали го и улелия до небесата та нали трее мъжкар да стаа то без бой не може .Неска те биат утре ти биеш и тва е .Да стане малко по агресивен синъ ти по утракан и тва че пък да е женчо да му пляснат един шамар и мамо къде си нещу не се връзва за по нататъчното му развитие няма да е цял живот дете а утре когато порасне стане на 20 и кусур години кво прайме като испадне в такава ситуаця мамо ела ме опраиш че ше ме биат.А гадже как ще си намери ако си устане такъв залухав материал дето някав си там една година по голям изгармял електрон се прай на кой съм на по малките пляснал му няколко шамара и 2 3 песници и мамо къде си .Защо са избягали другите деца като тоя "ТАРИКАТ" е збил синати .Избягали са що са същите шушумиги да са го хванали още двама да са го натрепали да знае че повече да не се прай тоя мухлю на кой съм пред по малките .Е да ходи там при по големите да се прай да се збива да го вииме тогаа .Стегай синоти че оправия у тоя живот нема особено в България.Бой,Пиенйе,Сръбска музука и Е**НЕ. А та не е тоя ТаРикАт тука у Горубляне да бие по малките лелелелее от 90кг фиданка пе стане за 0 време. А и колкото и да се оплаквате и в РПУ-та и в ДПС-та нищу,нищу не става от никаде е така От личен опит го знам и са ме съдили по некви общински комусии за борба с малулетни престъпници и кво ли не .Най ефикасното си е песничето без него не стая.
                      LIVE TO RIDE/RIDE TO LIVE

Коментар

toto_cagiva, що чоплиш стари теми????
                        Ferrum dum ignis candet cudendum est.

Коментар

Отговорът на този въпрос може да се окаже доста комплексен

Коментар

Първоначално публикуван от Ковача Преглед на мнение
                            toto_cagiva, що чоплиш стари теми????
                            Що са я видех и ми стана интерсно защото съм се зблъсвал с подобни случай.

П.П Е не ас бях бития де .
                            LIVE TO RIDE/RIDE TO LIVE

Коментар

Първоначално публикуван от Фани Преглед на мнение
                              ... Майка му казала на директора: „Аз не мога да се оправя с него, оправяйте се вие както можете!” ...
                              В САЩ при такива случаи родителските права се отнемат!
                              А иначе - децата за нищо не са виновни. Тяхното поведение е пряко отражение на родители, учители, общество и пр...
                              Когато се събереш с непознати да играеш покер, първо се огледай кой е жертвата! Ако не я видиш ... значи си ти ...

Коментар

Излезнаха и новите промени в закона:

"Вечерен час за учениците въведоха депутатите, след като вчера приеха промени в Закона за закрила на детето. Децата, които не са навършили 14 г., може да са на улицата сами до края на "Сънчо", а след 20 ч. трябва да са с пълнолетен придружител. До 22 ч. пък е вечерният час за децата до 18-годишна възраст. Глобата за родителите на нарушителите е до 1000 лв. Родителите, които оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, "ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие", може да отнесат санкция до 5000 лв..."

Като правила - много добре, въпреки че трудно може да се спазват. Обаче вижте наказанията и си представете как ще се отразят на децата. Ами, като глобят мама и тате с 1000 лв. аз ще "цъфна и вържа"!
                                Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X