Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Консултации за съфорумци - Архитектура, проектиране, узаконяване

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • [QUOTEmishomishev коментира
    Днес, 08:44
    И аз мисля като ак101.
    Строих над 10 години.И никога не съм се зъбел на проектанта - тоест на конструктора.Влизал съм често в спорове с него но обикновенно той е бил прав накрая..Конструктора винаги мисли за безопастност и сигурност - ама то и това е целта.Защото иначе ти рискуваш.
    П.П
    В Добрич има два вида конструктори- едните седят по бюрата и не излизат от ателиетата. И като излезе проблем някакъв и ги паташ отговора е:Абе виж си папката там всичко си пише. Другия вид са тези дето проектират на маса ама после са по обектите.Наравно с мене.И доста неща ги решаваме на място.
    Твоя от кои е??][/QUOTE]

    Стана ми интересно....кои неща решавате на място, може ли пример...

    Коментар


    • artefekt
      artefekt коментира
      Редактиране на коментар
      А за малко пари...толкова и получаваш, като казуса с конзолата.

    • mishomishev
      mishomishev коментира
      Редактиране на коментар
      Колега artefekt защо винаги намесваш парите?? В моя случай никога не е имало проблем.Естетвено че се плаща.Но исках да кажа че плащането не е кой знае какво. И архитекта и проектанта са достатъчно умни и виждат че аз наистина гледам да им спестя излишен труд но истината е че ЖСК в град и за продаване - всички промени се описват щото купувачите само чакат за какво да се захванат! И сме яли хурката...
      Архитекта най накрая нанася промените като - според мен има работа максимум за ден - два... Все пак той е правил основния проект взел е пари за над 1000 квадрата и основните чертежи са на неговия компютър.Ако е чевръст за няколко часа ще ме опатка то повече ще разпечатва и сгъва..Ама пък това му е бърза хилядарка примерно...
      Не можах да разбера примера с конзолата ама...
      Винаги съм твърдял че архитекта не трябва да бъде книжен плъх ами трябва да се качи на покрива да види с очите си какво е сътворил. А не само да ми говори в офиса... Много теория и никва практика...

    • artefekt
      artefekt коментира
      Редактиране на коментар
      То това е проблема, според мен, че не разбираш примера....и по-точно последствията. А въпроса за парите е че всеки е редно да получи справедливо заплащане за труда си. Или както е казал народа...без пари-толкова😉
      П.С. Между другото, работата ми е много близо до твоята...

  • Абе не ми ги хвалете тея проектанти . На една сграда двата фундамента , са проектирани върху съществуващата канализация, а новата канализацията , минава през стълба с ел. захранването на обекта.
    Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
    За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

    A1+

    Коментар


    • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
      ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
      Редактиране на коментар
      Тоест, проектанта изпълнява нарежданията на инвеститора ? Аз си мислех, че проектанта казва , как може да се случат , ако въобще могат , намеренията на инвеститора .

    • mishomishev
      mishomishev коментира
      Редактиране на коментар
      ?! що за въпрос?!
      Естетвено че изпълнява желанията на инвеститора! Нали това е целта?
      Ти по различно ли го правиш?!
      Отиваш при проектанта и му казваш да проектира каквото си иска?
      Няма такъв филм

    • Kozzzec
      Kozzzec коментира
      Редактиране на коментар
      То че инвеститора е водещ в желанията си е вън от съмнение. Работата на проектанта е да го приземи и вкара в реалността. Иначе и аз съм виждал много самонадеяни хора, т. нар. "възложители", които се бият в гърдите как едва ли не са проектирали сами сградите си, а проектантите само чертаят и разпечатват.

  • Първоначално публикуван от ИВАН НЕДОКЛАНОВ Преглед на мнение
    Абе не ми ги хвалете тея проектанти . На една сграда двата фундамента , са проектирани върху съществуващата канализация, а новата канализацията , минава през стълба с ел. захранването на обекта.
    Печелиш жълтата фланелка за най-неадекватно включване в темата. Я дай да видим как е отразено в проекта, че фундаментите са върху канализацията.

    Коментар


    • santaclash
      santaclash коментира
      Редактиране на коментар
      Такъв случай съм виждал. Новата сграда върху съществуващата канализация, поради което инвеститорът трябваше да я измести за своя сметка. Измести я и пак му се върза на печалба сградата.

  • Здравейте колеги. Оглеждам в момента едно парцелче във вилна зона. Не е в регулация, но има приет "План за застрояване". Какви ограничения в сравнение със парцел в регулация е въззможно да има в този случа?
    יעבור
    «И това ще мине»

    Коментар


    • Skorpion_BG
      Skorpion_BG коментира
      Редактиране на коментар
      Има ПУП-ПЗ, ПУП с план за застрояване, преди 10 години има издадена виза за проектиране която не е използвана. Има договор с ЧЕЗ, има прекаран ток и табло. Има сондаж, регистриран в басейнова дирекция.

    • BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Не го слушай сантаклаш, говори с някой от местните проектанти и архитекти, аз ако имат тия неща, които си изброил щях да черпя наред ако е хубав имот, съседи, локация и гледки и може да си го позволиш, какво друго те спира.

    • Skorpion_BG
      Skorpion_BG коментира
      Редактиране на коментар
      Имота е с хубава гледка, в гората, съседи на 100 метра, или идват само уикендите лятото. Достъпа зимата, ще е малко тегав последните 200 метра, ама ще оборудвам гегата с гребло за сняг ако се наложи!))) Нямам никакъв зор, имам си къща, просто цената не е лоша и е близо до София.
      Последно редактирано от Skorpion_BG; 16-05-21, 18:32.

  • Какво е "зони, бивши строителни полигони и пр. простотии от соц време останали с неприложена улична регулация."?
    Характерни качества +- на тези полигони?

    Коментар


    • За имот в гр. Търговище търся консултация с архитект относно възможността за строеж.

      На "ЛИЧНО."
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

      "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

      Коментар


      • Имам питане. Какви са законовите стъпки относно избиване на врата на гараж, към вътрешните общи части на сградата(коридор към мази и друга гараж). Строителя е премахнал въпросната топла връзка, оправданието - пожарната са искали пожароустойчиви врати, а проекта на сградата е по-стар, тогава не се изисквали такива, и т.н. подобни. Вратата ясно, ще се монтира каквато трябва да е. Въпроса е какво е нужно всичко да е законно, към кой да се обърна - конструктор, архитект...? Документи към община, заявления за промяна в обекта? Акт 16 и разрешително за ползване има, без въпросната врата.
        Весело посрещане на Новата година и наздраве!
        Ford Maverick II 2.3 XLT
        Ford Mondeo MK5

        Коментар


        • Asen Kushlev
          Asen Kushlev коментира
          Редактиране на коментар
          На теория е така, едва ли ще стане и с едно ходене обаче

        • BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          За да не губиш своето и времето на Гл. Архитект, първо се посъветвай със техническо лице, някой инженер по строителни дейности, после един архитект с опит ако нямаш достъп до инженер (структурен/конструктивен), после те ще ти помогнат да драснете нещо конкретно и така ще питаш Гл.Арх за конкретни неща.

          Най-добре е обаче да имаш със себе си техничар за да говори с Гл.Арх на един език инак става малко като развален телефон и реално се усложнява и удължава процедурата, потърси препоръчан/доверен човек, наеми го и си живей живота фокусирайки се върху твоите области.

        • mishomishev
          mishomishev коментира
          Редактиране на коментар
          Аз мисля (на база личен опит) по различно. Човека иска да си отвори врата на гараж към някакви общи части.. И това малко или много си е "заложено" отпреди - т.е няма носещи елементи и отварянето на вратата няма никакви технически пречки или изменения на конструкцията нали?
          И трябва да се реши най големия проблем - правния.
          А за този проблем не трябва гл. архитект и прочие - трябва да се почне от собствениците. Тоест кой е собственик това блок ли е частна къща ли е (едва ли е) и въпроса да се решава буквално с врага - т.е съседите.
          Според мен ако има проблеми - те ще дойдат от съседите. Затова аз бих оправил проблема с тях - начини - разни...
          Примерно ако това е блок значи прилагаме ЗУЕС - и всичко това трябва да е писмено....
          Според мен по важно е да има писмено съгласие от съседи(собственици) отколкото разрешение на разни му там архитекти...

      • Когато е приеман "акт 16" имало ли е врата? Че не става ясно, ако е имало - действай, всичко е точно. Ако не - архитекта.
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

        Коментар


        • Asen Kushlev
          Asen Kushlev коментира
          Редактиране на коментар
          На акт 16 врата няма

        • mishomishev
          mishomishev коментира
          Редактиране на коментар
          Това че по време на приемане на акт 16 няма врата - нищо не значи...
          Възможно е в проекта да е имало (и още да има) но просто строителя не я направил...няма проблем
          Акт 16 пак ще се приеме - те не гледат вратите...

      • Уточнявам по въпросите. Конструктивно не е проблем, вратата, както и тази на съседния гараж + офис помещение на същото ниво си ги имаше физически, алуминиеви. При приемателните комисии пожарната отказват да подпишат, защото според сега действащите разпоредби трябва да са пожароустойчиви, а проекта бил правен преди 10 години и тогава не е имало такива изисквания. И строителя просто ги зазижда, измазва и боядисва - няма врата, няма проблем. Дали заради парите, дали заради забавянето(имаше срокове за предаване на сградата). Дори си личи къде са били вратите. От съседите проблем няма да има предполагам, все пак от шест човека трима имаме интерес да се направят врати. Въпроса е какъв е законовия ред, ако е голяма разправия мога и без врата на този етап. Питах и строителя има ли ги тези врати в проекта, каза че не. Но на него много не му вярвам, а и не искам да се занимавам с него, имахме разни разногласия и не ми се влиза в излишни разговори с него. Иначе другия гараж е негов, но за сега не му се занимавало да си прави врата, а и неговото мнение е избивай си врата и нямаш проблем. Но аз искам всичко да е както трябва.
        Ford Maverick II 2.3 XLT
        Ford Mondeo MK5

        Коментар


        • "Всичко да е както трябва" - минава през архитекта. Това е положението. Другото е "на своя глава" със всички евентуални последствия.
          Също, проектът някога може да е бил с врати, а после да е коригиран. Това също можеш да го видиш при архитекта.
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

          Коментар


          • Ч. Н. Г. ! При тази ситуация аз бих си монтирал врата, но специална пожароустойчива /EI90 - граница на огнеустойчивост/, задължително самозатваряща, самите пожароустойчиви врати го имат тоя механизъм на една от пантите, който се регулира и наглася така че вратата да се самозатваря. Така няма да имаш проблем с пожарната пък може би и другите. Не са много евтини обаче, ма то вече всичко е скъпо. // Друг вариант при старото строителство "беше" се ползваха врати без да имат сертификат за огнеустойчивост, изработени на метална рамка двуслойно облечена с ламарина, между ламарините вата и отделно апарат за самозатваряне - идеята е да е негорима и димоуплътнена// Успех!

            Коментар


            • Първоначално публикуван от Лунджов Преглед на мнение
              Ч. Н. Г. ! При тази ситуация аз бих си монтирал врата, но специална пожароустойчива /EI90 - граница на огнеустойчивост/, задължително самозатваряща, самите пожароустойчиви врати го имат тоя механизъм на една от пантите, който се регулира и наглася така че вратата да се самозатваря. Така няма да имаш проблем с пожарната пък може би и другите. Не са много евтини обаче, ма то вече всичко е скъпо. // Друг вариант при старото строителство "беше" се ползваха врати без да имат сертификат за огнеустойчивост, изработени на метална рамка двуслойно облечена с ламарина, между ламарините вата и отделно апарат за самозатваряне - идеята е да е негорима и димоуплътнена// Успех!
              Честита и на теб! Вратата ще е каквато трябва, даже ми говориха за 120 минути, така било по наредба. Въпроса е в узаконяването и трябва ли такова.
              Ford Maverick II 2.3 XLT
              Ford Mondeo MK5

              Коментар


              • trapper
                trapper коментира
                Редактиране на коментар
                Първо провери дали има законна промяна на проекта за зазиждане на вратата. Ако няма такава - какво всъщност ще искаш от общината?
                Колкото до нова врата - виж тук: https://www.firebg.org/bg/products/23/p424

              • Asen Kushlev
                Asen Kushlev коментира
                Редактиране на коментар
                Информацията ми е, че в проекта врата не е имало. Колко е вярно не знам. Явно ще се търси информация в общината. Иначе вратите ги разгледах набързо из нета още преди два месеца, затова още повече строителя отнася псувни. Поне да ми се беше обадил да му дам пари за врата и да си е всичко редовно.

              • Лунджов
                Лунджов коментира
                Редактиране на коментар
                Беше писал че първо са били заложени врати, които не отговарят и пожарникарите не са приели, а строителя за по - лесно и евтино е зазидал. Слагай си пожароустойчива врата и да не ти пука, така бих постъпил аз ако ми е нужна, кой ще те проверява да узаконяваш, и какво нарушаваш щом отвора е бил предвиден за врата и над нея има щурц от стоманобетон, стената се явява брандмауер и се допуска в такива стени отворите (прозорци или врати) да бъдат с EI 90 самозатварящи, така е по наредбата. Щом го изпълняваш могат да ти пръднат на к.ра. Весели празници!

            • Да, бяха монтирани обикновени алуминиеви врати, после са демонтирани и зазидани за акт 16, даже са пробвали първо с гипскартон, но не е минал номера и после с тухли. Конструктивно няма проблем, има бетонов трегер отгоре, номера е да е законно.
              п.п.Това към Лунджов, трябваше да е коментар към предния пост.
              Ford Maverick II 2.3 XLT
              Ford Mondeo MK5

              Коментар


              • Значи ако някой комшия пусне жалба, а може и да не стане щом се разбирате, ще те проверяват от РДНСК или Пожарната, с такава врата от Пожарната няма да имаш проблем, виж за РДНСК не съм сигурен но ако им обясниш ситуацията при приемане на сградата ако са хора ще те разберат.

                Коментар


                • Аз за последен път се обаждам че за да стане " Както трябва и да няма проблеми после" не трябват архитекти и общини ами трябва уредени ПРАВНИ отношения с "врага" тоест със съседите.
                  Ако има проблеми - оттам ще дойдат!
                  Ако всички съседи и собственици са съгласни и това е писмено (примерно оформя се протокол от едно общо събрание с по едно подписче) и се върви по този или подобен начин.
                  Как да се навият съседите да разпишат - има различни начини - вместо да се дават пари по архитекти и други глупости - просто предлагаш на съседите за същите пари ще отидат за тока на стълбището примерно....
                  Хората изключително много мразят да дават пари за етажната собственост - и един такъв вариант лесно би ги подкупил...Поне аз на 2 кооперации го играх този филм..Докато не разпишат абсолютно всички съседи - нищо не правя...

                  Коментар

                  Активност за темата

                  Свий

                  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                  Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                  Зареждам...
                  X