Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

Колега, аз съм с Вядрус, пак е Чешки май, но нямам проблем, комбинирай две тактики - повиши работната температура на 80 градуса, 90 е много, може да го отървеш за малко до 100 и ще включи предпазния по температура. Второто - махни шапката, аз съм с комин 30х30 и досега и при най-проливен дъжд не съм се наводнил, тя те пази единствено от .... никой не знае от какво, но пречи с гаранция. А имам селска къща и там местните казват , че няма значение колко е голям и висок коминът, а къде е направен, ако е на грешното място - няма да смуче никога. Да ама за това си трябва истински майстор.
    подаръци за мъже от FACOM
    промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от peppy Преглед на мнение
      След като изчистих максимално добре горивната камера, както и пътя на дима до изхода на котела, нещата се подобриха значително. Със сигурност обаче не е както трябва. Говорих със съседи, които ползват същите въглища, закупени от същото място и по същото време, но котела им е друг-имат нагар, но е в пъти по-малко. Издирих друг човек със същия котел /малко по-малък/ той също гори въглища, но купени от друго място, нагар има, но пак е много по-малко. Не знам вече какво да правя? Ще взема за проба няколко чувала други въглища, сега е почистен и лесно ще видя как нагаря. Идваха едни момчета, гледаха, казаха, че в системата и комина не виждат проблеми. За котела се изказаха положително, но не ми казаха нищо конкретно....... загатка.
      Продължвам с пробите, друго не ми остава При резултат ще пиша...
      здравей peppy,прочетох цялата тема и виждам,че имаш наистина сериозен проблем. Реших да напиша няколко реда с които сам да отговориш на някой от твоите въпроси. Първо, температурата на димните газове/които влизат в комина/ не трябва да е по- малка от 50гр.C ,ако те са по-студени започват да кондензират по стените на комина и се появява чернилката като мазут,която се вижда на снимките.Другото което е, че когато комина истине, той няма тяга/топлия въздух е по лек и бяга нагоре/. Почти същото се отнася и за кесоните на котлето, с тази разлика, че там се гледа температурата на водата, тази на изхода и на входа/студената която се връща/ разликата не трябва да е повече от 5гр.C,а работната температура на котела не е добре да е по-ниска от55гр.C. Аз съм с котел на твърдо гориво 50kW собствено произвотство и спазвайки този режим на работа нямам проблеми
      Прикачени файлове

Коментар

Благодаря за съветите, скоро не съм ходил на вилата и малко съм назад с пробите. Ще пиша веднага след различните тестове опсани по-горе в предишното ми мнение.
        Разбира всичко ми е от полза, ако някой може да каже нещо по въпроса-моля!
        LZ1PER

Коментар

Пепи един приятел имаше подобен проблем с печка - пушеше,гаснеше и др такива екстри. Беше я включил като теб хоризонтално към комина (за да не загрозяват кюнците стаята). По съвет на един възрастен съсед премести розетката метър и нещо нагоре и сега печката дърпа като "ламя". Нямам логическо обяснение, но на практика се получи.
          sigpic

Коментар

Чувствам се длъжен /все пак оттук си намерих котела/, да изнеса финансово инфо...

Сезона свърши, котела се представи блестящо...

Цената, за оранжерия 1 Дка се върза 0,1 лв. /10 стотинки/ на квадратен метър площ /без ДДС/ за 24 часа, в която влиза 24 часа огняр...

Доволен съм, мисля че добре се върза...

Коментар

Първоначално публикуван от Владо_2 Преглед на мнение
              Пепи един приятел имаше подобен проблем с печка - пушеше,гаснеше и др такива екстри. Беше я включил като теб хоризонтално към комина (за да не загрозяват кюнците стаята). По съвет на един възрастен съсед премести розетката метър и нещо нагоре и сега печката дърпа като "ламя". Нямам логическо обяснение, но на практика се получи.
              И аз имам подобни съмнение и бих предложил на Пепи да си преправи по подобен начин и при него схемата...

Коментар

май няма да те изненадам като кажа че изглежда страшно,ако все още се притесняваш дали проблема е в котела не е,сложил съм 10 тина такива през последните два сезона и проблем с горенето не съм имал така че комина му е майката,пробвай както те съветват колегите да преместиш розетката нагоре този овор ще ти е идеален за почисване на комина всъщност не погледнах дали въобще има такъв ако няма празно място под розетката тя бързо ще се затлачва от сажди и конденз.ако решиш да пробваш добрата идея с местенето на розетката не забравяй да е 150мм. и най добре комина до нея да хром-никел тези черните са ужасни.нещо друго ме притеснява повече в твоята система дали тази тръбица с червени линиики зад котела е стабилизирана зощото ако не е както си мисля аз металната тръба на топлата вода не ти осигурява достатъчен буфер и при едни 90-100 град.при зтворена система може да ти изиграе лоша шега.не казвам че вдигаш 100град.веднъж и гръмваш ама след някой път един добър теч може да си имаш.относно пълначката този котел се продава без вътрешна серпентина и при прегряване ако вкара студена вода в светналата чугунена риза

Коментар

Не мога да разбера дали е от въглищата или от дървата, въглищата сега ги загледах, видяха ми се влажни, а дървата съм ги купувал преди три години, тях знам 100% че са сухи.
                  Дайте съвет, моля!
                  Колега и аз го имам тоя проблем и ще се радвам да разбера с какво се чисти тоя нагар .А по въпроса от какво се получава 100% съм сигурен че е от дървата .Моя котел го взех втора ръка човека го беше карал само на домбаски въглища и беше като нов а аз за една година на дърва целия го оплесках стана лъскав с полепнала смола по него ,тая смола се отдела от дървата има я доста в дъба и то най вече в кората , а се натрупва заради това че като запалиш котела и водата е студена пушекът и смолата която е в него при допир до студените стени кондензират и се залепват така става и с целия комин и тръби.
                  Ако караш само на въглища няма да имаш такъв проблем те не съдържат смола която да се лепи,А за чистенето незнам и аз ще се радвам да разбера че и моя е много оплескан .
                  Последно редактирано от cveti; 17-03-09, 17:15.
                  Dimitar Dyakov

Коментар

В младост има една голяма фирма за отоплителни системи ,до Била.Там имат спрей за почистване на котли.
                    Като свърши сезона,завърти просто металния комин нагоре-да стане по диагонал.Добре е да преместиш входа на пълначката по-далеч от котела.
                    Поздрави.
                    Дизелов Jeep, не е Jeep.

Коментар

Ползвам чешко котле от 5-6 години.Горя донбаски,донитски и всякаква
                      друга гадост.Котелът е като твоя 37 кв.ЦЕЛИЯТ вътре е полепнал.
                      Като е студен и го чистя пада на люспи, но като се загрее се самопочиства и като започне да изтива пак полепва.Така че според
                      мен не му обръщай много внимание.А в упътването за ползване май че
                      пишеше - почистване през лятото.Слагало се сяра на прах и се запечатвал котела - но не съм сигурен - мога да проверя при продава
                      ча ако те интересува.
                      Дано съм полезен.Успехи.

Коментар

Пак почва зима, пак почва да има нужда от котли, отгоре на всичко те стават все по-масови като средство за икономично отопление, и вероятно на всички ще е интересно Пепи да каже, дали успя да се справи с "черния киреч". За мен обаче, е по-важно дали си направил някакво изменение по комина или инсталацията, откъдето всъщност ти произлиза проблема с конденза на катрана.
                        ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Всъщност има промени, но още не сме го тествали, скоро като добия впечатления ще пиша.
                          Настроен е да работи на по-високаа температура, помпата включва на 75гр. преди беше доста по ниско, може би нагара ще изгаря.....
                          Комина е надстроен с още 3 коминни тела, вече е на на метър и половина над билото на покрива.
                          Само пробите ще покажат дали проблема е решен и до колко!
                          LZ1PER

Коментар

Здравей Пепи,
                            Прочетох всичко по темата и съм съгласен с колегите, които казаха да си преместиш отвора на комина по-нагоре. Имам 2 котела. Единият отвора на комина е с около 1 метър по-високо от задният отвор на котела, а другият е като при тебе-вързан хоризонтално. Познай кой е омазан като твоя??? Правилно -този който е монтиран хоризонтално. При него имам абсолютно същите проблеми: нагар, трудно разпалване, трудно вдигане на температура в помещенията, гаснене при затворени вратички и т.н. /марка Виадрус22-осакатената версия/ Другия - турски при 60 градуса на водата в котела ходя по потник в стаите. Пробий отвора в комина по-високо и мисля че ще си решиш проблема!
                            АЗ почвам да го правя и ще споделя резултата. Успех

Коментар

Здравей и от мен!
                              Да монтираш тръбата за комина хоризонтално е грешка, но има и друго- много е оребрена водната риза, да с е скъсаш да го чистиш между ребрата няма да можеш - изпуснал си момента. Аз това им харесвам на котлетата Де Дитрих - че са гладки отвътре. В сайта на фирма Прити- за камините има доста подробна инструкция за това какви проблеми може да има с комина и как да се оправи.

Коментар

Нека и аз да те посъветвам, целия проблем е от комина ,когато топлия въздух се издига в комина /13м/ той изтива преди да излезе и се получава конденз + саждите = гнус , която се стича по стените и запушва всичко. Та според мен трябва да се проверят две неща дали е достатъчен диаметъра и ако комина е външен да се изолира.
                                LZ1DMR

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X