Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

И ние имахме този проблем със саждите със стария коетел. На времето беше системата с термосифонна циркулация. При даване на много гориво в сравнително топло време беше недопустимо. А когато се затвори и започва да тлее. Тогава се образуват саждите. В студено време при нормална работа се изчиства от самосебе си. Сега имаме нов котел. Сложих му помпа и терморегулатор на включване на помпата. Помпата се включва при достигане на температура на 70-75градуса и изключва на 60. Има и термоклапа за затваряне на притука на въздух, но не съм доволен от работата и. Сега мисля да махна термоклапата и да сложа вентилатор от ширм. Терморегулатора на помпата има едно свободно гнездо, което пуска напрежение, когато е спряна помпата. Така при спряна помпа ще ми работи вентилатора с цел да разгаря горивото, а при включена няма. При затворена голяма вратичка, термоклапата не работи хубаво, понеже скарата от долу се пълни с пепел и няма от къде да преминава достатъчно въздух. За това стои леко отворена вратичката и си поема въздуха от страни.

Коментар

А какъв трябва да ми е обема на водната риза, ако отопляемата площ ми е 70 квадрата? Като в това предполагам не влиза количеството на водата която вече се движи по тръбите и радиаторите, а само тази, която е в котела. В един сайт видях, че при чист квадратура от 85,5 м/кв е 80 литра което е 3000w. Не знам обаче дали съм разбрал правилно. Ето това е сайтът - http://lokalno-parno.narod.ru/parno7.html Тук е изчислено за чиста квадратура 85,5 квадрата, а при мен чистата квадратура до момента е към 70 квадрата. Това означава ли, че водната ми риза трябва да е по-малко от 80 литра? Радиаторите ни са с мощност горе долу към 192w. Понеже не мога да намеря точния модел в интернет намерих подобен с малки разлики в големината.

Коментар

Имай предвид, че вентилаторът вкарва определено количество въздух и ако не го поеме тягата на комина или му пречи запушване той ще си намери място да излезе, и то под формата на пепел и пушеци в помещението

Коментар

То и сега си влиза в помещението доста пепел и пушеци, когато се отвори вратичката за зареждане. Но поради тази причина си направихме преди 15 години котелно точно под терасата до мазата.... Идеята ми е с поставяне на вентилатор е да си поема нормално въздух през долната решетка и да не се запушва долната скара от пепела. Вентилатора предполагам че ще издухва част от пепела през кумина и ще се налага по-ламко чистене. Къщата ни е на ниско и като цяло при леко ветровито време е голяма мъка с тягата на кумина. Проблема не е само при нас, а и с комшиите. При температури навънка под 0 не може да се спре котела да гори, но пък тогава и в стаите се отдава по-голяма мощност от радиаторите.
          Най-големите проблеми са ни пролетно време, когато вечер температурата навънка не е много ниска, но къщата като цяло е студена. А котела не гори и не гори.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
            То и сега си влиза в помещението доста пепел и пушеци, когато се отвори вратичката за зареждане. Но поради тази причина си направихме преди 15 години котелно точно под терасата до мазата.... Идеята ми е с поставяне на вентилатор е да си поема нормално въздух през долната решетка и да не се запушва долната скара от пепела. Вентилатора предполагам че ще издухва част от пепела през кумина и ще се налага по-ламко чистене. Къщата ни е на ниско и като цяло при леко ветровито време е голяма мъка с тягата на кумина. Проблема не е само при нас, а и с комшиите. При температури навънка под 0 не може да се спре котела да гори, но пък тогава и в стаите се отдава по-голяма мощност от радиаторите.
            Най-големите проблеми са ни пролетно време, когато вечер температурата навънка не е много ниска, но къщата като цяло е студена. А котела не гори и не гори.
            Има ли вариант с повдигане на комина с няколко метра нагоре? Дори и с тръби. Би трябвало да вдигне тягата!

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
              При такъв случай повече помага добрата изолация на комина. Иначе той изстива бързо и при външна по-висока температура е канска мъка докато дръпне и прогрее. Дори и с вентилатор да надуваш в такъв случай ще е като срещу затворена клапа. Студеният въздух в комина "тежи"

Коментар

Комина ни е изолиран със стъклена вата от старите изолации на тръвите. Баща ми ги събира като разваляха паропроводите около нас. Има около 7-8см дебелина на ватата. Отгоре е облечено с рабица и шпакловано с готова шпакловка. Кумина е доста висок, но проблема е защото сме в ниското. Всички комшии имат подобни проблеми. Имам къща малко по на високо, където живее баба ми. Там няма никакви проблеми с тягата, дори и при топло време. Кумините са ниски, не даже и измазани. Тази година мислех да ги мажа, но не остана време.

Коментар

Това има ли смисъл да се пробва:
                  Взривове в котела на твърдо гориви и комина-от какво?

А тези простотии се правят от името на всички ни.
                  Даника
                  Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Прочетох цялата тема, защото имам същият котел Sime 34kw и същият проблем - от комина се стича черна течност със силна миризма. Темата за мен беше много полезна-разбрах доста, но ми беше много интересно Peppy дали се справи с проблема и как, а той вече не пише. Ще се радвам ако споделиш Peppy.

Коментар

Aaaa тук съм
                      Проблема при мен се реши до поносимо ниво, но не изцяло. Вдигнах работната температура на около 70-75гр, така тая гняс се топи по-лесно, а и се чисти по-често котела /на 4-5 дни/, въпреки, че видимо няма много сажди.
                      LZ1PER

Коментар

Аз забелязах, че нашят комин тече когато външната температура падне под 2-3 градуса. Комина е със ширина 30 на 30 см. тухлен със шапка, но си мисля че е нисък. На лято трябва да го иззидаме още и да махнем шапката. Първата година котела работеше със комин от коминните тела, но нямаше шапка и намяше никакъв теч. Проблама беше, че не дърпаше добре, но и още не знаехме как трябва да чистим котела. Съветваха те да махнеш шапката на твоят комин - пробва ли?

Коментар

Първоначално публикуван от kremena_srb Преглед на мнение
                          ......Съветваха те да махнеш шапката на твоят комин - пробва ли?
                          Не съм я махал, повдигнах я с още 10-ина см, сега е на около 20-22см над последното тяло, не знам дали това оказа влияние, май всичко се понамести като вдигнах температурата на водата.
                          LZ1PER

Коментар

Благодаря на всички за съветите, на лято ще пробваме от всичко и дано има край на мъките!

Коментар

Първоначално публикуван от kremena_srb Преглед на мнение
                              Благодаря на всички за съветите, на лято ще пробваме от всичко и дано има край на мъките!
                              Щракни няколко снимки и оразмерена схемичка на ситуацията. Оказа се, че тук има колеги които имат опит с подобни миризливи проблеми и могат да дадат адекватни решения. А до тогава,.... късмет!
                              GPS системи https://www.easytracking.bg/
                              Пътна помощ навсякъде и по всяко време https://закъсах.бг

Коментар

Първоначално публикуван от Peppy Преглед на мнение
                                Не съм я махал, повдигнах я с още 10-ина см, сега е на около 20-22см над последното тяло, не знам дали това оказа влияние, май всичко се понамести като вдигнах температурата на водата.
                                Само това е истината.
                                Имам един приятел който къщата му е като термос.Наслагал си е термоглави по радиаторите.
                                И понеже не иска голяма температура вкъщи а котела му е по голям от необходимото и не може да го кара да гори на макс.
                                Котела гори на 40-50 градуса и съответно прави нагар тече гадно от комина.Той набеди за това комина,събори го и направи нов.
                                Съответно по широк и по висок.Същата боя само че друг цвят.Докато не го накара да върви на по висок температура,по силно горене проблемите не се решиха.
                                Та истината е това,котела трябва да гори силно а не да се мърля.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X