Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

Не събаряй къщата, едва ли проблема е от комина. Провери ли в книжката на котела препоръчителното сечение на комина? Дори да е малко по-малко, едва ли това е проблем. По-скоро въглищата не са добри - прекалено дребни, с много прах? Щом гори при отворена долна вратичка и тегли при разпалване, почти невероятно е да гасне после от слаба тяга. Нещо в горивото или технологията на зареждане не е в ред.

Коментар

Първоначално публикуван от peppy Преглед на мнение
      Значи, установявам че имам проблем с комина, явно не тегли достатъчно и затова на котела му е трудно да вдигне и държи температура по-висока от 55-60гр. Паля, изчаквам добре да се разгори, в момента в който затворя долната вратичка, която е под скарата и остане отворена клапата, която се притваря сама на зададената температура, след 20мин. е почти загаснал. Малко по назад в темата съм показал какви са коминните тела. Височината на комина е около 9м, над билото на покрива стърчи около 60см. Не е задръстен, гледах го, но не тегли. В дебелината на телата ли е проблема, във височината ли? Има ли вариант принудително да го накарам да тегли, с вентилатор или нещо друго? Давайта акъл, че изобщо не ми се разбутва къщата да го преправям, тъкмо я приключих...
      Значи се връщаме на пост №14, където споменах, че причината е неправилно горене.
      Коминът изглежда добре (ако някой майстор не ти е сложил шапката обаче). В него проблем може да има само ако не са подмазани добре фугите между телата.

Другото е неправилно снабдяване с въздух или лоша горивна система. Второто отпада.

Щом гори докато е отворена вратичката, а при затваряне изгасва, може да не е настроена клапата добре и да затваря притока. Също и ако е херметизирано помещението, в което е котелът. Ако е с нови дограми, те са херметични и трябва да има нарочен отвор за снабдяване на котела с въздух.
      Последно редактирано от Паджеровод; 02-03-09, 18:46.

Коментар

Относно комина 15/20см. не са за препоръчване за този котел, но височината е добра и трябва да тегли. Коминните тела не са за препоръчване за такъв комин. Измазан ли е от външната страна? Според мен ако не дими котела - комина тегли и трябва да се настрои правилно в зависимист от това, как се пали (горно/долно горене). Предполагам ще намерите оптималния вариант. Има и вентилатори, но смятам че няма да се наложи.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
          Щом гори докато е отворена вратичката, а при затваряне изгасва, може да не е настроена клапата добре и да затваря притока. Също и ако е херметизирано помещението, в което е котела. Ако е с нови дограми, те са херметични и трябва да има нарочен отвор за снабдяване на котела с въздух.
          Клапата е настроена по книжката. При температура на водата във водната риза от 60гр. се настройва от врътката на 60гр и синджирчето което ги свързва се закача така, че клапата да е отворена 5мм. Херметизация на помещението няма, то е около 25кв/м, и има от къде да диша. Търся причината на друго място....защо не гори добре
          LZ1PER

Коментар

Клапата е настроена по книжката. При температура на водата във водната риза от 60гр. се настройва от врътката на 60гр и синджирчето което ги свързва се закача така, че клапата да е отворена 5мм. Херметизация на помещението няма, то е около 25кв/м, и има от къде да диша. Търся причината на друго място....защо не гори добре
            Виж пост 49. Ако не те интересува - забрави.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
              Виж пост 49. Ако не те интересува - забрави.
              Това с нищо не ми помага!

П.П. Нямам опит с тези технологии, но със сигурност знам, че не е нормално да палиш един котел два часа, толкова ми трябваха да му отварям и затварям вратите, за да може да гори, докато тръгне сам!
              LZ1PER

Коментар

Това с нищо не ми помага!

П.П. Нямам опит с тези технологии, но със сигурност знам, че не е нормално да палиш един котел два часа, толкова ми трябваха да му отварям и затварям вратите, за да може да гори, докато тръгне сам!
                Кое не ти помага? Ако не разбираш, предлагам ти безвъзмездната си помощ, ако си някъде наблизо.А, ако си в някоя охранявана зона, просто си кажи, че гостите са нежелани. Как си я представяш тази наука през компютъра?

Коментар

Котела не е правен, италиански е марка "Sime" 37.5 kw. Монтиран е в котелно помещение с размери на гараж, около 20кв/м, кислород има достатъчно. Комина е изграден от коминни тела (като на снимката). Висок е 13м и стърчи около 0.60м над билото. Тегли добре, но може и в него да е проблема

Ето размерите:
                  дължина - 30см
                  ширина - 25см
                  височина - 20см
                  тегло - 15кг
                  дебелина на стената - 5см

Комина да не е вьншен ,ако е така и не е добре изолиран ще имаш този проблем
                  0877256393 LZ1GMD

Коментар

Първоначално публикуван от mikis6 Преглед на мнение
                    Комина да не е вьншен ,ако е така и не е добре изолиран ще имаш този проблем
                    Вътрешен е, целия е измазан, отгоре гипскартон, никъде в стаите не пуши и не мирише на дим
                    LZ1PER

Коментар

Вътрешен е, целия е измазан, отгоре гипскартон, никъде в стаите не пуши и не мирише на дим
                      Има ли таванско помещение, през което минава комина и което не се отоплява?Ако да, мисля че една изолация там ,както и над покривната част на комина ще подобри тягата.Заради бетонните тела в неизолираните части на комина се получава конденз, който се стича обратно в котела.
                      Николай Папазов

Коментар

Първоначално публикуван от kokoff Преглед на мнение
                        Има ли таванско помещение, през което минава комина и което не се отоплява?Ако да, мисля че една изолация там ,както и над покривната част на комина ще подобри тягата.Заради бетонните тела в неизолираните части на комина се получава конденз, който се стича обратно в котела.
                        Ами има такова помещение, но от котела връзката към комина е с една кривка, т.е. котела не е под комина и дори и да има конденз няма как да влиза вътре. Сега проверих, не е мокро в долната част на комина, има една ревизия под кривката където в включен котела, отворих я и там не е нито мокро, нито влажно.
                        LZ1PER

Коментар

Значи, установявам че имам проблем с комина, явно не тегли достатъчно и затова на котела му е трудно да вдигне и държи температура по-висока от 55-60гр. ...
                          ...Има ли вариант принудително да го накарам да тегли, с вентилатор или нещо друго? Давайта акъл, че изобщо не ми се разбутва къщата да го преправям, тъкмо я приключих...
                          Има вентилатори за котли които се монтират между котела и комина. Пиролизните котли май са задължително с такива, че там горенето е по-сложно и не се разчита на тягата на комина.
                          Ако комина не тегли достатъчно, мисля че това е най-простото решение. Иначе както и да го замазваш и подобряваш едва ли ще се промени много тягата.
                          Моя комин да е най-много 6м. висок, обаче котела все едно има турбо Запалва се лесно даже от малки останали вътре въгленчета.
                          Последно редактирано от Димитър; 02-03-09, 21:25.
                          2010 CRF 250 R

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър Преглед на мнение
                            Има вентилатори за котли които се монтират между котела и комина.
                            Ако комина не тегли достатъчно, мисля че това е най-простото решение. Иначе както и да го замазваш и подобряваш едва ли ще се промени много тягата.
                            Моя комин да е най-много 6м. висок, обаче котела все едно има турбо Запалва се лесно даже от малки останали вътре въгленчета.
                            Какъв е тоя вентилатор, къде да търся? Ти имаш ли такъв, или просто имаш тяга?
                            LZ1PER

Коментар

Какъв е тоя вентилатор, къде да търся? Ти имаш ли такъв, или просто имаш тяга?
                              Електрически е вентилатора и би трябвало да го има в магазините където се продават котли. Виждал съм два пиролизни котела че имат такова нещо. Май в ръководството на котела ми препоръчват монтаж на вентилатор за по-добро изгаряне.
                              При мен просто си има тяга комина.
                              2010 CRF 250 R

Коментар

Не мисли за вентилатори, имаш някакъв друг проблем с горенето!
                                За сведение - моя котел е пиролизен, с вентилатор на димните газове. Намира се на гърба на котела и е с перка с особена форма. Димоотвеждането е устроено принципно различно от твоя котел. Такъв вентилатор не може да се присади. Моят изгоря тази зима, нов - 309 лв. При слаба тяга може да се монтира вентилатор в началото на комина, под мястото на включване на котела, но е безсмислено приключение. Търси друго решение.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X