Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

Мишо, комина е вътрешен и по самия комин отвътре няма толкова нагар, колкото в котела, мисля, че най-много се събира отзад в кюнеца, който води до комина. Тия дни ще го преработим и ще обърнем коляното нагоре, ще го включим в комина на около метър над котела, както съветват няколко човека по-горе. След това ще пиша пак........
    LZ1PER

Коментар

Както вече знаеш, аз моя го почистих. Сега след прегряването, всичката гняс падна на люспи, като домашна ювка. И понеже прочетох два пъти ръководството за експлоатация и монтаж, мога да споделя: кюнеца трябва да влиза в комина с възходящ наклон, а какъв по-възходящ от влизане на 1м по-високо от димоотвода на котела. А от опит - в димоотвода на котела се събира страшно много пепел , изнасяна с изгорелите газове. На всеки 1-1,5 месеца е добре да се разкача кюнеца отзад и да се изгрбва тази гадост. Осезаемо тръгва да рабноти по-добре.
      И внимавай , че то един път се греши !
      подаръци за мъже от FACOM
      промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

е, да ми е честита новата година!!!
        Прегрях котела-вдигна над 120 градуса и грешката си е моя.. не знам дали е за раздела, но все пак има нещо общо с питането на Пепи .
        Значи сутринта го заредих на горно горене с 1 чувал донбас-25кг. към 14.30 се прибрах и усетих мирис на изгорял бакелит. Като влезнах в котелното - чудо на чудесата-пара до средата на помещението и без да му мисля отворих кранчето за пълнене със студена вода от ВиК-тук ми е била грешката. С отворена система съм и котела е врял и е изхвърлил всичката вода - не е трябвало шоково да му пускам студена вода-1-ва грешка. Започна едно съскане не е за разправяне. Като мина всичко поогледах пораженията. Значи донбаса е развил първоначално висока температура в котела, която е стопила пластмасата на релето за включване на помпата/2-ра грешка - слагайте потопяемо термореле/ и вече няма кой да и каже че трябва да върти водата. Та така докато не изгори всичкото гориво в нея и докато се появя аз и да пусна студена вода.

Като го съблякох от капаците и ватата КОЛЕГИИ такова нещо не сте виждали - котела е бял като сняг отвън а вътре в горивната камера е като чисто нов-без нагар, даже леко ръждавее от влагата, а бе като нов е. /Та Пепи това е начина да го почистиш. Шегувам се разбира се. Не ти го пожелавам тоя панаир дето ми се случи/

Никой майстор не склони да го ремонтира и почнах сам-напълних го с вода - протече от всички втулки помежду ребрата, източих го замацах със силикон отвън и пак го напълних - пак протече, разглобих го на съставни ребра, почистих втулките с четка и шкурка, почистих леглата на втулките, отзад на входа на студената вода имаше пукнатина около 20см която запълних със сънфикс-зеления пластелин, после с обилно термо силикон съединих частите, почаках 4-5 часа и го запалих - от 28.12 до сега не съм го гасил и няма никакъв проблем... за сега де

Коментар

А за оня с хоризонталната връзка с комина - за сега нищо, просто не остана време, но мисля, че от там е проблема ти. Вдигни по-нагоре отвора в комина. Като направя при мен ще споделя резултата.

Коментар

Здравеите.аз също имах същия проблем аи котела ми е същия sime-34кв.проблема ми беше в комина беше се затлачил,откакто почистих е като змей.

Коментар

Колеги и аз съм решил да се топля с котел , бихте ли споделили колко въглища отиват за отоплението на 200кв.м с средна изолация на сезон? Това е важно за мен и ще съм ви безкраино благодарен ако се отзовете

Коментар

Първоначално публикуван от perdeee Преглед на мнение
                Колеги и аз съм решил да се топля с котел , бихте ли споделили колко въглища отиват за отоплението на 200кв.м с средна изолация на сезон? Това е важно за мен и ще съм ви безкраино благодарен ако се отзовете
                Това е много относително. Януари изкарвах с 2-3 кофи 24 часа, сега с 5, но ги смятай около1 тон на месец, ако са качествени.
                0888543685 Валери

Коментар

Първоначално публикуван от perdeee Преглед на мнение
                  Твърде много параметри има в задачата за да може да се отговори. Коефициенти на топлоотдаване на стени, подове, тавани, дограма, външна и вътрешна температура, продължителност на отоплителния сезон, калоричност на горивото, КПД на отоплителната система...
                  Ако въглищата ги пълни някой който все му студено - ще трябват повече
                  Освен това с времето КПД на системата спада заради нагари и котлен камък. Поне на моята го забелязах тази година, че не топли и гори повече материал.
                  С две думи необходимото количество ще го разбереш като навъртиш един цял отоплителен сезон, но все пак една зима с друга зима не си приличат.
                  2010 CRF 250 R

Коментар

Гледам , че ПЕПИ не пише вече. Дали си е решил проблема и ако ДА как. Аз имам котел и то турски ДЕМРАД, но слава богу нямам такива проблеми. Може би е защото всичко си направих както е написано в книжката на котела / а там всичко е подробно както в някогашните списания НАПРАВИ СИ САМ/. Там пише и за ъгли на присъединяващите димоотводни тръби и за разстояния и най-вече за тази шапка на комина с размери и отстояния но е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА. Карах котела 5 години и няма никъкви проблеми въпреки , че кумина е в стълбището /на студено/ и е само измазан без изолация. Вярно натрупва от тази смола в камерата но нагоре е само пепел, която периодично чистя. Ако някой има интерес мога да споделя личния си опит.

Коментар

Нищо не съм свършил, котела е на вилата ми, а тази зима не ми остава време да ходя, та нещата така като гледам остават за напролет.
                      Ще те помоля ако не ти е трудно да напишеш тези неща с размерите и ъглите, та поне като го правя да оправя всичко, което се разминава....
                      Благодаря!
                      LZ1PER

Коментар

Във железариите се продава ОБЕЗСЪЖДИТЕЛ или се казва ЧЕРЕН ПЕТЪР.Вътре са 6 пакетчета .След като запалиш парното или печка слагаш 2 пакетчета и отваряш клапата да влиза въздух.Гори около 15 минути със синкав пламък след това няма сажди.Цената му е 1.80лв.Дано съм помогнал.

Коментар

• От: До: Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

Здравейте на всички. Искам да попитам нещо свързано и с нагара и със самия дизайн на котела.
                          Котела ние си го правихме сами. Не е купен. Горим дърва с него и съответно този въпросния черен клей се получава стабилно и ако не се изчисти веднъж в седмицата котела спира да гори. Точно и в това е тънката нишка на проблема. За мен проблема е в димоотводната система. Самият котел отстрани е с вода. Точно над огъня също има .. как да го кажа..... той е един квадрат пълен с вода и точно през този квадрат минават няколко тръби с големината на нещо от сорта на като си съберете палеца и показалеца в кръг се получава въпросната големина фи 15 ли колко се получава нещо такова. Според баща ми така трябвало да бъде за да можело димът да минава през този квадрат с вода и да се използвала топлината от пушека по-пълноценно. Да обаче тези тръбички се запушват с този клей точно за 3-4 дена и после чистенето е пълна мъка. Кажете ми това с тия тръбички да минава пушека през тях нормално ли е или е глупава идея? Защото аз си мисля, че трябва да има отвор с големината на бурия или да е квадратна форма, та по-лесно да се изстъргва от всякакви нагари и налепи нещо от сорта на 20см отвор или по-голям. В удомен момент ще направя и снимки на въпросната димоотводна измишльотина да я видите какво представлява.

Коментар

• От: Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

Баща ти е виждал как е при промишлените котли и затова му е харесала идеята. Там има принудително движение на въздуха и дима с вентилатори, скоростта им е голяма и не се отлагат сажди толкова. Тук при вас преохлаждате дима и затова кондензира. Трябват по-големи отвори и по-висока температура на газовете, за да спре отлагането.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                              Баща ти е виждал как е при промишлените котли и затова му е харесала идеята. Там има принудително движение на въздуха и дима с вентилатори, скоростта им е голяма и не се отлагат сажди толкова. Тук при вас преохлаждате дима и затова кондензира. Трябват по-големи отвори и по-висока температура на газовете, за да спре отлагането.
                              Аз не съм специалист и не разбирам от такива неща, но още в началото като видях, че му слагат такива малки тръбички им казах, че това е лудост. Трябва да е голяма тръба, за да може да заминава дима а и много по-лесно да се чисти като се задръсти. Мен обаче никой не ме слуша и всеки се прави на много голям умник и сега 2 пъти седмично тръбите се запушват може би на 80%, което си е убийствено чистене на катран след това в тия тесни дупки. Много благодаря за отговора. Това ще му го кажа и ще му покажа и коментара за да види че наистина съм бил прав когато им казвах преди 2 години. Защото до колкото разбрах от коментарите тук димът трябва да е с определен градус за да може да има тяга, както и водата която излиза от котела и тази която влиза вътре да са с разлика не-повече от 5 градуса ( примерно 95 да излиза и 90 да влиза). Другото което е обикновено котела не гори, а просто тлее защото. Много бързо завира водата. Там вече радиаторите са малко или самия воден капацитет на котела не е изчислен правилно спрямо квадратурата за отопляване на къщата. То зависи и от самия вид на радиаторите, но... в момента отопляваме 5 стаи, кухня и коридор, като 4 от полещенията са някъде около 15-тина квадрата които са с по 10 ребра, още една около 15-тина квадрата със 6 ребра и коридора е някъде към 20-25 квадрата с 12 ребра и още една по-малка стая с 6 ребра която е между 10 и 15квадрата. Според мен или трябва да се увеличат бройките на ребрата, или трябва котела да е с различен капацитет на вода от този в момента.

Коментар

Ако пък и мощността не е сметната добре и котелът работи постоянно притиснат откъм въздуха, това е още една причина да има сажди и смола.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X