Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

Чисти се със стъргане и говорене за близки на котела!
    Аз имам "Дакон" - по инструкция се чисти на ДВЕ седмици!!!
    Чистя го като се влоши топлоотдаването /както си усетил/.
    Полепващото нещо е продукт от горенето - зависи какво гориш.
    Първата година така омазах моя с едни брикети, че не искам да си спомням!
    По дебелите книги пише, че се монтира един байпасен вентил от гореща към студена вода /изход-вход/ на котела, който вентил се управлява температурно и следи температурата на постъпващата в котела вода да бъде не по-малка от 60 градуса. Ама специалистите казват - няма смисъл!
    Аз го чистя така: затварям всички кръгове без този на бойлера /електрически плюс серпентина/, включвам бойлера на ток и помпата да върти водата през котела - топля котела чрез бойлера. Така онази гнус омеква и се стърже по-лесно.
    Бих те посъветвал да почистиш където е лесно, защото след седмица пак ще се зацапа.

Коментар

Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
      при вода 90С няма да може да се стои в къщата - поне при баща ми най-големия радиатор /в хола/ е вързан без кран...
      Такава би трябвало да е температурата на водата в изходящата тръба на котела. Инак температурата на помещението се регулира с кранове с термоглави, или разни други подобни способи. Ниската температура на изходящата вода, означава че стените на котела са студени и естествено катрана кондензира по тях. Затова на някои котли при палене топлата вода от изхода се пуска чак когато достигнат 90град. Знам че производителя на котела е от първостепенно значение за добрата му работа, но е и важно как е направено уравлението, инсталацията и разбира се как се експлоатира.
      Между другото същото е и с ДВГ. При напъване преди да е загрял двигателя, води до образуване на нагар, поради не доброто изгаряне на горивото заради студените стени на цилиндрите.
      ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от peppy Преглед на мнение
        Котела не е правен, италиански е марка "Sime" 37.5 kw. Монтиран е в котелно помещение с размери на гараж, около 20кв/м, кислород има достатъчно. Комина е изграден от коминни тела (като на снимката). Висок е 13м и стърчи около 0.60м над билото. Тегли добре, но може и в него да е проблема

Ето размерите:
        дължина - 30см
        ширина - 25см
        височина - 20см
        тегло - 15кг
        дебелина на стената - 5см
        А вътрешната инсталация каква е. Да не е с пре-оразмерени радиатори. Тогава температурата на топлоносителя ще е ниска, и ще става точно това което наблюдаваш.Комина, с тези параметри, не ти е проблем.Все пак за какъв отопляем обем говорим? Изолации има ли?

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
          А вътрешната инсталация каква е. Да не е с пре-оразмерени радиатори. Тогава температурата на топлоносителя ще е ниска, и ще става точно това което наблюдаваш.Комина, с тези параметри, не ти е проблем.Все пак за какъв отопляем обем говорим? Изолации има ли?
          Всички радиатори са не повече от 22kw има и един бойлер който го смятаха около 10kw, всичко около 32-33kw, а котела както писах горе 37.5kw, аз реших да се запася и взех една идея по-мощен. Радиаторите са алуминиеви с термоглави и всички са отворени до край. Отоплявам около 200кв/м. Kъщата има и вътрешна и външна изолация, попринцип без да се топли цяла седмица, никъде температурата не пада под 12гр. при външна температура до-12гр, на по-студено не съм ходил...
          LZ1PER

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
            Такава би трябвало да е температурата на водата в изходящата тръба на котела. Инак температурата на помещението се регулира с кранове с термоглави, или разни други подобни способи. Ниската температура на изходящата вода, означава че стените на котела са студени и естествено катрана кондензира по тях. Затова на някои котли при палене топлата вода от изхода се пуска чак когато достигнат 90град. Знам че производителя на котела е от първостепенно значение за добрата му работа, но е и важно как е направено уравлението, инсталацията и разбира се как се експлоатира.
            Между другото същото е и с ДВГ. При напъване преди да е загрял двигателя, води до образуване на нагар, поради не доброто изгаряне на горивото заради студените стени на цилиндрите.
            Абсолютно вярно. Ако нямаш термореле, което включва помпата, монтирай такова на изходящата тръба и го настрой на по-висока температура /примерно 75 градуса/. Така котела ще стои с топла водна риза и няма да има конденз. Аз моя котел го оставям да работи чат-тат в диапазона 80 - 90 градуса и той се "самопочиства" горе-долу. По-правилно и по-скъпо решение си остава разбира се малък кръг на водата с висока температура, който се отваря при към големия кръг при достигане на нужната t и държи котела "топъл".
            Успех.

Коментар

Ами имам такова реле, но то включва помпата като се загрее водата в котела на 30гр, така го настроиха и оставиха майсторите, какво, да му вдигна температурата ли, а то не е ли пак същото? Водата в ризата ще стигне 75гр, помпата ще се включи, и като завърти водата ризата пак ще се охлади. Системата ми събира ~ 160л. това нещо докато се затопли над 75гр си му трябва време, поне час......
              Как да махна нагара? Той пречи ли сега за затоплянето на водата на водната риза?
              LZ1PER

Коментар

Първоначално публикуван от nnikolow_n Преглед на мнение
                ...
                По дебелите книги пише, че се монтира един байпасен вентил от гореща към студена вода /изход-вход/ на котела, който вентил се управлява температурно и следи температурата на постъпващата в котела вода да бъде не по-малка от 60 градуса. Ама специалистите казват - няма смисъл!
                ....
                Точно този байпас осигурява, температурата на котела да е оптимална.
                Да пратиш много здраве на "специалистите". Те не чистят, ама парите ги вземат, все едно че са направили и байпаса. Мързел и простотия - това е единствения смисъл на всяко едно опростяване на инсталацията. Без тва може, без онва може... Много важно че оня идиот дето е правил проекта е турил нещо там си. Той най вероятно просто си е праскал картинки да си оправдае парите.
                Докато обикновенния работник в България не спре да дава акъли, а просто да си свърши работата съгласно проекта все ще е така.
                Не че няма и хора които правят проекти без дори да имат топлотехническо образование, ама то пак опира до по-горното - мързел и простотия. С бума в строителството, и недостига на инсталационни фирми, куцо, кьораво и сакато се хвана да прави това дето не му е работа. Ама то с кое ли не е така?
                ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Всички радиатори са не повече от 22kw има и един бойлер който го смятаха около 10kw, всичко около 32-33kw, а котела както писах горе 37.5kw, аз реших да се запася и взех една идея по-мощен. Радиаторите са алуминиеви с термоглави и всички са отворени до край. Отоплявам около 200кв/м. Kъщата има и вътрешна и външна изолация, попринцип без да се топли цяла седмица, никъде температурата не пада под 12гр. при външна температура до-12гр, на по-студено не съм ходил...
                  Според мен много пре-оразмерена инсталация. Аз топля 125 м2/ чисти,277м3, вярно от ТЕЦ, но с не повече от 1.5-2.2 Киловатчаса.Вярно това е денонощно, но температура на топлоносителя под 70-80 градуса не е добре. Един вид ти палиш малък огън в голямо огнище, с всички последствия от това.

Коментар

Имам котле тип "камина". В инструкцията за експлоатация пише да не се претоварва, защото това водело до появяване на смолисти отлагания по водната риза. Защо-вече колегите казаха, явно са специалисти.
                    Пепи, казваш, че термоглавите на радиаторите са отворени докрай. Това означава, че на изхода им водата е с максимално ниска температура, така тя влиза в котела доста студена, и не успява да се затопли до по-високата температура, необходима за по-доброто изгаряне.
                    А може и циркулационната помпа да върти твърде бързо, и водата да стига висока температура много бавно, и именно тогава да се получава смолистият конденз.
                    И по моята водна риза първоначално се появи такъв гняз, но като дебелина си стои все толкова-1-3 мм, силно грапав, и не мисля, че е някакъв проблем.
                    Дано да съм бил полезен, все пак съм лаик в топлотехниката
                    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Ами имам такова реле, но то включва помпата като се загрее водата в котела на 30гр, така го настроиха и оставиха майсторите, какво, да му вдигна температурата ли, а то не е ли пак същото? Водата в ризата ще стигне 75гр, помпата ще се включи, и като завърти водата ризата пак ще се охлади. Системата ми събира ~ 160л. това нещо докато се затопли над 75гр си му трябва време, поне час......
                      Как да махна нагара? Той пречи ли сега за затоплянето на водата на водната риза?
                      Ти сам си си отговорил защо си стигнал до тука. Потърси някой да ти направи читав байпас(същото като първия кръг на ДВГ), и да ти настроят така контрола че котела да изпуска топла вода от байпаса към отоплителната ти инсталация само когато температурата на водата в байпаса ти е над 60-70 град(при 90 никога няма да имаш проблеми с катрана). Така на котела ще се подава(студен вода) и ще се отнема точно толкова топла вода, колкото да се поддържа така зададената температура за нормална работа както на котела, така и на инсталацията.
                      Не пести пари за автоматиката - тя е тази която следи денонощно всичко да е наред, и в дома да има комфорт без да гориш излишно дърва, въглища или газ. Добрата автоматика се изплаща в рамките на 1 отоплителен период, само от икономията на енергия.
                      ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Нагряване с газова горелка при източена вода на котлето е 99,99999..% сигурен начин да спукаш чугуна. Това черното се подпалва и нЕма гасене. Още по забавно става когато в пристъп на паника почнеш да пълниш котлето с вода - шути от всякъде.
                        Съдейки по котлето което ползвам, черната гнус се получава при горене на мокри дърва или въглища. Опитай няколко дена да гориш само сухи букови или дъбови дърва най-добре нацепени на по-ситно (не разбирай клечки за зъби). Целта е да се поддържа висока температура и хубав пламък. При мен поне действа - черното почва да пада на големи люспи.

П.П. От хора който се занимават с котлета и инсталации от как се помнят съм чувал, че този нагар най- лесно се маха като напълниш камерата на котела с кори от яйца (разбирай картонените кори за по 30-тина яйца). Развивали голяма темперетура и пламък.
                        П.П.2 Не пали котела или нещо в него без вода освен ако не си харесал друг котел....
                        Don't hunt IF you can't kill
                        първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
                          Точно този байпас осигурява, температурата на котела да е оптимална.
                          Да пратиш много здраве на "специалистите". Те не чистят, ама парите ги вземат, все едно че са направили и байпаса. Мързел и простотия - това е единствения смисъл на всяко едно опростяване на инсталацията. Без тва може, без онва може... Много важно че оня идиот дето е правил проекта е турил нещо там си. Той най вероятно просто си е праскал картинки да си оправдае парите.
                          Докато обикновенния работник в България не спре да дава акъли, а просто да си свърши работата съгласно проекта все ще е така.
                          Не че няма и хора които правят проекти без дори да имат топлотехническо образование, ама то пак опира до по-горното - мързел и простотия. С бума в строителството, и недостига на инсталационни фирми, куцо, кьораво и сакато се хвана да прави това дето не му е работа. Ама то с кое ли не е така?
                          Ааа, забравил съм кавичките на специалистите! Извинете! И аз ги поздравих!

Стига бе! И аз си го правих сам! Ама работи.
                          Последно редактирано от nnikolow_n; 23-02-09, 19:59.

Коментар

Настрой терморелето на по-висока температура, като първа стъпка. Изчакай няколко дни и ще видиш ефекта. Водната риза няма да се охлажда значително, защото релето ще спира помпата примерно при 70 градуса, не при 25.
                            Повече и по-подробна и достоверна информация - във форума "Направи сам"
                            http://www.napravisam.bg/forum/viewf...1a1be768bf59a7

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                              Според мен много пре-оразмерена инсталация. Аз топля 125 м2/ чисти,277м3, вярно от ТЕЦ, но с не повече от 1.5-2.2 Киловатчаса.Вярно това е денонощно, но температура на топлоносителя под 70-80 градуса не е добре. Един вид ти палиш малък огън в голямо огнище, с всички последствия от това.
                              Това какво ознава, че котела е много по-мощен ли? това проблем ли е?

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                              Пепи, казваш, че термоглавите на радиаторите са отворени докрай. Това означава, че на изхода им водата е с максимално ниска температура, така тя влиза в котела доста студена, и не успява да се затопли до по-високата температура, необходима за по-доброто изгаряне.
                              А може и циркулационната помпа да върти твърде бързо, и водата да стига висока температура много бавно, и именно тогава да се получава смолистият конденз.
                              Помпата е GRUNDFOS с две скорости, работи на бързата...

Кольо, разбирасе че си полезен, за което ти благодаря, както и на всички взели участие. Всяко мнение ще ми бъде от полза, аз досега не съм се сблъсквал с такива неща и за мен всичко това е чуждо...., така че, моля продължавайте, за да видим как да реша проблема.
                              LZ1PER

Коментар

Пепи, имаш ли резервирано захранване на помпата?!
                                Ако нямаш има риск при включване на помпата над 75 градуса.
                                Пример - температура около 72 градуса в котела и той гори добре. Помпата аха да включи, но спира тока - котелът прегрява поради инертността на разгаряне-угасване.
                                Каква е системата - отворена или под налягане? Завърта ли се водата в системата без помпата?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X