Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

Не претендирам, че знам всичко, но от опит-12 години се отоплявам на парно с твърдо гориво...Съгласен съм с мненията на колегите за температурния режим.
    Според мен проблема е в свързването на котела към комина!
    Смятам, че изхода на котела трябва да е една идея по-ниско от входа на комина и да се избегне задължително правия ъгъл на този кюнец между котела и комина.
    Последно редактирано от Сашо; 03-03-09, 12:22. Причина: правописна грешка

Коментар

И все пак.Ако има таванско помещение качи се и пипни комина дали е топъл.Ако и да е измазан и облечен с картон в стаите, при положение, че на тавана и над покрива не е изолиран(не само измазан) тънките бетонни коминни тела правят термомост и комина изстива.От там тягата пада.И наистина тягата е добре да се провери с горящ весник.Поднесен към розетката пламъка трябва да бъде "засмукан" и дори да угасне.
      Николай Папазов

Коментар

Относно тягата на комина.
        На снимка 13 се вижда хубав пламък без дим в помещението.
        Вратата за зареждане на котела /горната/ трябва да се отваря при затворена долна вратичка и напълно отворена клапа на комина. При това се отваря БАВНО! Така не трябва да пуши в помещението /евентуално малко/. Ако това упражнение се получи - няма проблем с тягата на комина.

Коментар

Като гледам 1-вите 2 и последните 2 снимки ми се струва, че изолация там няма, в подпоквирното помещение, вероятно също. Ако и в стаите е само гипско-картон, пак не е изолирано добре, но пак е по-добре. Нещо подобно на каменна вата слагано ли е за изолация нейде?

Поднесен към розетката пламъка трябва да бъде "засмукан" и дори да угасне.
          Именно!

Толкова омазано котле и то ново, сефте виждам. Вече съм 90% сигурен, че няма тяга, по една или друга причина. А вероятно причините да са повече от една...

Коментар

Относно разпалването аз действам така.
            1. Здраво ръчкане на подвижната скара, докато в пепелника започнат масово да падат живи въглени. Разръчкване и на самата жарава с ръжена.
            2. Насипване на следващата порция гориво.
            3. Ако жаравата е "поумряла" и не се получи пламък намотавам на ръжена парцал /идеален за целта е стар чорап /, поливам го със спирт, паля и го поднасям под скарата. Обикновено докато изгори парцала жаравата пламва.

За това с топлия комин?
            Кюнецът, който излиза от моя котел може да се държи с ръка, при установен режим на котела /след разгарянето/.
            Коминът въобще не може и да си помисля да се затопля. Да не говорим за 10 метра нагоре.

Peppy, не е ли малко високо налягането в системата?
            Виж разширителния съд за какво налягане /максимално/ е. Котелът ти е тестван на 4 атмосфери по документи.
            Последно редактирано от nnikolow_n; 03-03-09, 13:49.

Коментар

Помпата още не е включила а налягането ми е малко ниско. трябва да е около 2атм.

Комина си беше там, в мазето

Висока ефективност имат котлите. Тръбата момента може да се пипа, при условие, че водата в котела е около 80гр.

Това пък е комина. По-ниско е от билото на покрива, но върши добра работа. Дупката вътре по цяла му дължината е около 12х40см .

п.п. шапката на комина на peppy ми се струва че бърка работата му.
              Последно редактирано от Димитър; 03-03-09, 14:52.
              2010 CRF 250 R

Коментар

Първоначално публикуван от nnikolow_n Преглед на мнение
                Peppy, не е ли малко високо налягането в системата?
                Виж разширителния съд за какво налягане /максимално/ е. Котелът ти е тестван на 4 атмосфери по документи.
                Ами така е настроено, има автоматична пълначка и при необходимост то се допълва с вода от тръбопровода, мога да го намаля, колко трябва да бъде?
                LZ1PER

Коментар

Имало цял сайт за комините
                  http://www.chimneys.com/

Сетих се нещо просто - ако помещението където е котела може да се херметизира малко и на прозореца му монтираш един вентилатор да вдига налягането в помещението - воала. Всичкия пушек трябва да излиза бързо през комина
                  2010 CRF 250 R

Коментар

На моята система предпазния клапан отваря на 1.8 атмосфери, а на котела му дават максимално 2 атмосфери /но моя е стоманен/.

Коментар

• До: Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

Действително шапката на комина е прекалено близо, махни я за проба.
                      Но това няма да оправи проблема... Има нещо генерално оакано, положението било по-зле даже отколкото си го представях...

Коментар

Да, много е зле котелчето! Чудно е че все още работи. За да елеминираш, вероятността за проблем с комина, може да пробваш с една стара печка(без значение за дърва или въглища), включваш я към същия комин и даваш думана за 20-30мин. Ако проходи, значи проблема не е в комина, ако напротив, ще трябва да прегледаш комина.
                        Като приключи този тест, минавай на котела. Не е лошо да викнеш хората дето са ти го правили, и да им покажеш схемата на АТМОС и да откриете разликите с твоя. Питай и защо има такива. Всички котли работят по един същ начин. Разликата е в КПД-то.
                        Проблема ти е голям и ще върви в прогресия с времето!
                        ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

За комина има много условия, но сега не може да се преправя, дали е от северната или от южната страна на покрива и други условия. Свалете тази ламарина поне да не пречи и да се отлее периферия (или с тухли). Тогава може да се мисли евентуално за въртяща шапка. Виждат се и други нередности, но в последствие ще се оправи всичко. Малко ме притеснява тази затворена система, но дано е направена както трябва.

Коментар

И аз смятам, че ламаринената шапка е ниско и може да влошава тягата. Пробвай без нея.

Коментар

Какво стана? Има ли развитие или резултат?
                              ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
                                Какво стана? Има ли развитие или резултат?
                                След като изчистих максимално добре горивната камера, както и пътя на дима до изхода на котела, нещата се подобриха значително. Със сигурност обаче не е както трябва. Говорих със съседи, които ползват същите въглища, закупени от същото място и по същото време, но котела им е друг-имат нагар, но е в пъти по-малко. Издирих друг човек със същия котел /малко по-малък/ той също гори въглища, но купени от друго място, нагар има, но пак е много по-малко. Не знам вече какво да правя? Ще взема за проба няколко чувала други въглища, сега е почистен и лесно ще видя как нагаря. Идваха едни момчета, гледаха, казаха, че в системата и комина не виждат проблеми. За котела се изказаха положително, но не ми казаха нищо конкретно....... загатка.
                                Продължвам с пробите, друго не ми остава При резултат ще пиша...
                                LZ1PER

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X