Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
    Търси друго решение.
    Е, а де

п.п. м/у другото идеята ми за вентилатор е точно такава, да се монтира някъде на комина, а не на котела!
    LZ1PER

Коментар

Това ме смущава:
      Първоначално публикуван от peppy Преглед на мнение
      Клапата е настроена по книжката. При температура на водата във водната риза от 60гр. се настройва от врътката на 60гр и синджирчето което ги свързва се закача така, че клапата да е отворена 5мм. Херметизация на помещението няма, то е около 25кв/м, и има от къде да диша. Търся причината на друго място....защо не гори добре
      Ако става въпрос за клапата на входящия въздух, така настроена се затваря при 60 градуса и котела загасва. Трябва да бъде настроена на горната граница, която искаш да достигне водата - примерно 90 градуса.
      ?

Коментар

Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
        Това ме смущава:

Ако става въпрос за клапата на входящия въздух, така настроена се затваря при 60 градуса и котела загасва. Трябва да бъде настроена на горната граница, която искаш да достигне водата - примерно 90 градуса.
        ?
        Не, не знам защо но в упътването е дадено да се настори клапата когато t водата е 60гр.
        Пише така: когато вдигне 60гр. слагаш потенциометъра за регулиране на температурата в котела на 60 и тогава регулираш клапата да е 5мм отворена, когато искаш да е 70, 80 или 90гр, завърташ регулатора и клапата се отаваря повече, достигне ли определента t тя се затваря.
        Пробвах я всичко е наред, като падне t се отваря, като я достигне e почти докрай затворена. В нея не виждам проблем
        LZ1PER

Коментар

Не, не знам защо но в упътването е дадено да се настори клапата когато t водата е 60гр.
          Пише така: когато вдигне 60гр. слагаш потенциометъра за регулиране на температурата в котела на 60 и тогава регулираш клапата да е 5мм отворена, когато искаш да е 70, 80 или 90гр, завърташ регулатора и клапата се отаваря повече, достигне ли определента t тя се затваря.
          Пробвах я всичко е наред, като падне t се отваря, като я достигне e почти докрай затворена. В нея не виждам проблем
          Правилно е настроено, но тази температура 60 градуса е твърде ниска. Моя ако го сложа на толко няма да иска да гори. На огъня трябва да му е топло
          2010 CRF 250 R

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър Преглед на мнение
            Правилно е настроено, но тази температура 60 градуса е твърде ниска. Моя ако го сложа на толко няма да иска да гори. На огъня трябва да му е топло
            Оффф, нещо май не мога да правилно да обясня. На тази t e описано да се настори, а после на колкото го оставиш, на толко се затваря.
            LZ1PER

Коментар

И аз се оплетох.
              Предлагам да направиш следното: Врътката (на термо датчика) която ти настройва на колко градуса да се затвори вратичката на въздуха я слагаш на 80 градуса и палиш като следиш показанията на термометъра на котела като стигне 80 тогава въздуха наистина да се затвори и в този момент настройваш датчика за помпата да включва, без да го гледаш на колко показва, а като каже цък и спираш да въртиш от висока към ниска температура на включване.
              С две думи - котела да работи в диапазона около 80 градуса а не 60. Така температурата на горивото ще е достатъчно висока, изходящите газове също ще са по-топли и ще създават повече тяга и се надявам, че котела няма да ти гасне. Доколкото помня системата ти е затворена и под налягане, така че няма опасност да заври водата.
              2010 CRF 250 R

Коментар

Направо я настрой на 90 гр. Моята е така постоянно.

Коментар

Колега аз имах в цеха същия котел с абсолютно същите проблеми. За година и половина решение не намерих, а къде ли и от кои ли нетърсих. Та комин преправях, та дърва 5 годишни ли не му сложих. Та и въглища подбирах . Терморелета и какво ли още не. Оправия не намерих. Сега си седи кротко в един ъгъл. Сложих на нафта и ми излиза солено като разход. Като се замисля маи има нещо збъркано в него. Това последното оребряване до изхода на комина маи не му е там местото и са прекалено близко долните от горните оребрявания. Невъзможно е за почистване. По гадното е че не е и ефтин. Разликата с този на дедитрих е малка. Намирам се в Нови Искар които иска му давам котела за проба ако се справи и каже каде е проблема ще падне голямо черпене.

Коментар

И аз се оплетох.
                    Предлагам да направиш следното: Врътката (на термо датчика) която ти настройва на колко градуса да се затвори вратичката на въздуха я слагаш на 80 градуса и палиш като следиш показанията на термометъра на котела като стигне 80 тогава въздуха наистина да се затвори и в този момент настройваш датчика за помпата да включва, без да го гледаш на колко показва, а като каже цък и спираш да въртиш от висока към ниска температура на включване.
                    С две думи - котела да работи в диапазона около 80 градуса а не 60. Така температурата на горивото ще е достатъчно висока, изходящите газове също ще са по-топли и ще създават повече тяга и се надявам, че котела няма да ти гасне. Доколкото помня системата ти е затворена и под налягане, така че няма опасност да заври водата.
                    Всичко това, което казваш при мен е така.
                    При разпалване имам проблем, не иска да гори /сухи дърва, палят се със запалка/, в момента в който му затворя вратите и остане отворена само клапата след малко гасне. Разпалвам около 2ч, след което вече продължава на самотек, с последното зареждане /горно горене/ издържа 12ч-доволен съм, сега пак слизам да го зареждам, дано до обед се разпали /нищо, че има жар/
                    LZ1PER

Коментар

Всичко това, което казваш при мен е така.
                      При разпалване имам проблем, не иска да гори /сухи дърва, палят се със запалка/, в момента в който му затворя вратите и остане отворена само клапата след малко гасне. Разпалвам около 2ч, след което вече продължава на самотек, с последното зареждане /горно горене/ издържа 12ч-доволен съм, сега пак слизам да го зареждам, дано до обед се разпали /нищо, че има жар/

Предполагам, че когато котела гори и като отвориш горната вратичка която е за зареждането, всичкия пушек тръгва да излиза в помещението.
                      Да не би да има някаква клапа в димоотвода на котела, която да не е отворена напълно. Моя има такава точно на изхода и по нея понякога се натрупва толко много пепел, че се запушва всичко.
                      Провери целия път на димните газове дали е свободен. Предполагам, че си го направил вече, но виж пак.
                      2010 CRF 250 R

Коментар

Така като чета написаното ми се струва, че просто няма нужната тяга. Следователно, без значение, дали палиш котел или циганска мечта, все няма да гори. Да не може да запали с дърва, които тръгват от запалка не е рално и няма нищо общо с клапата. Най-лесно ще го провериш със запалка или запален вестник. Поднасяш ги към отвора на комина и ако всичко е ок, ще дръпне доста силно, ще поеме и дори би трябвало да гаси слаб пламък от запалка. Минималното е, да дърпа пламъка от вертикално горене към поне 45 градуса отклонение. За котлето трябва и повече. Ако съм прав, то трябва да канализираш усилията си в посока комин. 60 см над билото не е лошо, но ми се струва малко за 9м комин, още 3 не би следвало да навредят. Също така не разбрах, коминът покрит ли е някак или е отворен. Подобни на описаните от теб проблеми съм имал само с къс комин, който дори загрял му трябваше над 1/2 час за да заработи нормално. Но при падане на атмосверното налягане, дъжд спираше да тегли добре, а при появата на вятър се оправяше. Може и да бъркам и да не е от това, но коминът трябва да има много добра тяга. Може би не се загравя добре, незнам, но ми се струва, че проблемът се крие нейде из комина. Може и да не е добре изолиран... Ако не се пада директно над котела, какво е отклонението? Има ли вероятност хоризонталният участък да е твърде голям и да убива тягата?

Коментар

Предполагам, че когато котела гори и като отвориш горната вратичка която е за зареждането, всичкия пушек тръгва да излиза в помещението.
                          Да. излиза много пушек
                          Да не би да има някаква клапа в димоотвода на котела, която да не е отворена напълно. Моя има такава точно на изхода и по нея понякога се натрупва толко много пепел, че се запушва всичко.
                          Провери целия път на димните газове дали е свободен. Предполагам, че си го направил вече, но виж пак.
                          Има клапа, отворена е, всичко съм проверил, почистено е, няма сажди, нагар, или нещо, което да пречи на пушека

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
                          Така като чета написаното ми се струва, че просто няма нужната тяга. Следователно, без значение, дали палиш котел или циганска мечта, все няма да гори. Да не може да запали с дърва, които тръгват от запалка не е рално и няма нищо общо с клапата. Най-лесно ще го провериш със запалка или запален вестник.
                          Гори без проблем, пробвах....
                          За котлето трябва и повече. Ако съм прав, то трябва да канализираш усилията си в посока комин. 60 см над билото не е лошо, но ми се струва малко за 9м комин, още 3 не би следвало да навредят. Също така не разбрах, коминът покрит ли е някак или е отворен. Подобни на описаните от теб проблеми съм имал само с къс комин, който дори загрял му трябваше над 1/2 час за да заработи нормално
                          Няма накъде повече да го вдигам, ще стане грозно, дължината не вярвам да е малка, има къщички на един етаж и дължината на комина е 4-5м, как при тях работи. От горе има шапка, на около 15см над телата.
                          Може би не се загравя добре, незнам, но ми се струва, че проблемът се крие нейде из комина.
                          Може и да не е добре изолиран... Ако не се пада директно над котела, какво е отклонението? Има ли вероятност хоризонталният участък да е твърде голям и да убива тягата?
                          По-горе писах, че е добре изолиран, измазан е, вътрешен, никъде в стаите нагоре не мирише на дим, не пуши.. Разстоянието м/у котела и комина е не повече от 50см. Кривката, която ги свързва е хоризонтална.
                          Уфф, що не взема да направя малко снимки..След малко!
                          LZ1PER

Коментар

Ето малко снимки, ако съм пропуснал нещо, казвайте да го снимам, докато съм тук От снимките добре се вижда, това гадното черното, как се просмукало през коминните тела и е избило от външната страна, нагара вътре, също смятам добре се вижда...
                            Прикачени файлове
                            LZ1PER

Коментар

60 см над билото не е лошо, но ми се струва малко за 9м комин, още 3 не би следвало да навредят.
                              Грешката е моя. Така написано, се разбира да вдигнеш още 3 метра комина. Исках да кажа още 30-тина см. Не си спомням какво трябва да е съотношението, но за 9м комин, може би трябва да е малко по-височък над покрива. За изолацията да, видях, че си писал, но аз го вметнах като принципен проблем, ако при теб е отстранен значи отпада. Ако си поднесъл огън към отвора на комина и се вижда как тегли и то силно, значи не е от тягата на комина. Гледаш не дали гори, а дали засмуква пламъка навътре, за котел мисля, че трябва бая силно да засмуква, все пак това не е печица, трябва си сериозна тяга. 50 см чупка не е много, не би следвало това да е проблем. Ако и изолацията отпада, остава основната височина над покрива да е малко и може да се увеличи с един брой от бетонните профили, които си ползвал. Покривчето му обаче има шанс да не е съобразено и да създава проблеми. То зависи от много фактори и правилното му положение, форма и височина трябва да са изчислени и съобразенос доста фактори. Най-реално ми се струва, то да ти прави проблеми, но може и да бъркам. Като цяло не виждам проблем с котлето и продължавам да си мисля, че разковничето е нейде из комина... Издебни го да не гори и направи тест-а с огън поднесен към дупката. Трябва наистина сериозно да го засмуква...

Коментар

Ето малко снимки, ако съм пропуснал нещо, казвайте да го снимам, докато съм тук От снимките добре се вижда, това гадното черното, как се просмукало през коминните тела и е избило от външната страна, нагара вътре, също смятам добре се вижда...
                                Леле мале. Ти май верно си имаш сериозен проблем. Сигурен ли си че комина ти е напълно проходим а не частично запушен? Няма вътре парче тухла или керемида или мазилка или нещо друго? Ако ти е частично запушен пробата с вестника не е много актуална щото той пак си гори.
                                Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X