Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Котел на твърдо гориво-почистване на нагар, как?

Това къде го описва Пепи е абсолютно същото при мене.Разложка камина с водна риза горене десетина години само дърва дъб.Жена ми държи температурата около 60 градуса че имам вързани само три радиатора и как се заплеснеш камината завира.Точно как го описваш всичко се олепва с гнус като смола тръби кюнци свеНякой път дори се образуват сталагмити от смола от кюнцитеи така се залепят че нема чистене.Всичко иде от ниската работна температура ама при мене няма как ще страдам.А за почистване на тръбите където не можеш да бръкнеш с ръка използвай лист от ножовка той е гъвкав и стига до всякъде.И чистене два три пъти на зима нема как или ако ти позволява жилището по висока температура на горене да нямаш тия ядове.ПоздравиИ помпата включи на най бавна скорост ти не въртиш три етажна къща и не ти трябва голям обмен
    К мирной жизни не пригоден.
    Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
    ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Ето една по-проста схема за подвързване на подобен котел с ESBE терморегулиращ клапан.

Е тука може да почетеш малко от един от изворите.
      http://www.atmos.cz/instalace.phtml?english

Разчитай на себе си и никога на "майстори". Знам че е трудно човек да трябва да разбира от всичко, но нямаме избор при толкова профани около нас.
      Успех!!!
      ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
        Настрой терморелето на по-висока температура, като първа стъпка. Изчакай няколко дни и ще видиш ефекта. Водната риза няма да се охлажда значително, защото релето ще спира помпата примерно при 70 градуса, не при 25.
        Добре, че пробвам, но на мен темпертура на водата от 75гр ми е много. Ако температурата на водата е около 50гр в къщата д достатъчно топло, при по-високи температури, ще трябва да проветрявам и да хабя излишно гориво...
        LZ1PER

Коментар

Първоначално публикуван от peppy Преглед на мнение
          Добре, че пробвам, но на мен темпертура на водата от 75гр ми е много. Ако температурата на водата е около 50гр в къщата д достатъчно топло, при по-високи температури, ще трябва да проветрявам и да хабя излишно гориво...
          Нищо няма да проветряваш, нали за това си с термо глави. Те поддържат такава температура в стаята, каквато ти искаш, без оглед каква е температрута на входящата вода. Просто си настрой главите на желаната температура и си гледай кефа. В зависимост от околната температура в стаята, главата или отваря повече притока на топла вода(ако е по-студено от зададеното) или пък притваря притока на топла вода(ако температурата в стаятта е наближила зададената. Така без оглед от Т на входящата вода, с-мата работи и поддържа зададените температури в отделните помещения.
          ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

D-MAX, ако Пепи има достатъчно място, няма ли да е добре да сложи буферен съд /резервоар/ и така да си стабилизира и оптимизира режима на котела? Аз исках да слагам, ама не му намерих място.

Коментар

Първоначално публикуван от nnikolow_n Преглед на мнение
              Пепи, имаш ли резервирано захранване на помпата?!
              Ако нямаш има риск при включване на помпата над 75 градуса.
              Пример - температура около 72 градуса в котела и той гори добре. Помпата аха да включи, но спира тока - котелът прегрява поради инертността на разгаряне-угасване.
              Каква е системата - отворена или под налягане? Завърта ли се водата в системата без помпата?
              Имам UPS, ситемата е затворена,

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
              Това къде го описва Пепи е абсолютно същото при мене.Разложка камина с водна риза горене десетина години само дърва дъб.Жена ми държи температурата около 60 градуса че имам вързани само три радиатора и как се заплеснеш камината завира.Точно как го описваш всичко се олепва с гнус като смола тръби кюнци свеНякой път дори се образуват сталагмити от смола от кюнцитеи така се залепят че нема чистене.Всичко иде от ниската работна температура ама при мене няма как ще страдам.А за почистване на тръбите където не можеш да бръкнеш с ръка използвай лист от ножовка той е гъвкав и стига до всякъде.И чистене два три пъти на зима нема как или ако ти позволява жилището по висока температура на горене да нямаш тия ядове.Поздрави
              Благодаря ти , но котела е толкова завъртян вътре, че до 40% от горивната камера няма достъп, ребрата вътре са се запълнили това гадно нещо, отгоре вървят тръби до които няма как да се стигне за да се почистят, близо са една до друга и не може да се бръкне м/у тях. Затова питам за препарат с който да напръскам.
              Ето снимка на котела "Sime" 7 секции, но отвън, търся в нета повече снимки на устройството му, но засега без ефект
              Прикачени файлове
              LZ1PER

Коментар

Ами имам такова реле, но то включва помпата като се загрее водата в котела на 30гр, така го настроиха и оставиха майсторите, какво, да му вдигна температурата ли, а то не е ли пак същото? Водата в ризата ще стигне 75гр, помпата ще се включи, и като завърти водата ризата пак ще се охлади. Системата ми събира ~ 160л. това нещо докато се затопли над 75гр си му трябва време, поне час......
                Как да махна нагара? Той пречи ли сега за затоплянето на водата на водната риза?
                ...аз ползвам ,,Атмус'',пиролизен и споделям скромен опит:
                -настрой релето на 60 градуса,чак тогава помпата да започне да се включва
                -няколко дни слагай само сухи дърва и ще забележиш разликата- визуално си представи пещ,която обгаряш здраво,до побеляване ,преди да си сложил животното...

Коментар

Същата работа е и при мене изглежда тия котлета са за големи къщи и яко палене и високи градусиЗа малко пространство тя седи студена 60-70градуса и няма хубаво изгаряне.И
                  ма и по лошо един приятел направи котле от военно полева баня нямаш си представа какъв теч на смола от всякъде Ниагара
                  К мирной жизни не пригоден.
                  Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                  ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Просто май трябва да затворя термоглавите, да настроя помпата на 70гр и да го пълня повече, за да може да работи на около 80гр. до тук стигам до тези изводи!
                    LZ1PER

Коментар

Не, няма. Времето за изгаряне на горивото не се променя; не се променя общото количество отдадена топлина от котела към радиаторите. Променя се само температурния режим на котела. Вместо помпата да подава примерно 15 часа вода с t 35 гр ще подава 7,5 часа с t 70 гр. Стаите няма да са по-топли, но котела ще е "топъл" и няма да има толкова много конденз. Минималната температура на водата в котела трябва да бъде над 65 гр. За няколко дни по-добре ще бъде да е по-висока, докато изгори нагара. Говоря от собствен опит 5 - 6 год с комбиниран пиролизен котел Атмос, 7 - 8 месеца годишно работа на пълна мощност на въглища.

Коментар

Първоначално публикуван от nnikolow_n Преглед на мнение
                        D-MAX, ако Пепи има достатъчно място, няма ли да е добре да сложи буферен съд /резервоар/ и така да си стабилизира и оптимизира режима на котела? Аз исках да слагам, ама не му намерих място.
                        В случая няма да помогне да се изчисти катрана, поради това че режима на котела е сбъркан. Но пък може да съхранява топлина в доста голям срок без реално да гори котела и може наистина да направи котела да работи в оптимален режим и най вече да икономиса 20-30% гориво и да намали вредните емисии(включително и кондезирането на катран) до минимум. Но това е друга тема.
                        Ако обърна внимание на схемата, по-горе, първата помпа се включва при 75 градуса и тя върти вътрешния кръг, така че котела да работи оптимално. Когато водата достигне 80 градуса тръгва помпата, която подава вода на радиаторите, но това не е толкова важно. Важното е да вдигнеш температурата на 75 градуса, и както казаха колегите да го поизбузиш малко с по-хубаво и сухо гориво, за ден два. Сам ще се учудиш на резултата. И не е нужно да затваряш термоглавите. Просто ги остави на желаната от теб температура.
                        Последно редактирано от D-MAX; 23-02-09, 20:52.
                        ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Това ще да е котелът май... http://www.huntheat.com.au/admin/upl...structions.pdf

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
                            В случая няма да помогне да се изчисти катрана, поради това че режима на котела е сбъркан. Но пък може да съхранява топлина в доста голям срок без реално да гори котела и може наистина да направи котела да работи в оптимален режим. Но това е друга тема.
                            Ако обърна внимание на схемата, по-горе, първата помпа се включва при 75 градуса и тя върти вътрешния кръг, така че котела да работи оптимално. Когато водата достигне 80 градуса тръгва помпата, която подава вода на радиаторите, но това не е толкова важно. Важното е да вдигнеш температурата на 75 градуса, и както казаха колегите да го поизбузиш малко с по-хубаво и сухо гориво, за ден два. Сам ще се учудиш на резултата. И не е нужно да затваряш термоглавите. Просто ги остави на желаната от теб температура.
                            Ок, така ще направя в петък и ще пиша тук разултата. Много ти благодаря, много ми беше полезен

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                            Това ще да е котелът май... http://www.huntheat.com.au/admin/upl...structions.pdf
                            Точно това е.
                            LZ1PER

Коментар

Термоглавите ще си ги настроиш, на температурата която желаеш за всяка стая поотделно. Вече и на мен ми се изясни почти всичко по темата, номера е да поддържаш висока температура на водата в котела.
                              А ако си се навил да слагаш буферен съд, виж тази фирма, работих там допреди 6 месеца, и мисля, че качеството им е добро. Поне откъм дебелина на материалите, и контрол на изходящата продукция.
                              SUNSYSTEM
                              Има ли желание-има и начин!

Коментар

При мен котела е правен, не купешки. Горя само дърва без въглища. И при мен се трупа нагар, стои един такъв на люспи по стените. казха ми да не го чистя той сам щял да си изгори и да падне.Нещото е доста твърдо, щапа, ама лесно се мие. И аз поддържам 60 градуса на котела и ми е топло в къщи.На 80 градуса ни става горещо.

Според мен при по дълга работа на 80 градуса нагара намалява, ама рядко го правя.
                                пробвай със по висока тенпература- около 80 градуса и само дърва, може и да го махнеш нагара.
                                -------Honda CR-V 128к.с.--------
                                "Нищо не е толкова лошо, колкото изглежда !"

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X