Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Трънака - малка вила до София

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Айде бре, от кога чакам някакво развитие...
    Само съвет - за дърварник и някой инструмент... аз направих 3 м. на 2.5 м. ... и дойде "късо"... Та ако можеш направи я тая барака по-голямка, че после всичко идва едно върху друго... и колкото и да мислиш какво ще сложиш там и ти се струва пре-достатъчно... е нема да е само това... винаги ще трябва още нещо да се сложи там. И то не само да се събере вътре, а и трябва да можеш да го извадиш от там, а и да имаш достъп и до другите неща които вече са там наблъскани... Дървата особено... Няма такова нещо като "достатъчно" дърва... Та ако приемаш съвети - направи я по-голяма овреме...

    П.П. Дано си забравил да снимаш арматурата на стълбите, а не самата арматура....
    Don't hunt IF you can't kill
    първо 0883 после 333 накрая 448

    LZ1BGD

    Коментар


    • Поздравления и от мен за мерака и усилията. Но за дървата и аз съм много скептичен. Ако мислите да ходите редовно студеният период , ще го закъсате с тази клетка дето я събере 2м3, я не. Особено ако трябва да има място за по-сурови,на които им трябва горе-долу една година да поизсъхнат.В началото и ние я бяхме подкарали така , та после цяла плевня се купи допълнително , да има място за сурови , сухи дърва ,пък разпалки , пък средни и какво ли не . Плевнята вече е натъпкана

      Коментар


      • Арматурата на стълбите не съм я забравил. Долните ги вързах и за бетоните отстрани, горните само от едната страна.

        Дърварника ще е само за "готовите дърва" - 3 кубика трябва да събере. Долу в двора стоят "метровките" - плана е да режа и цепя като намалеят в дърварника. Не можах да го пусна по-голям, тъй като имам ограничение от дървета, които обаче пазят сянка и по никакъв начин не искам да режа.

        Коментар




        • Сега се чудя как да го изиграя със "кухнята на дърва". Мисля да са над стената от блокчета - оформя се едно място приблизително 130x90cm. Все още не съм го отлял и мисля варианти преди да стане късно.
          Като "уреди на огън" ми се иска да има следното:
          - пещ (с малки размери - за тави като за битова ел. фурна) - Тук се чудя с каква форма да е - полусфера или правоъгълна? Има ли някакви пропорции за височината спрямо другите размери? Глупост ли е да се направи от обикновенни плътни единични тухли, предвид че няма да се използва често?
          - скара - Представям си я тясна и дълга за да може да прибутвам жарта лесно според видя и количеството неща за печене - 25cm (колкото да събира тясната страна на голямшка пържола или подкова суджук) Х колкото има място
          - котлон на дърва/rocket stove - не съм сигурен дали изобщо ми трябва, но мисля да вместя един
          - пушилня - отново нещо което незнам дали ще използвам. Малка на размер, мисля за вариант да се комбинира със скарата


          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:skara.jpg
Прегледи:1013
Размер:635.5 КБ
ID:6763772

          Май варианта до който стигам е да отпусна 2 колонки напред и да комбинирам скара с пещ зад нея, другите неща от другата страна.

          Коментар


          • stefsab
            stefsab коментира
            Редактиране на коментар
            За пещта ти трябва пространство - тавата с нещото приготвяш на плота до пещта и после я "хлъзгаш" вътре в пещта. Ваденето е обратно т.е. пред пещта ти трябва пространство. "горивото" на пещта остава вътре в нея - трябва да имаш място и за горивото и за тавата едновременно.

          • Никола
            Никола коментира
            Редактиране на коментар
            Дървата не остават вътре. Вадят се и се разчита на акумулираната топлина.

        • Още малко развитие.

          Лакирах и позаредих дърварника
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:E9C504B8-51EE-4328-9BF9-B2A541EA4368.jpeg
Прегледи:854
Размер:736.2 КБ
ID:6766872

          Заградих около мивката
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:B196CEFD-4BA1-4AF6-800D-37E734193416.jpeg
Прегледи:855
Размер:798.6 КБ
ID:6766869

          Отлях първата част от площадката. Мисля да я прекъсна на 6 парчета с по 2см XPS/Fibran за фуга.
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:8A26D693-9BE4-4081-8C45-5859F63A67B9.jpeg
Прегледи:856
Размер:919.1 КБ
ID:6766870Натиснете снимката за да я уголемите

Име:0D976336-B04A-4C6A-B00F-8B8AEA7897DC.jpeg
Прегледи:859
Размер:840.3 КБ
ID:6766868


          И следващата стъпка мисля да е пещта. Банята още не е готова, но пещ ще градя

          Оформи се плот с размери 140х105см. Приемам всякакви идеи за разположение и начин на изработка за “кухнята на дърва”. Ето и плота:
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:C2D9B1C8-A293-43A5-97BB-FEAB38C47133.jpeg
Прегледи:869
Размер:984.4 КБ
ID:6766871

          Коментар


          • Плотът е малък, дори ако направиш само пещ и скара. Моят съвет е да продължиш плочата напред с поне 50см , като я свържеш със старата с шишове арматура. Пещта иска много материал и дебели стени , за да има какво да акумулира топлина дълго време ( единичка плътна тухла или шамот най-добре измазана и залепена с варов разтвор, ) . Над това иска и каменна вата поне 5 см за изолация . След като я измажеш иска и декоративно покритие. Това всичкото е обем . Отделно не може просто да свършва в пространството. Трябва отпред поне малко плот да има. Най-важното , след като няма да се ползва активно е да я покриеш с навес. Иначе рано или късно ще се напие с вода и всичко е безпредметно после.

            Коментар


            • koleff.hk
              koleff.hk коментира
              Редактиране на коментар
              А изолацията под пещта? Гледам варианти за пясък/сол и натрошено стъкло. Мислех и вариант да подложа вата под пещта и отново ред тухли. Подозирам обаче, че ще се “сплеска” и няма да е здраво.

              Относно размера - рядко се събираме голяма компания и съответно не ми трябва голяма фурна. Агне също не мисля да влиза цяло. ~50см тава ми се струва напълно достатъчно. Оформи се и помощна площадка до тази, малко по-високо(2 блокчета), на следващо ходене ще я оформя и бетонирам.

              Навес планирам да направя, но искам първо да “щтръкне комина”.

            • kbot
              kbot коментира
              Редактиране на коментар
              Само на мене ли ми се вижда тънка плочата? Една тухла е към 4 кила, а за пещ отиват към 200 броя ...

            • koleff.hk
              koleff.hk коментира
              Редактиране на коментар
              20см от плочата е “висяща”, другото е легнало на блокчетата(в които има колонки от вързана арматура) и върху тръмбованата пръст отзад(тръмбована на мокро с чук и пънче) .
              Плочата е 8см, армирана е със скара 10х10 ф5, отпред колонките са вързани със 2 допълнителни пръчки ф6.

              Съпромат не е влизал в употреба, надявам се да издържи

          • Подът се прави като корито, което се пълни с пясък, морска сол и натрошено стъкло. Трамбова се , редят се единички и отгоре се лепи дъното от шамот , но в твоя случай не е нужно. Лепиш на ребро с фуга плътни единички и заливаш с термоустойчивия теракол. После шлайфаш с чашка на флекса и си лепиш дъното от шамот. Това ти е основата , от която започваш стените на пещта. От там нагоре вече според мястото ще го играеш .

            Коментар


            • koleff.hk
              koleff.hk коментира
              Редактиране на коментар
              А зидането с термо теракол ли се прави или отново шамот? Под "Дъното от шамот" имаш предвид плоча от този материал като белите тухли или "замазка" със забъркан шамот?

            • са6о
              са6о коментира
              Редактиране на коментар
              Зидането е с варов разтвор с цимент . Издържа на жегата. Като може да му прибавяш водно стъкло , но стяга много бързо. Това с водното стъкло е излишно в твоя случай. Дъното е от шамотени тухли, които се лепят с топлоустойчив теракол върху изшлайфаните единички. Продават се плочи 25*25*3см от шамот. Върху тях вече започваш стените с единички от шамот.

          • Пещ:
            Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

            Коментар


            • са6о
              са6о коментира
              Редактиране на коментар
              Вариант но за него няма място . Той трябва да използва и ъглите на плочата , за да стигне мястото. Също така без комин не е добре. Той си дава тяга , а и не трябва да се пазиш от топлината толкова.

          • В твоя случай , аз бих я направил във формата на половин цилиндър . Като хангара за самолет .Като арка. По лесно ще ти е и ще използваш мястото до дъното. От пред един комин и си готов за нула време. Но това съм аз.

            Коментар


            • Първоначално публикуван от са6о Преглед на мнение
              В твоя случай , аз бих я направил във формата на половин цилиндър . Като хангара за самолет .Като арка. По лесно ще ти е и ще използваш мястото до дъното. От пред един комин и си готов за нула време. Но това съм аз.
              Точно такава е идеята ми. Формата има ли пряко особено значение за печенето? Някакви пропорции спрямо тавата, или както дойде и каквото стане

              Коментар


              • са6о
                са6о коментира
                Редактиране на коментар
                Зависи от размера на тавата ,която ще използваш . Не си струва да палиш фурна за една тавичка с две бутчета. Вземи си тавата, която ще използваш, като е желателно да е от неръждавейка и по нея мери. Формата трябва да е като купол или арка, за да се разпределя топлина равномерно . Направи я с възможно най- голямата камера , която ти позволява плочата. Като си сметнеш всички слоеве , които изброихме по- горе. Така от монитора трудно се определя, но към 35 -40 см височина стига.

            • Най-накрая се захванах с банята, която дълго отлагах.

              Развързах ППР-а от шахтата. Сложих и филтъра, който 3 години отлежаваше (само на линията към банята - външната чешма/маркуч не минават през него):




              Тръбите в стената (изводи за тоалетно казанче, бойлер, смесител):




              Заустих с една мека връзка изводите за бойлера, пуснах водата и оставих за седмица системата под налягане - за щастие няма теч.




              Конструкцията за прозореца и и самия прозорец:



              Сложих и останалите листи ГК. Свършиха ми винтовете, преди шпакловката ще навия още:




              Плана от тук нататък е шпакловка с циментово лепило и мрежа на всички стени и тавана, подова замазка със съответните наклони и плочки. Обмислях вариант за PVC ламперия, тъй като е лека(качването по наклона) и лесна за работа(без лепене/фугиране), но май се отказах. Притеснението ми е, че ще стигне влага до картона зад нея. Още се колебая.
              Прикачени файлове

              Коментар


              • Не се виждат снимките.
                יעבור
                «И това ще мине»

                Коментар


                • ...
                  יעבור
                  «И това ще мине»

                  Коментар


                  • Гърми ми някаква SQL грешка на сайта. Ще изчакам малко и ще ги добавя отново.

                    Коментар


                    • Снимките:
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6872.jpeg
Прегледи:444
Размер:1.06 МБ
ID:6851919
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6918.jpeg
Прегледи:433
Размер:674.2 КБ
ID:6851921

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6871.jpeg
Прегледи:437
Размер:920.3 КБ
ID:6851915 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_7022.jpeg
Прегледи:442
Размер:818.6 КБ
ID:6851917
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_7025.jpeg
Прегледи:438
Размер:852.3 КБ
ID:6851918
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_7034.jpeg
Прегледи:439
Размер:466.6 КБ
ID:6851916 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_7149.jpeg
Прегледи:436
Размер:423.1 КБ
ID:6851920

                      Коментар

                      Активност за темата

                      Свий

                      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                      Зареждам...
                      X