Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Метален покрив на къща?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #61
    От: Метален покрив на къща?

    Очевидно славата българска ни се разнася не без наша помощ. С гвоздеи и бирени капачки пак няма да протече, камо ли по технологична карта.
    А тези простотии се правят от името на всички ни.
    Даника
    Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

    Коментар


    • #62
      От: Метален покрив на къща?

      За който наистина се интересува ето нещо за илюстрация само. Стремежа е клипване и само на неизбежни места винтове , по възможност във вертикал.

      http://www.bestbuymetals.com/pdf/tuf...tion-guide.pdf

      Работните чертежи или снимка - са си строго класифицирани, всеки изпълнител си го пази в тайна.
      В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
      В. Иванов

      Коментар


      • #63
        От: Метален покрив на къща?

        Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
        Не се ям, ама след няколко години гумените пръстени стават фира и всичко що е дупка в ниската част на 'керемидата', започва да тече. Личен опит.

        За въобще и изобщо - покрив става от всичко. Имам на ранчото един с буквално нахвърляни няколко листа поцинкована ламарина, 16та година при нулева поддръжка - нищо им няма. Естествено, не препоръчвам на никого чак толкова мундарско изпълнение

        Метална конструкция (п-профил 1.2мм, решетка около 1.1х1метра) етернитови плочи, захванати тук-там, вече 38ма година го вее вятъра и не го е отнесъл. Тествано на вятър до 110км/ч или поне така обявиха синоптиците тогава. Не съм го мерил, но при опит да излезна от къщи ... не можах.

        Обаче съм виждал и къде по укрепен (уж) покрив, който 60-70км/ч вятър го разнесе из цялата околия. Единият лист падна на метър от мен... баси, още се стряскам, като се сетя...

        Така, че както беше казал някой по-горе, покривът не е само материал, покривът е конструкция. И когато конструкцията е грамотна, проблем няма.
        О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

        Коментар


        • #64
          От: Метален покрив на къща?

          +1 за винтовете в ниската част.
          Не им е там мястото.
          Your conscience is all you can take to your grave.

          Коментар


          • #65
            От: Метален покрив на къща?

            Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
            +1 за винтовете в ниската част.
            Не им е там мястото.

            Не щеш ли, все там ги слагат. Даже и хамериканците

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:vint.jpg
Прегледи:1
Размер:43.6 КБ
ID:5641736


            Че и шведите

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:plannja2.jpg
Прегледи:1
Размер:89.3 КБ
ID:5641741


            Дали не е защото там листът контактува с летвите отдолу и можеш да стегнеш, без да деформираш ламарината ? Иначе забележката на tef4o за дълготрайността на уплътненията на винтовете е съвсем основателна. Там може да е слабо място.

            Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
            ... Така, че както беше казал някой по-горе, покривът не е само материал, покривът е конструкция. И когато конструкцията е грамотна, проблем няма.
            За конструкциите си има конструктори, които ще ги сметнат според заданието. Та тази тема е за това какво да бъде заданието и защо. Толкова ли е трудно да се схване този простичък факт?
            Последно редактирано от Чавдар (V93); 13-02-15, 22:24.
            Ние не сме неутрални!

            Коментар


            • #66
              От: Метален покрив на къща?

              Аз пък все си мисля, че термопанелите не са за пренебрегване. Сложих ги преди четири години и естествено няма как да са мръднали за това време. Но са изключително леки и термоизолацията им е отлична. Лек монтаж, лесна за изпълнение и ефтина конструкция. Самоносят се на 2.5 метра. Дойдоха двустранно фолирани без драскотинка. Умишлено одрасках едно останало парче и го оставих в градината на удобно място за наблюдение. Ами не е мръднало. Явно е трябвало да натисна повече. Надградих неизползваемите подпокривни пространства без да утежнявам конструкцията и ги превърнах в използваеми. Доволен съм. С конструкцията пет сантиметрови панели се връзват под 40 лв. на квадратен метър.
              GPS системи https://www.easytracking.bg/
              Пътна помощ навсякъде и по всяко време https://закъсах.бг

              Коментар


              • #67
                От: Метален покрив на къща?

                Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение

                За конструкциите си има конструктори, които ще ги сметнат според заданието. Та тази тема е за това какво да бъде заданието и защо. Толкова ли е трудно да се схване този простичък факт?
                Заданието идва от архитектите. За тях не е трудно, конструкторите носят отговорност.
                В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
                В. Иванов

                Коментар


                • #68
                  От: Метален покрив на къща?

                  Аз да си кажа от набрания ми опит на село. Много си говорим тук кой какъв покрив е избрал. Имам приятели с метален, дървен, битум и разбира се с традиционните керемиди. Едната наша къща е с битумни ( тук в Саранци), другата е с традиционни керемиди. Къщите са на под десет години и тая с керемидения покрив е вече за ремонт и то сериозен (поради силни бури нищо, че е в село по-близко до София и на по-равно). Ама то минусите там са ясни на всички. Семейство близки си метнаха от тия фенси метални керемиди. Хабят два пъти повече дърва от мен за отопление на последния етаж ( мойта вата под покрива е по-дебела и по-маркова де, та може и оттам да е малко разликата, ама все пак). Най-топла е къщата на приятели изпълнена в някакъв австрийски стил - първи етаж камък нагоре включително покрива всичко дърво. Поддръжка си иска обаче дървото - някъде на 5 години обработват с "химии". На ламаринен покрив тук наблизо при последната буря преди около две седмици се откъсна ивица около 3 метра иначе. Имаме и сециалист по покривите тук във форума и дано види темата, ама той е много "за" ламаринените покриви. Мога да ти дам телефона, ама неговото мнение ще е професионално изкривено според мен. Иначе в стаи непосредствено под ламаринения покрив каквото и да ти говорят лятото не може да се спи. Тука традиционните керемиди бият неминуемо. Аз не бих си сложил нищо на покрива на което крепежните елемнти не са закрити стъпаловидно отгоре. Рано или малко по-късно ще прокапе. На голяма надморска височина ниските температури ще изядат уплътненията под рапидите за една зима (изпробвано с крепежи за улуци с гумени уплътнения). Малко да се отклоня, ама нали знаеш и за пвц улуците - не стават. Аз защо избрах битум - големия минус им е избеляването от слънцето... И дотам. С времето се слепват още по-добре. Разхождали сме се по тях без никакви следи. За течове и дума не е ставало. Топло е зимата. Онова с близката температура на околната среда е с обратен адрес - за мен е най-добре покрива отвън да е с близка до външната температура, което означва,че не се "хабя" да го загрявам. Може би металните ти ги препоръчват за голяма надморска височина поради най-лесното топене, падане и най-малко задържане на сняг по тях. Тук наоколо най-красиви са къщите с дървени покриви иначе. Металните на мен някакси ми "евтинеят". Все едно барака, ама искаща да е къща. Иначе от мойте две къщи да обобщя - не бих сложил вече повече традиционни керемиди никога. Бих сложил пак битумни. Разбрах, че не ги харесваш де. Ама споделям наблюдения. Никой не може да ти каже кое е правилно и кое не иначе.
                  Нали знаеш, че тук при мен климата е доста суров. Нищо, че не е особено високо. А ако сложа ветрогенератори при мен сигурно ще им изгорят генераторите от презареждане . В такова течение съм. Имах и сняг над метър "оная'' зима. Поражения по битума няма. Не, че много казах нещо, ама да кажа.

                  п.п. И това за варианта без улуци го забрави. Каквото и да ти е около къщата след година две ще заприлича на лунна повърхност. Особено ако е по-високо покрива.
                  Последно редактирано от Tony33; 14-02-15, 01:43.
                  висете отпуснато

                  Коментар


                  • #69
                    От: Метален покрив на къща?

                    Първоначално публикуван от Жоро Байкушев Преглед на мнение
                    Заданието идва от архитектите. За тях не е трудно, конструкторите носят отговорност.
                    А-бе, аз му обещах на Чавдар да „не си чеша пръстите" а-ма ти си виновен!

                    Доколкото имам представа, ти намираш реализация не дотолкова тук. И разсъждаваш както разсъждаваш, ма това не е адекватно тук. Тук архитектите не са строители (понеже положително си завършил ВИАС/ИСИ/ВИСИ - това го знаеш). Те са да кажем - художници/приложници. Само за пояснение (на останалите), учат математика на нивото на СПТУ. Та като така, заданието го дават търговците (и прочее - „тЪрчи-лЪжи"), разбира се, прокарано през „зомбирането" (а те това го могат, инак нямаше да са търговци) на потребителя/инвеститор. Инженерът - строител/конструктор/технолог - има функцията да жонглира между самомнението на инвеститора, безскрупулната меркантилност на търговеца и неадекватността на архитекта. Всичкото това, под тежестта на неизбежната (и всякак формално подплатена) съвсем реална, персонална отговорност.
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                    Коментар


                    • #70
                      От: Метален покрив на къща?

                      Първоначално публикуван от D.Dimitrov Преглед на мнение
                      Аз пък все си мисля, че термопанелите не са за пренебрегване. Сложих ги преди четири години и естествено няма как да са мръднали за това време. Но са изключително леки и термоизолацията им е отлична. Лек монтаж, лесна за изпълнение и ефтина конструкция. Самоносят се на 2.5 метра. Дойдоха двустранно фолирани без драскотинка. Умишлено одрасках едно останало парче и го оставих в градината на удобно място за наблюдение. Ами не е мръднало. Явно е трябвало да натисна повече. Надградих неизползваемите подпокривни пространства без да утежнявам конструкцията и ги превърнах в използваеми. Доволен съм. С конструкцията пет сантиметрови панели се връзват под 40 лв. на квадратен метър.
                      +1.

                      .........освен горенаписаното.Крепежите им са по здрави, не изискват почти никаква подръжка, ако направиш зобата на комина както трябва няма никакви проблеми, кроят се лесно, имат по малко снадки от почти всички други покривни покрития.................и накрая цената им ще е равна на ламаринените керемиди.
                      Няма невъзможни неща,има просто недостатъчно финансиране.....
                      GSM +359 895 236 182

                      А Rhf +

                      Коментар


                      • #71
                        От: Метален покрив на къща?

                        Първоначално публикуван от Tony33 Преглед на мнение
                        ... Семейство близки си метнаха от тия фенси метални керемиди. Хабят два пъти повече дърва от мен за отопление на последния етаж ( мойта вата под покрива е по-дебела и по-маркова де, та може и оттам да е малко разликата, ама все пак). Най-топла е къщата на приятели изпълнена в някакъв австрийски стил - първи етаж камък нагоре включително покрива всичко дърво. ...

                        Иначе в стаи непосредствено под ламаринения покрив каквото и да ти говорят лятото не може да се спи. Тука традиционните керемиди бият неминуемо. Аз не бих си сложил нищо на покрива на което крепежните елемнти не са закрити стъпаловидно отгоре. Рано или малко по-късно ще прокапе. На голяма надморска височина ниските температури ще изядат уплътненията под рапидите за една зима (изпробвано с крепежи за улуци с гумени уплътнения). Малко да се отклоня, ама нали знаеш и за пвц улуците - не стават. Аз защо избрах битум - ...
                        Младежи, вече ме заболяха пръстите да ви пиша, че покривното покритие НЕ е за термоизолация и няма как да бъде! Вземете да погледнете схеми на вентилирани покриви, па помислете какво би могло да изолира покривното покритие, каквото и да е то, при положение, че под него нарочно се оставя пространство, през което околният въздух може да се движи свободно! Ако закрепите 10-20-30 санта изолационен материал на стената, но оставите 3 санта аралък, през който свободно да си вее вятърът, изолация все едно нямате.

                        Моментално се съгласявам, че металът се нагрява по-бързо, НО той и изстива по-бързо, което не е така при керамиката. Това упражнение го играя всяко лято от 20+ години насам в жилище с тухлени стени и южно изложение. Лятото през деня стените се напичат здраво. Вечер, когато навън вече е приятно захладило, в къщи аз продължавам да се обливам в пот, защото нагретите през деня стени го играят радиатор. Така че, не мисля, че ще ми е особено приятно да спя лятото под неизолиран покрив, без значение дали е с метал или керемиди.

                        Това, че близките ти горели два пъти повече дърва едва ли се дължи на металния покрив, а по-скоро на недостатъчно добра термоизолация.

                        За ПВЦ улуците мисля, че си прекалено категоричен. Както споменах, от няколко години имам наблюдения над един хотел, който е на над 1300 м н.м.в. Покривът му е изпълнен с керемиди Брамак (бетонни), а улуците са ПВЦ, имитиращо метал. Доколкото имам впечатления от собствениците на мястото, улуците по-скоро са от някой по-скъп модел. За около 10-на годишна експлоатация не виждам да има някакви проблеми с улуците и управителят на обекта не е споделил да е имал такива. Ако има значение, в улуците е сложено отопление, та да не се образуват ледени тапи. Така че, явно има ПВЦ и ПВЦ ...

                        Та така! Понеже много се отплесвате по разни лирични отклонения, да взема да припомня за какво беше темата и да обобщя казаното дотук като минуси на металния покрив:

                        1. Визия
                        Силно относителен параметър, който се определя от субективната лична оценка. На един му харесва едно, на друг - друго.
                        В този раздел влизат и разсъжденията, че металният покрив не бил "класика". То хубаво класика, ама в района класиката е каменни стени и покрив от тикли. Такова нещо обаче е кошмар откъм термоизолация, а тиклите трябва да се пренареждат през 2-3 години ...

                        2. Лоши термоизолационни свойства
                        Както нееднократно казах по-горе, за мен това изобщо не е аргумент. Причината да смятам така е изложена по-горе. По същата причина не виждам смисъл и от използване на термопанели.

                        П.П. Между другото, метални керемиди сe използват (и произвеждат) в Швеция, Финландия, Канада. Дали щеше да е така, ако металният покрив е проблемен за термоизолацията на сградата?

                        3. Устойчивост на вятър
                        Това по-скоро е въпрос на правилна конструкция и качествено изпълнение на монтажа. В Северозападна България не е като да нямаше отнесени от вятъра и "класически" керемидени покриви.

                        4. Шум при дъжд
                        Това може да бъде един по-сериозен аргумент срещу избора на метал. Въпросът е доколко това възражение е валидно за по-новите метални покриви с профили, имитиращи керемиди. Някой с лични впечатления от такъв тип покрив, а не от обикновени листове поцинкована ламарина?

                        5. Възможност от протичане на местата, където металът се фиксира към подпокривната конструкция.
                        Изглежда ми основателно опасението за дълготрайността на уплътнителните шайби, които се използват за винтовете. Особено в българския им вариант.

                        Други мнения по същество?
                        Последно редактирано от Чавдар (V93); 14-02-15, 09:16.
                        Ние не сме неутрални!

                        Коментар


                        • #72
                          От: Метален покрив на къща?

                          Чавдаре, така както си го написал, на мен ми звучи по следния начин:

                          "Ще си правя ламаринен(условно де) покрив. Решил съм го, но все пак да попитам..."
                          Затова са и мненията, които те 'учудват'

                          Прави го смело, ако не е направен крайно гъзоръко, проблем няма. Само за справка, на ламарината в Русия и викат "Кровельное железо", демек покривно. Външното оформление на метала е въпрос на вкус. Изолацията - наясно си. Звука на дъжда - като има читава изолация, не се чува. Въпреки, че мен лично ме кефи невероятно много, но и това си е въпрос на вкус, а не толкова на технически характеристики.
                          Ако покритието на метала не е крайно кьопаво, спокойно издържа 30-40 години. От време на време ми се налага да лазя по какви ли не покриви, нагледал съм се.
                          За да нямаш ядове с течове, крепиш на високото и си ти. Дори и да просълзи 2-3 капки при силна буря, не пречат на никого. Ако спестиш наклона на покрива (тоест, ако го направиш с много малък наклон) или ако го направиш по ултратъпата система с рязко намаляне на наклона в края - ще тече при силен вятър или обилен снеговалеж.

                          И последно - когато ровиш по нета за информация, обръщай внимание в какъв регион се монтира дадена конструкция. Защото условията в Южна Италия примерно, нямат НИЩО общо с условията в Аляска. За вила в планината, още повече ако е на място с чести снеговалежи и опасност от силен вятър, определено бих заглеждал повече как се справят със задачата тъкмо в Аляска или в Швейцария. Или в Холандия. Да, там не става студено, но 100км/ч вятър и перманентен дъжд са си в реда на нещата.

                          Успех!
                          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

                          Коментар


                          • #73
                            От: Метален покрив на къща?

                            В Направи сам форума имаше теми за покриви с ламаринени цигли.
                            Hyundai Tucson JM 2.0 CRDI 4WD

                            Коментар


                            • #74
                              От: Метален покрив на къща?

                              Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                              Чавдаре, така както си го написал, на мен ми звучи по следния начин:

                              "Ще си правя ламаринен(условно де) покрив. Решил съм го, но все пак да попитам..."
                              Затова са и мненията, които те 'учудват' ...
                              В грешка си! Нищо не съм решил. Най-малкото защото още не съм стигнал до сметката с калкулатора, която ще има немалка тежест за решението. Просто се опитвам да си изясня плюсовете и минусите на единия от вариантите, но при това не приемам като аксиома всички твърдения. Още повече, когато видя, че някои от тях очевадно се бият с фактите.
                              В същност, можеш ли от по-горните мнения да извадиш повече от 1, което да казва: "Не слагай метален покрив, защото: 1 ... 2 ... 3 ..." (или пък обратното), подкрепено с по-сериозни технически аргументи.

                              Иначе, гледам в района какво са слагали по къщите - горе-долу 50:50 е съотношението керемиди:ламарина (по-често плоски листове) с известни местни отклонения в едната или другата посока, но предполагам, че в по-голяма част от случаите водеща е била цената или/и възможността за направи си сам (евентуално с помощ от съседи и приятели).
                              Ние не сме неутрални!

                              Коментар


                              • #75
                                От: Метален покрив на къща?

                                Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение

                                Та така! Понеже много се отплесвате по разни лирични отклонения, да взема да припомня за какво беше темата и да обобщя казаното дотук като минуси на металния покрив:

                                1. ..
                                .
                                .
                                5. ..

                                Други мнения по същество?
                                Намиране на производител с решение на 1 до 5.
                                Намиране на изпълнител.
                                Намиране на подпокривни материали към които се захваща металната конструкция ( някои фирми-не производители, доставят всичко в "пакет").
                                График за доставки и работа.
                                Остойностяване.
                                Монтаж.

                                Първоначално, проект на цялостен покрив, капандури, комин, водосбор, мълние защита задължително ( ако района не е с изрядно мобилно покритие - нужен е кабел за ТВ и GSM booster с цена на една мобилна клетка и договор с оператора )

                                пп. Подгряването на улуци, входно антре и баня върши чудесна работа.
                                В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
                                В. Иванов

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X